Upoznajte kronofagove

Možda nikad niste čuli riječ “kronofagovi”, ali oni vjeruju, prisutni su svakodnevno u našim životima.

Kronofagi – pojam koji je došao iz upravljanja vremenom – jesu prožderi vremena ili, drugim riječima, sve što vas odvraća od potrebnih i planiranih stvari.

Vrste chronofagov bezbroj, i budući da smo svi različiti i svaki ima svoje zamorochki, onda kronofagi u nas može biti potpuno drugačiji. Ali čak i tako, može se izdvojiti najčešći sudoperi našeg vremena.

Pored sveprisutnih kronofaga (društvenih mreža, TV i sl.), Koji su dosta uobičajeni da bi dugo razgovarali o njima, postoje i drugi prožderi naših sati i minuta kojima se treba obratiti pozornost. Upoznajmo ih.

Razmislite o svojim hobijima

Vaši hobiji su, naravno, ono što donosi radost i raznolikost vašem životu. Ali jeste li ikada razmišljali o tome koliko dugo vaše hobije uzeti?

Kad sam pokušao izračunati kronofagove, pokazalo se da je moj najaktivniji kronofag moj omiljena glazba. Upravo zbog nje što sam kasnila za posao nekoliko desetaka puta, za sastanke s prijateljima, a jednog dana skoro sam kasno za vlak, pa sam slušao moje omiljene skladbe kako bih zaustavio stanicu.

Drugi moj kronofag, čudno, pokazao se kao korisna lekcija kao čitanje. Volim čitati iz ranog djetinjstva, na školskim i sveučilišnim “čitljivim” satima, organizirala sam sebi u neprestanim satima i parovima. Sada, kad je ovo predivno vrijeme prošlo, sati čitanja moraju biti ukradeni iz sna. Često primjećujem da mogu sjesti s knjigom do četiri ujutro, kada se u osam godina već moram ustati.

Da saznamo jesu li vaši hobiji koristan hobi, ili je kronfag, za što morate potrošiti mnogo manje vremena.

Uzmi komad papira i podijeli ga u četiri stupca.

U prvom stupcu zapišite sve svoje hobije i hobije.

U drugom stupcu dodajte sve pogodnosti koje vam ove aktivnosti pružaju (tako se opustite, pomaže samoobrazovanju, tako da se vaše raspoloženje diže, itd.).

U trećem stupcu napišite vrijeme koje ih (u prosjeku) trošite na njih, po danu, tjednu ili mjesecu.

Divite se dobivenoj slici. Ako shvatite da vaši hobiji ne ometaju posao i druge važne stvari, vi ste sretna osoba, jer vaši hobiji nisu kronofagi. Ako, naprotiv, vidite da vaši hobiji zauzimaju previše vremena (a ne samo besplatnih), idite na četvrti stupac.

U četvrtom, najvažnijem stupcu, morat ćete odgoditi temu kako voziti svoje hobije u određene vremenske okvire. Postavite jasne granice: čitajte (gledajte televizijske emisije, igrajte video igre itd.), Ako je to radni dan, dva sata prije spavanja, na primjer. Za svako odstupanje od vremenskog ograničenja, “napišite se novčanim kaznama”: ako ste igrali računalne igre još 30 minuta duže, sutra ćete igrati sat vremena manje. Metoda mrkve i mrkve, kao što je poznato, vrlo učinkovito djeluje na osobu.

Shvaćate, znate li kako reći “ne”

Nemogućnost da kažem “ne” jedan je od najnovičnijih kronofaga. Sjeti se samo koliko ste vremena proveli jer ste se bojali da se izgledaju nepristojno i pretplatili se na nešto, radite ono što nije bilo ni vremena ni želje.

Da biste dobili osloboditi od ovog kronofagus je lakše nego što se može činiti na prvi pogled. Zbog toga ne morate izmisliti mitske hitne stvari ni sakriti od prijatelja, poznanika i kolega.

Uzmi komad papira i privuče svoj dan. Da, da, nacrtajte ovo: ove osam sati ćete potrošiti na posao. Obojite ih bojom u obliku pisaljke i napišite velika slova riječ “work”. Ali ove osam sati (idealno) ćete potrošiti na spavanje. U rezervi imate još osam sati, za koje izgleda da ste mogli potrošiti sami. No tamo je bilo: sjetite se jutarnjih okupljanja, o vremenskim troškovima za cestu … popis može nastaviti dugo.

Kada crtate cijeli dan, može se pojaviti tako da imate samo oko jedan sat slobodnog vremena. Mislim da niste baš sretni s mogućnošću trošenja ovih 60 minuta ne na sebi, već na poslovima druge osobe, koji se, ako se sjećate, iste 24 sata u danu koji imate.

Sljedeći put, kada netko odluči da vas učita s njihovim djelima, hrabro pokazati mu svoju umjetnost. U većini slučajeva, drugoj osobi sve je jasno sa jednog pogleda na vašu “sliku života” i neće inzistirati na njegov zahtjev.

Aspiracija da uhvatiti sve, svugdje i sada

… nije najbolja potraga. Svi smo mi savršenisti u određenoj mjeri i svi želimo pokazati drugima našu važnost, važnost i neophodnost. Uzimajući nekoliko slučajeva odjednom, zaboravljamo da naše mogućnosti nisu neograničene. Smatramo da je cool učiniti toliko, ali zapravo pokazujemo veliku slabost – nemogućnost planiranja i prioriteta.

Naravno, uvijek mora postojati prostor za spontanost i iznenađenja u životu, ali ovdje su radni slučajevi – nešto što treba jasno i unaprijed planirati. Odredite ono što vam je važno i što nije tako važno. Nemojte odstupati od svog plana kada započnete zadatke.

Ti si najvažniji kronfag

Jeste li primijetili da često gubite vrijeme uzalud? Morate sjesti i napisati ovo izvješće, ali umjesto toga dođete do drugih “hitnih” slučajeva. Da, procrastinatori svih nas su vrlo, vrlo dobri. Iskoristite urođenu ljudsku sposobnost da sve odvojite zauvijek, a zatim će vam pomoći sedam jednostavnih savjeta.

Kronofagi koje se ne možete riješiti

Takvi zagađivači uključuju, na primjer, prometne gužve i redove. U našem životu su neizbježni i na njih ni na koji način ne možemo utjecati. Ali možemo imati koristi od vremena koja se troši na te kronofage.

Jeste li u prometnoj gužvi? Nazovite roditelje koji već dva tjedna nisu bili gledali. Sjedi u redu u okrugu klinici? Sjednite za nekoga i izađite da biste dobili svjež zrak. Postoje mnoge mogućnosti.

Vrijeme je jedan od najneobičnijih ljudskih resursa. Pokušajte ga koristiti s većom korist za sebe.

A koje su kronofage i načine postupanja s njima poznati? Dijelite u komentarima.

Loading...