Zašto je hladan tuš koristan?

Chris Gayomeli, autor portala Fast Company, pokrenuo je eksperiment.

07:30. Frosty ožujak ujutro. Stojim u skučenoj kupaonici, omotanoj u ručnik i odlučno pogledam moj odraz. Tuš je uključen, kao i uvijek u ovom trenutku. No, jedan detalj mijenja cijelu uobičajenu redoslijedu: nijedan blagi tok toplih voda ne teče u kadu. Jutros, moj cilj je skočiti pod hladan tuš. I točku.

Ali kad dodirnem vodu mojim prstima, duh odlučnosti se topi, poput snježne pahulje na dlanu. Uhvatiti ručku slavine s toplom vodom i okrenuti ga do zaustavljanja, kao posljednja kukavica. Ogledalo u kupaonici znojenje. Lijepo je, prokletstvo!

Počeci mog neuspjelog eksperimenta može se pratiti natrag do nesreće primijetio je članak u časopisu New York, gdje je rekao o krioterapija za bogataša: provesti tri minute u prostoriji, dok je hladno dušika radi svoj posao, i dobiti pomoć s rehabilitaciju ekstremno niskim temperaturama! Liječenje treba sagorijevati kalorije, dati poticaj imunološkom sustavu i pokrenuti protok endorfina koji poboljšavaju raspoloženje, kao u euforiji trkač. Odličan lijek za sezonsku slezenu.

Ali nisam milijuner još i ne živi u stanu s pogledom na Central Park, odlučio sam tražiti više pristupačne načine za prikupljanje isti prinos korisnih učinaka. Internet me doveo do prekrasnog i surovog svijeta osvježavajućeg hladnog tuša.

Zdravlje se poboljšava od hladne vode, temperature od koje možete izdržati.

Catherine Hepburn cijelo je svoj život provela propovijedajući o blagodatima hladnoće. Hrabri ronilovi, koji zimi padaju u ledenu vodu, također tvrde da su toliko napunjeni adrenalinom da se osjete osvježeni i svježi. (Iako liječnici upozoravaju da je zimsko kupanje opasno za osobe koje pate od bolesti srca.) Ortodoksni kršćani poznati su zbog krštenog kupanja u ledenoj vodi za čišćenje duše.

Profesionalni sportaši kao što su Kobe Bryant i LeBron James, uzimajući led kupelji za ublažavanje iritacije i smiruje bolne mišiće nakon treninga. (I uopće ne ustručavajte se stavi van eksperimente na društvenim mrežama.) Ned Brophy-Williams, australski znanstvenik uključen u sportu, autor nekoliko studija o liječenju hladnom vodom, objasnio je da je uranjanje u hladnu vodu preusmjerava protok krvi „na perifernim krvnim žilama u duboko, u isto vrijeme smanjuje upala, povećava i poboljšava venski odljev (količina krvi vraćena u srce). “

U stvari, bolje venski odljev znači da su metabolički proizvodi i otpad generirana za vrijeme treninga, će se povući iz tijela brzo, a hranjive tvari jačaju umorne mišiće. Drugim riječima, bit ćete očišćeni. Iako je ideal u ledenoj kupelji u ovom slučaju. Osam minuta pod hladnim tušem – koje se može izmjenjivati ​​s toplom – je bolje od ničega. Postoje čak i klinička ispitivanja su potvrdila da je hladna voda stimulira stvaranje korisnih smeđih masnih stanica, koja je pohranjena u gornjoj polovici tijela i pomaže da se spali lipida – masti koje čuvaju višak kalorija i ležao na trbuhu i struka.

No, budući da ja ne mogu započeti jutro s nekoliko stotina trbušnjaka i skakanje, mislio sam da je hladna voda će pomoći mojoj produktivnosti ili barem razveseliti. U 2007. godini, molekularni biolog Nikolaj Shevchuk je objavio studiju koja je pokazala da je hladan tuš može liječiti simptome depresije, a uz redovitu uporabu i potpuno pokazuje bolje rezultate od farmakoloških antidepresiva. „Mehanizam koji objašnjava inspirativan učinak uranjanja u hladnu vodu može ležati u poticanju dopamina u mezolimbčkih metabolizam energije i neyrogastralnom načine – rekao Shevchuk podcast Neuroscience. “Dopaminski putovi kontroliraju naše emocije, mnoge su studije dokazale vezu između rada tih dijelova mozga i depresije”.

Govoreći o neznanstvenom jeziku, hladna voda ispunjava područja mozga odgovornog za raspoloženje, hormone sreće.

Nezavisni studije su pokazale da je „morž” „uvelike smanjuje osjećaj napetosti i umora, poboljšava raspoloženje i pamćenje.”

Zanima me metodologija znanstvenika. U svojoj studiji – i Shevchuk priznaje da je uzorak bio statistički malen – sudionici su počeli s toplim tušem. (To je moja greška: trošak za to.) U roku od pet minuta, temperatura vode postupno se smanjuje, sve dok ne dostigne 20 ° C Ova temperatura izgleda vrlo niska kada je u dodiru s kožom. Sudionici su stajali pod hladnim tušem dvije ili tri minute. To je poput plivanja u proljeće u Tihom oceanu blizu Orange County u Kaliforniji ili na Baltičkom moru početkom ljeta. Treba napomenuti da temperatura ispod 16 ° C uzrokuje hipotermiju!

Naoružan novim znanjem, odlučio sam dati hladnoću drugu priliku. Sljedeći put je otvorio slavinu s manje tople vode nego inače i skočio pod tuš. Nekoliko je minuta polako smanjilo temperaturu sve dok se tijelo nije počelo gnjaviti. Njegovo disanje ubrzalo se. Njegovo se srce oštro tuklo. Počela sam plesati kako bih se zagrijala. Ali kad sam se usredotočio i usporio disanje, bilo je lakše podnijeti hladnu vodu. Bilo je kao navikavanje na kupanje u bazenu bez grijanja: to je izvedivo, a ne tako zastrašujuće.

Kad sam se obrisao, odmah sam se osjećao spreman za akciju. Moje srce još brže premlaćuje, a jutro sam osjetio uzbuđenje koje više ne mogu dobiti od kave. Bio sam pun entuzijazma, iako je prozor bio gusta zima u New Yorku. Čak sam se nasmiješio svojim kolegama!

Jesam li željeni efekt učinio valjanim? Naravno. Ali najbolje što mogu reći u potvrdi rezultata eksperimenata: Od tada sam uzela hladan tuš.