Život je rat: Sun-tzu savjet koji će vam pomoći da postanete bolji

Kad god je to bilo moguće, Sun-tzu je volio pobijediti bez ikakve borbe, ili barem početi baviti najjednostavnijim bitkama.

Strategist, koji ne poznaje zastoje, traži novu bitku, samo dobiva pobjedu.

Sun Tzu

On je savjetovao svoje vojnike da odaberu neočekivane rute i napadaju nezaštićena područja. Mislioc je usporedio borbu protiv taktike s vodom: ona izlazi iz visina, ispunjava nizinu. Dakle, u ratu: potrebno je izbjeći pozicije na kojima je neprijatelj jak, i udariti gdje je neprijatelj slab.

Sun-tzuovo podučavanje primjenjuje se daleko izvan bojišta, jer je njegova glavna ideja – da bi se postigao cilj koji trebate odabrati najjednostavniju metodu – iznimno je univerzalno.

Savjet kineske mislioce bit će koristan u svim područjima – od razvoja poslovanja do gubitka težine i stvaranja novih navika. Pogledajmo kako možete koristiti strategiju pismenog rata u svakodnevnom životu.

Bitka za pravim navikama

Prečesto želimo naučiti nove navike, da ostvari ambiciozne planove i dobiti druge pobjede, oslanjajući se isključivo na snagu i djeluje previše jednostavno. Mi hrabro ići u bitku i napada neprijatelja – u ovom slučaju, ovisnosti – do točke gdje je najjači.

  • Pokušavamo se pridržavati prehrane, večerati s prijateljima.
  • Pokušavamo napisati knjigu kada se radi o buku.
  • Pokušavamo jesti odmah kad su ormari puni slatkiša.
  • Pokušaj raditi kad je TV uključen.
  • Pokušavajući se usredotočiti, imajući pri ruci smartphone s aplikacijama za društveno umrežavanje, igre i ostale zapreke za otpad.

Kada potpuno prirodno trpe fiask, počinjemo se kriviti: kažu, nisu toliko težili cilju ili pokazali nedovoljnu voljnu snagu. Međutim, u mnogim slučajevima, neuspjeh je logičan rezultat, a ne slabog srca, ali loše strategije.

Iskusni generali počinju s pobjedama u jednostavnim bitkama, čime se jačaju njihovi položaji. Čekaju da se neprijatelj slabi i pada u dušu kako bi izazvao iznimno točan udarac.

Zašto započeti borbu s pokušajem da preuzme posjed najvišeg područja? Zašto pokušati napraviti novu naviku u uvjetima koji samo ometaju napredak?

Sun-tzu nikad nije ušao u bitku, ako njezini uvjeti ne pružaju dovoljnu prednost. I zasigurno nije započeo napad na područja na kojima je neprijatelj koncentrirao glavne sile. Dakle, trebate učiniti: prijeđite na nove navike u malim koracima, skupljajući snagu i najbolje mjesto za udaranje.

Sun-tzu, majstor navika

Razmotrimo primjere, kako možete primijeniti ideje pobjedničkog stratega u razvoju novih navika.

Primjer 1

Ned Tzu: “Tek tada ćete biti sigurni u uspjeh svojih napada kada napadate nezaštićena mjesta.”

Što to znači. Tek tada ćete dobiti naviku kada je lako svladati.

Primjer 2

Ned Tzu: “Dobit će, tko zna kada se treba boriti, a kada ne.”

Što to znači. On će promijeniti svoje ponašanje, tko zna kakve navike prvo stječe i koje od njih odgađaju za kasnije.

Primjer 3

Ned Tzu: “Razuman zapovjednik izbjegava sudar s neprijateljem kada je duh moćan, ali štrajk kada je spor i misli o bijegu.”

Što to znači. Razumna osoba izbjegava borbu sa štetnim navikama gdje su jaki, ali se bori s njima tamo gdje su slabi i lako podložni promjenama.

Pridružite se bitkama koje ste osvojili za pobjedu

Samopremanjenje nije stvar volje ili organizacije. Riječ je o odabiru pravilne strategije. Ono što ljudi vjeruju nemoć ili nedostatak volje da se ništa promijeniti, to je često samo rezultat pokušaja da steknu dobre navike u apsolutno neprikladnim uvjetima.

  • Ako želite pročitati još knjiga, ne pokušavajte to učiniti dok boravite u jednoj prostoriji s računalom i televizorom. Pomaknite se na manje zbunjujući okoliš.
  • Ako imate ozbiljnih problema s prekomjernom tjelesnom težinom, ne vježbajte se za programe naprednih sportaša. Naravno, možete pokušati, ali ovo nije bitka s kojom se sada trebate uključiti. Započnite s mogućim opterećenjem.
  • Ako ste okruženi ljudima, koji se smiju na bilo kojem od vaših poduzetnika i ometaju postizanje ciljeva, pronađite drugo mjesto za rad. Istovremeno promijenite okolinu na prijateljskije.
  • Ako brusite svoje vještine pisanja, kada djeca dolaze iz škole i kaos vlada u kući, malo je vjerojatno da ćete uspjeti. Odaberite prikladnije vrijeme.

Obrazujte svoje navike gdje je najlakše raditi. Soberly procijenite situaciju i prepisati pravila igre tako da je prednost na vašoj strani.

Zvuči bjelodano, ali koliko ste često otkrili da ste ušli u najžešću borbu, čak i ako ne pazite na one koji su lakše? Za složene bitke, imat ćete dosta vremena. Najprije razumijte jednostavne.

Najbolji način izvrsnosti je onaj u kojem ne morate prevladati otpor. Sudjelujte samo u onim bitkama koje vam obećavaju pobjedu.