Τα πιο χρήσιμα bookmarklets για το πρόγραμμα περιήγησής σας

Όπως λέει η Wikipedia, το bookmarklet είναι ένα μικρό σενάριο που εκτελεί διάφορες χρήσιμες λειτουργίες στον browser σας. Μοιάζει με έναν κανονικό σύνδεσμο που μπορείτε να αποθηκεύσετε στους σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησής σας και, στη συνέχεια, να έχετε πρόσβαση σε αυτήν οποτεδήποτε, εάν είναι απαραίτητο. Συνήθως, “σελιδοδείκτης σελιδοδεικτών” σημαίνει απλά μεταφορά ενός συνδέσμου από μια ιστοσελίδα στη γραμμή σελιδοδεικτών του προγράμματος περιήγησης. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα πιο χρήσιμα bookmarklets για το Chrome, τον Firefox, την Opera και ακόμη και τον IE.


Η χρήση bookmarklet μπορεί να μας ενδιαφέρει για τους ακόλουθους λόγους.

Πρώτον, τις περισσότερες φορές, σελιδοδεικτοειδή εκτελούν παρόμοιες ή ακόμη και ταυτόσημες λειτουργίες όπως το «σήμα» της επέκτασης των πολλών υπηρεσιών, αλλά δεν επιδεινώνουν το πρόγραμμα περιήγησης και δεν καταλαμβάνουν χώρο στη μνήμη. Επομένως, εάν η υπηρεσία που χρησιμοποιείτε υποδηλώνει ότι επιλέγετε ανάμεσα σε μια ειδική επέκταση και ένα φύλλο χαρτιού, θα πρέπει καλύτερα να επιλέξετε το τελευταίο. Και δεύτερον, σελιδοδεικτοειδή είναι ευέλικτο και μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης, οπότε αν δεν υπάρχει ακόμα οι απαραίτητες επεκτάσεις για το πρόγραμμά σας, μπορείτε να αναζητήσετε την αντίστοιχη σελιδοδείκτη.

PageZipper

Ορισμένοι ιστότοποι για την αύξηση του αριθμού προβολών χωρίζουν τα άρθρα τους σε μέρη, αναγκάζοντας τον χρήστη κάθε φορά να κάνει κλικ στο κουμπί Επόμενο για να συνεχίσει. Bookmark PageZipper μπορεί να “συρράψει” αυτές τις σελίδες σε ένα φύλλο, φορτώνοντας τη συνέχεια στο παρασκήνιο. Λειτουργεί επίσης σε διάφορα φόρουμ και σε σελίδες μηχανών αναζήτησης.

Μικρή Bitmarklet

Η προώθηση ενός φίλου ή η δημοσίευση κάποιου συνδέσμου κάπου δεν είναι καθόλου δύσκολη – απλά πρέπει να αντιγράψετε τη διεύθυνση από τη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης και να την εισαγάγετε όπου χρειάζεται. Ωστόσο, μερικές ιστοσελίδες έχουν μια τόσο ελκυστική τριώροφη διεύθυνση που απλά δεν ανεβαίνει σε καμία πύλη. Βοήθεια για να φέρει τη σύνδεση σε μια αξιοπρεπή μορφή μπορεί ειδικές υπηρεσίες. Αυτό το σελιδοδείκτη σας επιτρέπει να συντομεύσετε τη διεύθυνση της τρέχουσας ανοιχτής σελίδας με ένα μόνο κλικ.

  Γιατί το Chrome καταναλώνει τόσα πολλά μνήμη και τι να κάνει με αυτό

Αυτό το Gmail!

Εάν θέλετε να στείλετε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ανοιχτή σελίδα, αλλά ο webmaster δεν έχει φροντίσει αυτό το χαρακτηριστικό, τότε αυτό το bookmarklet θα έρθει στη διάσωση. Ένα κλικ και ένα νέο μήνυμα Gmail ανοίγουν με ένα αναδυόμενο θέμα στο αναδυόμενο παράθυρο και πρέπει να καθορίσετε μόνο τη διεύθυνση του παραλήπτη.

AddThis

Αυτό το σελιδοδείκτη σας επιτρέπει να μοιράζεστε μια ιστοσελίδα σχεδόν οπουδήποτε. Η υπηρεσία υποστηρίζει σχεδόν όλα τα γνωστά κοινωνικά δίκτυα σήμερα, συλλέκτες σελιδοδεικτών και του συστήματος συλλογής περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, και το Facebook, το Twitter, το Gmail, το Pinterest, Springpad, Diigo, και πολλά άλλα.

 Αποσπώμενο

Οι επεκτάσεις για τον καθαρισμό της ιστοσελίδας σας βοηθούν να διαβάζετε άνετα το κείμενο, χωρίς να αποσπούνται από διαφημιστικά πανό, στοιχεία πλοήγησης και άλλα περιττά στοιχεία. Το Clippable bookmarklet κάνει αυτό και είναι πολύ επιτυχημένο. Χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εναλλαγή μεταξύ διαφόρων μορφών μορφοποίησης και πατώντας Esc θα επιστρέψει την αρχική προβολή σελίδας.

 Αναγνωσιμότητα

Η αναγνωσιμότητα της υπηρεσίας, αυστηρά μιλώντας, ήταν η κύρια πηγή από την οποία άρχισε η δημοτικότητα πολλών εργαλείων για άνετη ανάγνωση. Έκτοτε, η μέτρια ανάπτυξη της έρευνας έχει μετατραπεί σε μια ισχυρή εμπορική υπηρεσία, αλλά η πρόσβαση στις βασικές της δυνατότητες μπορεί ακόμα να αποκτηθεί δωρεάν. Συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός ειδικού σελιδοδείκτη.

Printliminator

Αυτό το σελιδοδείκτη χρησιμεύει επίσης για τον καθαρισμό της ιστοσελίδας από περιττά στοιχεία, αλλά για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό. Εάν πρέπει να εκτυπώσετε μια σελίδα του ιστότοπου, αλλά ο συντάκτης δεν έδωσε ειδική έκδοση για εκτύπωση, τότε ο ευκολότερος τρόπος χρήσης αυτού του εργαλείου. Με αυτό, μπορείτε να διαγράψετε μόνο τα μπλοκ που δεν χρειάζεστε, αφήνοντας τα απαραίτητα, για παράδειγμα μια κεφαλίδα με τον τίτλο του ιστότοπου. Στη συνέχεια, με ένα κλικ, στέλνουμε τη σελίδα “διορθωμένη” για εκτύπωση.

  Πώς να μεταφράσετε κείμενο σε ομιλία απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome

Joliprint

Η ανάγκη να αποθηκεύσετε τη σελίδα σε μορφή PDF μπορεί να είναι μπροστά σας για συμπαγή αρχείο ή αν θέλετε να το διαβάσετε όπως ηλεκτρονικό αναγνώστη. Joliprint σελιδοδείκτη σας επιτρέπει να μετατρέψετε όχι μόνο οποιαδήποτε ιστοσελίδα σε μορφή PDF, αλλά και δίνει μια εντελώς «καφέ» μορφή, δηλαδή, αφαιρέστε όλα τα περιττά, χωρίζει το κείμενο σε στήλες, εισάγετε την εικόνα στο πρότυπο και ούτω καθεξής.

Μετάφραση Google

Στο δίκτυο υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές επεκτάσεις για προγράμματα περιήγησης που σας επιτρέπουν να μεταφράζετε ιστοσελίδες από τη μια γλώσσα στην άλλη. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να τα εγκαταστήσετε καθόλου, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σελιδοδείκτη από την υπηρεσία Μετάφραση Google. Επιλέξτε τη διεύθυνση μετάφρασης και σύρετε τον αντίστοιχο σύνδεσμο στη γραμμή σελιδοδεικτών.

Bookmaplet

Εάν πρέπει να βρείτε γρήγορα τη διεύθυνση που βρίσκεται στο χάρτη, τότε το φυλλάδιο Bookmaplet θα σας βοηθήσει. Απλά πρέπει να διαθέσετε τη διεύθυνση σε οποιαδήποτε σελίδα και αφού κάνετε κλικ στο bookmarklet, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο με χάρτη όπου θα επισημαίνεται ο επιθυμητός τόπος.

Και τι χρήσιμα bookmarklets χρησιμοποιείτε; Μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια!