Πώς να εγκαταστήσετε το Linux σε ένα smartphone ή tablet Android

Είναι δυνατή η λειτουργία του Linux στο Android! Και για αυτό δεν χρειάζεστε μια συσκευή με δικαιώματα root: όλο το απαραίτητο λογισμικό είναι διαθέσιμο στο επίσημο κατάστημα Google Play. Σε μόλις 10-15 λεπτά μπορείτε να πάρετε ένα λειτουργικό σύστημα που διαφέρει από το Android με βελτιωμένη λειτουργικότητα.

Σημείωση: αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, το λειτουργικό σύστημα Linux θα ξεκινήσει σε ένα εικονικό περιβάλλον. Το Android θα συνεχίσει να εκτελείται στο παρασκήνιο. Θα ήταν λάθος να καλέσουμε ένα τέτοιο σύστημα να είναι πλήρες. Παρ ‘όλα αυτά, καταφέρνει καλά με τη λίστα των τυποποιημένων εργασιών.

Πριν εγκαταστήσετε, κλείστε όλες τις μη απαραίτητες εφαρμογές και καθαρίστε τη μνήμη της συσκευής Android.

1. Από το Google Play Store, εγκαταστήστε το GNURoot Debian και το XServer XSDL.

2. Πριν εγκαταστήσετε το Linux, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας είναι συνδεδεμένη σε ένα σταθερό δίκτυο Wi-Fi. Εκτελέστε GNURoot. Τα απαιτούμενα πακέτα περιβάλλοντος θα ληφθούν.

Πώς να εγκαταστήσετε το Linux στο Android

Η εγκατάσταση διαρκεί από 30 δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά, ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης στο Internet. Μην δίνετε προσοχή στις γραμμές λειτουργίας μέχρι να εμφανιστεί η ακόλουθη επιγραφή:

[προστατευμένο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο]: / #

Εξοικειωθεί με την έννοια του “root-rights”, αυτή η γραμμή δεν φοβάται: η εφαρμογή δεν θα προκαλέσει βλάβη στη συσκευή, δεδομένου ότι λειτουργεί στο “sandbox”.

3. Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

apt-get update

Περιμένετε έως ότου ολοκληρωθεί η λήψη. Αυτό υποδεικνύεται από τη γραμμή ανάγνωσης λιστών πακέτων … Έγινε.

4. Τώρα εισαγάγετε μια ακόμη γραμμή:

apt-get upgrade

Στην ερώτηση “Θέλετε να συνεχίσετε;” Εισάγετε το αγγλικό γράμμα Υ και πατήστε Enter. Η εγκατάσταση των πακέτων αρχίζει.

  Warum in unserer Familie Viber (Vayer) ein normales Telefon ersetzt hat

Εγκατάσταση πακέτων

Αυτή τη φορά, η διαδικασία εγκατάστασης θα διαρκέσει λίγο περισσότερο. Περιμένετε περιμένοντας να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πριν εμφανιστεί η πολυπόθητη γραμμή:

[προστατευμένο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο]: / #

Το περιβάλλον του Debian Linux είναι εγκατεστημένο και τώρα μπορείτε να προχωρήσετε στην ανάπτυξη του γραφικού κελύφους.

5. Η εγκατάσταση όλων των πακέτων διανομής Linux γίνεται με την ακόλουθη εντολή:

apt-get install lxde

Υπάρχει επίσης μια επιλογή για την εγκατάσταση του πυρήνα του συστήματος χρησιμοποιώντας τη συμβολοσειρά:

apt-get εγκαταστήστε το lxde-core

Επιβεβαιώστε τη ρύθμιση επαναλαμβάνοντας την ένδειξη Y και πατώντας το πλήκτρο Enter. Ανοίγει η διαδικασία λήψης πακέτων.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία έχουν φορτωθεί με επιτυχία και κατά την αποσυσκευασία της συσκευής σας δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος. Διαφορετικά, η εκκίνηση του συστήματος θα αποτύχει.

6. Για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, πρέπει να φορτώσετε τρία επιπλέον βοηθητικά προγράμματα:

  • XTerm – για την πρόσβαση στο τερματικό από το γραφικό κέλυφος του Linux.
  • Synaptic Package Manager – για τη διαχείριση πακέτων apt και τη λήψη εφαρμογών.
  • Pulseaudio – για την εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης ήχου.

Και τα τρία βοηθητικά προγράμματα εγκαθίστανται χρησιμοποιώντας μία εντολή τερματικού GNURoot:

apt-get εγκατάσταση xterm συναπτικό παλμό

Η συσκευή θα κατεβάσει περίπου 260 MB δεδομένων.

7. Τώρα ελαχιστοποιήστε την εφαρμογή GNURoot και ανοίξτε το προηγουμένως εγκατεστημένο XServer XSDL. Συμφωνείτε με τη λήψη πρόσθετων γραμματοσειρών. Μετά την εγκατάσταση πολλές φορές tapnite στην οθόνη (η εφαρμογή σας ζητάει να επιλέξετε την ανάλυση και το μέγεθος γραμματοσειράς – όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις σας), μέχρι να δείτε μια οθόνη εκκίνησης με ένα μπλε φόντο και λευκό κείμενο.

  Как да превърнете Android в бабушофон

Πώς να εγκαταστήσετε το Linux σε ένα smartphone ή tablet Android

Επανεκκινήστε το GNURoot και, εναλλακτικά, εισαγάγετε τις ακόλουθες δύο εντολές:

εξαγωγή DISPLAY =: 0 PULSE_SERVER = tcp: 127.0.0.1: 4712
startlxde

Η ακολουθία της περαιτέρω επανεκκίνηση του συστήματος (όταν θέλετε να ανοίξετε ένα Linux εκ νέου) μοιάζει με αυτό: τρέξει το Xserver XSDL και περιμένει την εμφάνιση μιας μπλε οθόνη, ανοιχτή GNURoot και εισάγετε δύο ομάδες που αναφέρονται παραπάνω, επιστροφή στο Xserver XSDL.

Εάν το τερματικό ορκίζεται σε μια μη έγκυρη εντολή, επιστρέψτε στο βήμα 5 αυτού του εγχειριδίου και προσπαθήστε να εγκαταστήσετε τον “γυμνό” πυρήνα. Ελέγξτε την κατάσταση μνήμης της συσκευής σας Android.

8. Τώρα ανοίξτε XServer XSDL, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα – και είστε έτοιμοι για Linux.

Εγκαταστήστε το Linux στο Android

Για να εγκαταστήσετε εφαρμογές στην κάτω αριστερή γωνία, ανοίξτε το μενού Έναρξη και επιλέξτε Εκτέλεση. Πληκτρολογήστε Synaptic και πατήστε Enter.

Εγκατάσταση εφαρμογών

Στο παράθυρο που ανοίγει, χρησιμοποιήστε την αναζήτηση και εγκαταστήστε τις απαραίτητες εφαρμογές. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης Firefox, ένας επεξεργαστής εικόνας GIMP, μια σουίτα γραφείου Libre και άλλα προγράμματα συμβατά με το Linux.

Εφαρμογές για το Linux

Γραφικός επεξεργαστής στο Linux

Φυσικά, αυτή η έκδοση της εγκατάστασης του Linux δεν μπορεί να ονομαστεί πλήρης εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος στο Android. Εικονική Linux σε κάποιους περιορισμούς, αλλά όταν χρησιμοποιείτε ένα ασύρματο ποντίκι και το πληκτρολόγιο (και ενδεχομένως συνδεθεί μέσω OTG προσαρμογέα και USB-hub), μπορείτε να ενεργοποιήσετε το smartphone ή το tablet σας σε ένα φορητό υπολογιστή με τη λειτουργικότητα των ώριμων OS.

Linux στο Android

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top