Najbolje knjige svih vremena i naroda, vrijedne čitanja svakom tinejdžeru

Odabir najboljih knjiga za tinejdžere po verzijama Time magazina The Guardian, Ministarstva obrazovanja i znanosti Rusije, kao i kao bonus – prema mišljenju uredništva Layfhaker. U ovom slučaju, adolescenti će se smatrati dječacima i djevojčicama u dobi između 10 i 19 godina, prema terminologiji UNFPA-a.

10 najboljih knjiga za mlade i tinejdžere po vremenu

U 2015. tjedni časopis Time objavio je komplet od 100 najboljih knjiga za mlade ljude. Popis je sastavljen prema preporukama mjerodavnih kritičara, izdavača i čitateljskih klubova iz cijelog svijeta. Potpuni popis možete naći ovdje, ali deset najboljih.

 1. “Apsolutno pravi dnevnik poluindijskog”, Sherman Alexi. Izvorno ime je Apsolutno istiniti dnevnik indijskog dijela. Djelomično autobiografska knjiga o dječaku koji se odrastao u indijanskoj rezervaciji, za koju je autor dobio Nacionalnu nagradu knjige Amerike. Protagonist je “glupan”, sanja o tome da postane umjetnik, izaziva sustav i predrasude društva.
 2. Niz “Harry Potter”, Joan Rowling. Prva od sedam knjiga o mladom čarobnjaku i njegovim prijateljima koji studiraju na Hogwarts School of Witchcraft i Magic objavljena je 1997. godine. Priča o Harryju Potteru postala je nezasitno popularna po cijelom svijetu. Knjige su prevedene na 67 jezika i prikazivale su ih Warner Bros. Slike. Serija, od prvog romana, dobila je mnoge nagrade.
 3. “Kradljivac”, Marcus Zusak. Izvorno ime je Kradljivac. Roman, napisan u 2006, govori o događajima Drugog svjetskog rata, nacističkoj Njemačkoj i djevojci Lizel. Knjiga je uključena u popis bestselera New York Times i, prema aproksimaciji književnog časopisa Bookmarks, može slomiti srce i za adolescente i za odrasle. Uostalom, pripovijest u njoj se provodi u ime Smrti.
 4. “Pucanj u vremenu”, Madeleine Lengl. Izvorno ime je Bore u vremenu. Novog romana o znanstvenoj fantastici o trinaestogodišnjem Megu, koju učenici iz razreda i učitelji smatraju previše lukavim. Možda je djevojka ostala bi trn i da će i dalje pate zbog iznenadnog nestanka svog oca, ako ne za jednu noć događaj … Knjiga je objavljena 1963. godine i dobio brojne nagrade.
 5. “Charlotte’s Web”, Alvin Brooks White. Izvorno ime Charlotte je web. Ova prelijepa priča o prijateljstvu djevojke po imenu Fern i svinje po imenu Wilburg prvi put objavljena 1952. godine. Djelo je dvaput snimljeno u obliku animiranih filmova, a osnovali su i glazbeni.
 6. “Pips”, Louis Saker. Izvorni naziv je Rupa. Ovo je roman danskog pisca koji je dobio nekoliko nagrada i zauzima 83. mjesto na popisu 200 najboljih knjiga na BBC verziji. Glavni lik zove se Stanley, i on je potpuno nesretan u životu. Toliko, tako da na kraju ispada da se u logoru, gdje je potrebno iskopati rupu svaki dan … Na žalost, knjiga nije prevedena na ruski, ali sniman pod nazivom „zlato”.
 7. “Matilda”, Roald Dahl. Izvorno ime Matilda. Ovaj je roman došao iz pera jednog engleskog pisca čije su dječje knjige poznate zbog nedostatka sentimentalnosti i često crnog humora. Junačka je ovog djela djevojka po imenu Matilda, koja voli čitati i ima neke nadnaravne moći.
 8. “Izdaje”, Susan Eloise Hinton. Izvorni naziv je The Outsiders. Roman je prvi put objavljen 1967. i klasik je američke tinejdžerske književnosti. To govori o sukobu između dvije bande mladih i četrnaestogodišnjeg dječaka Poniića Curtisa. Valja napomenuti da je pisac počeo raditi na knjizi kad je imala 15 godina, a završila je u dobi od 18 godina. Godine 1983, Francis Ford Coppola snimljen je istim imenom filma.
 9. “Sladak i čarobni štand”, Juster Norton. Izvorni naziv je Phantom Tollbooth. Djelo objavljeno 1961. godine o uzbudljivim avanturama dječaka po imenu Milo. Čitateljima se očekuje udaranje i nestašno igranje riječi, a zahvaljujući ilustracijama Julesa Faifera, knjiga se percipira kao crtani film.
 10. “Davatelj”, Loris Lowry. Izvorno ime je Davatelj. Ovaj roman, napisan u rijetkom žanru antiutopije za dječju književnost, dobio je Newburyovu medalju 1994. godine. Autor opisuje idealni svijet u kojem nema bolesti, ratova i sukoba i nitko ne treba ništa. Međutim, ispostavilo se da takav svijet nema boja i nema mjesta u tome ne samo za patnju, već i za ljubav. U 2014. godini, na temelju romana, snimljen je film “Dedicated”.

  8 podcasta za učenje engleskog jezika

knjige
yves / Flickr.com

10 najboljih knjiga za tinejdžere The Guardian

U 2014. dnevni britanski list The Guardian objavio je popis od 50 knjiga koje bi mladi muškarci i žene trebali pročitati. Popis je sastavljen na temelju glasova od 7.000 ljudi. Radovi su podijeljeni u kategorije: „knjiga će vam pomoći razumjeti sebe”, „knjige koje mijenjaju svijet”, „knjige koje uče voljeti”, „Knjige koje rassmeshat”, „knjiga koja će vas rasplakati”, i tako dalje. Evo popisa.

Deset najboljih uključivalo je knjige koje promiču formiranje osobnosti mladog čitatelja i nadahnjuju da prevladaju teškoće.

 1. Trilogija “Gladne igre”, Susan Collins. Izvorni naziv je The Hunger Games. Prva knjiga u ovoj seriji objavljena je 2008. godine, a šest mjeseci kasnije postala je bestseler. Kruženje prva dva romana premašilo je dva milijuna primjeraka. Priča se odvija u post-apokaliptičnom svijetu, a, prema Collinsu, inspiriran je grčkom mitologijom i očevom vojnom karijerom. Prikazuju se svi dijelovi trilogije.
 2. “Zvijezde su krive,” John Green. Izvorno ime je The Fault in Our Stars. U 2012 godini objavljena je dirljiva ljubavna priča između šesnaestogodišnjeg Hazel, pacijenta s rakom i sedamnaestogodišnjeg Augustusa s istom bolešću. U istoj godini roman je ušao u popis bestselera New York Timesa.
 3. “Ubijte mockingbird”, Harper Lee. Izvorni naziv je ubiti štićenik. Po prvi put je ovaj rad objavljen 1960., a godinu dana kasnije autor je dobio za njega Pulitzerovu nagradu. U SAD-u ga proučavaju u školskom programu. To ne čudi, jer kroz prizmu gledanja djeteta Harper Lee razmatra probleme s odraslim osobama, poput rasizma i nejednakosti.
 4. Niz “Harry Potter”, Joan Rowling. Ovdje se Guardian podudara s vremenom.
 5. “1984”, George Orwell. Nova antiutopija o totalitarizmu, objavljena 1949. Uz zamyatinsky “Mi” se smatra jednim od najboljih u svom žanru. Orwellov rad nalazi se na osmo mjesto na popisu 200 najboljih knjiga na BBC-u, a časopis Newsweek stavio je roman na drugo mjesto u prvih 100 knjiga svih vremena. Do 1988. roman je zabranjen u SSSR-u.
 6. “Dnevnik Anne Frank”. Izvorno ime je Dnevnik mlade djevojke. Jedini ne-umjetnički rad na popisu. To su zapisi koji su vodili židovska djevojka Anna Frank od 1942. do 1944. godine. Ana je snimila prvu snimku 12. lipnja, dan rođenja, kada je navršila 13 godina. Zadnji unos datiran je 1. kolovoza. Tri dana kasnije, Gestapo je uhitio sve koji su se skrivali u skloništu, uključujući Anna. Njezin je dnevnik predmet UNESCO-ove memorije svjetskog registra.
 7. “Ulična mačka zove Bob”, James Bowen. Izvorno ime je Streetcat zove Bob. James Bowen bio je ulični glazbenik i imao je problema s drogama dok nije jednom pokupio beskućnike. Sastanak je bio koban. “Došao je i zamolio me za pomoć, a on je zatražio pomoć od mene više nego što je moje tijelo tražilo samouništenje”, napisao je Bowen. Priča o dva skakača, čovjeka i mačke, čula je književni agent Mary Paknos i pozvao Jamesa da piše autobiografiju. Knjiga, napisana u suautorstvu s Garyjem Jenkinsom, objavljena je 2010. godine.
 8. “Gospodar prstenova”, John Ronald Ruel Tolkien. Izvorno ime je Gospodar prstenova. Ovo je jedna od najpopularnijih knjiga dvadesetog stoljeća općenito, a posebno žanru fantazije. Roman je napisan kao jedna knjiga, ali zbog velike količine u publikaciji podijeljena je u tri dijela. Rad je preveden na 38 jezika i imao ogroman utjecaj na svjetsku kulturu. Na temelju njegovih motiva, napravljeni su filmovi i stvorene računalne igre.
 9. “Dobro je biti tiho”, rekao je Stephen Chboski. Izvorni naziv je Perks of being Wallflower. Ovo je priča o momku po imenu Charlie, koji se, kao i svi tinejdžeri, izrazito osjeća usamljen i pogrešno shvaćen. Ispada svoje iskustvo u pisama. Knjiga je objavljena u milijun primjeraka, kritičari su to nazvali “” Iznad praga u raži “za nova vremena”. Roman je snimio sam autor, glavnu ulogu odigrala je Logan Lerman, a njegova djevojka je Emma Watson.
 10. “Jane Eyre,” Charlotte Bronte. Izvorno ime Jane Eyre. Roman je prvi put objavljen 1847. i odmah osvojio ljubav čitatelja i kritičara. U središtu pažnje je siročadna djevojka Jane s jakim karakterom i živućom maštom. Knjiga je prikazana mnogo puta, na desetom mjestu na popisu 200 najboljih knjiga na BBC verziji.

  Jezik tijela: sve pažnje na noge!

knjige
Patrick Marioné – hvala za> 2M / Flickr.com

10 najboljih knjiga za učenike prema verziji Ministarstva obrazovanja i znanosti Rusije

U siječnju 2013. Ministarstvo prosvjete i znanosti Ruske Federacije objavilo je popis od stotinu knjiga za srednjoškolske studente za izvannastavno čitanje. Popis uključuje radove izvan školskog programa.

Stvaranje popisa i njegov sadržaj izazvalo je živu raspravu u tisku i internetu. Ministarstvo obrazovanja izrazilo je mnogo kritika, a neke književne osobe ponudile su alternativne popise.

Ipak, ovdje su prvih deset “100 knjiga o povijesti, kulturi i književnosti naroda Ruske Federacije, preporučeno studentima za neovisno čitanje”.

Napomena: popis se obavlja abecednim redom, stoga se naša deset sastoji od prvih deset prezimena. Dva djela istog autora smatrat će se jednom točkom. Ovo nipošto nije ocjena.

 1. “Blokada knjiga”, Daniil Granin i Alexei Adamovich. Ovo je dokumentarna kronika blokade, koja je prvi put objavljena s novčanicama 1977. godine. U Lenjingradu je knjiga bila zabranjena sve do 1984. godine.
 2. “I dan traje više od jednog stoljeća” i “The White Steamer”, Chingiz Aitmatov. U naslovu romana “I dan traje više od jednog stoljeća” izvodi se redak pjesme Borisa Pasternaka. Ovo je prvo veliko djelo Aitmatova objavljeno 1980. Priča “The White Steamer” o sedmogodišnjem siroču koji živi na obali Issyk-Kul, izašao je deset godina ranije.
 3. “Star Ticket” i “Island of Crimea”, Vasily Aksyonov. Povijest braće Denisov, koja je rekla na stranicama romana “Star Ticket”, istodobno je “raznijela” javnost. Najodlučnija stvar koju je Aksenova optužila bila je zlostavljanje žargona mladih. Fantastičan roman “Otok Krim”, objavljen 1990. godine, naprotiv, bio je zadovoljan uzbuđenjem i postao glavnim bestselerom godine iz svih zemalja.
 4. “Moj brat svira klarinet”, Anatolij Aleksin. Priča napisana 1968. godine, u obliku dnevnika djevojke Zhenya, koja sanja kako bi svoj život posvetila bratom glazbeniku. Ali ispada da je svaka osoba poput zasebnog planeta, a svatko ima svoje vlastite ciljeve i snove.
 5. “Dersu Uzala”, Vladimir Arsenyev. Jedno od najboljih djela ruske avanturističke literature. Roman opisuje život malih naroda Dalekog istoka i lovca Dersu Uzala.
 6. “Pastir i pastir” i “car-fish”, Victor Astafyev. Dvije priče na dvije glavne teme u radu Astafiev – rata i sela. Prvi je napisan 1967., a drugi – 1976. godine.
 7. “Odessa priče” i “Konjica”, Isaak Babel. Ovo su dvije zbirke kratkih priča. Prvi govori o pre-revolucionarnoj Odesi i bendu Beni Kriku, a drugi – o građanskom ratu.
 8. “Uralne priče”, Pavel Bazhov. Ova zbirka, nastala na temelju rudarskog folklora Urala. “Malachite Box”, “Copper Mountain Mistress”, “Stone Flower” – ova i druga djela Bazhova bili su poznati i voljeni od mnogih od djetinjstva.
 9. “Republika ShKID”, Grigory Belykh i Alexey Panteleyev. Pustolovna priča o beskućnicima koja su živjela u školi socijalnog i radničkog obrazovanja nazvana po Dostojevskim (ShkID). Prototipovi dvaju znakova sami su autori. Rad je snimljen 1966. godine.
 10. “Trenutak istine”, Vladimir Bogomolov. Roman se održava u kolovozu 1944. na području Bjelorusije (drugi naziv djela je “U kolovozu četrdeset četvrtine”). Knjiga se temelji na stvarnim događajima.

  Upute za one koji žele postati programer od nule

Najbolje knjige za tinejdžere prema inačici Lifehackera

Odlučili smo saznati što je tim Lifehacker pročitao u svojoj tinejdžerskoj dobi. Nazvan i “Harry Potter”, i “Gospodar prstenova”, i ostali naprijed spomenuti radovi. Ali bilo je više knjiga koje nisu spomenute u deset najboljih od bilo kojeg popisa.

Pročitao sam Veliku sovjetsku enciklopediju. Tamo su tisuće tisuća nepoznatih zanimljivih riječi, a ja sam bio mali, sjedio sam u WC-u, otvoren na bilo kojoj stranici i čitao, čitala, čitala, učila nove pojmove i definicije. Informativni.

Anastasia Pivovarova
Autor Lifhaker

Uz zbirku poezije Vysotsky s kojim sam se upoznala kad sam bila vrlo plitka: čitala sam samo tekstove u kojima sam nešto shvatio. O zlim duhovima osobito volio i o onome što se dogodilo u Africi. I od 11 godina moj je život otišao negdje u krivu (i ovdje je mnogo kriviti profesor Tolkin, usput), to jest u šatorima svih vrsta. I tamo Vysotsky više puta se ponovno pročitao. I to je zbog njegove kolekcije počeo voljeti ljude kao oblik bitke materije i zaradio prvi novac. Ti događaji nisu međusobno povezani, ako ništa.

Maria Verhtseva
Glavni urednik Lifehackera

Jedna od knjiga koja je najviše utjecala na mojim tinejdžerima bila je Lermontov roman Heroj našeg vremena. Ljubav, strast, priroda, filozofija nihilizma – što je drugo potrebno za tinejdžera? Ovdje je to, plodno tlo za juvenilni maksimalizam. Rad me natjerao da razmišljam o svom mjestu u ovom svijetu, o bitu bića i svemu ovome, vječnom.

Sergey Varlamov
SMM-specijalist Lifkhaker

U dobi od 12-13 godina pročitao sam knjigu “Tajanstveni otok”. U to sam vrijeme zainteresirala knjiga Julesa Vernea, puna avantura i iznenađenja. Mentalno, zajedno s herojima nadvladali su poteškoće i putovali. “Tajanstveni otok” poučavao je da se čak iu najneočovitijoj situaciji ne smije odreći. Moramo sanjati, vjerovati i što je najvažnije.

Nastya Raduzhnaya
Autor Lifhaker

Kao dijete nisam volio čitati. Možda zato što sam bio prisiljen. Ali u 10-12 godina stigao sam u ruke romana Valentine Oseeine “Dinka”, i izgubio sam se. Ova avanturistička priča o istinskom prijateljstvu zauvijek je upala u moju dušu, a slog Valentine Oseeve pokazao je da čitanje može biti fascinantno. Nakon toga čitam sva djela iz školskog programa s pićem.

Lydia Suyagina
Autor Lifhaker

S djelima Remarque sam upoznao oko 13 godina, čini se. Počeo je, kao i obično, s “tri prijatelja”. Jasno je da u to vrijeme tema izgubljene generacije nije me mnogo zamarala, gdje je odnos između glavnog lika i njegovog ljubavnika bio zanimljiviji. Stvarno su privukli “Na Zapadnu stranu bez promjena” i “Povratak” – piercing priče o sudbinama koje su bile udario nepotrebnim ratom. Ne znam hoće li ove knjige imati takav snažan dojam da sam ih sada upoznao, ali za tinejdžera, mislim da su strogo potrebne za čitanje.


A što ste pročitali u 10-19 godina? Koja knjiga ste sigurni da kupite za svoju djecu kad su u toj dobi? A što je, po vašem mišljenju, potrebno pročitati generaciju Z?

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top