Прегледайте и опитайте с използването на iPad mini с ретинов дисплей

Първият iPad мини беше представен през есента на 2012 г. и стана много популярно устройство. Можете да обвинявате Apple, че е на пазара, но никой няма да отрече успеха на iPad мини. Милиони купувачи направиха своя избор в полза на iPad mini с портфейла си, което само потвърди правилността на избрания начин на Apple.

През есента на 2013 г. Apple обновява своята линия таблетки, включително iPad mini. Компактната таблетка получи актуализирано желязо и дългоочаквания ретинов екран, чието отсъствие в първото поколение на мини възпира много от купувачите (включително и мен). Сега iPad mini с ретина екран е на разположение за продажба и аз просто не можех да помогна, но го купи сам. Дали очакванията ми за iPad mini с екрана на Retina се сбъднаха и трябва ли да го купите сами?

Избор на модел

Вече имах опит с използването на “големия” iPad 2, но не бях доволен от размера му. Не можем да кажем, че в пълен размер Ipad много обемист и тежък, но пишете с пейзажна ориентация бях неприятно на екрана и да се носи в чанта “парче желязо”, с тегло 700 грама, с помощта на които не можете напълно да работи дори и мен текст в някакъв моментът се отегчи. И продадох iPad 2.

След това ясно разбрах, че таблетите в пълен размер не са моят формат. Притурката, която постоянно носите със себе си, трябва да бъде компактна, лека и лесна за използване. Възприемам iPad с пълна големина като таблетка за дома.

Първият iPad мини, който не купих поради липсата на ретинов екран, а хардуерът върху него вече се намираше далеч от най-пресните. Така че аз чаках, докато iPad мини второ поколение, което от гледна точка на желязо и екрана “Аз на хартия” напълно приляга.

Избрах iPad mini с ретинен дисплей с цветен интервал Grey и капацитет на памет 16 GB без клетъчен модул. Все пак, докато в по-голямата част на нашата страна (включително и в моя град) 4G все още не е, аз не виждам много смисъл в вземането на iPad мини с клетъчен модул. И Wi-Fi точките вече са повече от достатъчно, а в крайни случаи, като рутер може да действа и iPhone или дори Mac.

Снимка от 2014-02-12 в 13.15.01

Версия от 16 GB е повече от достатъчно за мен, защото на Ipad Аз нямам такъв голям брой приложения и игри, като на iPhone, има огромен библиотека със снимки, музика и филми. Ако искате нещо, за да гледате или слушате, а след това аз предпочитам да го направя с помощта на онлайн услуги.

покупка

Все пак, добре е, че Apple е заела внимателно руския пазар. Сега не е нужно да чакате шест месеца, докато официално се появят нови устройства. iPad mini Retina, например, беше на разположение за поръчка в Apple Online Store на 15 ноември, т.е. само няколко седмици след началото на продажбите на Запад.

Screenshot от 2014-02-12 на 12.36.59

Разбира се, в други магазини iPad мини има по-късно. Взех своя iPad mini Retina в края на декември и го намерих на прозорците за приемлива цена (чета – официално зададена) цената, която не можах. Е, че има онлайн магазини, в един от които поръчах iPad mini Retina за 16 GB за приемливи 16 хиляди рубли. След 3 дни поръчката вече е пристигнала и отнех дългоочакваната ми таблетка.

Кутия и оборудване

Не трябва да се очакват откровения от кутията и конфигурацията на iPad mini Retina. Стандартна кутия, стандартно оборудване: самата таблетка, кабел за мълнии, руски куплунг, документи и стикери. Няма нищо друго, включително слушалки.

ipmr13 (1 от 1) -2

ipmr13 (1 от 1)

Калъф и екран

iPad mini Retina по отношение на физически размер и външен вид остана почти същата като оригиналната iPad мини. Заоблени ъгли, малка рамка около екрана, диагонал на екрана – 7,9 инча. Само малко увеличи теглото на устройството. Дръжте таблетката в двете си ръце е доста удобно, но когато работите с нея с една ръка, тя все още смята, че е малко тежка. Надявам се, че в бъдеще Apple ще постави “диета” си компактна таблетка, особено след като нейните конкуренти тежат по-малко.

ipmr13c4 (1 от 1)

Мястото на съединителите и високоговорителите на кутията остава същата. Самият орган е изработен от алуминий, предната част е покрита със стъкло.

iPad mini в цвят Space Gray изглежда страхотно. След “безликийския” черен цвят в предишните модели, “Space Gray” изглежда много по-интересно. Струва си да се отбележи, че боята не хапва, както в iPhone 5, за времето, когато използвам таблета, не са възникнали проблеми. Все още изглежда нов.

ipmr13c2 (1 от 1)

ipmr1322 (1 от 1)

Диагоналът на екрана не се е променил – 7,9 инча, но резолюцията е нараснала до “retinovskih” 2048 × 1536 пиксела. Плътността на пикселите е 326 точки на инч, точно както в iPhone, което е повече от iPad Air (264 ppi). Необходимо е да разпознаете разликата между Air и Mini на пиксели, които няма да забележите – те не се виждат както на мини, така и на Air. Въпреки това, iPad мини екранът е по-лошо, отколкото в iPad Air поради относително по-бледото оцветяване, яркост и контраст. Говорейки като цяло, екранът е доста добър за себе си, но няма достатъчно звезди от небето.

ipmr13d5 (1 от 1)

ipmr13d1 (1 от 1)

Екран zalyapyvaetsya на ура, трябва непрекъснато да го избършете от прах и пръстови отпечатъци. Но е трудно да се обадя на функция специално iPad mini с ретина екран. Това е проблемът на повечето съвременни мобилни устройства.

Друг момент, който хваща окото ви е, че екранът е “дълбоко” удавен в случая. Apple не използва специални технологии (например екран без въздушна междина), а “дълбочината” между стъклото и самия дисплей е доста забележима. Това няма голям ефект при ежедневната употреба, но все пак бих искал този момент да бъде коригиран.

Пълнене на желязо и производителност

Новият iPad mini има 1 GB RAM и най-новият процесор A7 е същият като iPhone 5s и iPad Air. Въпреки това, за разлика от по-големия си брат iPad Air, неговата часовникова честота е с по-малко от 100 MHz. Когато работите с iOS интерфейса и повечето приложения, няма разлика между Mini и Air, но Apple няма да бъде Apple, ако изобщо няма разлика между тях. И тя е.

В теста на GeekBench 3 iPad mini получава около 2500 точки, което е малко по-ниско от iPad Air, но това не е въпрос на синтетични номера. Когато работите с игри с интензивно използване на ресурсите като GTA: San Andreas, Real Racing 3, честотата на кадрите се промъква неприятно, което не беше наблюдавано преди това. Очевидно това се дължи на факта, че повечето приложения не са оптимизирани за 64-битовата архитектура на процесора А7. И може би, играе фаталната роля на същите 100 MHz честота?

Снимка 11.02.14, 14 47 14

Заслужава да се отбележи, че много приложения на iPad mini Retina работят по същия начин или дори по-лошо (!), Отколкото в iPhone 5, на който е инсталиран процесорът A6. Тук се усеща висока разделителна способност на екрана и неоптимизиран софтуер (особено под IPAD).

зарево

iOS 7 на iPad mini Retina с 64-битов процесор работи … далеч от перфектното. Анимацията често се дразни, промяната на ориентацията на екрана не винаги става гладко. Надявам се, че с пускането на iOS 7.1 Apple ще покрие този срам, защото толерира постоянно respring и затваряне, няма абсолютно никакво желание. Това не е Android, това е iOS – система, създала име само за себе си, благодарение на стабилната работа. И с тази най-стабилна работа iOS 7 има големи проблеми.

камера

ipmr13d2 (1 от 1) -2

Камерата в iPad mini Retina е, че е в състояние да прави снимки със средно качество, но за таблета и това може да се счита за добър индикатор. Видеото е записано в добро качество, сложен режим, както при iPhone 5, тук, естествено, не.

Снимка, направена на главната камера. Качество - много средно
Снимка, направена на главната камера. Качество – много средно

Но предната камера ме хареса. В условията на добро осветление, изображенията са доста добри (колко могат да бъдат такива в предната камера). За самообработка и видео разговори в Skype повече от достатъчно.

жизненост

Традиционно, Apple обещава 10 часа живот на батерията за таблетите си. С IPAD mini Retina на практика се оказва, че е малко по-малко. С активното използване (браузър (половин час на ден), поща (часа на ден), социални мрежи (часа на ден), игри (2-3 часа на ден), видео (половин час на ден), книги (час ден) таблетката е достатъчна за 1-1,5 дни или 8-9 часа непрекъсната работа. Ако умереш пламъка си, можеш да постигнеш 2-2.5 дни. Отново, моделите на използване за всички са различни и тези цифри може да варират в зависимост от вашите предпочитания.

Във всеки случай, iPad mini Retina остава много трайно устройство – няма да се притеснявате за батерията и през цялото време погледнете индикатора на батерията. Можете да зареждате iPad mini и да го вземате безопасно с вас през целия работен ден – със сигурност ще имате достатъчно батерии. От мрежата iPad mini Retina се таксува за около 4-5 часа. С моя модел на ползване, го таксувам около 4 пъти седмично – доста добър резултат.

Как използвам iPad през цялото това време

Четене на статии от мрежата

iPad mini е отлична притурка за четене. Книги, статии от мрежата, RSS – с всички тези задачи iPad mini Retina лесно се справя. Приложения за това в App Store – голямо разнообразие. Ще ти кажа какво използвам.

Като четец на RSS използвам Digg Reader. Предпочитах Feedly, но Digg ми се стори по-удобно. Всъщност, функционалността е стандартен – можете да се абонирате потоци директно от приложението, да споделят абонаменти в папки, да споделите бързо статии в социалните мрежи, или да ги отложи “за по-късно”. Това е достатъчно за мен.

За да следите новините по теми, които ме интересуват, използвам Zite. За разлика от един и същ Flipboard, е много по-добре да познавам с моите предпочитания, въпреки че, разбира се, губи в дизайна. Можете да добавите веднъж в Zite всички интересни теми за вас и да се насладите на бързо входящите новини.

За отложено прочитане на статиите, които използвам джоб. Все пак, нищо по-добро за iOS все още не е измислено, въпреки че Readability и Instapaper също са доста добри услуги. Но Pocket има 3 мастни плюсове: поддържа се от стотици приложения, е възможно да се “отложи” не само текстови статии, но и видео, връзки. И третата, разбира се – тагове. Те помагат да се разпространяват всички статии в категории и да се поддържа ред в хранилището.

Книги и списания

На iPad можете да четете електронни книги и списания без никакви проблеми. Особено имайте предвид, че за iPad има много интерактивни списания, направени специално за таблета. Например прочетох списанията Slon.ru и Esquire. За разлика от хартиените версии, те имат различни интерактивни елементи: графики, анимации, видеоклипове и на някои места дори мини-игри. Това е, ако не обърнете всичко с главата надолу, но това определено променя опита на четенето на периодични издания.

ipmr13esq (1 от 1)

iPad mini Retina е подходящ за четене на PDF-книги и книги. В по-голямата част от случаите размерът на шрифта е доста оптимален, така че да не се завинтва и да се увеличава.

Но с обикновените електронни книги, нещата не са толкова прости. Признавам, че купувайки iPad mini Retina, дори си мислех, че може да ме замени с Kindle. Но това не се случи. Е-мастилото остава за мен най-добрия екранен формат за четене на големи книги. Но тогава кой го харесва повече.

ipmr13dk1 (1 от 1)

Не мога да си спомня размерите на iPad mini Retina. От една страна, диагоналът на дисплея е по-висок от този на Kindle, което означава, че на екрана се поставя повече съдържание. Но тук тази разлика не е толкова критична.

Но за да запази читателя Kindle в едната ръка е много по-удобно и той играе решаваща роля за мен. Amazon успя да намери оптималното съотношение между количеството текст на екрана и лекотата на използване. Не е изненадващо, защото за iPad мини – книги за четене е само една от задачите, а за Kindle – всъщност единствената. Но за малки публикации и iPad mini Retina е съвсем подходящо.

ipmr13dk2 (1 от 1)

Като четец на електронни книги използвам Марвин. Той има всичко, от което се нуждаете, за да четете книги в комфорт.

ipmr13d2 (1 от 1)

Работа с текст и бележки

iPad mini Retina е подходящ за запис на кратки текстови бележки и документи за преглед. Не забравяйте, че за iPad има много приложения за ръкописни бележки, като INKredible или Skitch, които могат да ви помогнат при писането на идеи на семинар или образователно събитие.

За да работя с текст, използвам Страници, iAWriter и SimpleNote. Въпреки разликата в функционалността, същността на използването на тези програми в iPad за мен е абсолютно същата – да напиша кратък текст. За да работя пълноценно с текста на iPad, нямам достатъчно нерви, както ще говоря точно долу 🙂

Забавно време – време

Взех iPad mini Retina в много отношения с очакването, че това ще бъде моята основна притурка за игри. Веднага ще кажа, че не съм изгубил своя избор, въпреки проблемите с някои игри.

Както казах, същата GTA: San Andreas на iPad mini Retina се държи странно: скоростта на кадрите е ниска, всички неприятно забавя. В същото време, на iPhone 5, играта почти не zapsiala.

Но любимата ми модерна борба 4 се държи много добре в 95% от случаите. Дори когато играете в мрежа с голям брой играчи, MD4 почти не спира, само от време на време има малки “закъснения”. В същото време таблетката практически не се нагрява.

Снимка 07.02.14, 14 07 24

Обикновени игри като Flappy Bird, Dungeon Highway, Angry Birds iPad mini Ретината “яде” с взрив, който по принцип се очаква доста.

Час – час

Не разбирам таблетите като устройства за пълноценна работа, но въпреки това все още беше интересно да се погледне в действие iPad mini Retina. Работя много с текстове, винаги гледам чрез електронна поща, социални мрежи, работя с административната зона на WordPress.

Чудото не се случи – iPad mini Retina, по мое мнение, абсолютно не е подходящ за постоянна работа. Но за да може бързо да напише мнение, да коригира текста или да очертае плана на пощата, то е съвсем подходящо.

ipmr1321dqsdasd (1 от 1)

Първо, липсва физическа клавиатура, с която е много по-удобно да се напише текст. На второ място, няма нормално приложение WordPress за iOS, което няма да обърка времето за публикуване и случайно да публикува статии на сайта (което ми се случва много пъти). И трето, самият iOS просто не е приспособен за такива неща. На MacBook можете едновременно да напишете текст и поглед към своя оригинален английски език, в iPad, който винаги превключвате между приложенията, а това отново е дискомфорт.

Тази мисъл беше разказана на всички, без значение колко мързелив е, е умен и очевиден, но заслужава да се отбележи, че iPad mini е идеалното устройство за консумиране на съдържание, а не за създаването му. Въпреки че, ако наистина искате, можете да отдръпнете, като купите външна клавиатура. Но проблемът с софтуера не е решен.

iPad mini е идеалното устройство за консумация на съдържание, а не за създаването му

На iPad е удобно да редактирате снимки, да създавате прости видеоклипове, да пишете малки текстове, да водите личен дневник. Но да очаквате, че iPad ще ви помогне много в работата си, не си заслужава. Много хора ме питат – може ли по-добре да си купя iPad вместо лаптоп за работа? Не, не по-добре. Всяко устройство е предназначено за собствени цели, така че е по-добре да погледнете по-отблизо, например, в MacBook Air или друг лаптоп на Apple.

ipmr13mba (1 от 1)

Въздух или мини?

IPAD-въздух срещу-IPAD-мини-ретината-500x281

Въпреки някои различия в характеристиките, единствената значима разлика между Air и Mini Retina е размерът на таблетката. ВТрябва ясно да отговорите на въпроса – какъв размер е по-предпочитан за вас? Тъй като няма почти никаква разлика в другите характеристики на таблетките. Ако харесвате таблети в пълен размер – вземете iPad Air, ако е компактен – iPad mini Retina. Нашите инфографии ще ви помогнат да изберете избора си.

данни

Въпреки всички недостатъци и недостатъци на iPad mini Retina, бях повече от доволен от моята покупка. iPad mini Retina е приятна и лесна за ползване таблетка, която в повечето случаи се справя със задачите си с взрив. Много от недостатъците са свързани с нестабилната работа на самия iOS 7, който скоро ще бъде коригиран в крайната версия на iOS 7.1.

ipmr13f (1 от 1)

IPAD все още е отлично устройство за консумиране на съдържание и не е много подходящо за неговото създаване. Но както казах по-горе, той е в състояние да разреши прости задачи.

Loading...