17 полезни програми за офис работници

1. Microsoft Office

полезни офис програми: Microsoft Office

 • Платформи: Windows, MacOS, Android, iOS, уеб.
 • Цена: 5 199 рубли или 269 рубли на месец.

Универсален набор от приложения за работа с текстови файлове (Word), електронни таблици (Excel), презентации (PowerPoint), поща (Outlook), бележки (OneNote) и други видове документи. Първата версия на Microsoft Office бе пусната преди 27 години, но благодарение на постоянното развитие този продукт остава един от най-популярните на пазара.

Програмите от пакета Microsoft Office съчетават мощна функционалност и лекота на използване. Поради това те са идеални за създаване и редактиране на офисни документи с всякаква сложност. Освен това те са интегрирани в облачните услуги на Microsoft: можете да имате достъп до файлове на всяко устройство и да работите върху общи документи с други хора.

Microsoft Office надхвърля основните функции. Например, за удобна работа с текст в Word има вградена преводачка и функция за разпознаване на реч, която отпечатва думи, диктувани от потребителя. И OneNote може да разпознава текст в картините.

Опитайте Microsoft Office →

2. iWork

полезни офис програми: iWork

 • Платформи: macOS, iOS, web.
 • Цена: безплатно.

Корпоративния офис на Apple, който всеки потребител на Mac може да изтегли безплатно. Приложенията страници, номера и Keynote почти по-нисък от техните колеги от Microsoft и ви позволяват да създавате документи, таблици и презентации, докато ги редактирате с колеги на macOS, iOS или в браузъра.

Опитайте iWork →

3. Evernote

полезен офис софтуер: Evernote

 • Платформи: Windows, MacOS, Android, iOS, уеб.
 • Цена: безплатно или от 1000 рубли годишно.

Този популярен цифров бележник е отличен инструмент за управление на голяма колекция от текстове, графики и гласови бележки. Evernote предлага система от тагове, с които можете да маркирате допълнителни записи. За по-голямо удобство, маркерите могат да бъдат групирани и вложени едно в друго. Този уникален подход ви позволява лесно да структурирате стотици и дори хиляди бележки и, ако е необходимо, бързо да намерите тези, от които се нуждаете.

Evernote поддържа синхронизиране между устройствата и ви позволява да работите без да се свързвате с мрежата.

Опитайте Evernote →

4. Искра

полезни офис програми: Spark

 • Платформи: macOS, iOS, watchOS.
 • Цена: безплатно.

Не може да се представи никаква работа в офиса без взаимодействие с пощата. Spark ще помогне да разглобявате развалините на входящите и да отговаряте на писмата на колегите ви възможно най-бързо. Благодарение на внимателен интерфейс, автоматично сортиране на буквите, умно търсене и много други полезни функции работата ви с поща ще се превърне в истинско удоволствие.

Опитайте Spark →

5. Foxit Reader

полезни офис програми: Foxit Reader

 • Платформи: Windows, MacOS, Linux.
 • Цена: безплатно.

Работниците в офиса често трябва да се занимават с документи в PDF формат. В такива ситуации е важно да имате удобен PDF преглед. И още по-добре – програма, с която можете не само да преглеждате документи, но и да ги анотирате. Добър кандидат за тази позиция е програмата Foxit Reader. Тя е бърза и лесна за управление. С него можете да четете PDF файлове, да правите бележки в текста и да оставяте коментари на страниците.

Опитайте Foxit Reader →

6. Нещата

полезни офис програми: Неща

 • Платформи: macOS, iOS, watchOS.
 • Цената: 3 790 рубли.

Потокът от ежедневни задачи е невъзможно да се задържи в главата ви и затова определянето на идеи и планиране на случаите е ключът към успеха в работата ви. За разлика от един и същ Todoist, нещата се създават със съвестно внимание, с внимание към всеки детайл от интерфейса и дизайна, така че привеждането на всичките ви дела в ред е бързо и удобно. Признавайки философията на GTD, приложението помага да се организират работни проекти, да се структурират и планират задачи. Всичко, което трябва да направите, е просто да ги изпълните.

Опитайте Нещата →

7. Блок за студена Турция

полезни офис програми: Cold Turkey Blocker

 • Платформи: Windows, MacOS.
 • Цена: безплатно или 25 долара.

Ако по време на работа прекалено често се разсейвате от неподходящи уебсайтове и програми, Cold Turkey Blocker ще ви помогне. Това приложение блокира всички разсеяния за дадено време. До изтичането на крайния срок няма да можете да отворите изброените сайтове и програми. Студената Турция блокира може автоматично да включи заключването по зададен от потребителя график.

Опитайте Студената Турция блокер →

8. MindNode

полезни офис програми: MindNode

 • Платформи: macOS, iOS.
 • Цената: 2 290 рубли.

MindNode е полезно за всеки, който работи със сложни проекти и ще позволи визуализиране на разработването на идеи в крайния продукт. С това приложение можете да създавате мисловни картички, да създавате мисловни карти за всяка сложност и бързо да ги споделяте с колегите си, както и да прехвърляте задачи към Нещата, OmniFocus и други приложения или услуги.

Опитайте MindNode →

9. Бутон

полезни офис програми: Pushbullet

 • Платформи: Windows, Android, iOS, уеб.
 • Цена: безплатно или от 3.33 долара на месец.

Тази малка програма комуникира компютъра ви със смартфон, таблет или други притурки. Достатъчно е да инсталирате Pushbullet клиенти на всички устройства и да ги свържете с обикновена сметка. След това ще можете да видите всички мобилни известия на компютъра си и да прехвърляте бележки, връзки и малки файлове между джаджи.

Ако вашето мобилно устройство работи на Android, можете да изпращате и получавате SMS и незабавни съобщения директно от вашия компютър. В допълнение, Pushbullet комбинира клипборда на различни устройства: всеки текст, копиран на смартфон или таблет, може да бъде незабавно вмъкнат в текстовото поле на компютъра и обратно.

Опитайте Pushbullet →

10. Мечка

полезни офис програми: Мечка

 • Платформи: macOS, iOS.
 • Цена: безплатно или 949 рубли годишно.

Лесен и лесен аналог на Evernote, който можете да използвате, за да пишете идеи, код и текст. Bear има мощна система за маркиране с подкатегории, лесно търсене и поддържа опростено маркиране Markdown, както и експортиране на готов текст в различни формати, включително HTML, PDF и DOCX. Приложението се отличава с лаконичен интерфейс и красиви теми за всеки вкус.

Опитайте мечка →

11. FocusList

полезни офис програми: FocusList

 • Платформи: macOS, iOS, watchOS.
 • Цената: 379 рубли.

Методологията на Pomodoro е добре известна с нейната ефективност и се използва широко. За лавина от рутинни и не много офисни задачи, тя се вписва възможно най-добре. С таймера FocusList можете не само да следите работните сегменти и почивките за почивка, но и да видите колко време е необходимо за изпълнение на определени задачи. И това, на свой ред, ще помогне да се анализира работния поток и по-малко да отлагаме.

Опитайте FocusList →

12. f.lux

полезни офис програми: f.lux

 • Платформи: Windows, MacOS, Linux.
 • Цена: безплатно.

През работния ден осветлението в офиса се променя. Но температурата на цветовете на вашия работен дисплей е винаги същата както при естествената дневна светлина, а при вечерните светлини. Поради тази разлика, екранът може да изглежда прекалено ярък и бързо да очи. Програмата f.lux автоматично настройва цветовете на дисплея в условията на осветеност. Подобна функция е вградена в Windows 10, но f.lux съдържа повече настройки и ви позволява да постигнете максимален комфорт за очите.

Опитайте f.lux →

13. Поставете

полезни офис програми: Поставяне

 • Платформи: macOS.
 • Цената: 749 рубли.

Малката програма Paste значително разширява възможностите на клипборда, което е безценно при работа с различни документи и таблици. Приложението ще съхранява копираните текстове, файлове и връзки, отваряйки удобен достъп до историята на клипборда. В настройките можете да настроите броя на запаметените обекти, да настроите клавишни комбинации и да активирате синхронизацията с всичките си устройства.

Опитайте да поставите →

14. GIMP

полезни офис програми: GIMP

 • Платформи: Windows, MacOS, Linux.
 • Цена: безплатно.

Дори и да не сте дизайнер, със сигурност ще редактирате изображенията за различни офисни въпроси. Например, изрежете снимката и коригирайте нейните цветове за следващата презентация или публикация на корпоративния портал. Да инсталирате Photoshop за такива цели е глупаво. По-лесно е да използвате безплатната му алтернатива – GIMP. Този редактор, може би, е по-нисък от Photoshop в броя на функциите. Но за непрофесионални задачи със сигурност ще бъде повече от достатъчно.

Опитайте GIMP →

15. Погледни нагоре

полезни офис програми: Look Up

 • Платформи: macOS.
 • Цената: 229 рубли.

Но приложението Look Up ще се погрижи за вашето здраве или по-скоро за визията ви. Той помага да се намали напрежението на очните мускули от работа на компютъра, на всеки 20 минути напомня за няколко секунди, за да излезе от екрана и погледнете в далечината. Също така в Look Up има селекция от прости упражнения за разтягане на твърдия гръб и други мускули.

Опитайте да погледнете →

16. TextExpander

полезни офис програми: TextExpander

 • Платформи: macOS, iOS, Windows.
 • Цената: 45 долара 4,16 долара на месец.

TextExpander ще спести време за всеки, който работи много с текстове и е принуден често да въвежда една и съща информация. С него можете да конфигурирате клавишни комбинации, които незабавно ще се разгънат в предварително дефиниран текст от всякакъв размер. Например, с TextExpander можете да вмъквате имейли, отговори на писма, подробности за плащанията и всяка друга информация, която често въвеждате ръчно в няколко кликвания. Благодарение на синхронизацията, разфасовките ще бъдат налични в iOS, където входът е чрез клавиатурата TextExpander.

Опитайте TextExpander →

17. Todoist

полезни офис програми: Todoist

 • Платформи: Windows, MacOS, Android, iOS, уеб.
 • Цена: безплатно или от 2 190 рубли годишно.

Todoist може да се използва като обикновен график за всекидневни или работни случаи. Всичко е както обикновено: създавайте задачи, задайте напомняния, маркирайте завършени случаи.

Възможностите на тази услуга обаче ще бъдат достатъчни за провеждане на сложни офис проекти с многостепенна структура, голям брой участници и под-задачи. Todoist има инструменти за делегиране и конфигуриране на йерархията на задачите, етикетите, филтрите и други разширени функции. Благодарение на тях, приложението лесно се адаптира към вашите лични и професионални цели, независимо колко големи са те.

Чрез инсталирането на клиента Todoist на вашето устройство, можете да управлявате задачи дори и без интернет.

Опитайте Todoist →

Прочетете още:

 • 12 безплатни програми за Windows, които трябва да са за всички →
 • Windows и MacOS горещи клавиши, които ще ви опростят живота →
 • Как да увеличите скоростта на интернет на вашия компютър или мобилно устройство →
Loading...