Как да проверите температурата на процесора, видео картата и други части на компютъра

Прегряването на компонентите скъсява техния експлоатационен срок и в някои случаи незабавно деактивира компютъра. Ето защо е важно да наблюдавате температурата, особено когато играете, гледате видеото с висока разделителна способност или в стаята горещо. Рискованата група включва и собствениците на лаптопи, тъй като този формов фактор често изпитва проблеми с охлаждането.

Температурата на компютъра с Windows може да се провери с безплатната програма Speccy от разработчиците CCleaner. Непосредствено след стартирането, той показва списъка с компонентите и текущия брой градуси близо до тях. Speccy се превежда на руски език и много графично предоставя информация, така че е страхотно дори за хора, които не обичат да разбират технологиите.

Сред опитни потребители са популярни програми като HWMonitor. Работи по същия начин, но не съдържа подробни описания на компонентите. Но показва по-подробни данни, включително максималната и минималната температура от стартирането на програмата.

За собствениците на Mac съществуват алтернативи под формата на Mac Control Fan и iStat Menus. Последните най-напреднали, но платени.

Каква е нормалната температура?

На първо място, е необходимо да се следи температурата на видео картата, процесора и устройството. Тези части на компютъра подлежат на отопление повече от други. Производителите наричат ​​различни условия за нормална работа на компонентите, но средно са:

  • Процесорът е до 95 ° С.
  • Видеокарта – до 95 ° С.
  • Съхранение на твърдия диск – до 50 ° С.
  • SSD е до 70 ° С.

В идеалния случай, по-голямата част от работното време, температурата на компонентите трябва да бъде значително по-ниска от тези параметри. Особено, когато не зареждате системата с ресурси, изискващи много ресурси.

  5 безплатни програми за отдалечен достъп до вашия компютър

Тези цифри са приблизителни, но можете да намерите точните стойности за вашата техника. Достатъчно е Google да назове името на модела на един или друг компонент, добавяйки към него спецификациите на английската дума. Търсачката ще ви отведе до уеб сайта на производителя с пълните характеристики на устройството. Сред тях работната температура трябва винаги да присъства при препоръчаните температурни граници или разклонения с максимална допустима стойност в градуси.

Името на модела може да се види в някоя от горепосочените програми. Например, вземете модела на процесора Intel Core i3-7100, чието име се показва от помощната програма Speccy. Въвеждане на заявка от Google Спецификациите на Intel Core i3-7100, кликнете върху първата връзка и се озовете на официалната страница на Intel с характеристиките. Тук виждаме стойността на връзката – 100 ° C. Следователно температурата до този знак за нашия процесор е нормална.

Нормална температура на процесора на Intel Core i3-7100

Ако температурата на вашите компоненти надвиши препоръчаните от производителя стойности, вземете мерки за охлаждане на компютъра.

Прочетете още:

  • Какво да направите, ако компютърът създава много шум →
  • Как да изчистите кеш на компютър или мобилно устройство →
  • Защо телефонът е горещ и какво да прави →

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top