Učenje čitati 3 puta brže za 20 minuta

Pozadina: PX projekt

Godine 1998. održan je seminar “Project PX” (Project PX) na Sveučilištu Princeton posvećen visokoj brzini čitanja. Ovaj je post ekstrakt informacija s tog seminara izvedenog iz ovog članka i osobno iskustvo ubrzanja čitanja.

Dakle, “PX projekt” je trosatni kognitivni eksperiment koji vam omogućuje povećanje brzine čitanja za 386%. Eksperiment je proveden na ljudima koji govore pet jezika, a čak i oni s disleksijom bili su osposobljeni za čitanje do 3.000 riječi tehničkog teksta po minuti, 10 stranica teksta. Stranica za 6 sekundi.

Za usporedbu: prosječna brzina čitanja u SAD-u iznosi 200 do 300 riječi u minuti. Od nas, u vezi s osobitostima jezika, od 120 do 180 riječi u minuti. I u potpunosti možete povećati izvedbu na 700 do 900 riječi u minuti.

Potrebno je samo razumjeti principe vizije osobe koja je izgubljena u procesu čitanja i kako ga prestati trošiti. Kada shvatimo pogreške i prakticiramo ih da ne učine, pročitat ćete nekoliko puta brže, a ne oštro pogledavajući, ali primijetiti i zapamtiti sve informacije koje su pročitane.

Jeste li spremni za pokretanje eksperimenta? Onda počnimo.

Trebat će vam:

  • knjiga od najmanje 200 stranica;
  • olovka ili olovka;
  • timera.

Knjiga bi trebala leći pred vama bez zatvaranja (pritisnite stranicu ako želi zatvoriti bez podrške).

Pronađite knjigu koju ne trebate voditi, tako da se ne zatvara
Pronađite knjigu koju ne trebate voditi, tako da se ne zatvara

Za jednu vježbu potrebno je najmanje 20 minuta. Pazite da vas nitko trenutačno ne odvaja.

I prije odlaska izravno na vježbe, evo nekoliko kratkih savjeta o tome kako povećati brzinu čitanja.

Učinite što je moguće manje zaustavljanja tijekom čitanja retka teksta

Kada čitamo, oči se ne kretu oko teksta, nego glatko, ali skok u smjeru kretanja. Svaki skok je završio fiksiranje pažnje na dio teksta ili prestati gleda na površini od oko četvrt stranice, čini se da se slika ovog dijela lista.

Svako zaustavljanje očiju teksta traje od 1/4 do 1/2 sekunde.

Da biste je osjetili, zatvorite jedno oko i nježno pritisnite kapak vrškom prsta, a drugom okom pokušajte polako kliziti po retku teksta. Skokovi postaju još očiti ako ne preskačete u slovima, već jednostavno u ravnoj horizontalnoj liniji:

liniju

Pa, osjećate li utrku?

Pokušajte što je manje moguće da se vratite u tekst

Osoba koja čita po prosječnom ritmu često se vraća da ponovno pročita propušteni trenutak. To se može dogoditi svjesno i nesvjesno. U potonjem slučaju, podsvjesni um vraća svoje oči na mjesto u tekstu gdje je koncentracija izgubljena.

U prosjeku, svjesno i nesvjesno vraćanje natrag kroz tekst traje do 30% vremena.

Trenirajte koncentraciju kako biste povećali pokrivenost riječi pročitanih po jednoj stopi

Osobe s prosječnom brzinom čitanja koriste središnji fokus, a ne horizontalnu perifernu viziju. Zbog toga vide pola riječi za jedan skok pogleda.

  11 fantastičnih romana XXI. Stoljeća, koje vrijedi pročitati

Vježba vještina odvojeno

Vježbe se međusobno razlikuju, a vi ih ne morate pokušati spojiti u jedan. Na primjer, ako vježbate brzinu čitanja, ne brinite o razumijevanju teksta. Vi ćete dosljedno proći kroz tri faze: proučavanje tehnologije, primjena tehnologije za povećanje brzine i čitanje razumijevanjem.

Glavno pravilo: trenirati tehniku ​​brzinom koja je tri puta veća od željene brzine čitanja. Na primjer, ako sada vaša brzina čitanja iznosi oko 150 riječi u minuti, a želite čitati 300 riječi u minuti, morate trenirati da biste pročitali 900 riječi u minuti.

Prvi korak: odredite početnu brzinu čitanja

Sada ćete morati brojati broj riječi i redaka u knjizi koju ste odabrali za trening. Izračunat ćemo približan broj riječi, budući da će biti previše naporan i dugotrajan za točnu vrijednost koja treba uzeti u obzir.

Za početak, razmotrite koliko je riječi smješteno u pet redaka teksta, podijelite taj broj za pet i zaokružite ga. Izbrojio sam 40 riječi u pet redaka: 40: 5 = 8 – prosječno osam riječi po retku.

Zatim razmotrite broj redaka na pet stranica knjige i podijelite broj za pet. Dobio sam 194 retka, zaokružio sam 39 retka po stranici: 195: 5 = 39.

I posljednja: brojimo koliko je riječi postavljeno na stranicu. Za to se prosječan broj redaka množi s prosječnim brojem riječi u retku: 39 ⋅ 8 = 312.

Sada je vrijeme da naučite svoju brzinu čitanja. Postavili smo timer na 1 minutu i pročitali tekst, mirno i bez žurbe, kao i obično.

Koliko je ispostavilo? Imam nešto više od jedne stranice – 328 riječi.

Drugi korak: Značajka i brzina

Kao što sam gore napisao, povratak teksta i zaustavljanje izgleda dugo traju. Ali ih možete lako izrezati pomoću alata za praćenje vašeg fokusa.

Kao alat možete koristiti olovku, olovku ili čak prst. Naposljetku, kada računate riječi i linije, vjerojatno ste koristili olovku ili prst, što je pomoglo ne izgubiti brojanje? Mi ćemo ga koristiti za obuku.

1. Tehnika (2 minute)

Praktično koristite olovku ili olovku da biste zadržali fokus. Glatko vodite olovku ispod linije koju čitate u ovom trenutku i usredotočite se na mjesto gdje je vrh olovke sada.

  Koliko duboko čitanje utječe na naš mozak

Slijedite vrh olovke na crti
Slijedite vrh olovke na crti

Postavite tempo s vrhom olovke i gledajte svoje oči, držite se zaustavljajte i vraćate se na tekst. I ne brinite se za razumijevanje teksta, to je vježba za razvoj brzine, a ne razumijevanje.

Pokušajte proći kroz svaku liniju za 1 sekundu i povećati brzinu sa svake stranice.

Nemojte ostati na jednoj crti duže od 1 sekunde ni pod kojim okolnostima, čak i ako ne razumijete o čemu se radi.

Ovom tehnikom sam mogao čitati 936 riječi u 2 minute, što znači 460 riječi u minuti. Ono što je zanimljivo, kada slijedite olovku ili olovku, čini se da je vizija ispred olovke i čitate brže. A kada pokušate ukloniti ga, onda je vizija postati proširila kao stranicu, kao da je fokus su pušteni i počeo plivati ​​preko lista.

2. Brzina (3 minute)

Ponovite ovu tehniku ​​s tracker, ali pročitati svaki redak ističe ne više od pola sekunde (pročitati dva retka teksta u vrijeme koje je potrebno za reći „dvadeset i dvije”).

Najvjerojatnije, nećete razumjeti ništa od onoga što ste pročitali, ali nije važno. Sada trenirajte svoje reflekse percepcije, a ove vježbe će vam pomoći prilagoditi se sustavu. Nemojte smanjivati ​​brzinu 3 minute. Usredotočite se na vrh olovke i povećajte brzinu.

Za 3 minute takve mahnute utrke pročitao sam pet stranica i 14 redaka, prosječno 586 riječi u minuti. Najteža stvar u ovoj vježbi nije usporiti brzinu olovke. Ovo je pravi blok: čitali ste čitav život kako biste razumjeli ono što ste pročitali, a nije tako lako riješiti se toga.

Misli se približavaju linijama u nastojanju da se vrate kako bi razumjeli što se govori, a olovka također počinje usporavati. Također je teško zadržati koncentraciju na takvom beskorisnom čitanju, mozak se predaje, a misli lete, što također utječe na brzinu olovke.

Treći korak: Proširite područje percepcije

Kada koncentriraš oči u središte monitora, još uvijek vidite njegove ekstremne dijelove. Dakle, s tekstom: usredotočite se na jednu riječ i vidite nekoliko riječi koje ga okružuju.

Dakle, više riječi koje naučite vidjeti na ovaj način uz pomoć periferne vizije, brže ćete moći čitati. Prošireno područje percepcije omogućuje povećanje brzine čitanja za 300%.

Početnici s uobičajenom brzinom čitanja troše periferni vid na polja, tj. Prolaze kroz slova svih riječi iz teksta, od prvog do posljednjeg. U tom slučaju, periferni vid se troši na prazna polja, a čitač gubi od 25 do 50% vremena.

  PREGLED: “Paradoks strasti. Ona ga voli, ali ne, “Dean Delis i Cassandra Phillips

Pumpa čitač neće čitati polja. Gledat će samo nekoliko riječi iz rečenice, a ostatak će vidjeti s periferijom. Na donjoj slici vidite približnu sliku koncentracije viđenja iskusnog čitatelja: riječi se čitaju u sredini, a maglice one obilježavaju periferni vid.

Usredotočite se na središnje riječi
Usredotočite se na središnje riječi

Evo primjera. Pročitajte ovu rečenicu: 

Jednog dana učenici su uživali u čitanju četiri sata ravno.

Ako počnete čitati iz riječi “studenti” i završiti s “čitanjem”, štedite vrijeme čitavih pet riječi od osam! I to smanjuje vrijeme za čitanje ove rečenice više od dva puta.

1. Tehnika (1 minutu)

Koristite olovku za čitanje što je brže moguće, počnite čitati od prve riječi linije i završiti s posljednjim u retku. To jest, iako nema proširenja područja percepcije – samo ponovite broj vježbe 1, ali potrošite na svakoj liniji ne više od 1 sekunde. Ni pod kojim okolnostima ne smije biti više od 1 sekunde.

2. Tehnika (1 minutu)

Nastaviti čitanje postaviti tempo s olovkom ili olovku, ali početi čitati drugu riječ u linije linije i na kraju pročitati dvije riječi prije kraja.

3. Brzina (3 minute)

Počni čitati iz trećeg riječ u liniji, a završava tri riječi do kraja, istovremeno pomaknuti olovku po stopi od jedne linije u roku od pola sekunde (dvije linije u vremenu koje je potrebno za reći „dvadeset i dvije”).

Ako ne razumijete liniju čitanja, to je normalno. Sada trenirajte svoje reflekse percepcije i ne brinite o razumijevanju. Usredotočite se na vježbu sa svim vašim moćima i ne dopustite da se um odmakne od nezanimljive okupacije.

Četvrti korak: Provjerite svoju novu brzinu

Sada je vrijeme da testirate svoju novu brzinu čitanja. Postavite timer na 1 minutu i pročitajte maksimalnu brzinu kojom nastavljate razumjeti tekst. Imam 720 riječi u minuti – dva puta brže nego prije početka nastave koristeći ovu tehniku.

To su cool pokazatelji, ali ne iznenađuju, jer sami započnete primijetiti kako se opseg riječi proširio. Ne gubite vrijeme na terenu, nemojte se vratiti u tekst, a brzina se znatno povećava.

Ako ste upravo sada pokušali s ovom tehnikom, podijelite svoj uspjeh u komentarima. Koliko riječi je prošla prije i poslije?

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤