10 най-добри безплатни антивируси

Покупката на скъпи лицензи за комплексни антивирусни пакети е напълно оправдана за корпоративни потребители. Но няма смисъл да харчите пари за домашен антивирус. Безплатните версии на популярните антивирусни продукти са доста способни да защитят вашия компютър.

1. Безплатен AVG AntiVirus

Популярен безплатен антивирус с прост интерфейс. Много скромно консумира системни ресурси. В този антивирус има контролен панел AVG Zen, който контролира всички ваши устройства с инсталиран AVG, помощна програма за безопасно премахване на поверителни файлове, уеб репутация и блокиране на проследяването.

предимства: прост интерфейс, добър антивирусен скенер.

недостатъци: лоша защита срещу фишинг.

Изтеглете AVG AntiVirus безплатно за Windows →

Изтеглете AVG AntiVirus безплатно за macOS →

2. Свободен софтуер за сигурност на Avira

Много популярен антивирус, миналата година беше високо оценен от лабораторията на SE Labs. В допълнение към антивирусната защита, тя поддържа Cloud Cloud Scanning Protection Cloud.

предимства: добър антивирусен скенер, наличието на защитна стена и защита срещу фишинг, допълнителни функции като мениджър на пароли и VPN клиент.

недостатъци: неудобен интерфейс, налагането на допълнителни продукти като инструмент за сравняване на цените в онлайн магазини.

Изтеглете Avira Free Security Suite за Windows →

Изтеглете Avira Free Antivirus за macOS →

3. Bitdefender Antivirus Free Edition

Това е безплатна версия на добре известния антивирусен Bitdefender. Antivirus спечели “Най-добър продукт от 2017 г.” според AV-Comparatives.

предимства: един от най-добрите показатели за откриване и неутрализиране на зловреден софтуер, защита срещу фишинг, прост интерфейс, скромен разход на ресурси.

недостатъци: настройките за антивирусно сканиране са съкратени в сравнение с платените решения на Bitdefender.

Изтеглете безплатно Bitdefender Antivirus Edition за Windows →

4. Comodo Internet Security

Antivirus се захранва от Comodo – истински процесор, който в допълнение към анти-вирусна защита, защитна стена и там, и анти-руткит и облак скенер, и “пясъчника.” Възможно е да активирате “режима на игра”, в който са деактивирани антивирусните известия.

предимства: гъвкавост, разнообразни възможности (безплатен антивирус Comodo съдържа същите функции като платените колеги на други програмисти).

недостатъци: прекомерна параноична защитна стена, налагането на продукти като Comodo GeekBuddy и уеб браузър Comodo Dragon.

Изтеглете Comodo Internet Security for Windows →

Изтеглете Comodo Antivirus за MacOS →

Изтеглете Comodo Antivirus за Linux →

5. Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus вече се използва от 400 милиона потребители. Този антивирус е оборудван с мениджър на пароли и разширения на браузърите. Предлага се в Avast Free Antivirus и “режим на игра”, в който антивирусното уведомяване е сведено до минимум, така че потребителят да не бъде разсеян. Освен всичко останало, Avast Free Antivirus може да създава bootable дискове и да оценява уязвимостта на Wi-Fi мрежите.

предимства: отлична функционалност за безплатен продукт, вградена “sandbox”, усъвършенствано облачно сканиране, защита срещу руткитове и фишинг.

недостатъци: периодично досадни предложения за закупуване на платена версия.

Изтегляне на Avast Free Antivirus for Windows →

Изтеглете Avast Free Antivirus за macOS →

6. Kaspersky Free

Безплатна версия на руския антивирус, която неизменно заемаше високи позиции във всички видове рейтинги. Въпреки, че това е изчистени продукти, всичко е наред за удобна домашна употреба.

предимства: мощен антивирусен скенер и мрежова защита, прост интерфейс, отлична защита срещу фишинг.

недостатъци: доста бавно сканиране, приложената безплатна версия на VPN на Kaspersky Secure Connection има ограничения за трафика.

Изтеглете Kaspersky Free for Windows →

7. Панда безплатен антивирус

В Panda Free Antivirus можете да създадете стартиращ диск, от който можете да стартирате системата, ако е повреден от вирус. Ако не искате антивирусът да ви напомня, можете да включите “режим на игра”.

предимства: инструмент за защита USB, персонализирано сканиране, създаване на дискети за зареждане, график.

недостатъци: забавянето и голямото потребление на ресурси.

Изтегляне на Panda Free Antivirus for Windows →

8. 360 Общо сигурност

Безплатен антивирус от китайски програмисти. Включва до три антивирусни машини: от Bitdefender, Avira и собствената си, Qihoo. В допълнение към антивирусния скенер, той съдържа инструмент за проверка на Wi-Fi мрежи и “sandbox”.

предимства: персонализируеми режими на защита.

недостатъци: много функции на съмнителна програма като “Оптимизация” и “Почистване”.

Изтегляне на 360 Общо сигурност за Windows →

Изтегляне на 360 Общо сигурност за MacOS →

9. Sophos Home

Sophos се състои от две части: контролен панел, изпълнен като уеб приложение, и клиент, който извършва сканиране в реално време. Антивирусът защитава както нормалния злонамерен софтуер, така и кодиращите устройства. Освен това пакетът включва родителски контрол и дистанционно управление на вашите устройства през уеб интерфейса.

предимства: добра защита срещу фишинг, родителски контрол и филтриране на сайтове.

недостатъци: много странен начин за управление на антивирусите чрез уеб приложение.

Изтеглете Sophos Home for Windows →

Изтегляне на Sophos Home for macOS →

10. Windows Defender

Заслужава ли си да инсталирате решения от трети страни, ако има Microsoft Security Essentials? Това е стандартният антивирус, включен в Windows 10. Ако използвате по-стари версии на Windows, можете да изтеглите Security Essentials поотделно.

предимства: осигурява добра защита, без да се засяга работата на системата.

недостатъци: лоша функционалност.

Изтеглете “Windows Defender” →


Както можете да видите, безплатните антивируси са достатъчни и всеки потребител може да избере от тях по-подходящ. Ако предпочитате доказани и популярни решения, инсталирайте AVG или Avast Free Antivirus. Ако имате доверие на повече продукти от големи доставчици, вашият избор е Kaspersky Free или Bitdefender Antivirus Free Edition. Феновете на сложни пакети като Avira Free Security Suite, 360 Total Security, Comodo Internet Security и Sophos Home.

Ако използвате друг безплатен антивирусен софтуер и смятате, че е по-добър от тези, споделете го в коментарите.