10 najboljih besplatnih antivirusnih programa

Kupnja skupih licenci za složene antivirusne pakete potpuno je opravdana za korporativne korisnike. Ali nema smisla trošiti novac na kućni antivirus. Besplatne verzije popularnih antivirusnih proizvoda vrlo su sposobne zaštititi vaše računalo.

1. AVG AntiVirus Besplatno

Popularni besplatni antivirus s jednostavnim sučeljem. Vrlo skromno troši resurse sustava. U ovom protuvirusnom programu nalazi se upravljačka ploča AVG Zen koja upravlja svim vašim uređajima instaliranim s AVG-om, uslužni program za sigurno uklanjanje povjerljivih datoteka, sustav za web ugled i bloker za praćenje.

prednosti: jednostavno sučelje, dobar antivirusni skener.

nedostaci: loša zaštita od krađe identiteta.

Preuzmite AVG AntiVirus Besplatno za Windows →

Preuzmite AVG AntiVirus Besplatno za macOS →

2. Avira Free Security Suite

Vrlo popularan protuvirusni program prošle je godine bio vrlo cijenjen od laboratorija SE Labs. Uz protuvirusnu zaštitu, podržava Cloud Cloud zaštitu za zaštitu Cloud.

prednosti: dobar protuvirusni skener, dostupnost vatrozida i zaštita od krađe identiteta, dodatne funkcije poput upravitelja zaporki i VPN klijenta.

nedostaci: nezgodno sučelje, nametanje dodatnih proizvoda poput alata za usporedbu cijena u online trgovinama.

Preuzmite Avira Free Security Suite za Windows →

Preuzmite Avira Free Antivirus za MacOS →

3. Bitdefender Antivirus Free Edition

Ovo je besplatna verzija poznatog protuvirusnog Bitdefendera. Antivirus je osvojio “Najbolji proizvod od 2017” prema AV-Comparatives.

prednosti: jedan od najboljih pokazatelja otkrivanja i neutralizacije zlonamjernog softvera, zaštite od krađe identiteta, jednostavnog sučelja, skromnog troška resursa.

nedostaci: postavke antivirusnog skeniranja su skraćene u usporedbi s plaćenim rješenjima Bitdefendera.

Preuzmite Bitdefender Antivirus Free Edition za Windows →

4. Comodo Internet Security

Antivirus powered by Comodo – pravi procesor, koji, uz anti-virus zaštita, firewall i tamo, i anti-rootkit, i cloud skener, i “pješčaniku”. Moguće je uključiti “način igranja” u kojem su antivirusne obavijesti onemogućene.

prednosti: svestranost, dovoljno mogućnosti (besplatni antivirusni program Comodo sadrži iste funkcije kao i plaćeni kolege drugih razvojnih programera).

nedostaci: prekomjeran paranoid firewall, nametanje proizvoda poput Comodo GeekBuddy i Comodo Dragon Web Browser.

Preuzmite Comodo Internet Security za Windows →

Preuzmite Comodo Antivirus za MacOS →

Preuzmite Comodo Antivirus za Linux →

5. Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus već koristi 400 milijuna korisnika. Ovaj antivirusni program opremljen je upraviteljem zaporki i proširenjima preglednika. Dostupno u Avast Free Antivirus i “načinu igranja”, u kojem je obavijest o protuvirusnosti svedena na najmanju moguću mjeru, tako da korisnik nije ometan. Između ostalog, Avast Free Antivirus može stvoriti diskove za podizanje sustava i procijeniti ranjivost Wi-Fi mreža.

prednosti: izvrsne funkcionalnosti za besplatni proizvod, ugrađeni “sandbox”, napredno skeniranje oblaka, zaštitu od rootkita i krađe identiteta.

nedostaci: povremeno neugodno ponude za kupnju plaćene verzije.

Preuzmite Avast Free Antivirus za Windows →

Preuzmite Avast Free Antivirus za MacOS →

6. Kaspersky Free

Besplatna verzija ruskog protuvirusnog softvera, koja je uvijek držala visoke pozicije u svim vrstama ocjena. Iako je riječ o uklonjenom proizvodu, tu je sve za udobnu upotrebu u kući.

prednosti: snažan antivirusni skener i zaštita mreže, jednostavno sučelje, izvrsna zaštita od krađe identiteta.

nedostaci: prilično sporo skeniranje, priložena besplatna verzija Kaspersky Secure Connection VPN ima prometna ograničenja.

Preuzmite Kaspersky Free za Windows →

7. Panda Free Antivirus

U programu Panda Free Antivirus možete izraditi bootable disk s kojeg možete pokrenuti sustav ako je oštećen od virusa. Ako ne želite da vam antivirusni program podsjeti, možete uključiti “način igranja”.

prednosti: alat za USB zaštitu, prilagođeno skeniranje, stvaranje diskova za podizanje sustava, planer.

nedostaci: sporost i velika potrošnja resursa.

Preuzmite Panda Free Antivirus za Windows →

8. 360 Ukupna sigurnost

Besplatno protuvirusni program od kineskih programera. Uključuje čak tri antivirusna motora: od Bitdefendera, Avire i vlastitog, Qihoo. Osim antivirusnog skenera, sadrži alat za provjeru Wi-Fi mreža i “sandbox”.

prednosti: prilagodljiv način zaštite.

nedostaci: mnoge funkcije upitne korisnosti kao što su “Optimizacija” i “Čišćenje”.

Preuzmite 360 ​​Total Security za Windows →

Preuzmite 360 ​​Total Security za MacOS →

9. Sophosov dom

Sophos se sastoji od dva dijela: upravljačka ploča, implementirana kao web aplikacija i klijent koji obavlja skeniranje u stvarnom vremenu. Anti-Virus štiti od običnih zlonamjernog softvera i kodiranja. Osim toga, paket uključuje roditeljsku kontrolu i daljinsko upravljanje vašim uređajima putem web sučelja.

prednosti: dobra zaštita od krađe identiteta, roditeljska kontrola i filtriranje mjesta.

nedostaci: vrlo čudan način upravljanja antivirusom putem web aplikacije.

Preuzmite Sophos Home za Windows →

Preuzmite Sophos Home za macOS →

10. Windows Defender

Je li vrijedno instalirati rješenja treće strane ako postoji Microsoft Security Essentials? To je standardni antivirusni program koji se nalazi u sustavu Windows 10. Ako koristite ranije verzije sustava Windows, možete preuzeti Security Essentials zasebno.

prednosti: pruža prilično dobru zaštitu, bez utjecaja na rad sustava.

nedostaci: loša funkcionalnost.

Preuzmite “Windows Defender” →


Kao što vidite, besplatni antivirusni sadržaji su dovoljni, a svaki od njih može odabrati boljim. Ako volite dokazana i popularna rješenja, instalirajte AVG ili Avast Free Antivirus. Ako imate povjerenja u više proizvoda velikih dobavljača, vaš izbor je Kaspersky Free ili Bitdefender Antivirus Free Edition. Ljubitelji složenih paketa kao što su Avira Free Security Suite, 360 Total Security, Comodo Internet Security i Sophos Home.

Ako upotrebljavate drugi besplatni antivirusni program i mislite da je bolji od ovih, podijelite ga u komentarima.