Što je Fusion Drive?

Što je Fusion Drive?

Izdanje ažuriranog iMac obilježilo je izgled takve zanimljivosti kao Fusion Drive. Ova tehnologija je dizajnirana za rješavanje stvarnog problema, koji se može opisati kao “Želim SSD brzinu i kapacitet HDD-a i bez kruha, molim”. Pa što je ta tehnologija?

Na razini željezni Fusion Drive su dva odvojena diska, od kojih je jedan solid state drive (SSD), a drugi disk je poznati disk na tvrdom magnetskom disku (HDD). Apple je odlučio uključiti u svoje proizvode varijaciju Fusion Drive-a s SSD-om od 128 GB i varijacijama kapaciteta HDD-a od 1 TB i 3 TB. Jednostavno rečeno, svi čarobni Fusion Drive se provode na razini operativnog sustava i sastoje se u praćenju učestalosti pristupa određenim aplikacijama i podacima te ih prenose sukladno ovoj frekvenciji na SSD ili na HDD pogonu.

Čak i lakše: OS i sve – sve – koje često pokrećete, slušate i gledate (preglednik, na primjer) pohranit će se na brzu SSD, a ostalo – na HDD-u. Ako iznenada počnete svladati Photoshop i početi ga svakodnevno izvoditi, tada će ova aplikacija, kao i povezani podaci (vaša umjetnost), biti prenesena i na SSD.

Fusion Drive nije predmemoriranje

Preciznije, pojam Fusion Drive ne zahtijeva da podaci s HDD-a budu duplicirani na SSD-u. SSD ovdje ne služi kao mjesto samo za brzu obradu, nedostupnu za pohranu podataka. Ovdje korisnik dobiva sav korisni prostor s oba diska, odnosno ako imate 128 GB SSD i 1 TB HDD, tada imate 1,12 TB slobodnog prostora na disku za pohranu podataka.

Fusion Drive nije RAID

Kao što je gore spomenuto, Fusion Drive radi na razini operativnog sustava. Disk Utility prepoznaje 2 zasebna diska, a OS ih pretvara u jedan prostor.

Kako biti sa sigurnosnim kopijama

Sigurnosne kopije trebaju biti učinjene kao i prije. Time Machine će se sigurnosno kopirati kao da imate jedan disk. U slučaju smrti jednog od diskova, bilo da se radi o SSD-u ili HDD-u, korisnik će morati napraviti puni oporavak. Međutim, ako nema sigurnosne kopije, korisnik će vjerojatno moći izdvojiti podatke s uživo diska, barem je gotovo 100% vjerojatno da će biti učinjeno s dodatnim uslužnim programima.

  10 viileää näytönsäästäjiä Mac-tietokoneelle

Kako biti s zamjenom

Apple je napomenuo da dizajn HDD-a i SSD-a u svom proizvodu ne razlikuje se od diskova drugih proizvođača pa ako snimite jedan od disketa, možete je zamijeniti pogonom treće strane.

Značajke snimanja

Veliki plus s gledišta brzine je da su svi pisani podaci u početku napisani na SSD-u, a znamo da je na SSD-u sve napisano brže. Naravno, u budućnosti, OS će odrediti koliko često pristupate snimljenim podacima i odlučiti trebate li ih ostaviti na SSD SSD ili ih prebaciti na HDD.

Vaša pitanja

I dalje postoji mnogo pitanja o tome shuffling podataka iz SSD i HDD. Koliko točno može OS odrediti koji bi podaci trebali biti preneseni na HDD i koji bi trebali ostati na SSD-u? Što će se takva korisnici sustava koji lopatom tona podataka u tranzitu formi i to ne pohranjuje preuzete informacije za dugo vremena (FullHD preuzete pet filmova gledao puhnuo filmove, skinuti, izgledao uništen, i tako dalje)? Hoće li nepotrebni hardverski i podatkovni ciklus pisanja i čitanja prilikom miješanja podataka između diskova tijekom trajanja diskova (to je osobito važno za SSD)? Kako će pozadinska promjena podataka između diskova utjecati na performanse sustava u trenutku kretanja podataka? Nadamo se da je Apple uzeo sve u obzir.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top