Ki kell eltávolítania a mirigyeket és miért?

Milyen mirigyek

A mirigyek a száj hátsó részén kialakuló szövetek, amelyek az immunrendszer sejtjeit tartalmazzák. A mirigyek helyes anatómiai neve a palatina mandulák.

A mirigyek eltávolítása

Miért szükséges a golyók

A mirigyek csak egy kis része a limfoid szövetek szétszóródott testének. A palatina mandulákhoz hasonló alakzatok vannak jelen az orr hátsó részén, a nyelv hátsó részén és a vékonybélben.

Palatinus mandulák részt vesznek a fertőzések elleni küzdelemben, de nem játszanak különleges szerepet ebben a folyamatban. Vagyis a mirigy eltávolítása után egy személy nem fog gyakrabban betegedni, mivel az immunrendszer többi része továbbra is normálisan működik.

Ki kell eltávolítania a mandulákat?

A palatina mandulák gyulladását anginának vagy tonsillitisnek nevezzük. Ismeretlen okok miatt egyesek gyakran és súlyosan szenvednek az anginától.

A tonsillectomia – a mirigyek eltávolítására irányuló művelet – csökkenti az angina gyakoriságát és súlyosságát. Az egyetlen probléma az, hogy ez az eljárás nagyon kellemetlen, kockázatos és költséges. Ezért a tonsillectomia csak akkor kerülhet sor, ha az előny meghaladja a károkat.

A modern klinikai ajánlások szerint A klinikai gyakorlat iránymutatása: Tonsillectomy in Children , a mandulák eltávolítása:

  1. Az angina utolsó epizódja során egy személy súlyos szövődményeket, például jugularis vénás trombózist, vérfertőzést, parathonzillaris tályogot fejlesztett ki.
  2. Az angina minden alkalommal előfordul, amikor a mandulák kiemelkedő tömörödése, súlyos fájdalom a torokban és magas láz. Ebben az esetben a páciensnek allergiája van a különböző antibiotikumokkal szemben, mivel nehéz választani egy gyógyszert.
  3. Ha egy gyermek figyelhető PFAPA szindróma (az angina ismétlődnek túl gyakran, minden 3-6 héten át, és kíséri erős láz, torokfájás, duzzadt nyirokcsomók a nyakon és aphthosa stomatitis).
  4. A páciens gyakran angina (több mint 7-szer egy évben), és minden epizód, amelyhez legalább egy ilyen tünetek: hőmérséklet 38 ° C felett, jelentős növekedése a morbiditás és a nyirokcsomókban a nyaki kifejezett suppuration mirigyek, és BGSA fertőzés elemzésBSSA fertőzés pozitív eredményt ad.
  5. Egyes szakértők javasolják a mandulák eltávolítását, ha streptococcus fertőzés miatt a gyermek pszicho-neurológiai rendellenességeket fejlesztett ki. Ezek ritka körülmények, és nem pontosan ismert, hogy a műtét segít-e ilyen esetekben.
  6. Ha a gyermeket nehéz éjszaka lélegezni, mert a mandulák jelentősen megnövekedtekFolyamatosan kibővített mandulák (mandulák) a gyermekek számára: az alapkérdésekre adott válaszok .
  7. Ha egy személy tinsillitis-t szenved – kerek, szagtalan lerakódások a mandulákon. Ebben az esetben a mirigyek eltávolítása lehet az egyetlen tartós megoldás.

Ha nem kell eltávolítania a mandulákat

A mandulák eltávolítása komoly szövődményeket okozhat. Másrészről, a betegek 20-50% -ában az idõ, a torokgyulladás egyre ritkább és könnyebb lesz. Ezért sok szakértő javasolja a mandulák eltávolítását legalább 12 hónapig, ha:

  1. Az elmúlt évben a betegnek kevesebb, mint hét anginás epizódja volt.
  2. Az elmúlt két évben egy személy kevesebb, mint öt epizódot adott anginának évente.
  3. Az elmúlt három évben a páciensnek évente kevesebb, mint három anginás epizódja volt.

Tudok a mandulák eltávolítása nélkül?

Ha a fő probléma gyakori vagy nagyon súlyos mandulagyulladás, szinte nincs más megoldás.

Tüneti kezelésTudományos alapú útmutató a betegek számára akut fájdalom és torokfájás kérdéseiben és az antibiotikumok lehetővé teszik a torokfájás ritka epizódjainak többé-kevésbé magas színvonalú kontrollját, de rosszul alkalmazhatók, ha gyakran kell kezelni vagy a komplikációk kockázatának magasak.

Mint tudják, a kezelésAz akut torok kezelésére vonatkozó iránymutatás az antibiotikumok csak kismértékben gyorsítják az anginás gyógyulást, és nem nyújtanak teljes védelmet a purulens szövődmények kialakulásához.

A különböző népi kezelési módszerek (méz, propolisz, gargling, stb.) Előnyeit az anginában teljesen megalapozatlanok.

Hogyan történik a műtét?

A műtéthez 1-3 napig kell mennie a kórházba. A preoperatív előkészítés és az eljárás maga 1-1,5 óra. A mirigyek közvetlen eltávolítása kb. 10-15 percig tart.

A műtét során a beteg szedálódik. Ez az a fajta érzéstelenítés, amely megszünteti a fájdalmat és a legtöbb kellemetlen emléket, de tudatában hagyja az embert, hogy teljesíthesse a sebész kérését. Gyermekeknél a műtét általános érzéstelenítéssel végezhető.

Számos beteget kiengednek a mûtét után.

A beteg számára a leginkább kellemetlen rész a helyreállítási időszak. A műtét utáni első 7-10 napon belül a torok fájdalma nagyon erős. Ebben az időben minden betegnek minőségi érzéstelenítésre van szüksége. Súgó ebben nem csak gyógyszerek, hanem hideg ételek, beleértve a fagylaltot is.

A gyermekek különleges ellátást igényelnek. Biztosítani kell, hogy a gyermek az orvos ajánlása szerint elegendő érzéstelenítést kapjon. Ezenkívül fontos, hogy a gyermek legalább 1 liter folyadékot fogyasszon naponta és legalább egy kis étvágyat. Szóval adjon a babanak mindent, amit szeret. Az élelmiszer mennyiség ebben az időszakban fontosabb, mint a minőségi. Nos, lehetőlegA mandulák eltávolítása gyermekeknél és felnőtteknél , hogy az élelmiszer puha volt, éles élek nélkül, hideg vagy kissé meleg volt.

Milyen komplikációk lehetnek

A mirigyek eltávolítása viszonylag biztonságos működés. De néha komplikációk történnekA klinikai gyakorlat iránymutatása: Tonsillectomy in Children .

Egy angliai megfigyelés szerint 34 000 műveletből körülbelül 34 000 végződik véget a páciens halálával.

A műtét után súlyos vérzést figyeltek meg 1-5 betegből 100-ból. Más súlyos szövődmények, például az alsó állkapocs törése, súlyos égési sérülések, fogak károsodása ritka.

Valamilyen oknál fogva egyes betegek állandó sebhelyet szenvednek a műtét után.

A műtét után 24 órával a súlyos vérzés kockázata elhanyagolhatóvá válik.

megállapítások

A mandulák eltávolítására bizonyos klinikai indikációk vannak. Más esetekben a művelet több árt, mint a jó.

Ha tanácsos eltávolítani a mandulákat, kérdezze meg, hogy miért és milyen eredményekre számíthat.

És olvassa el az Lifehacker tanácsát az orvosi döntések meghozataláról és az orvosával való kommunikációról.