Ki kell eltávolítania a mirigyeket és miért?

Milyen mirigyek

A mirigyek a száj hátsó részén kialakuló szövetek, amelyek az immunrendszer sejtjeit tartalmazzák. A mirigyek helyes anatómiai neve a palatina mandulák.

A mirigyek eltávolítása

Miért szükséges a golyók

A mirigyek csak egy kis része a limfoid szövetek szétszóródott testének. A palatina mandulákhoz hasonló alakzatok vannak jelen az orr hátsó részén, a nyelv hátsó részén és a vékonybélben.

Palatinus mandulák részt vesznek a fertőzések elleni küzdelemben, de nem játszanak különleges szerepet ebben a folyamatban. Vagyis a mirigy eltávolítása után egy személy nem fog gyakrabban betegedni, mivel az immunrendszer többi része továbbra is normálisan működik.

Ki kell eltávolítania a mandulákat?

A palatina mandulák gyulladását anginának vagy tonsillitisnek nevezzük. Ismeretlen okok miatt egyesek gyakran és súlyosan szenvednek az anginától.

A tonsillectomia – a mirigyek eltávolítására irányuló művelet – csökkenti az angina gyakoriságát és súlyosságát. Az egyetlen probléma az, hogy ez az eljárás nagyon kellemetlen, kockázatos és költséges. Ezért a tonsillectomia csak akkor kerülhet sor, ha az előny meghaladja a károkat.

A modern klinikai ajánlások szerint A klinikai gyakorlat iránymutatása: Tonsillectomy in Children , a mandulák eltávolítása:

  1. Az angina utolsó epizódja során egy személy súlyos szövődményeket, például jugularis vénás trombózist, vérfertőzést, parathonzillaris tályogot fejlesztett ki.
  2. Az angina minden alkalommal előfordul, amikor a mandulák kiemelkedő tömörödése, súlyos fájdalom a torokban és magas láz. Ebben az esetben a páciensnek allergiája van a különböző antibiotikumokkal szemben, mivel nehéz választani egy gyógyszert.
  3. Ha egy gyermek figyelhető PFAPA szindróma (az angina ismétlődnek túl gyakran, minden 3-6 héten át, és kíséri erős láz, torokfájás, duzzadt nyirokcsomók a nyakon és aphthosa stomatitis).
  4. A páciens gyakran angina (több mint 7-szer egy évben), és minden epizód, amelyhez legalább egy ilyen tünetek: hőmérséklet 38 ° C felett, jelentős növekedése a morbiditás és a nyirokcsomókban a nyaki kifejezett suppuration mirigyek, és BGSA fertőzés elemzésBSSA fertőzés pozitív eredményt ad.
  5. Egyes szakértők javasolják a mandulák eltávolítását, ha streptococcus fertőzés miatt a gyermek pszicho-neurológiai rendellenességeket fejlesztett ki. Ezek ritka körülmények, és nem pontosan ismert, hogy a műtét segít-e ilyen esetekben.
  6. Ha a gyermeket nehéz éjszaka lélegezni, mert a mandulák jelentősen megnövekedtekFolyamatosan kibővített mandulák (mandulák) a gyermekek számára: az alapkérdésekre adott válaszok .
  7. Ha egy személy tinsillitis-t szenved – kerek, szagtalan lerakódások a mandulákon. Ebben az esetben a mirigyek eltávolítása lehet az egyetlen tartós megoldás.

  Mi a qigong torna, és tényleg erősíti-e az egészséget?

Ha nem kell eltávolítania a mandulákat

A mandulák eltávolítása komoly szövődményeket okozhat. Másrészről, a betegek 20-50% -ában az idõ, a torokgyulladás egyre ritkább és könnyebb lesz. Ezért sok szakértő javasolja a mandulák eltávolítását legalább 12 hónapig, ha:

  1. Az elmúlt évben a betegnek kevesebb, mint hét anginás epizódja volt.
  2. Az elmúlt két évben egy személy kevesebb, mint öt epizódot adott anginának évente.
  3. Az elmúlt három évben a páciensnek évente kevesebb, mint három anginás epizódja volt.

Tudok a mandulák eltávolítása nélkül?

Ha a fő probléma gyakori vagy nagyon súlyos mandulagyulladás, szinte nincs más megoldás.

Tüneti kezelésTudományos alapú útmutató a betegek számára akut fájdalom és torokfájás kérdéseiben és az antibiotikumok lehetővé teszik a torokfájás ritka epizódjainak többé-kevésbé magas színvonalú kontrollját, de rosszul alkalmazhatók, ha gyakran kell kezelni vagy a komplikációk kockázatának magasak.

Mint tudják, a kezelésAz akut torok kezelésére vonatkozó iránymutatás az antibiotikumok csak kismértékben gyorsítják az anginás gyógyulást, és nem nyújtanak teljes védelmet a purulens szövődmények kialakulásához.

A különböző népi kezelési módszerek (méz, propolisz, gargling, stb.) Előnyeit az anginában teljesen megalapozatlanok.

Hogyan történik a műtét?

A műtéthez 1-3 napig kell mennie a kórházba. A preoperatív előkészítés és az eljárás maga 1-1,5 óra. A mirigyek közvetlen eltávolítása kb. 10-15 percig tart.

A műtét során a beteg szedálódik. Ez az a fajta érzéstelenítés, amely megszünteti a fájdalmat és a legtöbb kellemetlen emléket, de tudatában hagyja az embert, hogy teljesíthesse a sebész kérését. Gyermekeknél a műtét általános érzéstelenítéssel végezhető.

Számos beteget kiengednek a mûtét után.

A beteg számára a leginkább kellemetlen rész a helyreállítási időszak. A műtét utáni első 7-10 napon belül a torok fájdalma nagyon erős. Ebben az időben minden betegnek minőségi érzéstelenítésre van szüksége. Súgó ebben nem csak gyógyszerek, hanem hideg ételek, beleértve a fagylaltot is.

  Hogyan számolhatod meg, hány háttérképet kell

A gyermekek különleges ellátást igényelnek. Biztosítani kell, hogy a gyermek az orvos ajánlása szerint elegendő érzéstelenítést kapjon. Ezenkívül fontos, hogy a gyermek legalább 1 liter folyadékot fogyasszon naponta és legalább egy kis étvágyat. Szóval adjon a babanak mindent, amit szeret. Az élelmiszer mennyiség ebben az időszakban fontosabb, mint a minőségi. Nos, lehetőlegA mandulák eltávolítása gyermekeknél és felnőtteknél , hogy az élelmiszer puha volt, éles élek nélkül, hideg vagy kissé meleg volt.

Milyen komplikációk lehetnek

A mirigyek eltávolítása viszonylag biztonságos működés. De néha komplikációk történnekA klinikai gyakorlat iránymutatása: Tonsillectomy in Children .

Egy angliai megfigyelés szerint 34 000 műveletből körülbelül 34 000 végződik véget a páciens halálával.

A műtét után súlyos vérzést figyeltek meg 1-5 betegből 100-ból. Más súlyos szövődmények, például az alsó állkapocs törése, súlyos égési sérülések, fogak károsodása ritka.

Valamilyen oknál fogva egyes betegek állandó sebhelyet szenvednek a műtét után.

A műtét után 24 órával a súlyos vérzés kockázata elhanyagolhatóvá válik.

megállapítások

A mandulák eltávolítására bizonyos klinikai indikációk vannak. Más esetekben a művelet több árt, mint a jó.

Ha tanácsos eltávolítani a mandulákat, kérdezze meg, hogy miért és milyen eredményekre számíthat.

És olvassa el az Lifehacker tanácsát az orvosi döntések meghozataláról és az orvosával való kommunikációról.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top