Уморен съм, аз си тръгвам. Какво е Sabbatical и защо е необходимо?

В Интернет все повече и повече статии мигат за това как стръмните мениджъри напускат работа и отдалечават от мегаполисите. Една от основните причини за downshifting е изгарянето. В стремежа си към фантома на късмета хората работят 12 часа на ден, без да обръщат внимание на хроничната умора, липсата на сън, хаотичното хранене и здравословните проблеми. Те отиват на сделки със съвестта си и се опитват да не поглеждат в очите си: “Ще завърша проекта и не забравяйте да останете с тях”. И когато нивото на стрес и разочарование започне да изчезва, няма останала морална или физическа сила, просто бягайте. Изглежда, че е единственият начин да излязат от работа. Но това не е така.

Какво е съботно

От английски, сабатически буквално се превежда като “спрете да правите нещо”. Етимологията на термина е свързана с библейското писане, в което думата събота означава “свещен ден за почивка”.

Sabbatikal Платена или частично платена удължена ваканция от три месеца до една година (или повече) с гарантирано задържане на мястото за служителя. С други думи, това е пауза в работата, професионално изчакване.

Феноменът на съботата е възникнал през XIX век в Харвард. Професорите, след като са работили в продължение на шест години в университета, получиха правото да ходят на ежегодни творчески празници. Така те могат спокойно да напишат научни произведения, без да бъдат разсеяни от преподаването. В същото време те задържат половината от заплатата.

В XXI век Sabbatical отново е в търсенето. Според статистическите изследвания 29% от американските компании осигуряват на своите служители дълги празници. Сред тях са такива гиганти като Google, Intel, IBM, eBay, BCG, Genentech, Wegmans, American Express, General Mills и други.

Правете Sabbatical и много европейски компании. Така че всеки служител на BMW, независимо от позицията, може да си вземе почивка на половин година. Засега той трябва да разпределя работното си натоварване сред колегите.

Концепцията за непрекъсната работа в продължение на 40 години с пенсиониране в края е остаряла. Хората трябва да могат да изчакат кариерата си.
Елизабет Пагано

Моделите на Sabbatical варират. Някъде почивката е напълно платена, някъде отчасти. Например в Дания има държавна програма за финансова подкрепа за работници, които са взели Sabbatical. Държавата се интересува от това, тъй като свободните места се използват за наемане на безработни. И във Финландия дългосрочно платена почивка се предоставя на един от родителите, когато детето отива в първата класа.

В някои организации, опитът е важен за Sabbatical, а в други не е така. Някои компании са готови да се раздели със своите служители само за 3-6 месеца, докато други ще ги освободят в продължение на няколко години. Единственото неизменно условие на договора на Sabbatical е гаранцията, че служителят ще запази длъжността си.

Защо имаме нужда от събота

Най-честата причина, поради която хората поемат Sabbatical, е желанието да подобрят квалификацията си. Когато познавате работата като петте си пръста, започвате да се отегчавате. Изглежда, че това е вашият таван. В търсене на разширяване на интелектуалния хоризонт, човек отнема дълъг период на ваканция и го харчи за получаване на допълнително образование, изучаване на чужди езици и други подобни.

Също така, почивката се използва за решаване на лични проблеми:

  • да пътувате;
  • изграждане на къща;
  • възстановяване на здравето;
  • да играе сватба;
  • преместване и т.н.

За мнозина пътят към съня им започва със съботата. Хиляди хора мечтаят за бизнеса си, но се страхуват да напуснат работата: ще започне ли внезапно стартирането? Дългата ваканция е чудесна възможност да опитате. Шестмесечното пътуване спомогна за укрепването на амбициите и за стартирането на бизнеса на Випин Гоял, основател на компанията SideTour, която само за една година успя да привлече инвестиции от 1,5 милиона долара.

Мнозина смятат, че по време на криза е по-добре да не си почивате. Струва ми се, напротив. Особено, ако имате много опит. Когато икономиката пада, работодателите понякога трябва да направят съкращения, губят таланти. Дългата почивка може да бъде решение на проблемите на двете страни.
Дан Клементис

Sabbatical ползи не само на служителите, но и на компаниите. След завръщането си от дългата почивка хората започват работа със специален ентусиазъм. Фирмата води до ярки успешни проекти, а служителят – до промоция.

Година по-късно получаваме служител, изпълнен със сила и творческа енергия. Хората, които приемат съботата, не са измъчвани губещи, а смели авангардисти.
Томас Хайнлайн

Как да се подготвите за Sabbatical

Да отидеш в събота е по-трудно, отколкото изглежда. Не става дума за спецификата на трудовото право или корпоративната политика. Това е просто, че повечето хора са толкова свикнали да отдъхват след 2-3 седмици, да се изгубят в дълъг отпуск, да започнат да се чувстват ненужни, да стават депресирани. Съботата трябва да бъде внимателно подготвена.

Стъпка 1. Изберете точните начални и крайни дати за почивката си

“Ще отида някъде през септември, може би ще се върна на Нова година – нека видим” – този подход означава загуба на събота за нищо. Необходимо е да се определи точно началната и крайната дата на работното време. Този период трябва да бъде корелиран с случая, в който посвещавате Sabbatical (повече за това по-късно). Например, ако искате да преминете през една от програмите за MBA, трябва да знаете кога започва серията в училището, което ви интересува и колко дълго трае обучението.

Освен това е важно да се обсъждат условията на Sabbatical с роднините. Ще бъде обидно, ако сте готови да прекарате известно време със семейството си, да отидете на почивка, а втората половина в този момент ще отпътувате за дълго пътуване.

Стъпка 2. Разберете какво искате да направите

Sabbatical ≠ безделие и хедонизъм. Това е пауза в рутина, от която трябва да извлечете максимума от това. Какво наистина искаш да направиш? Да разберете Дзен, когато пътувате в Азия? Научете ли втори език? Намери ли си чифт? Научете как да управлявате яхта? Изборът на случая за Sabbatical е почти интимен. Не можете да погледнете другите и да се поддадете на модните тенденции. Важно е да се вслушате в себе си: за какво мечтаете?

Няма идеи? Напълно? Прочетете следните статии и отново се запитайте: “Какво искам?”.

  • Този кратък, щастлив живот: 101 неща, които трябва да направите.
  • 60 случая, които трябва да бъдат направени преди края на живота.
  • 20 неща, които трябва да бъдат направени след 30 години, до 50 бяха добри.
  • 16 неща, които си струва да правите, докато сте млади.

Стъпка 3. Планирайте финансите си

Дори ако вашият работодател запази 50% или 70% от приходите със Sabbatical, първо ще почувствате остро липсата на пари. Ето защо, преди да напуснете работата си и да отидете в Бали, дайте всички дългове. Съгласен съм, да търся пари, които спешно се нуждаят от кредитора, не е най-доброто занимание в творческите ваканции. Не се препоръчва да вземете Sabbatical, ако има кредитни задължения.

Решението за календарно изчакване обикновено не се приема мълниеносно бързо. Затова започнете да спестявате пари, веднага щом за първи път смятате, че сте уморени, имате нужда от рестартиране. Така че ще имате “предпазна възглавница” за дъждовен ден. Освен това тези пари може да са необходими за реализирането на мечтите ви.

Изгответе финансов план за целия период на Sabbatical. Колко пари ще имате на месец? Какви разходи очаквате? Опитайте се да изчислите всичко, така че да не останете нито един момент без електричество или газ.

Парите са най-голямото препятствие, което държи хората далеч от съботата. Но продължителната почивка често не намалява качеството на живот. Например, ако човек го прекарва в страна, където всичко струва по-малко – жилище, транспорт, облекло, храна.
Дан Клементис

Стъпка 4. Продължете!

Насладете се на всяка минута от маратона, наречен “Sabbatical”. Опитайте се да сте наясно. Запазете най-добрите моменти. Бъдете отворени към нови преживявания. Общувайте с хората. Станете по-добре. Вземете действие!

Стъпка 5. Помислете как да се върнете

Три месеца, шест месеца, една година – без значение колко време е Sabbatical, ще дойде време, когато трябва да се върнете. Но си струва? Ако все още обичате работата си и чувствате, че сте готови да преобърнете планините, смело чукайте в кабинета на шефа. Вярно е, че преди това се препоръчва да се изследва почвата: какви са делата на фирмата, копнеете ли за своето триумфално завръщане или дори стари таймери вече текат оттам?

Ако в отсъствието на вас разбрахте, че не правите същото, а след това прекратете трудовия договор и започнете нов живот.

Перспективи на съботата

Sabbatical като стратегия за работа с персонал се доказа добре на международната сцена. Според Global Career Company, 36% от анкетираните мениджъри са готови да вземат Sabbatical до шест месеца, други 39% мечта да напуснат работа за една или повече години. В същото време, повече от 30% от анкетираните са готови да пожертват трета заплата, а 28% – половина.

В страни и предприятия с традиционна етика на труда (работа – добре, релаксираща – по-лоша), Sabbatical се разпространява здраво. Въпреки това, според анкета на VTsIOM, 27% от руснаците мечтаят за почивка повече от 20 дни. И почивка възможно най-дълго, най-вече жителите на megacities предпочитат. Може би, инвалидизиращият темп на живот се отразява.

Малко вероятно е в постсъветското пространство съботата скоро да стане норма. Но очевидно е, че ландшафтът на пазара на труда се променя. Времето на отчаяните работохолици преминава. Поколението AYA не е готово да се заключи в офис робство. Техните приоритети в кариерата се променят бързо. Дали Sabbatical става задължителна точка на социалния пакет от компании, времето ще разкаже.

Междувременно предлагаме да обсъдите самата идея. Какво, според вас, са предимствата и недостатъците на дългите празници? И бихте ли искали да вземете Sabbatical?