Πώς να καθαρίσετε το φούρνο: 6 αποτελεσματικά εργαλεία

Οι σύγχρονοι φούρνοι, ειδικά ηλεκτρικοί, είναι συχνά εξοπλισμένοι με συστήματα αυτοκαθαρισμού. Αλλά οι λειτουργίες της πυρόλυσης και της κατάλυσης αυξάνουν σημαντικά το κόστος της μονάδας.

Οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν τον κλίβανο με συμβατικό, υδρολυτικό καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει όταν ένας δίσκος ψησίματος με νερό τοποθετείται σε ένα προθερμανθέντα φούρνο και περιμένει για τον ατμό να λιώσει το λίπος.

Αλλά ένα νερό συχνά δεν είναι αρκετό. Εάν οι λεκέδες τρώγονται και αλιεύονται, χρειάζεστε ένα βοηθητικό προϊόν καθαρισμού. Σχετικά με αυτά θα συζητηθούν παρακάτω, αλλά προς το παρόν μερικοί βασικοί κανόνες.

Βασικοί κανόνες φροντίδας ενός φούρνου

 1. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο εύκολο. Εάν η εσωτερική επιφάνεια του φούρνου σκουπιστεί μετά από κάθε μαγείρεμα, και μία φορά την εβδομάδα και μισή για να ατμού ο φούρνος με νερό και απορρυπαντικό, δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία ανάγκη να οργανωθεί καθολικός καθαρισμός.
 2. Για να βελτιώσετε τη βρωμιά, θερμάνετε λίγο το φούρνο και στρέψτε τον σε 50 ° C για 15-20 λεπτά.
 3. Αμέσως πριν τον καθαρισμό, αφαιρέστε τους δίσκους, αφαιρέστε τους πλευρικούς οδηγούς. Αν το επιτρέπει ο σχεδιασμός, αφαιρέστε επίσης την πόρτα και το γυαλί. Όλα αυτά είναι πιο βολικό να πλένονται ξεχωριστά.
 4. Μη χρησιμοποιείτε λειαντικά σφουγγάρια ή μεταλλικά ξύστρα. Τους σκουπίζετε με γράσο, μπορείτε να βλάψετε το σμάλτο του φούρνου. Είναι καλύτερα να δουλέψετε με ένα σφουγγάρι ή ένα μαλακό πανί.
 5. Ποτέ μην εφαρμόζετε καθαριστικό, ειδικά χημικό, στον ανεμιστήρα και τα θερμαντικά στοιχεία του φούρνου.
 6. Αφού καθαρίσετε, αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για μερικές ώρες για να στεγνώσει και οι ξένες οσμές εξατμίζονται.
 7. Έχει παραμείνει η μυρωδιά; Διαλύστε 10-15 δισκία ενεργού άνθρακα σε ένα ποτήρι νερό και βάλτε το σε φούρνο για αρκετές ώρες. Ο άνθρακας απορροφά τις υπερβολικές οσμές.

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο με μαγειρική σόδα

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο με μαγειρική σόδα

Η σόδα αποδίδει τέλεια με νέα φρεσκάδα και αφαιρεί την καφέ πλάκα από το θερμοανθεκτικό γυαλί.

Με βάση την σόδα, μπορείτε να προετοιμάσετε μια πάστα για να καθαρίσετε το φούρνο ή να δράσετε ευκολότερα.

Εφαρμόστε σόδα ψησίματος στους τοίχους του φούρνου (μπορείτε να το κάνετε με ένα υγρό σφουγγάρι). Τα ψεκάστε ελαφρά με νερό από το πιστόλι ψεκασμού και αφήστε το για 60 λεπτά.

Μετά από μια ώρα, πλύνετε το φούρνο με ένα σφουγγάρι εμποτισμένο σε σαπουνόνερο και σκουπίστε με χαρτοπετσέτες.

Με μακροχρόνιες ακαθαρσίες, η σόδα και το ξίδι είναι καλύτερα να το χειριστούν.

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο με ξύδι τσαγιού και σόδα

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο με ξύδι τσαγιού και σόδα

Με την αλληλεπίδραση του ξιδιού και της σόδας, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Καταστρέφει ακόμη και τα αποξηραμένα λιπαρά κοτσάνια.

Αντιμετωπίστε πρώτα την εσωτερική επιφάνεια του φούρνου με ξύδι τραπεζιού και στη συνέχεια εφαρμόστε σόδα με ένα υγρό σφουγγάρι. Αφήνουμε το φούρνο για μερικές ώρες και στη συνέχεια το πλένουμε με ζεστό νερό.

Εάν κάπου τα σημεία δεν πάει μακριά, τρίψτε τα με ένα σφουγγάρι εμποτισμένο με ξύδι.

Πώς να ξεφλουδίσετε το φούρνο με λεμόνι

Πώς να ξεφλουδίσετε το φούρνο με λεμόνι

Υπάρχουν δύο μέθοδοι καθαρισμού του φούρνου με λεμόνι: χρησιμοποιώντας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού και κιτρικό οξύ σε σκόνη.

 1. Η πρώτη μέθοδος είναι πιο κατάλληλη για νωπά μολυσματικά. Ανακατεύουμε σε ίσες αναλογίες χυμό λεμονιού και νερό. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι, επεξεργαστείτε τους τοίχους του φούρνου με αυτή τη λύση. Αφήστε να σταθεί για 40-60 λεπτά, και στη συνέχεια σκουπίστε τα πάντα με ένα καθαρό υγρό πανί.
 2. Η δεύτερη μέθοδος αντιμετωπίζει μια άφθονη επικάλυψη λίπους και είναι κατάλληλη για τον καθαρισμό φούρνων μικροκυμάτων. Γεμίστε μια βαθιά τηγάνι ή άλλο ανθεκτικό στη θερμότητα πιάτο με νερό και κιτρικό οξύ. Σε ½ λίτρο νερού θα χρειαστεί ένα πακέτο κιτρικού οξέος. Στείλτε το τηγάνι στο φούρνο, προθερμασμένο στους 200 ° C, για 30-40 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το φούρνο να κρυώσει λίγο και πλύντε καλά. Τα στίγματα που δεν απομακρύνονται αμέσως, μπορούν να σκουπιστούν με μια φέτα φρέσκου λεμονιού.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αποδεικνύεται στο ακόλουθο βίντεο.

Πώς να αφαιρέσετε το φούρνο από τη σκόνη ψησίματος

Πώς να αφαιρέσετε το φούρνο από τη σκόνη ψησίματος

Η σκόνη ψησίματος ή απλά η σκόνη ψησίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για το ψήσιμο, αλλά και για τον καθαρισμό των δίσκων ψησίματος και του φούρνου μετά από αυτό. Εξάλλου, στην πραγματικότητα, είναι η ίδια σόδα σε συνδυασμό με κιτρικό οξύ.

Απλά σκουπίστε τα τοιχώματα του φούρνου με ένα υγρό πανί και επεξεργαστείτε με τη σκόνη ψησίματος διαλυμένη στο νερό. Σε μια συσκευασία σκόνης ψησίματος χρειάζεστε περίπου 2-3 ​​κουταλιές της σούπας νερό για να πάρετε μια σύσταση από παχύ σιμιγδάλι.

Αφήστε το προϊόν στην επιφάνεια του φούρνου για 2-3 ώρες. Μια λιπαρή επικάλυψη θα συγκεντρωθεί σε ένα κομμάτι, και θα είναι εύκολο να αφαιρεθεί.

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο με αλάτι

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο με αλάτι

Το αλάτι είναι ένα προσιτό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται καλύτερα αμέσως μετά το μαγείρεμα. Το χλωριούχο νάτριο όταν θερμαίνεται κάνει τη λιπαρή πλάκα χαλαρή, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο για εσάς να ξεπλύνετε τη βρωμιά.

Πασπαλίστε το αλάτι σε οριζόντιες επιφάνειες (δίσκους ψησίματος, πυθμένα) μέχρι να κρυώσει ο φούρνος και αφήστε το για μισή ώρα.

Εάν η θήκη έχει κρυώσει, ενεργοποιήστε τη θέρμανση (≈100 ° C). Όταν το άλας έχει χρυσή απόχρωση, απενεργοποιήστε το φούρνο.

Όταν πέσει η θερμοκρασία, πλύνετε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες με ζεστό σαπουνόνερο. Στο τέλος, σκουπίστε τα πάντα με χαρτοπετσέτες.

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο με αμμωνία

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο με αμμωνία

Πολλές νοικοκυρές θεωρούν αυτή τη μέθοδο την πιο αποτελεσματική. Η αμμωνία είναι πραγματικά εξαιρετική σε διαβρωτικό λίπος και καίγεται, εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου στο φούρνο.

Ο φούρνος μπορεί να καθαριστεί με ένα άγγιγμα από δύο τρόπους.

 1. Ψυχρή μέθοδος. Απλά εφαρμόστε αμμωνία στην επιφάνεια του φούρνου με σφουγγάρι ή ψεκασμό με πιστόλι ψεκασμού. Αφήστε τη νύχτα και το πρωί πλύνετε το φούρνο με απορρυπαντικό.
 2. Hot μέθοδος. Ζεστάνετε το φούρνο στους 60 ° C. Απενεργοποιήστε το. Στο επάνω ράφι βάλτε ένα ποτήρι αμμωνίας. Στο κάτω μέρος – ένα μπολ με βραστό νερό. Κλείστε την πόρτα και αφήστε το φούρνο για οκτώ ώρες. Αυτή η μέθοδος καθαρισμού είναι βολική για χρήση τη νύχτα ή το απόγευμα με ανοιχτά παράθυρα και ελάχιστο αριθμό μελών του νοικοκυριού στο διαμέρισμα. Μετά από τον απαιτούμενο χρόνο, προσθέστε στο αποστάγμα αμμωνίας στον φούρνο, απορρυπαντικό και πλύνετε όλες τις επιφάνειες με αυτό το διάλυμα.

Μετά την αμμωνία, ο φούρνος πρέπει να αερίζεται.

Καθαρίστε κάπως το φούρνο διαφορετικά; Μοιραστείτε τους τρόπους σας στα σχόλια.