Τα Windows 64-bit ή 32-bit: το οποίο είναι καλύτερο για τον υπολογιστή σας

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των Windows ή των συνηθισμένων προγραμμάτων, πιθανότατα αντιμετωπίζατε την επιλογή ανάμεσα σε εκδόσεις 32-bit και 64-bit του λογισμικού. Εάν όχι, τότε θα συναντήσετε.

Ποια είναι η χωρητικότητα bit

Το βάθος δυαδικών ψηφίων αναφέρεται στην ποσότητα πληροφοριών που μπορεί να επεξεργαστεί ένας επεξεργαστής ανά κύκλο ρολογιού. Ανάλογα με αυτό το μέγεθος, τα τσιπ χωρίζονται σε δύο τύπους: 32 bit (32 bit), επεξεργασία 32 bits ανά ρολόι και επεξεργασία 64 bit 64 bit 64 bit.

Από την ταξινόμηση του σιδήρου ακολουθεί ο διαχωρισμός του λογισμικού. Τα λειτουργικά συστήματα και τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε επεξεργαστές 32 bit ονομάζονται επίσης επεξεργαστές 32 bit (32 bit). Και το λογισμικό, σχεδιασμένο για τσιπ 64 bit, είναι 64 bit (64 bit).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο αρχιτεκτονικών

Πρώτον, καταναλώνουν διαφορετικά τη μνήμη. Τα 32-bit Windows και προγράμματα τρίτων κατασκευαστών, όπως οι επεξεργαστές 32 bit, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερη από 4 GB μνήμης RAM, ανεξάρτητα από το πόση μνήμη υπάρχει στον υπολογιστή. Και για αρχιτεκτονική 64 bit δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός και, επιπλέον, λειτουργεί με την RAM αποτελεσματικότερα.

Αν έχετε 32-bit επεξεργαστή Windows ή 32-bit, δεν υπάρχει λόγος να εγκαταστήσετε περισσότερα από 4 GB μνήμης RAM.

Δεύτερον, η συμβατότητα εξαρτάται από τη συμβατότητα του λειτουργικού συστήματος ή άλλου λογισμικού τρίτου με τον υπολογιστή.

  • Τα 32-bit Windows και 32-bit προγράμματα μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή.
  • Τα 64-bit Windows μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε υπολογιστές με επεξεργαστές 64 bit.
  • Τα προγράμματα 64-bit μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε υπολογιστές με επεξεργαστές 64 bit που εκτελούν Windows 64-bit.

Ποια Windows να εγκαταστήσετε: 32 ή 64 bit

Αν έχετε τσιπ 32 bit ή λιγότερο από 2 GB μνήμης RAM, τότε δεν υπάρχει επιλογή: το σύστημά σας θα λειτουργεί κανονικά μόνο με λειτουργικό σύστημα 32 bit.

Αν έχετε επεξεργαστή 64-bit και 2 GB μνήμης RAM, εγκαταστήστε την έκδοση 64-bit των Windows ως πιο σύγχρονη και αποδοτική.

Για να μάθετε την αρχιτεκτονική του τσιπ σας, πληκτρολογήστε στο σύστημα αναζήτησης των Windows και ανοίξτε την ενότητα που βρέθηκε: οι απαραίτητες πληροφορίες θα εμφανιστούν στο πεδίο “Τύπος συστήματος”. Η αρχιτεκτονική 32-bit ορίζεται ως x86, 64-bit ως x64.

Windows 64-bit ή 32-bit

Ποια προγράμματα για εγκατάσταση: 32 ή 64 bit

Εάν διαθέτετε επεξεργαστή 32 bit ή έκδοση 32 bit του λειτουργικού συστήματος, τότε είναι διαθέσιμη μόνο μία επιλογή – προγράμματα 32 bit.

Εάν διαθέτετε επεξεργαστή 64 bit και Windows 64 bit, επιλέξτε λογισμικό 64 bit. Οι εκδόσεις 32 bit των προγραμμάτων θα πρέπει να εγκατασταθούν μόνο εάν τα προγράμματα αυτά δεν έχουν καθόλου εκδόσεις 64 bit.

Το μέγεθος των Windows, το οποίο είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, βρίσκεται στο ίδιο μενού με την χωρητικότητα του επεξεργαστή: πληκτρολογήστε “αναζήτηση” στην αναζήτηση και ανοίξτε την ενότητα που βρέθηκε.

Windows 64-bit ή 32-bit

Πώς να αλλάξετε από 32-bit Windows σε 64-bit

Ας υποθέσουμε ότι έχετε επεξεργαστή 64-bit, αλλά τα εγκατεστημένα Windows 32-bit δεν σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε προγράμματα 64-bit. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι λογικό να μεταβείτε σε μια έκδοση 64-bit του λειτουργικού συστήματος. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows επιλέγοντας την έκδοση 64-bit στη διαδικασία.