13 Egyszerű Gyakorlatok a Hangfejlesztéshez

Nemcsak a hivatásos énekesek számára egy jól elhelyezett hangra van szükség. Mindenki számára, aki a kommunikáció maximális hatását kívánja megkapni.

Végtére is, egy személy hangja kétszer annyira befolyásolja a hallgatókat, mint az üzenetének jelentését. Ezenkívül a kellemes hangokat hallgató emberek mások által érzékelhetőbbek és vonzóbbak.

Ebben a cikkben találsz gyakorlatokat, amelyek után nagyszerűen hangzik.

Hang megnyitása

A hangod nem lehet a tiéd. Ennek oka a bilincsek vagy a rossz beszédmód (például egyes kötegekben). Az alábbi gyakorlatok segítenek megbirkózni ezekkel a problémákkal és felfedni az igazi természetes hangját.

Hangmérnök

Először is értsd meg, hogy mások hogyan hallanak. Ehhez szimulálhat egy felvételi stúdiót. A bal tenyér egy fülhallgató lesz – nyomja meg a “shell” -et a bal fülhöz; jobb lesz egy mikrofon – tartsa a szája néhány centiméterre. Indítsa el a tesztet: számolja, mondja ki a különböző szavakat, játsszon hanggal. Csináld ezt a gyakorlatot 5-10 percig kilenc napig. Ez idő alatt meg fogod érteni, hogy a hangod valóban hangzik, és javíthatod.

Kew X

A hang megnyitásához ki kell engedni a torokot, és el kell engedni a fő munkát az ajkakra és a membránra. Ehhez írja a “kyu-iks” szótagokat. A “kew” körön az ajkak, az “X” – széles mosollyal nyúlnak fel. 30 ismétlés után próbálj meg kis beszédet mondani. Érezni fogod, hogy a szalagok kevésbé feszültek, és az ajkakat jobban teljesítik a csapatok.

ásítás

A gégészet izomzatának legegyszerűbb módja a ásítás. Csináld ezt az egyszerű gyakorlatot napi 5 percig, és észre fogod venni, hogy a blokkok és a rögzítők a hangban eltűnnek.

Kilégzés-nyögés

Ez a gyakorlat segíteni fogja a hangod természetes hangját. A lényege leereszkedik, hogy kimondja a kilégzést.

Pozíció: a lábak a padlón vannak, az állkapocs nyirkos és nyugodt. Kezdje lélegezni a levegőt, és kilégzéssel bármilyen hang kiadására. Csináld minden erőfeszítés nélkül – ha minden rendben van, akkor nyögni kell.

Ha a gyakorlatot helyesen végzi, a hang a napplexusból származik. Innen kell beszélnünk, hogy a hang hangos és kifejező legyen.

Annak érdekében, hogy a hang élvezetes legyen

A következő gyakorlatok a hangodat szebbé teszik.

Három mosoly

Ez a gyakorlat ugyanúgy történik, mint az előző, de három mosollyal. Mosolyogjon szájával, homlokával és képzelj el egy mosolyt a nappalló területén. Ezután kezdjen lélegezni a hanggal. Napi 5 perc – és hangja kellemesebbnek és magabiztosabbnak tűnik.

A yogis gyakorlása

Ezt a gyakorlatot az indiai yogiok gyakorolják, hogy mély és gyönyörű hangot érjenek el.

Pozíció: álló, láb váll szélessége egymástól. Először, csendes lélegzetet és lélegzetet kell tennie, aztán – mély lélegzetet és éles kilégzést a “ha-ah” hangjával. A kilégzésnek olyan teljes és hangos legyen, amennyire csak lehetséges. A test kissé előre mozgatható.

Átjáró szótagok

Vegyünk mély lélegzetet, és a kilégzéskor mondjuk: “bom-m”, “bim-m”, “bong-n”. Húzza a lehető leghosszabb ideig az utolsó hangokat. Ideális esetben vibrációra van szükség a felső ajak és az orr területén.

Hasonló gyakorlatot lehet tenni a “mo-mo”, “mi-mi”, “mu-mu”, “me-me” szótagokkal. De ebben az esetben először mondja meg röviden és csak lassan.

Mindkét gyakorlatot minden reggel 10 percen keresztül kell elvégezni. Nem csak a hang kellemesebbé válnak, hanem a hangszalagok erősítéséhez is.

Hosszú nyelv

Tedd ki a nyelved. Először, mutass rá, amennyire csak lehetséges, próbálj meg elérni az állát. Ha ezt a helyzetet tartja, döntse le a fejét. Ezután nyújtsd fel a nyelvedet, próbálj meg elérni az orr hegyét. Emelje fel a fejet olyan magasra, amennyire csak lehetséges.

A hang erősebbé tétele

Ezek a gyakorlatok erőt és energiát adnak a hangodnak. Hangosabbak és erősebbek lesznek.

“És”, “e”, “a”, “o”, “y”

Exhale, majd – egy mély lélegzet és a második kilégzés mondja a hosszú hang “és”. Tegye ezt szabadon, amíg elég levegő van. Kényszerítse a levegőt a tüdőből, hogy ne szorítsa ki. Ugyanígy, mondja meg a fennmaradó hangokat: “e”, “a”, “o”, “y”. Végezzen három ismétlést.

Ezeknek a hangoknak a sorozata nem véletlen: magasságban vannak elosztva. Ennek megfelelően a “és” – a legmagasabb (aktiválja a fej felső részét), “y” – a legalacsonyabb (aktiválja az alsó hasát). Ha mélyebbre és mélyebbre szeretné emelni a hangot, gyakrabban készítse el a “y” hangot.

Tarzan gyakorlása

Csináld az előző feladatot, csak most legyél a mellkasodban lévő öklöddel, mint Tarzan. A testmozgás célja, hogy a hangot energiával töltse és tisztítsa meg a hörgőket, ezért ha törölni akarja a torkát, ne állítsa le magát.

bőg

Ez a testmozgás aktiválja a mellkason és a hasban végzett munkát. Kilégzés és belégzés. A következő kilégzésnél kezdje el az “m” hangot a szájjal bezárva. Három megközelítést alkalmazzon: először csendesen, majd – átlagosan és végül – nagyon hangosan.

morgás

Nyugodt nyelv emeli a szájpadlást, és elkezdi kiejteni a “p” hangját. “Rr-r” -nek kell lennie, mint egy traktor. Ismételje meg a gyakorlatot háromszor, majd kifejezetten olvasd el egy tucat szót, amelyben van egy “p” hang. Ügyeljen arra, hogy az olvasást egy “p” gördülékkel kísérje.

Egy egyszerű morgás nemcsak erőt és erőt ad a hangnak, hanem javítja a dikikust.

Chaliapin mozgás a hangbeállításhoz

A nagy orosz énekes, Fedor Shalyapin minden reggel morgott. De nem egyedül, hanem bulldogjával. A “p” hangja után Fedor Ivanovics elkezdett ugatni a kedvtelésből: “av-av-av”.

Megismételheti a Shalyapin-gyakorlatot, vagy ha nem tudja ellazítani a gégét, helyre kell állítania egy gonosz színházi nevetést. Ez egyszerűen történik. Nyitott szájjal a kilégzéskor dühösen nevetsz: “ah-ah-ah-ah-ha-ha-ha-ha-ha-ah-ah-ah.” A hangnak könnyen és szabadon kell mennie. Ugyanakkor ugorhat és legyőzheti magát a mellkasban. Ez a gyakorlat azonnal megszünteti a hangot, és felkészíti a munkára.

Fontos megjegyezni

Ha minden gyakorlatot végrehajt, meg kell őriznie a helyes testtartást. A gyomornak nyugodtnak kell lennie, és a mellkasnak ki kell húzódnia. Azonban, ha egyenesen tartod a hátat, ezek a testrészek automatikusan elfoglalják a megfelelő pozíciót.