Kako izgraditi studio za kućno snimanje

Koja je računala potrebna za stvaranje glazbe?

Postoji mišljenje da će svako računalo izdano nakon 2001. odgovarati glazbi. Ovo mišljenje djelomično je opravdano: sva suvremena računala mogu se nositi s višekanalnim snimanjem. Ali postoje neke nijanse.

Najprije morate odrediti veličinu uređaja. Ako očekujete da koristite računalo u izvedbama uživo ili planirate proučavati glazbu izvan svoje sobe, tada ćete biti udobniji s prijenosnim računalom. Ako nemate takvih izgleda, preporučujemo da odaberete stolno računalo s velikim monitorom.

Zamislite svoj preglednik s nekoliko desetaka kartica, između kojih se morate brzo prebaciti. Neugodno? S glazbenim softverom bit će još neugodniji. Sučelje programa za snimanje i obradu zvuka obuhvaća hrpu gumba i gumbi, a prozori dodataka preklapaju se.

Slika na monitoru zvučnog inženjera
Nešto ovako ponekad izgleda kao slika na monitoru zvučnog inženjera. musicradar.com

Izbor operativnog sustava je također važan. Dostojan softver je posvuda, ali nisu svi programi cross-platforma. Dakle, ako vam se sviđa sekvencionar Logic Pro X, onda bi trebali odabrati računalo s MACOS-om.

Obratite pozornost na memoriju računala. Stručnjaci preporučuju da glasnoća ne bude manja od 8 GB. Međutim, ovdje također trebate nastaviti od potreba određenog korisnika. Također, brzina će pridonijeti instalaciji softvera na SSD disk.

Kako odabrati zvučnu karticu?

Učinkovitost kupnje nove zvučne kartice umjesto ugrađene zvučne kartice je bez sumnje, ako očekujete ozbiljno proučavanje glazbe. Značajke izgrađenih audio kartica, u pravilu, dovoljno su za igre i filmove, ali za udoban rad s zvukom potreban vam je poseban uređaj.

Obratite pozornost na broj ulaznih kanala zvučne kartice. Ovisit će o broju alata koji se istovremeno mogu povezati. U pravilu, 2-4 ulaza dovoljno je za kućno snimanje pa nećemo razmotriti segment skupih uređaja za višekanalni snimak.

Također važan faktor u kupnji – prisutnost fantomske snage na audio kartici. Dodatna snaga za povezani uređaj je potrebna ako koristite kondenzatorski mikrofon.

Leksikon alfa

Leksikon alfa
djshop.by

USB-audio kartica, koja ima ugrađene instrumentalne i dvosmjerne ulaze, kao i XLR priključak. Postoji gumb za miješanje signala s računala na zvuk priključenih instrumenata. Postoje značajni nedostaci: nema fantomske snage i zasebno podešavanje glasnoće slušalica.

Idite na web stranicu proizvođača →

Focusrite Scarlett 2i2

Focusrite Scarlett 2i2
focusrite.com

Jeftina zvučna kartica s lijepim dizajnom, prefamperi mikrofona, fantomska snaga i izravna funkcija nadzora zvuka, uklanjajući izgled kašnjenja.

Idite na web stranicu proizvođača →

Roland Tri-Capture

Roland Tri-Capture
rolandmusic.ru

Zvučna kartica iz Rolanda s tri ulaza i fantomskom snagom na brodu.

Idite na web stranicu proizvođača →

PreSonus AudioBox 22VSL

PreSonus AudioBox 22VSL
ek.ua

Ova zvučna kartica ima minimalno kašnjenje, kao i izvrstan rad s uživo i MIDI sučeljem. Ima dva ulaza s fantomskom snagom.

Idite na web stranicu proizvođača →

Ove audio kartice će dobro raditi za početak zvuka i upoznavanje s osnovama informacija. A izbor profesionalne kartice u višim cjenovnim segmentima je pitanje koje se može posvetiti više od jednog članka.

Koji su stupci potrebni za glazbu?

Postavke ljubitelja glazbe prilikom odabira kućne akustike mogu biti vrlo različite. Izbor studijskih monitora također je čisto individualan, ali u ovom slučaju uvjetovan glazbenim stilovima u kojima namjeravate stvoriti.

Ne zaboravite da monitori za miješanje glazbe nisu nužno akustični za slušanje glazbe. Glavni kriterij odabira studijskih stupova jest njihova objektivnost. Visoki detalji cijelog frekvencijskog raspona pomoći će da čuju netočnosti u inteligenciji, koje se mogu zagladiti stupcima s različitim poboljšanjima.

Zvuk koji čujemo nije samo zvučnici, već i prostor u kojem se nalazimo. Ako ne namjeravate obratiti pozornost na akustična svojstva prostorije, onda nije preporučljivo kupovati monitore za tisuće dolara.

I nemojte žuriti da izbacite stari “jenious”. Možete uložiti puno novaca u kupnju akustičnosti, ali većina slušatelja zadovoljna je strašnim stvarima: ugrađeni laptop zvučnici, jeftine slušalice s vakuumom, pa čak i stupac na smartphoneu. Morate postići dobar zvuk čak i na iskreno lošim medijima, stoga upotrijebite cijeli niz raspoloživih uređaja različitih klasa za testiranje.

Mackie CR4

Mackie CR4
mackie.com

Opcija proračuna za one koji su vrlo ograničeni u sredstvima.

Idite na web stranicu proizvođača →

Pioneer S-DJ50X

Pioneer S-DJ50X
pioneer-online.ru

Jeftini monitori s lijepim dizajnom.

Idite na web stranicu proizvođača →

KRK Rokit 5 G3

KRK Rokit 5 G3
decks.co.uk

Visokokvalitetni studio monitori s dubokim basom.

Idite na web stranicu proizvođača →

Imajte na umu da se monitori prihvatljive kvalitete obično ne prodaju kao snop, ali jedan po jedan.

I slušalice?

Pri kupnji slušalica ne zaboravite ih isprobati. Miješanje je mukotrpan proces koji zahtijeva mnogo sati rada, tako da praktičnost igra ključnu ulogu ovdje.

Napravite popis slušalica koje vam se sviđaju i usporedite njihov odziv frekvencije (informacije se mogu pronaći na Internetu): zvuk mora biti što glatki na frekvencijama.

Grado SR60i

Grado SR60i
mycroft.su

Jeftine otvorene slušalice s neutralnim zvukom.

Idite na web stranicu proizvođača →

Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm

Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm
musik-produktiv.ru

Zatvorene slušalice s velurastim jastucima za uši. Imati lijep dizajn i uravnotežen zvuk s visokim frekvencijama podcrtane.

Idite na web stranicu proizvođača →

Sennheiser HD 600

Sennheiser HD 600
amazon.com

Otvorite slušalice s lijepim dizajnom i prirodnim neutralnim zvukom.

Idite na web stranicu proizvođača →

Što je DAW program i zašto je to potrebno?

DAW (digitalna audio radna stanica) je digitalna audio radna stanica. Zvuči teško, ali u praksi sve je puno jednostavnije. DAW – softversko okruženje u kojemu snimate i uređujete glazbu.

FL Studio, Cubase, Logic Pro X, Pro Alati, Reaper, Ableton Live i Nuendo su najpoznatiji predstavnici brojnih DAW programa, koji se nazivaju i sekvencionari. Valja napomenuti da izbor softverskog okruženja nije manji od odabira prikladnih slušalica. U bilo kojem od navedenih sekvenci, možete stvoriti glazbu prihvatljive kvalitete, a zatim svatko mora početi od vlastitih postavki. Preuzmite besplatne demo stranice, pokušajte odabrati DAW program koji vam odgovara.

Image-Line FL Studio

Image-Line FL Studio
Slika-linija FL Studio 12. image-line.com

Program sekvenciera koji ima intuitivno sučelje. Izvrstan za stvaranje i obradu serije virtualnih instrumenata, ali funkcija snimanja uživo u FL Studiou nije prikladna.

Idite na službenu stranicu Image-Line FL Studio →

Ableton Live

Ableton Live
Ableton Live 9.2.2. ruprograms.com

Ableton je nastao kao program za nastupe uživo, ali postao je jedan od najpopularnijih sekvencionara s intuitivnim kontrolama, fleksibilnim postavkama i prihvatljivom kvalitetom šivaćih alata za obradu.

Idite na službenu web stranicu tvrtke Ableton Live →

Logic Pro X

Logic Pro X. macworld.com

Prijelaz na logiku je prirodna evolucijska pozornica za napredne korisnike GarageBanda. Je li u osnovnoj konfiguraciji cool softvera sintisajzerima i efektima. Razumijevanje Logic Pro X je nešto teže nego u istom Abletonu, ali korisnici kažu da to vrijedi.

Posjetite službenu web stranicu Logic Pro X →

Tipkovnica i miš nisu dovoljno udobni ulazni uređaji, kada je riječ o programima za stvaranje glazbe. Naravno, nitko ne zabranjuje napunjavanje bilješki i propisuje automatizaciju učinaka mišem, ali to nije baš pogodno. MIDI kontroleri pomoći će stvoriti učinkovitu komunikaciju između glazbenika i računala.

Samson Graphite M32

Samson Graphite M32
samsontech.com

Jednostavna MIDI tipkovnica s 32 ključa.

Idite na web stranicu proizvođača →

AKAI MPK Mini

AKAI MPK Mini
akaipro.com

MIDT sintetizator od dva oktata s dodijeljenim kontrolama i programabilnim jastučićima. Suočiti se s ulogom nepretencioznog stroja za tipkovnicu i bubanj, pojednostaviti konfiguraciju efekata automatizacije.

Idite na web stranicu proizvođača →

M-AUDIO Keystation 61 II

M-AUDIO Keystation 61 II
m-audio.com

MIDT tipkovnica od pet oktata za one koji ne odgovaraju uklopljenim verzijama tipkovničkih instrumenata.

Idite na web stranicu proizvođača →

MIDI na USB kabel

ru.aliexpress.com

Možda već imate proračunski sintetizator – samouprava. Mnogi od ovih “cacios” jeftinih imaju 5-pinski MIDI sučelje. Za povezivanje sintesajzer na računalo, prikladan je jeftin kabel s AliExpressom.

Kupite MIDI na USB kabel na AliExpress →

Kako koristiti VST i VSTi dodatke?

Naš DAW program je samo ljuska. Da biste je zvuk zvonili, morat ćete instalirati virtualne glazbene instrumente nazvane VSTi. Moderni VSTi-plugini mogu ponoviti zvuk sintetskih i živih instrumenata s dovoljnim stupnjem realizma. Broj dodataka je tisuće, no usredotočit ćemo se na najpopularnije.

Native Instruments Massive

Veliki sintetizator sa stotinama unaprijed konfiguriranih memorijskih postavki na brodu. Posebno nam se sviđaju glazbenici koji rade u plesnim elektronskim žanrovima.

Idite na stranicu Native Instruments Massive →

LennarDigital Sylenth1

Sintetizator koji se ne razlikuje po svom izgledu, ali je stekao ljubav korisnika za zvukom, što se ponekad može zbuniti sa zvukom stvarnih analognih sintisajzera.

Idite na stranicu LennarDigital Sylenth1 →

XLN Audio Addictive Bubnjevi 2

Jedan od najboljih virtualnih emulata živih udaraljki. Dostupne su i unaprijed postavljene postavke za popularne bubanjske strojeve.

Idite na stranicu XLN Audio Addictive Drums 2 →

Za obradbu virtualnih i živih instrumenata morat ćemo instalirati dodatne efekte – VST dodatke. Njihov odabir nije manji, ali mi ćemo dati samo neke od njih kao primjer.

Antares automatski podešava EFX 3

Dodatak za one čija je ljubav prema pjevanju nesumjerljiva iznad sposobnosti uvođenja u bilješke. Automatsko ugađanje pomaže vam očistiti zapis iz lažnih bilješki tako da ih povučete na najbliže desne.

Idite na stranicu Antares Auto-Tune EFX 3 →

Native Instruments Gitara Rig 5

Mast-hev-plugin za bilo koji gitarist. Pomoću gitara Rig možete oponašati ne samo preopterećenje gitare, već i razne efekte modulacije ili cijele ormare.

Idite na web mjesto Native Instruments Guitar Rig 5 →

iZotope Ozon 7

Plugin za mastering – naknadnu obradu smanjenog sastava. Za one čije sučelje izgleda pretjerano komplicirano, postoji desetaka unaprijed postavljenih postavki s optimalnim postavkama za različite stilove glazbe.

Idite na stranice iZotope Ozone 7 →

Što dalje?

Osmislili smo osnovnu opremu za vaš studio za kućno snimanje. U ovoj fazi možete početi stvarati. Iznos i raznolikost osoblja koje možete nadopuniti vašim studijem ograničeno je samo vašim sredstvima i maštovitosti.

Sjeti se da se visokokvalitetni uređaji i glazbeni instrumenti mogu koristiti desetljećima, a glazbenici – ljudi, podvrgnuti stalnoj želji da ažuriraju opremu. Na specijaliziranim forumima iu grupama VKontakte nećete naći samo komunikaciju s istomišljenicima, već i brojne ponude za kupnju i prodaju glazbene opreme. To će vam pomoći uštedjeti mnogo prilikom organiziranja studija kućnog snimanja.