15 от най-вкусните ресторанти в Европа от “Red Guide Michelin 2015”

В ресторанта от висок клас не може да има компромиси. Разположението, сервизът и интериорът трябва да отговарят на най-смелите очаквания на посетителите. С всичко това, разбира се, кухнята е преди всичко. Тя е тя, която най-накрая трябва да накара човека да напусне масата със сладко усещане за гастрономична наслада. Ето защо, когато става въпрос за най-вълнуващите ресторанти в Европа, ние се отнасяме главно към главните готвачи, в чиито ръце се раждат истинските шедьоври на кухнята.

Между другото, вечеря в ресторант с три звезди не ви задължава да имате благороден произход или да притежавате платинена карта на швейцарска банка. Разбира се, тук и там ще трябва да следвате кода за дрехи и част с няколко стотин евро. Но тези трудности веднъж годишно са напълно осъществими за средната класа на жителите на Източна Европа.

Pavillon Ledoyen – Париж, Франция

Ресторант Pavillon Ledoyen - Париж, Франция

главен готвач Яник Алено.

Средна проверка: € 135-295.

Как да стигнете дотам: 8, Avenue Dutuit.

В продължение на десетилетия критиците не получават ресторант с най-високи похвали, докато Яник Аленот – един от най-известните готвачи на света – дойде в Павилон Ледойен. Само за една година, изтъкнатият главен готвач извади кухнята на най-високо ниво, което помогна на Pavillon Ledoyen да се включи в списъка на избрани френски институции. Изящни оценители бяха доволни от невероятната суфла на пушената змиорка.

Arpège – Париж, Франция

Arpège - Париж, Франция

главен готвач Ален Пасард.

Средна проверка: € 140-240.

Как да стигнете дотам: 84 Rue de Varenne.

Самият майстор Пасар е ресторант-ресторант. В далечната 1986 Ален купи оперативната институция, промени знака и започна да експериментира. Трябва да кажа, че пробите се оказаха повече от успешни: за една година ресторантът спечели една звезда, втората последва скоро и 10 години след откриването – третата. През 2001 г. Passard отказа да направи червено месо, което предизвика много шум в кулинарния свят. Но вегетарианският вектор беше топло посрещнат от обществеността, особено след като Ален реши да отглежда зеленчуци за своите ястия на собствената си екологично чиста земя.

Astrance – Париж, Франция

Ресторант Astrance - Париж, Франция

главен готвач Паскал Барбот.

Средна проверка: € 70-210.

Как да стигнете дотам: 4 Rue Beethoven.

Някой от детството си мечтае да стане програмист, добре, някой – добър готвач. От седем години Паскал Барбот се видял начело на ресторанта. И в това той е много помогнал вече споменати Ален Пасар с Arpege. Пет години от най-висшето училище и гладен за победа Паскал отваря собствена институция, която бързо печели популярност. Особено внимание се дължи на някои отклонения от класическите френски рецепти и най-важното, голям майстор на фантазията: Astrance посетители са купили по обща визия на ястия и готвачи отбор всеки път, когато се подготвя нова изненада.

Епикуре – Париж, Франция

Ресторант Epicure - Париж, Франция

главен готвач Ерик Фречън (Ерик Фречън).

Средна проверка: 135-350 евро.

Как да стигнете дотам: 112 Rue du Faubourg Saint-Honoré.

  Как да се запържи перфектния бекон - експеримент

Моден хотел, модерен ресторант, модерен готвач, модерна кухня. Още от епохата на непълнолетен Ерик Freshon започва да взема уроци от признати илюзионисти френската гастрономия, абсорбират от тях мечтаят за традиция, творчеството и естетически ястия удоволствие. Три десетилетия упорита работа направиха Ерик световноизвестния гений на готвене. Известно е, че бившият френски президент Никола Саркози дава предимство на този господар.

Гай Савой – Париж, Франция

Ресторант Guy Savoy - Париж, Франция

главен готвач Гай Савой.

Средна проверка: € 168-360.

Как да стигнете дотам: Monnaie de Paris, 11 Quai de Conti.

Наскоро ресторантът Guy Savoy промени регистрацията си и се премести в едно от най-забележителните места в Париж – прочутият мента с изглед към Сена и Лувъра. В допълнение към новите пейзажи, които се появяват извън прозореца, учреждението значително се е увеличило в кадри, а също така е придобило луксозен интериор, в който модерните предмети на изкуството са широко използвани. Един остава непроменен – ​​изисканите ястия на гения на Гайъс Савой.

L’Ambroisie – Париж, Франция

Ресторант L'Ambroisie - Париж, Франция

Chef: Бернар и Матиу Пакауд (Бърнард Пакауд).

Средна проверка: € 160-360.

Как да стигнете дотам: 9 Поставете де Возжис.

В кухнята няма двама собственици? Обикновено това е, но не и в случая на L’Ambroisie. Съвместната работа на бащата и синът на Бернар и Матий Пако се превърна в изключително успешно сливане на младостта и опита. Безусловно уважение към традициите и елегантността съчетава класическа и модерна френска кухня. Ресторантът се намира на Place des Vosges, най-старият площад в Париж, известен по-рано като Кралския площад. За своята кралска атмосфера L’Ambroisie често се нарича най-красивият ресторант в столицата на Франция.

Le Meurice – Париж, Франция

Le Meurice - Париж, Франция

главен готвач Ален Дукасе (Алайн Дукасе).

Средна проверка: € 85-380.

Как да стигнете дотам: 228 Rue de Rivoli.

Alain Ducasse е малко по-различен от други световноизвестни готвачи. Талантът на френския готвач е допълнен от силна предприемаческа вена: той притежава около 30 ресторанта по целия свят, хотелски вериги, издателска къща и учебен център за готвачи и служители на хотела. Бизнесът не оставя време за постоянно готвене, но Dyukass все още следи от менюто на ресторантите си, включително и ястията на Le Meurice. Ресторант, между другото, визуално безупречен. Градината Тюйлери – най-значимата и най-старата градина в Париж – украсява я отвън. Вътре сградата е украсена с мрамор, бронз, стари полилеи, огледала и стенописи. Лукс в най-красивото си въплъщение.

Le Pré Catelan – Париж, Франция

Ресторант Le Pré Catelan - Париж, Франция

главен готвач Фредерик Антон.

Средна проверка: € 130-280.

Как да стигнете дотам: Route de Suresnes, Bois de Boulogne.

Дървесината в Булон е често идентифицирана с “белите дробове” на Париж. Тук, жители и гости на френската столица може напълно да избягат от града: 846 декара дъбови, акациеви и борове счупени пешеходни пътеки, велосипедни алеи, пътеки за джогинг и дузина ресторанти. Разбира се, Le Pré Catelan е на специална сметка. Празникът на предприятието е доминиран от зелени, черни, бели и сребърни цветове. Това подчертава вниманието на посетителите към чистотата и лекотата. Визуалните впечатления се подсилват от шикозните ястия на Фредерик Антон.

  10 прости рецепти за здравословна закуска

Пиер Ганяр – Париж, Франция

Ресторант Pierre Gagnaire - Париж, Франция

главен готвач Пиер Гагниър (Пиер Гагайър).

Средна проверка: 155-350 евро.

Как да стигнете дотам: 6 Rue Balzac.

Пиер Ганиер започва кариерата си на 14-годишна възраст. В биографията на известния началник има ярки кулинарни страници и сиви икономически времена. В зората на кариерата си Пиер успешно подкрепя семейния ресторант и му спечели звезда Мишлен. След това ръководи две институции в Сент Етиен и е награден с третата звезда. Икономическите проблеми обаче водят до фалит на шефа, бизнесът е затворен и той решава да се върне в Париж. Само няколко години, а новият ресторант на майстора получава най-високия рейтинг на Michelin. Как успя Питър да повтори успеха? Ganier е поддръжник на “молекулярна кухня”, в съответствие с принципите, при които приготвянето на храна взема под внимание физико-химичните механизми, отговорни за трансформацията на съставките. Смелата кухня на готвача и го направи гастрономическа знаменитост.

Пол Бокузе – Лион, Франция

Ресторант Пол Бокузе - Лион, Франция

главен готвач Пол Бокузе (Пол Бокузе).

Средна проверка: € 100-250.

Как да стигнете дотам: 40 rue de la Plage, Collonges-au-Mont-d’Or.

Семейството на Пол Бокузе води своя кулинарен бизнес от далечния 17-ти век. Семейната марка обаче е продадена от дядото на Bocuse в началото на двадесети век. След 45 години аплодираният готвач купи знака обратно и го постави над своя подписан ресторант в Лион. Супата с трюфели в порцеланова саксия, запечатана с тесто, е световно известното ястие на Павел, което той лично е служил на рецепцията на президента на Франция. 89-годишният майстор е основател на “Златната бокса” – една от най-авторитетните кулинарни състезания в света.

La Pergola – Рим, Италия

Ресторант La Pergola - Рим, Италия

главен готвач Хайнц Бек.

Средна проверка: € 195-220.

Как да стигнете дотам: Via Alberto Cadlolo, 101.

Изненадващо е, че кухнята на най-титулярния римски ресторант се управлява от германец. Но това е само отстрани. Всъщност Хайнц Бек отдавна е усвоил духа на Италия и се е превърнал в дълбоко почитан началник. Той често се уважава като шумахер на италианската кухня. Майсторът извлича вдъхновение от уникалната италианска култура и красивата архитектура на Вечния град. В резултат на това всяка година от писалката на Хайнц излизат десетки средиземноморски ястия, обединени от общата идея за вкусна, но задължително здравословна храна. Макар че това правило е ограничено, като например спагети от морски рифове, тиквички и пеперони. Между другото, цялото меню La Pergola преведено на руски език.

Enoteca Pinchiorri – Флоренция, Италия

Ресторант Enoteca Pinchiorri - Флоренция, Италия

Chef: Анна Феоли (Ани Феолде), Итало Баси (Итало Баси), Рикардо Монко (Рикардо Монко).

Средна проверка: € 175-250.

Как да стигнете дотам: Via Ghibellina, 87.

Най-добрият флорентински ресторант е собственост на главния готвач Анна Феолди и нейния съпруг Giorgio Pinchiorri (Giorgio Pinchiorri), следван от репутацията на отличен ценител на вината. Следователно става очевидно защо ресторантът е известен не само с неговата кухня, но и с една от най-добрите карти за вино в света. В мазето на Enoteca Pinchiorri се съхраняват повече от сто хиляди бутилки вино, коняк, уиски и ром от всички краища на планетата. Много от тях са със статут и по право са гордостта на институцията. Например, тук е виното от 1861 г. на цена от 35 хиляди евро на бутилка.

  Какви са кнедли: 36 необичайни видове

DiverXO – Мадрид, Испания

Ресторант DiverXO - Мадрид, Испания

главен готвач Дейвид Муньоз (Дейвид Муньоз).

Средна проверка: € 145-210.

Как да стигнете дотам: Calle de Padre Damián, 23.

Може ли един от най-добрите европейски ресторанти да бъде украсен с летящи прасета? Да, ако Дейвид Муньоз го вижда така, той е абсолютно изключителен шеф с мохаук на главата си. Разчупването на шаблоните не е само в дизайна, а готвачът няма смелостта да заема кухнята. Силно се препоръчва да погледнете нещо смело видео презентация на DiverXO от главната страница на ресторанта. След това ще разберете защо за първи път от две десетилетия испанският ресторант получи три звезди от Michelin. Между другото, по това време Муноз беше едва на 33 години. Днес DiverXO не е само знак за ресторант, но и синоним на оригинална, остра и неконвенционална кухня.

Ален Дукасе в “Дорчестър” – Лондон, Великобритания

Ресторант Alain Ducasse в The Dorchester - Лондон, Великобритания

главен готвач Джоселин Хърланд (Джоселин Хърланд)

Средна проверка: £ 75-180.

Как да стигнете дотам: 53 Парк Лейн.

Високата светлина на ресторанта е специална зона, която разделя масата за шест души от останалите посетители. Завесата се обслужва от стотици висящи нишки, в които са поставени 4 500 малки лампи. И седейки вътре, идеално да видиш какво се случва вътрешно, но почти неразличимо отвън за любопитни очи. Веднага след откриването си през 2009 г., Ален Дюкасе в “Дорчестър” получи две звезди, а следващата – най-високият резултат. Такъв бърз излитане по много начини е създаден от Джоселин Ерленд, който ръководи кухнята на ресторанта от първото посещение на посетителя.

Гордън Рамзи – Лондон, Великобритания

Ресторант Гордън Рамзи - Лондон, Великобритания

главен готвач Клеър Смит.

Средна проверка: £ 95-175.

Как да стигнете дотам: 68 Роял Болница Роуд.

Със сигурност между вас няма човек, който дори не е гледал едно от телевизионните предавания с емоционалния Гордън Рамзи. И той спечели популярността на медиите си по никакъв начин от нулата. Рамзи е първият шотландец, който някога е се издигал до трите звезди на Мишлен. Но Клеър Смит отговаря на менюто на ресторант “Гордън”. 36-годишната ирландка е рядък представител на “мъжката” професия, която може да бъде приписана на топ готвачите на света. И в много отношения умението, което Клер е задължена на Гордън.

Загуби ли си апетита? 🙂 Били ли сте някога в тези ресторанти?