6 митове за възстановяването на зрението, за което не бива да се надяваме

Мит 1. Можете да възстановите вашето виждане с помощта на упражнения

Не, не можете. Упражненията помагат, но малко.

Рефрактивните аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм) се коригират само с помощта на упражнения. Тези заболявания имат много причини, включително генетични. Лечението само с комплекси е невъзможноЛекуване на късогледство .

Упражнението е добър начин да облекчите мускулното напрежение и да се отървете от главоболие, сухи очи и други симптоми на преумора. Упражненията подобряват притока на кръв към ретината и спомагат за подготовката на очните мускули.

Владимир Золотарев, офталмолог, началник на академия “Есилор” Русия

За да поддържате вашето виждане, наистина трябва да практикувате и да се отпуснете, особено ако работите много на компютър или с документи. Упражненията ще отговарят на най-простите:

  • Погледнете през прозореца към неща, които са далеч.
  • Да водят очи в различни посоки.
  • Blink.

Такива прости задачи не се напрягат, не е нужно да отделят специално време в графика. Достатъчно е да се отпуснете от упорита работа веднъж на два часа. Но дори това не може да бъде всичко.

При отлепване или възстановяване на ретината след операция на очите, активното стимулиране на кръвообращението може да доведе до нарушено зрение. В допълнение, упражненията не се препоръчват за възпалителни заболявания на окото, така че заедно със слъзната течност и други секреции, инфекцията не достига здрави тъкани.

Владимир Золотаров

За да коригирате аномалии на пречупване, пълен с упражнения, трябва да използвате очила, лещи, медикаменти и хирургия.

Мит 2. Очилата се влошават

Това не е вярно. Поддръжниците на този мит вярват, че ако не придавате на очите си натоварване и не улеснявате живота си с помощта на очила, очите ви ще “се отпуснат” и вашите проблеми със зрението ще се увеличат.

Митът идва от метода на непълна корекция, популярна през предходните години. По-рано офталмолозите вярваха, че ако носите слаби очила и прекарвате много време без тях, това ще ви помогне да обучите очите си и да подобрите зрението си.

Рано Ибрахимова, офталмолог, специалист в Essilor Academy Russia

Поради този подход мнозина се страхуват да сменят очилата на по-силни, да поставят децата на първото бюро, да вземат очила само за специални случаи и в други случаи предпочитат да натискат болезнено очите си, опитвайки се да ги обучат така.

Практиката показа, че този подход не само не спира развитието на миопията, но дори и може да я провокира поради прекомерното напрежение на очните мускули.

Рано Ибрахимова

Ако е време да коригирате зрението, вземете очила и не влошавайте състоянието.

И слънчевите очила са полезни дори за тези, които нямат проблеми с визията. Ултравиолетът води до развитие на катаракта и свързаната с възрастта макулопатия, така че носете слънчеви очила през слънчеви дни през лятото и през зимата. Точките не трябва да са черни. Основното е, че филтрират излъчването на UV-A и UV-B.

Мит 3. Трябва да ядете моркови и боровинки

Ликхейкър казал защо морковът няма да спаси очите. Всъщност без витамини А и С визията започва да се влошава. Следователно морковите с каротини (прекурсори на витамин А) и витамин С са полезни. Но за да се доведе до недостиг на витамини, трябва да се опитате усилено.

Боровинката съдържа лутеин и витамини, но никой няма да каже със сигурност колко са и колко можете да поемете. Същата история с други продукти, които са полезни за очите: зелени листни зеленчуци (там също има лутеин), боб, сьомга.

По принцип диетата засяга визията по неочакван начин. Например, затлъстяването увеличава риска от развитие на глаукома и диабетна ретинопатия (защото наднорменото тегло е свързано с диабет тип 2).

Мит 4. От съвременните екрани визия не се влошава

Въпреки че екранът все още е по-добър от преди, очите все още страдат. Защо – обясни Владимир Золотаров: “Принципът на всички приспособления, с изключение на книгите с електронно мастило, е както следва: те излъчват лъчи на видим спектър, поради което виждаме изображението на екрана. Този спектър включва синьо-виолетови лъчи с къси вълни, които са най-опасни за очите. Те се разсейват в структурите на окото, като по този начин оказват негативно влияние върху качеството на зрението и влошават контраста на образа.

За да поддържате здраво зрение, носете очила със защитни лещи, които блокират синьо-виолетовата светлина.

Продължителното излагане на тази светлина причинява симптоми на зрителна умора: замъглено виждане и напрежение на очите, зачервяване, болка в областта на веждите и впоследствие може да доведе до увреждане на ретината. “

Тоест, каквото и да кажем, дори най-модерните екрани ни навредиха. Любителите на книги (конвенционални и електронни) имат по-малко проблеми. Но дори и тези хора трябва да се откъснат от четенето, за да гледат през прозореца.

Мит 5. Очилата с перфорация спомагат за възстановяване на зрението

Ако носите черни очила с много малки дупки, изображението пред очите ви ще бъде по-ясно, т.е. временно вашето виждане ще се подобри леко.

С директното използване на тези очи, рязкостта на очите се увеличава, поради факта, че през много от дупките в тъмните пластини фокусните лъчи светлина се получават в ретината.

Рано Ибрахимова

За съжаление, това не е достатъчно. Както отбелязва Рано Ибрагимова, досега има малко убедителни научни доказателства, които дават възможност да се прецени терапевтичният ефект на тези очила. По-добре е да се предпочитат лещите, които блокират синьо-виолетовата светлина.

Мит 6. Докато виждам нормално, нямам нужда от лекар

Късогледството и отдалечеността не са най-зловещите зрителни увреждания, особено ако те не напредват. Къде е по-опасно отделяне на ретината или глаукома – заболяване, което от дълго време не се чувства или не проявява симптоми, които не изглеждат фатални.

Например, индикации за увреждане могат да бъдат замъглено зрение, болка в очите, главоболие и изобилие от сълзи, както и желание за намаляване на обичайното разстояние от очите до книга или монитор.

Владимир Золотаров

Тези признаци са повод да се консултирате с лекар и да изследвате зрението. Според СЗО 80% от всички зрителни увреждания могат да бъдат предотвратени. Но за това трябва редовно да посещавате лекаря и да оценявате състоянието си. Редовно става въпрос за веднъж годишно.