6 страхотни програми за редактиране на видео

1. Светлина

 • Платформи: Windows, MacOS, Linux.
 • Цена: безплатно или $ 25 на месец.
 • Руски интерфейс: не.

Софтуер за редактиране на видео: Lightworks

Създателите на Lightworks го наричат ​​професионален видео редактор, достъпен за всички. Можете да използвате програмата безплатно, но броят на форматите и разрешенията за записване на вашите видеоклипове ще бъде ограничен. Абонаментната такса за пълната версия е 25 USD на месец.

Сред основните характеристики на Lightworks са повече от сто различни ефекти, удобни инструменти за рязане на видео и аудио, малки размери и прост интуитивен интерфейс. Ако знаете английски, за овладяване на редактора можете да използвате форума на потребителя и базата за тренировъчни видеоклипове на официалния сайт на проекта.

Lightworks →

2. Shotcut

 • Платформи: Windows, MacOS, Linux.
 • Разходи: безплатно.
 • Руски интерфейс: да.

Софтуер за редактиране на видео: Shotcut

Напълно безплатен видео редактор с отворен код. В този Shotcut предлага разнообразие от основни инструменти и ефекти, които могат да бъдат полезни за аматьорско редактиране. В допълнение, програмата поддържа голям брой формати.

Интерфейсът Shotcut не може да се нарече прост. Но можете да го персонализирате според вашите нужди, като оставите само необходимите инструменти в работния прозорец.

Редакторът работи бързо дори на слаби машини. Освен това Shotcut има преносима версия, която можете да използвате, без да инсталирате програмата.

Shotcut →

3. Corel VideoStudio Pro X10

 • Платформа: Windows.
 • Разходи: 6 300 рубли, има безплатен пробен период.
 • Руски интерфейс: не.

Софтуер за редактиране на видео: Corel VideoStudio Pro X10

VideoStudio Pro X10 – мощен панцов редактор за професионално редактиране на видео. Сред другите неща в тази програма ще намерите над 1500 различни ефекта и филтри, специален режим за комбиниране на видео от няколко камери, инструменти за създаване на спиране на движението и проследяване на движението, както и библиотека от свободни звуци.

Благодарение на визуалния интерфейс, наличието на шаблони и простите принципи за редактиране VideoStudio Pro X10 може успешно да се използва и за начинаещи. Програмата има 30-дневна пробна версия, с която можете да докоснете редактора безплатно.

Corel VideoStudio Pro X10 →

4. CyberLink PowerDirector 16 Ultra

 • Платформа: Windows.
 • Цена: 99 долара, има безплатен пробен период.
 • Руски интерфейс: не.

Софтуер за редактиране на видео: CyberLink PowerDirector 16 Ultra

Този редактор не е по-малък от възможностите на VideoStudio. Като конкурент, PowerDirector е подходящ както за професионалисти, така и за новодошли в монтаж. Програмата се гордее с подкрепата на всички популярни формати, най-богатия арсенал от ефекти, инструменти и режими за редактиране. Например, в PowerDirector има режим на интелигентна корекция на цветовете на видео и набор от функции за монтиране на 360-градусови ролки.

С тази програма можете също така да създавате видео колажи, като комбинирате различни клипове според даден шаблон или препокривате една последователност от видеоклипове с друга. Режим със специалния режим Storyboard ви позволява бързо да сглобите обикновени късометражни филми за близки и приятели.

CyberLink PowerDirector 16 Ultra е безплатен за един месец.

CyberLink PowerDirector 16 Ultra →

5. Филмово студио VEGAS

 • Платформи: Windows.
 • Цена: 50 долара, има безплатен пробен период.
 • Руски интерфейс: не.

Софтуер за редактиране на видео: VEGAS Movie Studio

VEGAS Movie Studio – друг разширен видео редактор, известен доскоро под марката Sony Vegas. Филмовото студио е повече от достатъчно за любителски и професионални задачи. В услугата на потребителя са стилни ефекти и преходи, поддръжка на общи формати, мощни инструменти за работа с аудио и много други функции.

И все пак програмата изостава от конкурентите в лицето на PowerDirector и Corel VideoStudio по отношение на броя на функциите. Тя няма чипове като редактор на 360-градусови ролки и проследяващи движения, в които може да се интересуват взискателни потребители. Но филмовото студио VEGAS е по-евтино. Тези, които желаят, могат да тестват програмата безплатно в рамките на един месец.

VEGAS Movie Studio →

6. Adobe Premiere Elements

 • Платформи: Windows, MacOS.
 • Разходи: около 4 500 рубли, има безплатен пробен период.
 • Руски интерфейс: да.

Софтуер за редактиране на видео: Adobe Premiere Elements

Може би този редактор не е най-добрият избор за сложни професионални задачи. Но разработчиците се опитаха да направят начинаещия на Premiere Elements способен да се превърне в майстор на инсталацията в най-кратки срокове. Фактът е, че програмата има вградени интерактивни инструкции стъпка по стъпка, които разясняват подробно на потребителя основите на работа с видеосъдържание.

В Premiere Elements има три режима за създаване на клипове. Първият е максимално опростен: просто избирате видео файловете източник и изпълнявате прости действия с тях, следвайки указанията. Голяма част от програмата го прави за вас. Вторият режим предоставя повече функции и показва инструкции за по-сложни задачи. Третият режим е почти пълна свобода на действие без инструкции, вие сте сами с инструментите на редактора.

Допълнителни знания могат да бъдат намерени в руската езикова база на Adobe или във форума на проекта. Но дори и да не се интересувате от ученето, Premiere Elements ще ви предложи много възможности за създаване на видеоклипове, които са близки до професионалните. Програмата има пробна 30-дневна версия.

За по-напредналите потребители Adobe предлага Premiere Pro – професионална версия на видео редактора с допълнителни инструменти за редактиране.

Adobe Premiere Elements →

Прочетете още:

 • 6 най-добри безплатни видео редактори за iPhone →
 • Какво да направите, ако видео файлът е повреден и не може да се отвори →
 • 3 тайни успешни вирусни видеофайлове →