Как да записвате видео от екрана: 5 най-добри безплатни програми

1. OBS Студио

платформа: Windows, MacOS, Linux.

Как да записвате видео от екрана: OBS Studio

Междуплатформена програма с отворен код. Много бързо и функционално. След като прекарате няколко минути, за да се запознаете с руския интерфейс, лесно можете да запишете екрана.

Едновременно с дисплея на видео можете да напишете звук на микрофон и да насложете изображение от уеб камера. OBS Studio ви позволява да изберете разделителна способност и формат на запис (FLV, MP4, MKV, MOV и др.). Освен това тя може да излъчва видео на Twitch и YouTube, така че е много популярна сред геймърите.

Ако искате да използвате пълния потенциал на OBS Studio за записване на игри или други усъвършенствани задачи, в интернет можете да намерите инструкции как ръчно да конфигурирате програмата. Те ще ви помогнат да постигнете перфектния баланс между скоростта и качеството на изображението.

Единственият недостатък, който искам да отбележа, е липсата на вграден редактор. Но ако трябва да изрежете или по някакъв начин да промените завършените записи, можете да използвате специални програми за редактиране на видео.

Опитайте OBS Студио →

2. DU рекордер

платформа: Android.

Много популярна програма в Google Play за запис на екрана. Тя има най-високите оценки. В допълнение, DU рекордерът е напълно безплатен и не се занимава с реклама.

По отношение на функционалността, DU рекордерът също не е зле. Можете едновременно да записвате видео от екрана, камерата, микрофона и по всяко време да поставите процеса на пауза. Програмата поддържа запис с разделителна способност до 1080p при скорост от 60 кадъра в секунда.

Освен това, DU рекордерът ви позволява да предавате поточно видеоклипове на YouTube, Facebook и Twitch. А благодарение на вградения редактор можете да отрежете готовите видеоклипове и дори да ги превърнете в хифа.

3. Функция “Запис на екрана”

платформа: iOS 11.

Функция за запис на екрана Функция за запис на екрана

Най-новата версия на iOS има вградена функция, която ви позволява да записвате съдържанието на екрана и звука на iPhone или iPad. Благодарение на него няма да се нуждаете от софтуер на трета страна или от компютър.

За да можете да използвате функцията за запис, добавете специален бутон към контролната точка. За да направите това, отворете “Настройки” → “Контролна точка” → “Конфигуриране на елементи. и натиснете бутона “плюс” до бутона “Записване на екрана”. То се появява в контролната точка, където може да се използва за включване на функцията за запис.

След като кликнете върху този бутон, записът започва без външен звук и след дълго време се появява икона, която активира или деактивира микрофона. След второто натискане записът се запазва в приложението Снимки, където може да бъде редактиран.

4. QuickTime Player

платформа: iOS 8-11 (чрез Mac), MacOS.

Как да записвате екран в QuickTime Player

QuickTime Player, който може да бъде намерен на всеки Mac компютър, записва клипове както на самия екран на Mac, така и на свързаните с него притурки за iOS. По този начин, ако не можете да записвате съдържанието на дисплея на iPhone или iPad чрез вградената функция iOS 11, ще получите пакет QuickTime Player + Mac.

За да записвате видео от екрана на Mac, отворете QuickTime Player и кликнете върху “File” → “New Screen Record”. След това кликнете върху стрелката до червения бутон, който се показва, и изберете желаните настройки за звука. Ако кликнете върху червения бутон, започнете записа. Можете да го спрете, като използвате бутона “Стоп”, който се показва горе вдясно на екрана.

За да запишете екран на iPhone или iPad, свържете притурката към Mac с помощта на кабел, отворете QuickTime Player и кликнете върху File (Файл) → New Video (Ново видео). След това кликнете върху стрелката до червения бутон, който се показва, и изберете желаните настройки. Ако кликнете върху червения бутон, започнете записа. Можете да го спрете, като използвате бутона “Стоп”, който се появява на мястото на червения.

5. LonelyScreen

платформа: iOS (чрез Windows PC или Mac).

Как да записвате екран в LonelyScreen

Ако няма възможност за обновяване на iOS 11, а вместо Mac имате компютър с Windows, тогава най-лесният начин да запишете екрана на iPhone или iPad – използвайки настолната програма LonelyScreen.

Когато го стартирате на компютър и свържете мобилно устройство към него чрез кабел, ще можете да показвате изображение iPhone или iPad на монитора. За да направите това, кликнете върху контрола “Възпроизвеждане на екрана” и изберете LonelyScreen. След това, за да започнете да записвате, трябва само да кликнете върху червения бутон в прозореца на програмата на компютъра.

Няма настройки в него, всичко е опростено до границата. В допълнение, програмата записва аудио видео и аудио файлове, но не възприема микрофона.

На официалния сайт на LonelyScreen има безплатна и платена версия на програмата, разликите между които не са посочени. Но по време на изпитването на първия от тях не намерих никакви ограничения. Освен ако LonelyScreen периодично предлага да преминете към платена опция.

Опитайте LonelyScreen →

Прочетете още:

  • Какво да направите, ако видео файлът е повреден и не може да се отвори →
  • Как да изтеглите от YouTube всяко видео с един ключ →
  • Как да пускате видеоклипове от YouTube във фонов режим в Android и iOS →