Кой трябва да премахне жлезите и защо?

Какви са жлезите

Жлезите са израстъците на тъканите в задната част на устата, съдържащи клъстери от клетки на имунната система. Правилното анатомично наименование на жлезите е палатинните сливици.

Отстраняване на жлезите

Защо жлезите се нуждаят

Жлезите са само малка част от системата от лимфоидни тъкани, разпръснати из тялото. В гърба на носа, на гърба на езика и в тънките черва се срещат форми, подобни на палатинните тонзили.

Палатинните сливици участват в борбата срещу инфекциите, но не играят специална роля в този процес. Това означава, че след отстраняване на жлезите човек няма да се разболява по-често, тъй като останалата част от имунната система ще продължи да функционира нормално.

Кой трябва да премахне сливиците

Възпалението на палатинните сливици се нарича ангина или тонзилит. По неизвестни причини някои хора страдат от стенокардия често и тежко.

Тонсилектомията – операция за отстраняване на жлезите – намалява честотата и тежестта на стенокардия. Единственият проблем е, че тази процедура е много неприятна, рискова и скъпа. Следователно, тонзиллектомията трябва да се извършва само ако ползата превишава вредата.

Според съвременните клинични препоръки Насоки за клиничната практика: тонзиллектомия при деца , за премахване на сливиците е ако:

  1. По време на последния епизод на ангина при хората са развили сериозни усложнения, като тромбоза на вената на врата, инфекция на кръвта, перитонзиларен абсцес.
  2. Ангината всеки път се проявява с ясно изразено пречистване на сливиците, силна болка в гърлото и висока температура. В този случай пациентът има алергия към различни антибиотици, поради това, че е трудно за него да избере лекарство.
  3. Ако едно дете се наблюдава синдром PFAPA (епизоди на ангина се повтарят много често, на всеки 3-6 седмици, и са придружени от силен температура, възпалено гърло, подути лимфни възли в областта на шията, и афтозен стоматит).
  4. Един пациент често страда ангина (повече от 7 пъти годишно), и всеки епизод е придружено от най-малко един от тези симптоми: температура над 38 ° С, значително увеличаване на заболеваемостта и лимфни възли на шията изразена гнойни жлези и анализ Българо-Южноафриканска инфекцияBSSA инфекция дава положителен резултат.
  5. Някои експерти препоръчват премахването на сливиците, ако поради стрептококова инфекция детето развива психо-неврологични разстройства. Това са редки условия и не е точно известно дали операцията помага в такива случаи.
  6. Ако детето е трудно да диша през нощта поради факта, че сливиците се увеличават значителноПостоянно увеличени сливици (тонзили) при деца: отговори на основни въпроси .
  7. Ако човек страда от тонзилит – кръгли, мръсни миришещи отлагания на сливиците. Премахването на жлезите може да бъде единственото трайно решение в този случай.

Когато не е необходимо да премахвате сливиците

Премахването на сливиците може да доведе до сериозни усложнения. От друга страна, при 20-50% от пациентите с времето, възпаленото гърло става по-рядко и по-леко. Поради това много експерти препоръчват отлагането на отстраняването на сливиците в продължение на поне 12 месеца, ако:

  1. През изминалата година пациентът е имал по-малко от седем епизода на ангина.
  2. През последните две години човек е имал по-малко от пет епизода на ангина всяка година.
  3. През последните три години пациентът е имал по-малко от три епизода на ангина всяка година.

Мога ли да направя, без да премахвам сливиците?

Ако основният проблем е честият или много тежкият тонзилит, няма почти никакви алтернативни решения.

Симптоматично лечениеНаучно ориентирано ръководство за пациенти по въпроси, свързани с остра болка и възпалено гърло и антибиотиците позволяват повече или по-малко висококачествен контрол на редките епизоди на възпалено гърло, но са зле подходящи, ако трябва да се лекувате често или ако рискът от усложнения е висок.

Както знаете, лечениеНасоки за лечение на остро болки в гърлото антибиотиците само леко ускоряват възстановяването с ангина и не осигуряват пълна защита от развитието на гнойни усложнения.

Изявленията за ползите от различните народни методи за лечение (използване на мед, прополис, гарганг и т.н.) при стенокардия са напълно неоснователни.

Как се извършва операцията?

За операцията трябва да отидете в болницата за 1-3 дни. Предоперативната подготовка и самата процедура отнемат 1-1.5 часа. Директно отстраняване на жлезите трае около 10-15 минути.

По време на операцията пациентът е подтиснат. Това е вид анестезия, която премахва болката и повечето от неприятните спомени, но оставя човек в съзнание, за да може да изпълни исканията на хирурга. При деца операцията може да се извърши под обща анестезия.

Много пациенти са освободени вкъщи ден след операцията.

За пациента най-неприятната част е периодът на възстановяване. През първите 7-10 дни след операцията болката в гърлото е много силна. По това време всички пациенти се нуждаят от качествена анестезия. Помощ в това са не само лекарства, но и студена храна, включително сладолед.

Децата се нуждаят от специални грижи. Необходимо е да се гарантира, че детето получава достатъчна анестезия според препоръките на лекаря. Освен това е важно детето да пие най-малко 1 литър течност на ден и поне малко хранене. Така че дайте на бебето всичко, което обича. Количеството храна в този период е по-важно от качеството му. Е, за предпочитанеПремахване на сливиците при деца и възрастни , че храната е мека, без остри ръбове, студена или леко топла.

Какви усложнения могат да бъдат

Премахването на жлезите е относително безопасна операция. Но понякога се случват усложненияНасоки за клинична практика: тонзиллектомия при деца .

Според едно наблюдение, проведено в Англия, приблизително 1 от 34 000 операции завършва със смъртта на пациента.

Тежка кървене след операцията се наблюдава в 1-5 пациенти от 100. други сериозни усложнения като фрактура на долната челюст, тежки изгаряния, увреждане на зъбите, са редки.

По някаква причина някои пациенти страдат от трайна болка в шията след операция.

След 24 часа след операцията рискът от тежко кървене става незначителен.

данни

За отстраняването на сливиците има определени клинични показания. В други случаи операцията може да причини повече вреда, отколкото полза.

Ако ви се препоръчва да премахнете сливиците, попитайте защо и на какъв резултат можете да разчитате.

И прочетете съветите на Lifehacker за вземането на медицински решения и комуникацията с лекар.

Loading...