Колко бързо и без нерви да научите таблицата за умножение

1. Подгответе се

Първо трябва да направите две неща: да отпечатате самата таблица за умножение и да обясните принципа на умножение.

За работа имаме нужда от питагорейската маса. Преди това тя била публикувана на гърба на преносимите компютри. Това изглежда така:

Как да научите таблицата за умножение

Също така можете да видите таблицата за умножение в този формат:

Как да научите таблицата за умножение

Така че, това не е таблица. Това са само колони от примери, в които е невъзможно да се намерят логически връзки и модели, така че детето трябва да научи всичко по сърце. За да улесните работата му, намерете или отпечатайте тази таблица.

2. Обяснете принципа на работа

Когато едно дете независимо намира регулярност (например, вижда симетрията в таблицата за умножение), той го помни завинаги, за разлика от това, което е научил наизуст или какво му е казал някой друг. Така че опитайте да превърнете изучаването на масата в интересна игра.

Започвайки да учим умножението, децата вече са запознати с прости математически действия: добавяне и умножение. Можете да обясните на детето принципа на умножение чрез един прост пример: 2 × 3 – същото като 2 + 2 + 2, което е 3 пъти 2.

Обяснете, че умножението е кратък и бърз начин за изчисляване.

След това трябва да разберете устройството на самата таблица. Покажете, че номерата от лявата колона се умножават по числа от горния ред и правилният отговор е на мястото на пресичането им. Намерете резултата е много проста: просто трябва да държите ръката си над масата.

3. Научете на малки порции

Не се опитвайте да научите всичко в едно заседание. Започнете с колони 1, 2 и 3. Затова постепенно подгответе детето за овладяване на по-сложна информация.

Добра техника: вземете празна печатна или изтеглена маса и я запълнете сами. На този етап детето няма да си спомня, но брои.

Когато той измисли и доста добре усвои най-простите колони, отидете до числата по-сложни: първо да умножите с 4-7 и след това да 8-10.

4. Обяснете свойството на комутативността

Най-известното правило е, че продуктът не се променя от пермутация на факторите.

Детето ще разбере, че на практика той трябва да научи не всички, но само половината от масата и вече знае някои примери. Например, 4 × 7 е същото като 7 × 4.

5. Намерете шаблоните в таблицата

Както казахме по-рано, в таблицата за умножение можете да намерите много модели, които ще улеснят помнянето. Ето някои от тях:

 1. Когато се умножи с 1, всяко число остава същото.
 2. Всички примери на 5 край с 5 или 0: ако числото е равно, ние присвояваме 0 на половината от числото, ако е нечетно – 5.
 3. Всички примери за 10 края в 0, но започват с номер, който се умножава.
 4. Примерите са 5 пъти по-малки от примерите с 10 (10 × 5 = 50 и 5 × 5 = 25).
 5. За да умножите с 4, можете да удвоите числото два пъти. Например, за да умножите 6 × 4, трябва да удвоите 6 два пъти: 6 + 6 = 12, 12 + 12 = 24.
 6. За да запомните умножението по 9, запишете серия от отговори в колоната: 09, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90. Помнете първото и последното число. Всички останали могат да бъдат възпроизведени според правилото: първата цифра в двуцифреното число се увеличава с 1, а втората цифра се намалява с 1.

6. Повторете

Направете повече повторения. Първо, попитайте по ред. Когато забележите, че отговорите са станали уверени, започнете да питате за секунда. Проследявайте темпото: първо, нека да има повече време да мислим, но постепенно да увеличаваме темпото.

7. Играй

Използвайте не само стандартните методи за запаметяване. Обучението трябва да очарова, да се интересува детето. Ето защо, използвайте визуални помощни средства, играйте, използвайте различни техники.

карти

Играта е проста: подгответе карти с примери за умножение без отговори. Смесете ги и детето трябва да се измъкне един по един. Ако той даде правилния отговор, поставете картата настрана, грешната – връщаме я на купчината.

Играта може да бъде диверсифицирана. Например дайте отговори на времето. И всеки ден брои броя на правилните отговори, така че детето има желание да победи рекорда си вчера.

Можете да играете не само за известно време, но и докато целият стак от примери изтече. След това за всеки грешен отговор можете да инструктирате детето да: разкаже стихотворението или да вземе нещата на масата. Когато всички карти се решат, дайте малък подарък.

От обратното

Играта е подобна на предишната, но вместо карти с примери подготвяте карти с отговори. Например на картата е написан номер 30. Детето трябва да назове няколко примера, които ще доведат до 30 (например 3 × 10 и 6 × 5).

Примери от живота

Обучението става по-интересно, ако обсъждаме с детето неща, които му харесва. Така че момчето може да попита колко колела се нуждаят от четири коли.

Можете също така да използвате визуални помощни средства: пръчки за броене, моливи, кубчета. Например, вземете две чаши, всяка с четири моливи. И ясно показват, че броят на моливите е равен на броя на моливите в едно стъкло, умножени по броя на чашите.

поезия

Rhyme ще помогне да запомните дори сложни примери, които изобщо не се дават на дете. Изравнете текста със самите себе си. Изберете най-простите думи, защото целта ви е да опростите процеса на запаметяване. Например: “Осем мечки нарязани на дърво. Осем девет до седемдесет и две.

8. Не се притеснявайте

Обикновено в процеса някои родители забравят и правят същите грешки. Ето списък на нещата, които не можете да направите:

 1. Принуди детето да направи, ако не иска. Вместо това опитайте да го мотивирате.
 2. Помислете за грешки и плашете с лоши оценки.
 3. Задайте като пример за съученици. Когато се сравнявате с някого, това е неприятно. Освен това трябва да се помни, че всички деца са различни, затова всеки трябва да намери правилния подход.
 4. За да научите веднага всичко. Детето лесно се уплаши и досади от голямото количество материал. Научете постепенно.
 5. Игнорирайте успеха. Хвалете детето, когато се справя със задачите. В такива моменти той има желание да научи повече.