Паркиране за хора с увреждания: кой и при какви обстоятелства може да заема

Защо автомобилите са оборудвани с значката “Забранено”?

Според правилата за движение, има два знака, предназначени да предупреждават участниците в движението, че има лице със здравни характеристики зад волана или само в колата:

 1. “Невалиден” – жълт квадрат със страна от 15 см и фигура на инвалидна количка вътре.
 2. “Глухият водач” е жълт кръг с диаметър 16 см, в който три тъмни точки формират триъгълник.

Подписване на инвалид и глухост шофьор

Монтирането на тези знаци е доброволно. Но те могат да бъдат използвани стриктно от определени категории граждани.

Кой може да сложи знак “Disabled” на прозореца на колата?

Правото на това са инвалидите от I и II група и лицата, които ги носят, както и родителите на деца с увреждания.

Водачът на колата с “лице с увреждания” с изключение на правата на удостоверението за регистрация на превозното средство, както и застраховката, необходима за да притежават “документ, който потвърждава констатацията за инвалидност” (Резолюция на руското правителство на от 21 януари 2016 г.).

Какъв документ не е установен по закон. Но трябва да посочи групата и причината за увреждането. Тези документи са свидетелство за пенсия и удостоверение за медицински и социален преглед (така наречената розова форма).

Когато инспектор на КАТ спира да шофира водач с увреждания или шофьор, който носи лице с увреждания, трябва да представи оригинала на един от тези документи. Копия, дори и нотариално заверени, не се приемат.

Какви привилегии дават знака “Забранено” на колата?

За автомобили на предните и задните прозорци, на които са инсталирани знаците “инвалиди”, не важи валидността на няколко забранителни знака (раздел 3 от приложение 1 към СДК):

 • “Движението е забранено”;
 • “Забранява се движението на моторни превозни средства”;
 • “Паркирането е забранено”;
 • “Паркирането е забранено за нечетни номера на месеца”;
 • “Паркирането е забранено на равномерен ден от месеца.”

Ползите от знака са забранени

Но най-важното е, че знакът “Disabled” ви дава правото да използвате специализирани места за паркиране.

Какво представлява паркирането за хора с увреждания?

Паркирани в близост до социалните съоръжения на най-малко 10% от местата трябва да бъдат запазени за паркиране на хора с увреждания (член 15 от Федералния закон “За социална защита на инвалиди в Руската федерация”). Това означава, че в близост до всяка клиника, културен център или търговски център трябва да бъде най-малко едно специализирано място за паркиране.

Паркиране с увреждания
Паркингът за хора с увреждания е отбелязан със знак 6.4 и знак 8.17, както и със специални маркировки

За да се качите на тези места, имат право само автомобили със значка “инвалиди”.

Защо паркирането за хора с увреждания винаги е заето с хора без увреждания?

Има две причини:

 1. За шофьори и пътници с увреждания се разпределят най-удобните места за паркиране.
 2. Паркинг местата за хора с увреждания са безплатни.

Преди това паркингите за хора с увреждания бяха заети от всички, а не мързеливи. Глобата от 200 рубли не изплаши никого. През 2016 г. законодателството беше затегнато и безпринципните шофьори започнаха да носят жълт знак с инвалидна количка в жабката за ръкавици само за всеки случай. (Той се продава абсолютно свободно и струва една стотинка.) Малко вероятно е инспекторът да изчака няколко часа, за да може водачът да провери документите.

Но колкото по-голям е градът и колкото по-остър е проблемът с паркинга, толкова по-изобретателни шофьори са. В Москва автомобилите със знак “инвалиди” се вписват в отделен регистър и на техните собственици се издават специални разрешителни за паркиране. Те дават право да стоят толкова, колкото е необходимо, дори и при паркиране с такси. Заради това собствениците на автомобили купуват фалшиви сертификати за увреждания.

Какво заплашва онези, които незаконно използват знака “инвалиди” и паркиране за хора с увреждания?

Нарушителите се сблъскват с глоби. В Кодекса на Руската федерация за административните нарушения има три статии по този въпрос:

 1. Член 12.4 относно незаконното монтиране на знака “инвалиди”. Глобата е 5000 рубли за физически лица, 20 000 рубли за длъжностни лица и 500 000 рубли за юридически лица. Плюс оттеглянето на самата плоча.
 2. Член 12.5 за управление на превозно средство, върху което е поставен незаконно знакът “инвалиди”. Наказание за шофьора – 5 000 рубли. Плюс конфискацията на марката.
 3. Част 2 от член 12.19 за нарушаване на правилата за спиране и паркиране на превозни средства на място за хора с увреждания. Наказание – 5 000 рубли.

Има ли хора с увреждания по пътя защитени?

Въпреки тежките глоби, хората с увреждания постоянно се сблъскват с грубост на здравите шофьори и поради несъвършенството на законодателството попадат в различни неприятни ситуации.

Съобщава Игор Гаков.

Ако самият човек с увреждания кара кола, няма почти никакви проблеми. Е, ако не се вземат под внимание нахален, които заемат местата за хора с увреждания на паркинга, както и факта, че електронните машини в паркинги документи за инвалидност все още не е възприемат.

Но ако човек с увреждания е донесен от роднини или приятели, започват да се появяват рецидиви. Как да бъдем например, ако човек донесе лице с увреждания в болницата, остава да го чака в колата и внезапно инспекторите на КАТ пристигнаха навреме? Водачът трябва да им покаже правата и невалидния със сертификат за инвалидност. И в оригинала. Ако няма такива, се оказва, че незаконно е окачил знака “Забранено” и може да бъде глобен.

Обратната ситуация: инвалидът помоли приятел да го закара в търговския център. Идентификационни знаци “Недостатъчно” приятел не съществува, което означава, че те ще трябва да търсят дълго и трудно магазина, където да паркират, дори ако специализираните места са празни. Те не могат да стигнат там, въпреки че е с увреждания и тук е неговият сертификат.

Също така, нашата жълта чиния не винаги се възприема от видеонаблюдените камери. След като премине под “преференциалния” забранителен знак, е напълно възможно да се получи “писмо за щастие”.