10 книги, които да ви помогнат да научите комуникационни умения

1. “Умението за комуникация. Как да намерим общ език с никого “, Пол МакГей

Знания, висок коефициент на интелигентност, професионализъм – всичко това не е достатъчно, за да успее. Трябва да можете да съобщавате вашите идеи на другите и да не се страхувате от сложни разговори. В “Майсторство на комуникацията” основният акцент е върху грешките, които правим при общуването с други хора. Книгата има много интересни истории по темата и много храна за размисъл.

Купете на Litres.ru

2. “Как да преодолеем срамежливостта”, Филип Зимбардо

Авторът на книгата е известен американски социален психолог, организатор на прочутия експеримент в Станфордския затвор. В своите книги, вместо абстрактни разсъждения, ще намерите само научен подход и статистика. “Как да преодолеем срамежливостта” не е изключение. Зимбардо счита срамежливостта за индивидуален начин да реагира на емоциите. И за да преодолеете вашите комплекси, предлага набор от конкретни съвети и упражнения.

Купете на Litres.ru

3. “Как да разговаряме с никого” Марк Роудс

Стресът по време на разговор е природен феномен. Основното нещо е да успеете да го преодолеете. Точно за това и пише Родос: как да се справят със страховете и бариерите, започнете разговор, да придобият увереност и да се отърве от неоправдан страх, че ще отхвърли и преследване. Универсална книга за проблемите на съвременната комуникация.

Купете на Litres.ru

4. “Ние включваме чар според методите на специалните услуги”, Джак Шафер и Марвин Карлинс

Бившият експерт на ФБР и експерт по поведенчески анализ Джак Шафер разказва как да общува с хората и да ги влияе. Ще се научите да разпознавате лъжи, да виждате сигнали в поведението на други хора, да променяте мнението си за себе си. Друг плюс на тази книга: в нея има част, посветена на връзките онлайн. Днес по-голямата част от разговорите с хора се случват в интернет, а това съобщение също има свои собствени характеристики.

Купете на Litres.ru

5. “Как да разговаряме с мошеници”, Марк Гулстън

Да, всички ние от време на време трябва да общуваме не само с хубави и приятелски настроени хора, но и с абсолютно непоносими хора. И не се притеснявайте от заглавието на книгата: тя ще бъде за категорията на хората с ирационален и нечестен стил на общуване. Не може да се изгради конструктивен диалог с тях.

Марк Goulston, психиатър в бизнеса, предлага набор от техники: 14 начина да общуват с лунатици, 8 начини да се справят с лудостта в личния си живот и, разбира се, да работят по препоръка (както и ние понякога се измъкнем от себе си и не може да изглежда адекватно ).

Купете на Litres.ru

6. “Чувам те през цялото време. Ефективна техника на преговори “, Марк Гулстън

Разговор – не толкова способността красиво да изразяват своите мисли, колко способността да слушате и разбирате събеседника. Повярвайте ми, хората обичат да слушат. Това им помага да се чувстват по-комфортно и уверено. Основната тайна на комуникацията е много проста: когато слушате друг човек, той ще бъде готов да ви слуша.

Купете на Litres.ru

7. “Силата на убеждаването. Изкуството да влияе на хората “, Джеймс Борг

В тази книга няма да намерите НЛП или съвет за манипулиране на хора. Убеждаването е способността да влияеш върху човек, като го насочваш директно и му помагаш да разбере ситуацията. Само аргументация и честност, никакви трикове. Съветът на Джеймс Борг е приложим както в работата, така и в личния му живот.

Купете на Litres.ru

8. “Тайните на комуникацията. Магията на думите – Джеймс Борг

- Тайните на комуникацията. Магията на думите - Джеймс Борг

Друга книга на Джеймс Борг, която е по-добре да се чете във връзка с предишната. Комуникацията, убеждаването и влиянието са неща, които са взаимосвързани и взаимозависими. Магията на думите, за които пише Борг, е, разбира се, метафора. Но има и част от истината в нея: думите, които използваме, определят нашия успех в отношенията, работата, бизнеса. Време е да се научите да избирате правилните думи.

Купете на Litres.ru

9. “Странно момиче, което се влюби в мозъка”, Били Фицпатрик и Уенди Сузуки

Невросистът Уенди Сузуки веднъж разбрал, че е напълно недоволна от живота си: през цялото време тя отделя само научна работа. Но познанието за невробиологията й помогна да общува с хората, да подобри физическата си форма и да промени начина си на мислене.

В основата на техниката са четирите минутни тренировки за мозъка, които помагат да се възстанови силата, да се подобри настроението и да се мисли по-интензивно. Тялото и мозъкът са свързани и ако се научите да контролирате тази връзка, буквално ще промените – както външно, така и вътрешно.

Купете на Litres.ru

10. “Как да спечелите приятели и да влияете на хората”, Дейл Карнеги

Вероятно няма такава селекция от книги, която може да направи без добрия стар Карнеги. Една от първите книги за самопомощ и ефективна комуникация. Класика, доказана от години.

Купете на Litres.ru