Първите стъпки на начинаещите в Mac: OS X

apple_mac_family_lion_medв OS X работи принципи са малко по-различни от Microsoft Windows, така че потребителите, които наскоро са закупили Mac, които да заменят компютъра с Редмънд OS изпитват известни затруднения. Ако САЩ и Европа Запознаване с хората започват с PC, така и за Mac-ове с, в нашата страна и ОНД специален, че няма алтернатива. С вероятност от 99%, първото компютърно преживяване ще бъде Windows. Преквалифицирани, както знаем, тя е много по-трудно, отколкото да се учи наново, но като следвате нашите прости съвети, можете да запазите всички трудности на прехода до минимум.

Инсталиране и деинсталиране на приложения

Snimok_ekrana_2013-09-12_v_21.27.27

Първата ви заявка за търсене в Safari вероятно ще бъде: “Как да инсталирам програми на Mac?” Тази проста операция, с която неизбежно ще срещнете, е коренно различна от тази в операционната система на Microsoft. И това, което е забележително, инсталирането на приложението ще отнеме по-малко време, отколкото сте харчили за заявката за търсене.

Повечето програми се разпространяват в dmg-архиви (изображения) и се инсталират само с няколко кликвания:

 • отвори изтегления .dmg-файл (то ще бъде видимо в Finder като сменяем диск);
 • Преместете директорията с приложението в системната папка “Програми”;
 • след няколко секунди, приложението ще се появи на Launchpad (жест “щипка”, за да се отвори) и веднага ще бъде готов за употреба;
 • Сега можете да извлечете изображението с разпределението в страничната лента на Finder и да изтриете файла .dmg;

Можете да инсталирате приложението от .dmg файла във всяка удобна за вас папка, но след това иконата на програмата не се показва в Launchpad. Ето защо препоръчвам да използвате папката “Програми”, особено, тъй като е предназначена за тази цел.

Някои приложения имат собствен инсталатор и са инсталирани чрез него. В този случай ще видите диалогов прозорец с бутоните “Accept”, “Next”, “Install” (Здравейте, Windows!).

Започвайки с версия 10.7, OS X има Mac App Store, подобно на App Store в iOS. Работата с него е още по-лесна за инсталиране – просто кликнете върху бутона “Инсталиране” на страницата на приложението.

  Какво представлява Fusion Drive?

По аналогия с инсталацията, деинсталирането на приложението е да го премахнете от папката “Applications”. Плъзнете директорията с приложението в “Кошче” – и това е направено. Ако програмата има свой собствен инсталатор, деинсталирането се извършва и чрез нея.

Взаимодействие с прозорци. Затваряне или свиване?

 Snimok_ekrana_2013-09-12_v_21.52.24

Потребителите на Windows са шокирани най-напред: не само бутоните за управление на прозорците вляво, но и работят по различен начин. Всъщност бутонът “x” не закрива програмата, а затваря само прозореца си. Това се дължи на факта, че в OS X приложенията могат да имат няколко прозореца и след като затворим прозореца, програмата продължава да работи. Бутонът “+” не разширява прозореца на цял екран, но го мащабира до размера на показаното съдържание.

За да завършите напълно приложението, трябва да кликнете върху “Cmd + Q” или да кликнете с десния бутон на мишката върху иконата в докера и изберете “Finish”.

Текущите програми се наблюдават удобно от индикатор в док. Тази функция е включена в системните настройки в секцията “Докинг”.

Също така с версия 10.7 OS X приложения могат да работят в режим на цял екран, когато скритата док и лентата с менюта. За да активирате този режим, кликнете върху иконата със стрелка горе вдясно на екрана.

Използваме жестове с много докосване

Screenshot от 2013-09-12 на 19.37.07

Една от основните характеристики на OS X е подкрепата за жестове с много докосване. Има много от тях (преброих повече от 10 жестове) и най-важното – благодарение на прекрасния trackpad – те работят само умни.

Отворете предпочитанията на системата и да преминете към “тракпад” ( “Мишка”) раздел, включват необходимите жестове и да гледат демонстрация на тяхната работа. В допълнение към банална имитация на десния бутон на мишката, за превъртане и плъзгане прозорци с помощта на жестове, ние можем: търсене на избраната дума; завъртане, мащабиране на изображения; Отворете Launchpad, Мисия за контрол, Център за уведомления.

Прекарването на няколко минути, за да се проучи знак – ти си върши работата в OS X на производителността и много по-приятно.

  AnyToISO - jednoduchá konverze libovolného obrazu disku na ISO (Win a Mac)

Полезни функции на клавиша “Fn”

Функция-Delete-Backspace-Apple-клавиатура

С бутона Fn можете бързо да осъществите достъп до много функции на системата. Ето някои полезни преки пътища:

 • Fn + Ctrl + F2 ви позволява да се придвижвате в менюто без да използвате мишката;
 • Fn + Backspace замества бутона за изтриване;
 • Fn + F11 показва работния плот;
 • Fn + стрелката нагоре замества бутона Page Up;
 • Fn + стрелката надолу замества бутона надолу;
 • Fn + стрелката вляво замества бутона “Начало”;
 • Fn + стрелката вдясно замества бутона за край;

Такива шорти са много лесни за запомняне и аз препоръчвам да ги използвате в ежедневната работа. Между другото, има малка помощна програма CheatSheet, която ще ви помогне да запомните и да използвате всички налични бързи клавиши. След инсталирането, той е вграден в системата и когато натиснете клавиша “Cmd”, ще видите пълния списък със съкращения, налични в отвореното приложение.

Добавяне на приложения към автоматичното създаване на резервно копие

Screenshot от 2013-09-12 на 23.12.59

Някои приложения по време на инсталирането незабавно се добавят към списъка с програми, които автоматично ще бъдат изтеглени при стартиране на системата. Можете да редактирате този списък по свое усмотрение, за по-фина настройка за себе си.

Отворете “Настройки” – “Потребители и групи” и в раздела “Входни обекти”, редактирайте списъка с бутоните “+” и “-“. При възрастните макове има смисъл да се премахват ненужните елементи, което ще ускори зареждането на системата.

Подробна информация за вашия Mac

Screenshot от 2013-09-12 на 23.16.44

В среда на Windows, за да се получи пълна информация за “хардуера” на компютъра, е необходимо да се използва помощна програма на трета страна, като AIDA 64. операционна система на Apple, в това отношение, е сходна с конкуренти. Структурата на OS X включва инструмент за системна информация “”, което ни дава подробен отчет абсолютно цялото оборудване и softvarnoy част. Тук можем да видим, честотата на процесора, броят на слотове и тип памет, MAC-адрес WiFi и Bluetooth, както и много друга служебна информация.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το emoji (emoji) στο Mac OS X

“Информация за системата” може да се намери в папката “Ютилитис” в “Старт” или като кликнете върху иконата “на Apple” в лентата с менюта и изберете “About This Mac».

Файлове с бърз преглед

Screenshot от 2013-09-12 на 23.20.51

Любимата ми вградена функция в OS X е “Преглед”. В Finder, във всеки файл или папка, когато натиснете интервала, се отваря прозорецът Quick View. Поддържат се всички видове файлове, известни на системата: изображения, видеоклипове, документи. Прозорецът за наблюдение се затвори, като отново се натисне интервал. Бързо, лесно и удобно.

Принудително прекратяване на приложението

Screenshot от 2013-09-12 на 23.23.14

Случва се програмите да спрат да отговарят на заявките или, с други думи, да се закачат. Например отворихте голям брой раздели в Chrome или стартирахте няколко “тежки” приложения. Потребителите на Windows познават прякората “Ctrl + Alt + Delete”, която редовно използват. В OS X, за да стартирате диалога за завършване на приложението, щракнете върху Command + Option + Esc, изберете програмата в очакване и кликнете върху Finish.

Нека на Mac OS това се случва рядко, но ако това се случи – ще знаете какво да правите.

Включете поддръжка за всички видеоформати

Изтегляне-Perian-1-2-2-за-WebM-и-VP8-Support-он-Mac-OS-X-2

Построен QuickTime поддържа основни видео формати и по-голямата част от нуждите на потребителите това е достатъчно с глава. Но ако сте собственик на разнообразна видео колекция – ще трябва да разширите списъка с поддържани формати. Това може да стане с помощта на Perian пакета за кодеци или чрез инсталирането на мултимедиен плейър от трети страни, например VLC. И двете решения са безплатни.

Не забравяйте да направите резервно копие

Последният съвет, банален и бит, който въпреки това непрекъснато се пренебрегва. За да сте сигурни, че вашите данни са винаги безопасни, използвайте резервни копия и правете резервни копия редовно с Time Machine. Това ще позволи и без страх да експериментира със системата, която в началото ще бъде неизбежна.

Ето основните препоръки, така да се каже, необходимия минимум. Можете да ме добавите, като добавите вашите съвети в коментарите.