5 ефективни начини за укрепване на самодисциплината

Отдавна е известно, че не можете да отидете достатъчно далеч, за да мотивирате себе си. В допълнение към желанието да се започне нещо, е необходима дисциплина, за да се развият тези ангажименти. По-долу са прости, но ефективни начини за укрепване на самодисциплината за 21 дни.

Започнете да гледате себе си

В продължение на 21 дни, наблюдавайте себе си: какво правите, как стоите, как говорите, какво изопачавате, как вървим и се обличаме. Контролирайте се напълно. Не избирайте никъде, наблюдавайте позата си, позицията на ръцете и краката. Маркирайте моментите, когато започнете да цъфтеете. Дори когато сте сами, бъдете подготвени.

Няма значение къде сте: в страната, на работното място или във фитнес залата – трябва да изглеждате 100 процента и да излъчвате положителни и уверени. Създайте стила си въз основа на комфорт, придържайте се към него.

Колкото повече мислите за личен чар, толкова повече ще го имате. Представете си, че всеки ден, когато се намирате под камерата, не можете да изглеждате зле, трябва да сте непрекъснато във височина, а след това да не се изчервявате пред аудиторията.

Научете се да контролирате себе си, ще ви помогне да направите просто упражнение за всеки ден – морските пехотинци. Дойдете на стената, натиснете срещу нея с пети, бедра, рамене, гърба на главата и лактите. В тази позиция трябва да стоите най-малко 10 минути дневно. След няколко дни ще забележите, че гърбът започва да се изправя.

Този малък комплекс помага да се развие самодисциплина, тъй като свикнал да контролирате поведението си и да не сте слаби. Помнете, това е това, което правите за себе си, а не за другите.

Помислете за сутрешен ритуал

Нашата производителност и фокус изцяло зависи от това как ставаме сутрин. Трудно можете да излезете от под одеялото след сигнала на осмия будилник и да мислите само за това как бързо да се върнете в леглото в края на деня. Можете да станете точно преди да излезете от къщата, да се разтреперите, да се натъпкате в сандвич и да скачате на улицата, без да разбирате какво се случва наоколо и в главата ви. Но най-добре е да се подготвите предварително за събуждане, да почувствате биоритъма и дъха на един нов ден.

Трябва да излезете с сутрешен ритуал, който ще ви подготви за началото на нов ден.

Ето един прост вариант: повишаване на първия алармен часовник, зареждане с малко физическо усилие, контрастен душ, здравословна закуска, четене. Отнема около час за всичко. И 21 дни е достатъчно, за да стане навик.

Няма значение какъв ритуал сте дошли. Основното е, че не трябва да го изоставяте в почивните дни или празниците.

Вие сами няма да забележите как ще станете по-ефективни, по-събрани, по-дисциплинирани. С течение на времето ще започнете да правите сутрешни неща автоматично, те ще се превърнат в неразделна част от вашия живот.

И между другото, не забравяйте за сън. За да получите достатъчно сън, се нуждаете от 7-8 часа.

Стани аскетик

За начало ще трябва да изберете, от които ще откажете за 21 дни (в идеалния случай). Не яжте любимото си ястие най-малко една седмица, или по-добре – и трите. Много добро упражнение е да се постави лечението на видно място и през деня никога да не го докосвате.

Можете да поставяте табута на филми, секс, социални мрежи, разговори, алкохол, игри. Основното нещо е да се научите да се отричате от себе си.

Човекът трябва да може да се контролира, в противен случай всичко останало ще го контролира. Необходимо е да се направи това, което е планирано, независимо от емоциите.

Но най-сериозният тест е да остане в социална изолация в продължение на три седмици, а не да комуникира с хора, освен на работа или в тесен семеен кръг. Не ходете на посещение, на кино, на събития, в магазините. Останете сами със себе си в продължение на три седмици и вие ще забележите колко добре това ще повлияе върху вашата производителност.

Задайте си трудни задачи

Изберете една наистина предизвикателна задача на седмица и изпълнете всеки един, без значение какво. Времето, обстоятелствата, настроението нямат значение.

Направете 50 натискания на ден? Отидете на 80, 90 или дори 100 – няма ограничение. Напишете една статия за няколко дни? Напишете две. Да похарчите много пари? Не губете дори и няколко дни изобщо. Не е ли слаб?

Ако не сте изчислили силите и сте избрали задача, за която просто не можете да се справите, представете си, че това е ред, както във война! Трябва да го изпълниш, няма друг начин.

Нямате време за деня? Отлагайте други неща, докато не направите всичко, от което имате нужда.

Тази задача е трудна, защото не можеш да бъдеш себе си по никакъв начин. Когато го направите, ще бъдете затрупани с енергия и увереност, че много – ако не всички – по рамото. В края на краищата, всички ограничения са само в главата ви.

Фокусирайте се върху резултата

Това упражнение е подобно на предишното, но тук избирате целта, изготвяте план и изчислявате времето и ресурсите, необходими за осъществяване на плана.

Опитайте се да постигнете нещо за 21 дни: да се създаде уеб сайт, напиши глава от книга, губят 3 кг, за да приключите голям проект … Почти веднага, ще разберем, че хората, обстоятелства, настроение, развлечения, интернет, и много повече пречат да се спазят крайните срокове. Но не се отчайвайте.

Трябва да се съсредоточите върху целта си, да я видите в края на пътя, да мислите за нея, а не за разсейване.

Използвайте напомняния на вашия смартфон или компютър, за да запомните какво трябва да направите, за да постигнете резултати.

Не започвайте от съществуващите възможности: Вие, както повечето хора, никога няма да повярвате в себе си и няма да започнете да се движите към успех. Погледни към бъдещето, дръпни го.

Не забравяйте, че формирането на навици отнема време и усилия, но след това те ще ви отведат до мечтата ви чрез всякакви препятствия.