Hogyan írj helyesen egy nyilatkozatot?

Miért van szükség az alkalmazásokra?

Ahhoz, hogy munkát kapjon vagy elhagyja, kapjon útlevelet és igazolást az adóból, gondoskodjon egy válásról és kölcsönt kössön, hivatalos dokumentumra van szüksége. Ez a dokumentum leggyakrabban egy nyilatkozat – egyszerű módja annak, hogy írásban megerősítse szándékát.

Egyes alkalmazások formája egységes. De a legtöbb önkényesen írható. Igaz, itt vannak bizonyos követelmények a regisztrálásra is – hagyomány alakult ki. Csak az ilyen követelményekről, és lesz egy beszéd.

Hogyan kell alkalmazni

Az alkalmazás kézzel írható vagy A4-es formátumú nyomtatásra. Bizonyos esetekben az alkalmazást külön formanyomtatványon kell megírni. Például, ha dokumentumokat nyújt be az útlevélhez vagy az IP-cím regisztrálásához.

Még akkor is, ha beírja az alkalmazást a számítógépre, nyomtatás után győződjön meg arról, hogy saját kézzel írt aláírását adja meg. Anélkül, hogy a dokumentum érvénytelennek minősül.

A nyilvántartás általános szabályai

Az írásbeli fellebbezésekre vonatkozó általános követelményeket az 59. sz. Szövetségi törvény “Az oroszországi állampolgárok fellebbezési eljárásának elbírálásáról” tartalmazza. Ennek alapján, valamint az általánosan elfogadott üzleti gyakorlatokból, az alkalmazás öt követelményből áll:

 1. A címzettre és a kérelmezőre vonatkozó információk.
 2. A dokumentum neve.
 3. Kérelem vagy javaslat megfogalmazása.
 4. A benyújtás időpontja.
 5. Aláírását.

Hogyan kell írni egy alkalmazást: követelményeket

A címzettre és a kérelmezőre vonatkozó információk

A jobb felső sarokban meg kell adnia, hogy kinek ez a bejelentés szándékolt, sőt, ki is.

Cél információ

Mivel a kérelem hivatalos dokumentum, akkor nem csak az utcára, hanem a tisztségviselőre írjuk. Ezért meg kell adnunk a következőket:

 1. A címzett álláshelye.
 2. A szervezet neve.
 3. Nevét, utónevét és vezetéknevét.

A címzett nevét és címét a dative esetben kell megírni (megkérdezzük magunknak a kérdést: “kinek?”). Például a rendező Petrov vagy a rektor Ivanova.

A kérelmező adatai

A kérelmező információi általában elegendőek a neved és a vezetéknév megadásához. Szükség esetén felveheti a pozíció vagy állapot jelzését. Ezeket az adatokat a genitív esetekben jelezzük (kérdezzük magunkat, kinek?).

Gyakran vita van arról, hogy szükség van-e arra, hogy az előterjesztést “a” felől a pályázó vonalára helyezzük. Szóval, hogy helyesen: “Ivanova Maria” vagy “Ivanova Maria”? Mindkét lehetőség elfogadható.

  Hogyan kell tisztítani az aranyat otthon?

A hagyományos formában az előadás nélkül ír. De próbálja meg elolvasni az egész mondatot – számos név és vezetéknév meglehetősen zavarosnak tűnik. Egy ilyen ürügy ürügyén nem merül fel: azonnal világos, ki és ki.

A dokumentum neve

Úgy tűnik, hogy a legnehezebb az, ha csak “nyilatkozatot” írsz. Azonban itt van néhány árnyalat. A leggyakoribb kérdés: egy nagy vagy kis betűvel ezt a szót írni? Három lehetséges írásváltozat létezik.

1. Egy kis betűvel a sor elején és egy szóval a pont után

Hogyan kell írni egy alkalmazást: a dokumentum nevét

A hagyományos bejegyzés módja. Ebben az esetben a címzett és a kérelmező, valamint a dokumentum neve egy javaslat.

2. Nagybetűvel, a végén egy pont nélkül

Hogyan kell írni egy alkalmazást: a dokumentum nevét

Amikor az “utasítás” szót a lap közepére írja, akkor a teljes dokumentum címévé válik. Ugyanez a szabály vonatkozik más címekre is: az első betű nagybetűs, és végül nincs pont.

3. Nagybetűk a pont nélkül

Hogyan kell írni egy alkalmazást: a dokumentum nevét

Itt ugyanaz a szabály vonatkozik, mint az előző bekezdésben. A középpontban – a dokumentum címe, akkor a végpont nem szükséges. Ezt a változatot általában akkor találjuk meg, ha a szöveget számítógépre írjuk, és nem kézzel.

Kérelem, panasz vagy javaslat megfogalmazása

Ez a rész piros vonallal kezdődik. A kijelentést egy konkrét célra írja, és itt megmagyarázza, hogy pontosan mit akar a címzetttől. Ismertesse a fellebbezés okait, kérését, érveit.

A megfogalmazás nem korlátozódik semmiféle szabályra, de a köznyelv fog kinézni a helyéről.

Próbáljon betartani a hivatalos üzleti stílushoz. Gyorsan és tömören fejezze ki gondolatait.

A kérés érvényességének igazolásához további dokumentumokat csatolhat az alkalmazáshoz, és hivatkozzon rájuk ebben a részben.

Az alkalmazás időpontja

A bejelentési dátumot általában az alkalmazás nyilatkozatának megfogalmazása és balra igazítása után határozzák meg.

Hogyan írhatunk be egy alkalmazást: az alkalmazás benyújtási dátumát

A dátumot a dokumentum neve után is megadhatja.

Hogyan kell írni egy alkalmazást: a bejelentés napját

aláírás

Az alkalmazáson az aláírás mindig kézzel történik, még akkor is, ha minden más, amit kiadott a számítógépen. Jobbra igazít.

  Otthoni képzés a kezdőknek: hogyan kell 4 hónapon keresztül megváltoztatni a felismerést

Példák a kijelentésekről

Elméletből folytassuk a gyakorlatot, és fontoljuk meg a leggyakoribb alkalmazások bejelentésének jellemzőit.

Alkalmazási kérelem

A törvény szerint nem kell foglalkoztatási kérelmet írni. De néha megkérhetjük a jelentéstételre vagy adatgyűjtésre való felírást, hogy e dokumentum alapján dolgozzon ki megbízást.

Hogyan írhatok be foglalkoztatási kérelmet?

A címzett lehet a szervezet vezetője vagy a személyzeti osztály vezetője. A kérelem szövegében adja meg a leendő pozíciót és a foglalkoztatás időpontját.

Ezenkívül felsorolhatja az alkalmazással együtt benyújtott dokumentumokat is: TIN, munkarögzítő könyv, kötelező nyugdíjbiztosítási igazolás, oklevél, katonai nyilvántartási dokumentumok.

Rendszeres fizetett szabadság iránti kérelem

Ez egy éves fizetett szabadság biztosítására irányuló kérelem. Az alkalmazást fel kell tüntetni abban az esetben, ha a szervezetnek nincs nyaralási ütemterve, vagy ha az ütemterv rossz ütemben van ütemezve.

Rendszeres fizetett szabadság iránti kérelem

A szabadság iránti kérelmet az állítólagos visszavonás időpontját megelőző két héttel kell benyújtani.

Szülési szabadság igénylése

Ezt a kijelentést a nők írják, mielőtt elhagyják a szülési szabadságot. A szöveg feltétlenül jelzi a szabadság időtartamát, a női konzultáció kórházi lapja szerint. Egyébként az utóbbit csatolni kell az alkalmazáshoz.

Hogyan írhatsz szülési szabadságot?

Saját költségre szóló üdülési kérelem

Ebben az esetben a munkavállaló néhány napot fizetés nélkül kér. A kérelemhez további dokumentumok is csatolhatók, megerősítve, hogy a közigazgatási szabadság valóban szükséges.

Hogyan írhatunk egy nyaralási alkalmazást saját költségére

Ha például családi okokból valamilyen kompenzációt igényel, akkor fizetési szabadság iránti kérelmet is be kell írnia. A második lehetőség, hogy fizetési szabadság alapján kérjen napi szabadságot.

Elbocsátás iránti kérelem

A munkavállaló a munkaszerződés és a munkáltató közötti munkaszerződés megszüntetését kéri. Az okoknál fogva jelezheti, hogy ez az elbocsátás tetszés szerint, a felek beleegyezésével vagy saját akaratával, anélkül, hogy kiszabadulna. A Layfhaker elbocsátása iránti kérelem illetékes előkészítésének árnyaltairól külön cikk található.

Hogyan kell írni az elbocsátás iránti kérelmet

Jogsértési kérelem

Az oktatási szabadságot kivételes esetekben nyújtják: egészségügyi okokból, nehéz családi körülményekből vagy más okokból. Ezért az alkalmazásnak nem csak szabadságot kell kérnie, hanem meg kell magyaráznia, miért van az Ön számára.

  Lehetséges-e a gyönyörű haj és a szempillák kitermelése a bojtorján keresztül?

Kérjük, adja meg a további dokumentumok elérhetőségét. Például a kórház bizonyítványai.

Hogyan írjunk be egy akadémiai szabadságot

Kérdés átadásra egy másik karra

Amikor egy diák átkerül egyik karból a másikba, általában az egyetemi adósság a képzési programok eltérései miatt. Ezért az átutalási kérelem mellett az alkalmazásnak tartalmaznia kell egy ígéretet az összes hiányzó kredit és vizsga feladására.

Hogyan írhatok be egy másik karra való átutalási kérelmet

Nyilatkozat a rendőrségnek

Ha tanúként vagy bűncselekmény áldozatává válik, erről haladéktalanul tájékoztatnia kell a rendőrséget. És jobb, ha nem hosszabb távon elhalasztják az ügyet: a bűnösnek az idő múlásával történő megtalálásával és bűnösségének bizonyításával nehezebb lesz.

A rendőrséghez benyújtott kérelem szóban vagy írásban is benyújtható.

Ez azt jelenti, hogy önnek nem kell önállóan nyilatkoznia. Csak a legközelebbi rendőrőrshez kell mennie, és beszélnie kell a rendőrtisztről. Ő készít egy protokollt, amelyet csak alá kell írnia.

De ha valamilyen oknál fogva nem mehetsz el a tanszékhez, akkor készítsd el a fellebbezést. Ebben az esetben a következő pontokat kell figyelembe venni.

 1. A bejelentés címzettjeként adja meg a rendőrség vezetőjének nevét, utónevét és vezetéknevét (ha lehetséges, írja meg álláspontját és rangját).
 2. A névtelen alkalmazások nem vehetők figyelembe. Tehát nem csak a nevét, hanem a tartózkodási helyet és a kapcsolattartó telefonszámát is fel kell tüntetni.
 3. Fő részében pontosan és részletesen meg kell adnod az eseményeket: az idő, a hely, a bűncselekmény körülményei (a bűnözők száma, tevékenységük sorrendje). Ha hirtelen egy rablás áldozatává válik, írja le, mi lopott tőle, és jelezze az ellopott vagyontárgy értékét.
 4. A kérelem végén jelezze az igényeinek lényegét. Például, nyomon követni a bűnözőket, és büntetőjogi felelősségre vonni őket.

A kérelemről három napon belül dönt. Kivételes esetekben azonban a kifejezés 10 vagy 30 napig átruházható. Ezután a rendőrség vagy kezdeményez egy ügyet, vagy döntést hoz az elutasításról. Az utóbbi esetben az elutasítás fellebbezhető az ügyészségben.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top