Mi a teendő, ha a Mac lassú

1. Távolítsa el a szükségtelen programokat az indítási listából

Egyes programok a macOS indításakor automatikusan töltődnek be. Mindig a háttérben dolgoznak, ezért használják a RAM-ot és betölti a processzort. E hatalom miatt előfordulhat, hogy a Mac nem elég más feladatokhoz.

Ellenőrizze az indítási listát. Ha vannak benne olyan programok, amelyeknek nem kell véglegesen dolgozni, távolítsa el őket a listából. Bontsa ki az Apple menüt, és nyissa meg a “Rendszerbeállítások” → “Felhasználók és csoportok” részt. Ezután menjen a Bemeneti objektumok fülre. A program eltávolításához jelölje ki, majd kattintson a mínusz gombra.

Mi a teendő, ha a Mac lassú: törölje a felesleges programokat az indítási listáról

2. Ellenőrizze a szabad lemezterület mennyiségét

A Mac sebességének mértéke a lemezen rendelkezésre álló szabad hely nagyságától függ. Ha a meghajtó több mint 90% -a tele van, a számítógép lassú lehet.

Ellenőrizze, hogy mennyi hely van a lemezen. Bontsa ki az Apple menüt, kattintson a “Rólunk a Mac-ről”, és menjen a “Tárolás” fülre. Ha a meghajtó kapacitása kevesebb, mint 10% -a ingyenes, tisztítsa meg a felesleges fájlok lemezt. Ehhez kattintson a “Manage” (Kezelés) gombra, és kövesse a tárolási optimalizálási rendszer ajánlásait.

Ellenőrizze a szabad lemezterület mennyiségét

3. Távolítsa el a felesleges programokat a számítógépről

Talán a telepített programok közül vannak olyanok, amelyeket nem használ. Lemezterületet foglalnak el, és más rendszererőforrásokat használhatnak a Mac lelassításával.

Keresse meg és távolítsa el a felesleges programokat. Nyissa meg a Keresőt → “Programok”, és keresse meg őket a megjelenő listában. Ha megtalálja, viszont az ilyen alkalmazások címkéit az újrahasznosítható bin ikonra húzza.

Mi a teendő, ha a Mac lelassul: Távolítsa el a felesleges programokat a számítógépről

4. Törölje a rendszer gyorsítótárát

Mivel a macOS-t egy speciális memóriaterületben használják, amely cache-nek nevezik, a program szemetet halmoz fel. És ennek következtében a Mac meg tudja fékezni. Törölje a gyorsítótárat speciális programokkal vagy manuálisan.

Mi a teendő, ha a Mac lassú: Tisztítsa meg a rendszer gyorsítótárát

5. Távolítsa el a felesleges objektumokat az asztalról

Lehet, hogy fájlokat és mappákat tárol az asztalon. Ez nem a legjobb gyakorlat, mivel az ilyen tárgyak elfoglalják a memóriát. Ha ezek a fájlok és mappák túl nagyok vagy nagyok, akkor a számítógép teljesítménye elsüllyedhet. Ezért ezeket el kell távolítani az asztalról és el kell osztani a lemez más részeiben.

  Hogyan lehet megkülönböztetni egy igazi iPhone-t a hamisítványtól

6. Optimalizálja a Spotlight munkáját

A Spotlight szolgáltatás indexeli a fájlrendszer partícióit, hogy segítsen megtalálni a szükséges fájlokat és mappákat. Az indexelés jelentős mennyiségű erőforrást igényel, és egyes esetekben a Mac lassú működéséhez vezet.

A Spotlight és a rendszer sebesség közötti kapcsolat ellenőrzéséhez nyissa meg az “Apple” menü alatt a “Rendszerbeállítások” → “Programok” → “Segédprogramok” → “Rendszerfigyelés” lehetőséget. A megjelenő táblázatban kattintson a “% CPU” oszlopra, hogy a leginkább torkos folyamatok legyenek a tetején.

Ha azt veszi észre, hogy közben a lassú számítógép folyamatok nevezett mdworker vannak a lista tetején, és ezzel egyidejűleg az alján a táblázat a megnövekedett terhelés, optimalizálja a Spotlight kereső.

A számítógépen biztosan vannak olyan mappák, amelyeknek sok csatolt fájlja van, a kereséshez, amelyre nincs szüksége. E szakaszok kizárása az indexelési listából. Ehhez bontsa ki az Apple menüt, és kattintson a “Rendszerbeállítások” → Spotlight elemre. Kattintson az “Adatvédelem” fülre, és húzza át azokat a mappákat, amelyeket a szolgáltatásnak nem kell indexelni.

Mi a teendő, ha a Mac lelassul: Optimalizálja a Spotlight munkáját

7. Ismerje meg a számítógépet betöltő folyamatokat

Talán a “Rendszerfigyelés” menüben vannak olyan folyamatok is, amelyek nagyobb terhelést okoznak a processzoron. Ha az Ön által ismert programokba tartoznak, próbálja meg bezárni az utolsóakat. Ha vannak köztük ismeretlen folyamatok, keressen további információkat az interneten arról, hogy miért használnak fel sok erőforrást és leállíthatók.

Ismerje meg azokat a folyamatokat, amelyek a számítógépet indítják

8. Ellenőrizze a lemez hibáit

A meghajtóban fellépő hibák miatt csökkentheti a Mac sebességét. A rendelkezésre állást a “Disk Utility” segítségével ellenőrizheti. Ha problémákat fedeznek fel, megpróbálja megoldani őket.

Nyissa meg a Finder → “Programs” → “Utilities” segédprogramokat, és indítsa el a “Disk Utility” segédprogramot. A bal oldali ablaktáblában válassza ki a letapogatni kívánt lemezt, és kattintson az “Elsősegély” elemre, majd a “Futtatás” gombra.

Mi a teendő, ha az Apple számítógép lelassul: Ellenőrizze a meghajtót hibák esetén

Ha a rendszer megtagadja a lemez ellenőrzését, megsérülhet. Másolja a fontos adatokat egy harmadik féltől származó adathordozóra, és ha más tanácsok nem segítenek, forduljon a szervizhez. A lemez hibáit hangjelzéssel is fel lehet tüntetni, például rángatással és kattintással.

  Nő a tetején: 7 a legjobb a szexhez

9. Frissítés az aktuális verzióra

A teljesítmény romlását maga a macOS rendszer hibái vagy rossz optimalizációja okozhatja. A fejlesztők a frissítések segítségével igyekeznek gyorsan orvosolni az ilyen hiányosságokat.

Frissítse MacOS-t a legfrissebb verzióra. A rendelkezésre állásának ellenőrzéséhez nyissa meg az App Store szolgáltatást, és a felső eszköztáron kattintson a “Frissítések” (Frissítések) gombra.

Mi a teendő, ha az Apple számítógép lelassul: Frissítsen az aktuális verzióra

10. Ellenőrizze a RAM-fogyasztást

Gyakran komoly teljesítményproblémákat okoz a RAM hiánya.

Állapotjának ellenőrzéséhez nyissa meg a “Rendszerbeállítások” → “Programok” → “Segédprogramok” → “Rendszerfigyelés” lehetőséget. Válassza ki a “Memória” fület, és nézze meg alább a “Memória betöltése” jelzőt. Ha vörös színt lát rajta, akkor a rendszer nem rendelkezik elegendő RAM-mal.

Kövesse a jelen cikkben ismertetett ajánlások többi részét. Ha nem segítenek, fontolja meg a kiegészítő memória telepítésének lehetőségét, vagy cserélje ki a Macot erősebbre.

11. Győződjön meg róla, hogy a számítógép nem melegszik fel

A Mac fékezhet, ha nagyon forró. Ezért érdemes megfigyelni a processzor és egyéb komponensek hőmérsékletét. Ha meghaladja a megengedett értékeket, tegye meg a szükséges intézkedéseket a készülék hűtésére.

12. Állítsa vissza a rendszert az előző állapotba

Talán a számítógép alacsony sebessége – ez a MACOS hibáinak eredménye, amely hosszú idő alatt felhalmozódott. Ha semmi más nem segít, próbálja meg visszaállítani a rendszert a korábbi állapotába.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top