U kojim klizaljkama ćete biti udobni na ledu

Nećemo rastavljati skupe specijalizirane klizaljke: profesionalni sportaši ne trebaju savjete. Usredotočimo se na klizanje za obožavatelje:

 1. valovita;
 2. zadovoljstvo;
 3. hokej.

Kako odabrati klizaljke

Kako odabrati klizaljke
sportmaster.ru

Takvi klizaljke dizajnirani su za zapreke i plesove na ledu, ali univerzalni modeli, za razliku od specijalnih, pogodni su za obične amaterske klizanje.

Značajke cipela

Čizme slikarskog klizača su visoke i tanke. Imaju peta i navlake. Tipično, lik klizaljke nemaju grijač krzna ili runom, ali su često s dodatkom padding, s termičkim oblikovanjem (materijal se grije i prilagoditi individualnim noge) ili anatomske pjena umetke koji pružaju lagodan stane na stopala i pouzdane fiksacije.

Za one koji odaberu unutarnju klizalište, lik cipele bez grijalice nisu problem. Ali ako idete na vožnju vani na hladnom vremenu, vaše se noge mogu zamrznuti. Brojanje toplih čarapa i kupnja klizaljki za veličinu više se ne isplati: cipele ne mogu osigurati potrebnu fiksaciju, a noga će se objesiti. Bolje je dati prednost sklizaljkama za zabavu.

Čizme slikarskog klizača odlikuju se njihovom krutost. Najteži modeli dizajnirani su za skakanje, jer oni mogu zaštititi noge klizača od oštećenja prilikom slijetanja.

Da biste provjerili krutost cipele, stisnite gornji dio prtljažnika prstima. Ako se koža ne posuđuje i ne gubi oblik, to je teško čizme. Ako je inferioran pod pritiskom – mekan.

Ljubavnici nemaju smisla odabrati vrlo krute cipele. Takvi modeli su skuplji, a za normalno skijanje, krutost će više biti prepreka nego prednost: klizanje će biti neugodno.

Značajke oštrice

Ljestve figuralnih klizača imaju dugu ravnu stranu. Omogućuje jednostavno klizanje na ledu.

Kako odabrati klizaljke: Oštrice klizaljki
mnopedia.org

Stabilnost kovrčavih klizača i udobnost prilikom klizanja ovise o polumjeru zakrivljenosti oštrice, ili, drugim riječima, stupanj njegovog savijanja. Što je veći polumjer, a time i kontaktno područje noža s ledom, to su stabilnije klizaljke.

Kako odabrati klizaljke: Radius zakrivljenosti oštrice
Radijus zakrivljenosti noža

Manji radijus zakrivljenosti noža osigurava praktičnost kod okretanja i rotacije. Stoga, ako se nećete vrtjeti na ledu, bolje je odabrati klizaljke s većim radijusom.

Još jedna značajka na kojoj je uvijek moguće razlikovati figurirane klizaljke su oštri zubi u prednjem dijelu noža, dizajnirani za izvođenje složenih oblika i zaustavljanja.

Zubi univerzalnih klizaljki nisu korisni za početnike, ali ne ometaju: nalaze se iznad razine leda i pričvršćuju se na površinu u rijetkim slučajevima.

Također je vrijedno obratiti pažnju na materijal oštrice. U proizvodnji skupljih modela koristi se čelik visokog ugljika. Takve klizaljke su lakše, a lopatice su bolje otporne na koroziju i dulje traju.

Niskokarbonni i legirani čelik su teže i brže hrđe. Takvi klizeri zahtijevaju pažljivu skrb.

Kako mjeriti figuralne klizaljke

Stavite na klizaljke, potpuno ih objesite i hodajte kao 2-3 minute. Cipele ne smiju biti tijesne, inače ćete razbiti cirkulaciju krvi i noge će brzo zamrznuti. Ne bi se trebali ni družiti: na takvim klizaljkama, usprkos uskim čarapama, noga će biti slabo fiksirana, stabilnost će se smanjiti.

Peta bi trebala biti pritisnuta do stražnjeg dijela prtljažnika, čizma – čvrsto omotati nogu. Ako se pod takvim uvjetima, zadovoljni odabranim klizaljkama, odgovara vam.

Tko će koristiti likne klizaljke

Univerzalni klizači prikladni su za normalno klizanje i za izvođenje jednostavnih figura (ako ste početnički samouki klizač i nećete napraviti skokove i složene rotacije).

Jednostavni modeli klizaljki su jeftiniji od hodanja. Stoga, ako želite jahati na toplom zatvorenom klizalištu i ne želite potrošiti novac, univerzalni klizači su vaš izbor.

Pa, ako idete na ulicu i ne izvodite ni jednostavne figure, bolje je razmotriti modele za hodanje.

Kako odabrati šetnicu

Značajke pokretanja sustava

Čizme kliznih klizaljki (oni se nazivaju i klizaljke za fitnes) su niže i mekše od kovrčava, što ih čini udobnijim za vožnju. Osim toga, klizaljke nadopunjuju unutarnji zagrijani čizme. U nekim modelima može se dobiti i osušiti, što je sasvim prikladno.

Što se tiče vezanja, postoje i klasične inačice s čipkama, a modeli s isječcima i čičakom za brži i praktičniji nošenje klizaljki.

Među promenadama su i modeli s anatomskim umetcima od sintetičkog pjenastog materijala. Zbog ovih umetaka, klizaljke pružaju još veću udobnost i čvrsto popravljaju vašu nogu tijekom vožnje.

Značajke oštrice

Za razliku od slikovitih klizaljki, štap za šivanje je izravniji, s većim radijusom zakrivljenosti. Zbog toga su klizaljke stabilnije, ali manje manevrirane. Međutim, za manevriranje masovnog klizanja nije potrebno.

Postoje modeli sa ili bez zuba. Klizaljke imaju manje zubi od kovrčavih, a oni su veći, pa se ne mogu slučajno uhvatiti na ledu.

Topli, mekani i stabilni klizaljki, koji također često imaju svijetle izvornog dizajna – idealno za masovno klizanje.

Poput klizaljki, klizaljke za hodanje trebaju čvrsto kopati nogu, ali nemojte pritiskati prste.

Kako odabrati hokej klizaljke

Hokejske klizaljke dizajnirane su za jahanje u posebnoj tehnici potrebnoj za igru. To je više trčanje od uobičajenog klizanja za masovno klizanje. Stoga je bolje odabrati takve klizaljke za igru.

Hokejske klizaljke se sastoje od tri dijela: prtljažnik, plastičnu čašu, na koju je pričvršćen nož, a sama lopatica.

Kako odabrati hokej klizaljke
hockeyworld.com

Modeli za početnike, u pravilu, ne mogu se sklopiti: staklo i oštrica predstavljaju jednu cjelinu. Više profesionalnih modela omogućuju vam da promijenite oštricu, jer se istroši brže od prtljažnika i stakla.

Značajke pokretanja sustava

Shoe od hokej klizaljke je tvrđe i duže od hodanja. Na nozi je kukičanje pričvršćeno s čavlima, također dosta dugo. Zbog toga se tijekom skijanja pruža dobra fiksacija.

Unutra, hokejske čizme dopunjene su pakiranjem sintetičkih pjenastih materijala i mekanom oblogom za udobnost tijekom skijanja.

Ovisno o klasi klizaljki (amater, polu-profesionalnim i stručnim) cipele su dopunjena različitih umetaka za zaštitu stopala od udaraca ili hokej štap i elemenata za podešavanje cipele ispod stopala.

Kako odabrati klizaljke: Vrste hokejskih klizaljki u smislu klizanja

Analizirat ćemo dvije vrste klizaljki: amaterski (za početnike) i polu-profesionalne (za progresivne hokejske igrače).

Klizaljke amaterskih hokeja

Čizme amaterskih hokejskih klizača prilično su mekane, udobne su za učenje. Čarapa često se nadopunjuje plastičnim čepom za prste kako bi zaštitili prste.

Osim nožnih prstiju, u amaterskim klizaljkama nema zaštite od udaraca: imaju mekani jezik i bočne dijelove jeftinih sintetičkih materijala.

Također u klizaljkama na amaterskoj razini, nema dodatnih mogućnosti za prilagodbu cipela. Istodobno imaju relativno nisku cijenu, što ih čini atraktivnom opcijom za početnike.

Polukružne klizaljke za hokej

Ovi su modeli dizajnirani za ljude koji često igraju hokej i žele podići svoju razinu.

Klizaljke iz ove klase su bolje zaštićeni: oni imaju tvrdi jezik, koji također štiti stopalo od šoka i sprječava pritisak od čipke i ojačana zaštita rame s rebrima za pojačanje.

Kako odabrati klizaljke: Polu-profesionalni klizaljke Graf Supra s termoformiranjem
Polu-profesionalne klizaljke Graf Supra s termoformiranjem. sportmaster.ru

Također u poluprofesionalnim klizaljkama nalaze se termoformirane unutarnje obuće. Posebni pjenasti materijal postaje plastičnije kada se zagrije i prilagođava anatomskim karakteristikama nogu hokejaškog igrača.

Neki modeli imaju zračne jastuke s swapom. Kada pritisnete gumb na prtljažniku, zračni jastuk u peti je napuhan ili ispuhan, što vam omogućuje da pronađete najudobniji položaj.

Kako odabrati klizaljke: Reebok klizi s zračnom komorom
Klizaljke Reebok s zračnom komorom. refinedguy.com

Takve klizaljke vrijedi kupiti ako namjeravate razviti svoje vještine igranja i eventualno sudjelovati u amaterskim natjecanjima.

Značajke oštrice

Ljestve hokejskih klizaljki imaju manji polumjer zakrivljenosti od noževa u obliku i hodanju. Zatim se led dotakne samo srednji dio, a peta i peta se podižu iznad tla. U takvim klizaljkama prikladno je ne skliznuti, nego kao da se trče uz led.

Kako odabrati klizaljke: Hokej klizači Bauer Vapor X400
Hokej klizači Bauer Vapor X400. sportmaster.ru

Lopatice klizaljki amaterskih hokeja, u pravilu, izrađene su od legura od čelika s dodatkom kroma, nikla i mangana kako bi se prenio krutost.

Prilikom odabira takvih klizača obratite pažnju na kvalitetu noža: moraju biti glatke duž cijele duljine, bez pukotina, udubina i drugih oštećenja.

Lopatice poluprofesionalnih klizaljki izrađene su od ugljičnog čelika. Oni se razlikuju u količini ugljika, težini, krutosti i visini.

Količina ugljika u čeliku utječe na krutost noža i sposobnost zadržavanja oštrenja dugo vremena. Što više ugljika, to je oštriji. Međutim, uz krutost, raste i krhkost tako da pucket ili drugi greben mogu slomiti oštrice s više od 0,9% ugljika.

Visina noža utječe na njegovu trajnost. Kada se oštri, oštrica se smanjuje, tako da će veći modeli trajati dulje i doživljavaju više grindova.

Što se tiče težine, može se smanjiti zbog visine oštrice ili posebnih aluminijskih umetaka. S druge strane, takvi umetci mogu smanjiti snagu i izdržljivost noža.

Kako mjeriti hokej klizaljke

Hokejske klizaljke ne odgovaraju veličini običnih obuće. Različiti proizvođači imaju vlastitu dimenzionalnu mrežu s kojom možete odrediti klizaljke koje ćete mjeriti.

Kada pronađete pravu veličinu i stavite cipele, gurnite stopalo tako da je peta čvrsto pritisnuta na leđa.

Prsti bi trebali dodirnuti nožni prst, ali nemojte se odmoriti na njemu, inače će biti neugodno prilikom jahanja.

Ne kupujte klizaljke za veću veličinu s brojem čarapa: čizma neće dobro popraviti nogu, a vi ćete biti neugodno.

Hokejske cipele nisu samo podijeljene po veličini već iu širini cipele. Dakle, ako su vam klizeri pristupali duljini, ali ne u volumenu, samo izmjerite ostale.

U širinskim hokejskim klizaljkama podijeljeni su:

 • D ili R (regularna) – standardna širina, koja je pogodna za većinu hokejaških igrača.
 • C ili N (uski) – uže torbice, oko 0,6 cm već standardne.
 • E ili W (širok) – cipela je širina oko 0,6 cm od standardne.

Širina nogu može se odrediti kod kuće ili u trgovini – moraju postojati posebni vladari. Ako nema vladara, možete samo probati klizaljke i orijentirati se prema svojim osjećajima.

Znači, podigao si svoje klizaljke. Kako ih napraviti što je dulje moguće? Evo nekoliko zlatnih pravila.

Kako se brinuti za klizaljke

 1. Nakon svakog klizanja obrišite oštrice suhom krpom. To će pomoći da se izbjegne korozija.
 2. Nosite klizaljke s poklopcem na oštricama, jer u suprotnom mogu oštetiti jedni druge ili rezati stvari u torbi.
 3. Nosite pokrivače pri hodanju na klizaljkama na tvrdu površinu, inače ćete brzo pokvariti oštrenje lopatica.
 4. Nemojte pokušavati pojačati klizaljke, dati ih samo specijaliziranim radionicama.
 5. Ne zaboravite sušiti suhozu. Izvadite podnožje (ili unutarnje čizme, ako je hodanje), skinite cipele i stavite ih na mjesto s dobrom ventilacijom.
 6. Ne osušite klizaljke na bateriji: kožne cipele mogu izgubiti oblik.

To je sve. Ako imate savjete o tome kako odabrati klizaljke ili kako se brinuti za njih, napišite komentare.

Loading...