Сувенири от Европа, които не заемат много място в багажа

Албания

Албания е известна със своите сребърни прибори. Цените за този метал, като правило, остават почти непроменени. Отидете на пазара на бълхи, за да намерите евтини и красиви сребърни бижута.

сувенири от Европа: Албания
LukeBlacks / Flickr.com

Андора

Това пигмейно състояние, разположено в Източните Пиренеи, е данъчно убежище. Поради липсата на данък, дори луксозни стоки могат да бъдат закупени в Андора много по-евтино. Ако не преследвате марки, донесете домашно дрънкане, jamon или morsil.

сувенири от Европа: Андора
Кристофър Роуз / Flickr.com

Армения

На арменските пазари можете да си купите много сувенири с нар – национален символ на страната. Ако предпочитате нещо по-сантиментално, кажете на всички известната църква.

сувенири от Европа: Армения
Артър Чапман / Flickr.com

Австрия

Във всеки супермаркет в Австрия ще намерите сладки “Mozartkugel” (Mozartkugel), което на немски означава “Моцарт топка”. Това е марципан в черупката, покрита с шоколад. Сладки, обвити във фолио с изображение на известен композитор. Сладкарството, в което е измислен този десерт, е в щата Залцбург, родния град на Моцарт.

сувенири от Европа: Австрия
superscheeli / Flickr.com

Азербайджан

Най-популярните сувенири от Азербайджан са медни прибори и чаши за крушовиден чай, които се наричат ​​армууди. Сред по-миниатюрните сувенири можете да изберете покривка за маса или килим с национален модел бута.

сувенири от Европа: Азербайджан
duncan c / Flickr.com

Беларус

В Беларус сламата символизира радостта и просперитета. Смята се, че тя съдържа енергията на слънцето и може да предаде на хората силата на природата. Ето защо, чудесен сувенир от тази страна ще бъде домашен аксесоар и амулети от слама.

сувенири от Европа: Беларус
Wicker Paradise / Flickr.com

Белгия

Белгийският шоколад е известен в целия свят. Въпреки това, за да го доставим вкъщи непокътнати и безопасни, е много проблематично. Вместо това, купете speculos – пикантна хрупкава бисквита с добавка на кафява захар и подправки.

сувенири от Европа: Белгия
Alex Headrick / Flickr.com

България

Малко вероятно е да излезете с идеята да купувате чехли като сувенир. Въпреки това традиционните български странични маси ще затоплят вас и вашите спомени. Тези многоцветни плетени вълнени чехли ще бъдат прекрасен подарък от тази страна.

сувенири от Европа: България
Али Еминов / Flickr.com

Босна и Херцеговина

На централния пазар на Kujundžiluk в Мостар можете да намерите много домашно приготвени стоки и красиви фенери, изработени от цветно стъкло. Но ако те изглеждат прекалено големи за вас, пазарът предлага голям избор от различни сувенири.

сувенири от Европа: Босна и Херцеговина
Бъд Елисън / Flickr.com

Великобритания

Разбира се, чаят ще стане прекрасен сувенир.

сувенири от Европа: Великобритания
Александър Дулаую / Flickr.com

Унгария

Унгарците са майстори в създаването на загадки. Куб Рубик, например, е изобретен в тази страна. Прекрасен сувенир ще бъде ковчег с тайна. Тя няма да се отвори, докато всички части не бъдат подравнени в правилния ред. Има големи и малки кутии.

Публикация от Сюзън Ищван Бонди (@transylvanyart)

Германия

В Германия, голям избор от сладки коледни украси за къщата, които се продават дори през лятото. Ако харесвате сладкиши, тогава определено трябва да купите Нюрнберг торти Lebkuchen. Много често те се правят под формата на сърце.

сувенири от Европа: Германия
shlomp-a-plompa / Flickr.com

Гърция

Ако зехтинът и узото не се побират в багажа ви, купете подправки или пресни билки. Например, риган или розмарин.

сувенири от Европа: Гърция
Кърк Сиан / Flickr.com

Дания

На бледите пазари и в магазините в Дания можете да купувате всички видове продукти със скандинавски дизайн за всеки вкус. Прекрасен сувенир ще бъде фигурата на кафявата коса Nissa – характер на скандинавския фолклор. Можете да го разпознаете с остра червена шапка.

сувенири от Европа: Дания
Питър Лет / Flickr.com

Исландия

От Исландия можете да донесете прекрасни бижута от вулканичен камък.

Публикуване от alexis schneller (@lukasandlexx)

Ирландия

Claddagh Ring е традиционен ирландски пръстен, символизиращ любовта и приятелството. Той се прави под формата на ръце, които държат короната на сърцето. В зависимост от посоката на сърцето и от каква ръка се носи пръстенът, можете да разберете подробностите за личния живот на собственика.

сувенири от Европа: Ирландия
Роял Кладдаг / Flickr.com

Испания

От Испания можете да донесете шафран. Тя ще даде на съдовете златист цвят и зашеметяващ аромат.

сувенири от Европа: Испания
Изгорял / Flickr.com

Италия

В римския магазин Gammarelli можете да си купите много необичаен сувенир. Това са любимите пурпурни чорапи на папата. Семейството Гамарели облича италиански служители в църквата повече от 200 години.

сувенири от Европа: Италия
Рони R / Flickr.com

Кипър

В село Лефкара местните занаятчии създават невероятна красота на дантела от лефкара. Правилно се счита за националното богатство на Кипър. Можете да си купите салфетки, облекла, покривки за маса, чадъри и много други.

сувенири от Европа: Кипър
Сергей Йелишеев / Flickr.com

Латвия

Балтийският регион е известен с продукти, изработени от кехлибар. Затова в Латвия ще намерите широк избор от кехлибарени орнаменти.

сувенири от Европа: Латвия
Кейт Драйер / Flickr.com

Литва

Едно от националните занаяти на Литва е художествено резбарство на хартия. Такъв сувенир няма да заема много място в багажа.

сувенири от Европа: Литва
Хедър Мур / Flickr.com

Лихтенщайн

Лихтенщайн е шестата най-малка страна в света. Най-добрият сувенир от там е аксесоар с атрибутите на страната.

сувенири от Европа: Лихтенщайн
Патрик Мюлер / Flickr.com

Люксембург

Страната граничи с Белгия, която е известна с шоколада. Люксембург обаче може да се похвали с много богата история на този деликатес. На всеки ъгъл има шоколадови магазини.

сувенири от Европа: Люксембург
Хедър Коупер / Flickr.com

македония

Благодарение на топлия климат в страната расте много растения и билки. Следователно, от Македония могат да се донесат много ароматични подправки.

сувенири от Европа: Македония
Сара Марлоу / Flickr.com

Малта

Местен деликатес е малтийският нюгат. С този подарък можете да поглезите себе си и вашите близки.

сувенири от Европа: Малта
Карстен де Бринк / Flickr.com

Молдавия

От Молдова можете да донесете колоритен ръчно изработен чантата Traistă. Първоначално те били използвани за пренасяне на стоки от дома на пазара.

Публикация от Made in Moldova (@ madein.moldova)

Монако

През годините икономиката на страната се подкрепя от множество казина. Ако търсите необикновен сувенир, придайте спомен за игра на чипове.

сувенири от Европа: Монако
Джейми Дейвис / Flickr.com

Холандия

В допълнение към магнита под формата на лале, донесете stropvafli. Това са вафли, изработени от тънки слоеве тесто с пълнеж от карамел. За да се разтопи карамел, а вафлите са още по-вкусни, те покриват чаша кафе или чай.

сувенири от Европа: Холандия
barbara w / Flickr.com

Норвегия

Плетива с традиционен норвежки модел се копират по целия свят. Но, разбира се, нищо няма да замени оригинала.

Публикация от Сюзън Фош (@ susanfosse)

Полша

Местните хора се гордеят със своите бельо продукти. Като сувенир можете да си купите салфетки, покривки и други продукти, изработени от лен.

сувенири от Европа: Полша
jennifer lei / Flickr.com

Португалия

В Португалия има много коркови дъбове. Ето защо, страната е водещ износител на коркова кора. От този материал се правят много необичайни неща, например чанти.

сувенири от Европа: Португалия
Марко Верч / Flickr.com

Румъния

Капачка от овча кожа, която местните жители наричат ​​Căciulă, е традиционна балканска шапка. Модерните румънски дизайнери дават на тази шапка нов облик.

сувенири от Европа: Румъния
Hans Splinter / Flickr.com

Сан Марино

Един от най-популярните сувенири в страната е колекционерските печати и монети.

сувенири от Европа: Сан Марино
Крис / Flickr.com

Сърбия

От Сърбия, донесе едно lycid сърцето – един красив фигурал храст, който е традиционен символ на страната.

Публикация от Danilo Dačo Jaraković (@danilo_daco_jarakovic)

Словакия

Алкохолните напитки често се донасят от Словакия, но те могат да заемат много място в багажа. Можете да си купите бутилка, обвита с кожа, наречена Pijacka Poharik. Тя се поставя на врата й, така че тя няма да загуби.

Публикация от Anička (@anickamakovicka)

Словения

Словения е известна с производството на скални кристали. Можете да си купите бижута или набор от миниатюрни чаши за вино.

сувенири от Европа: Словения
Марион Хубер / Flickr.com

Турция

Донесете Назар от Турция – традиционен амулет от лошо зло око. Образът на окото може да се намери на гривни, пръстени и други орнаменти.

сувенири от Европа: Турция
Вик Уокър / Flickr.com

Украйна

Като сувенир, можете да донесе украински бродерия, която отдавна украсени дрехи, покривки, салфетки и други неща.

сувенири от Европа: Украйна
Брайън Войчук / Flickr.com

Финландия

Текстил и облекло на компанията Маримекко са особено популярни във Финландия. Техният дизайн е разпознаваем по целия свят. Можете да си купите красива картинка за вашия апартамент.

сувенири от Европа: Финландия
vladimix / Flickr.com

Франция

Някои от магазините за свещи в Париж бяха открити през XVII век. Те предлагат богата селекция от свещи: от прости до най-изискани. Те няма да заемат много място и ще бъдат голям подарък.

сувенири от Европа: Франция
kaysha / Flickr.com

Хърватия

През XVII век в Хърватия е създадена вратовръзка. Тази част от гардероба падна на вкуса първо на парижката аристокрация, а след това на целия свят. В някои специализирани магазини в Хърватия продавачите дори могат да ви помогнат да измислите своя собствена техника на обвързване.

сувенири от Европа: Хърватия
Ламбърт Хелър / Flickr.com

Черна гора

Черногушата шапка е национална конфекция. Черният цвят символизира скръбта за бившето величие на страната, петте златни ивици – 500-годишното управление на османското иго и червеният цвят – кръвта, която се разпада в борбата за независимост на страната. Капа – популярен сувенир сред туристите.

сувенири от Европа: Черна гора
Роберта Ф. / Wikimedia Commons

Чешка република

В допълнение към бохемското стъкло и бира, фин сувенир от Чешката република ще бъде продукт от чешкото нар.

сувенири от Европа: Чешка република
Yaylove / Flick.com

Швейцария

На повече от 800 железопътни гари в страната ще видите часовник Mondaine. Фирмата също произвежда стени и ръчни часовници. А какво още първо трябва да купите в Швейцария?

сувенири от Европа: Швейцария
CoconutRyo / Flickr.com

Швеция

От Швеция донесе солената сладка папрат. Предлага се под формата на сладкиши, както и добавки за шоколад, бисквити и сладолед.

сувенири от Европа: Швеция
Стив Кейвърс / Flickr.com

Естония

В Естония стилни дървени аксесоари са натрупали популярност: калъфи за телефони, носовки, орнаменти, копчета за ръкавели и много други. Многоцветните сувенири имат сложна геометрична форма.

сувенири от Европа: Естония
Ранди Лейн / Flickr.com

Какви необичайни сувенири сте донесли от пътуванията в Европа?