Тайни места в Копенхаген, които няма да намерите в типичен пътеводител

Историята на този град започва през XI век. Тогава беше крайбрежно село “Havn”, а сега Копенхаген е една от проспериращите европейски столици. Както във всички древни градове, Копенхаген има много невероятни гледки.

1. Кулата на Туборг

Датчаните казват, че освен кралица Маргарет, които, между другото, много уважават, имат друг крал – бирата “Tuborg”. Субектите на Маргарет II го обичат толкова много, че през 1888 г. дори са поставили паметник на Tuborg. И дори какво!

Кулата Tuborg е 26-метрова бутилка за бира с марка с марка. Че сте оценили скалата: в този “съд” може да се побере около един и половина милиона обикновени бутилки бира.

Когато паметникът е бил построен само, той често бил сравняван с Парижката Айфелова кула. И всичко това, защото това беше първата конструкция в Дания, оборудвана с хидравличен асансьор, който издигна публиката до самия връх, до наблюдателната палуба, намираща се в “задръстването”.

Първоначално кулата е разположен в центъра на града, недалеч от кметството (датчаните са искали да покажат как се гордея с техния бутилирана бира в Северна промишлена изложба (Северната промишлена изложба)), а след това се премества в района Хилерьод. Но от палубата за наблюдение Tuborg все още можете да се насладите на възгледите на Копенхаген.

адрес: Hellerup

Снимка: 1, 2, 3

2. Огледалната къща

Ако смятате, че архитектурата на Копенхаген е изключително чиста къща с оранжеви покриви и помпозни дворци, тогава вие сте дълбоко погрешни. Копенхаген е модерен град, където дизайнът е много развит.

Забележителен пример е “Mirror House”, построена през есента на 2011 г. в Централния градски парк. Това е създаването на дизайнерското и архитектурно студио MLRP, което си поставя задачата да направи сграда, която да се слее безпроблемно в пейзажа на парка. Към помощта идваха огледала (или по-скоро полирани стоманени листове) – те бяха изправени пред част от фасадата. В резултат на това паркът, отразен в стените, създава естествен преход между структурата и пейзажа.

През нощта “огледалата” са затворени, а къщата изглежда съвсем нормална, а следобед той, като магнит, им подсказва, че ходят в парка децата.

адрес: Fælledparken, Corner of Blegdamsvej / Frederik V vej
уебсайт: mlrp.dk

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6

3. Музей на световните рекорди на Гинес

Знаете ли, че дължината на най-дългите мустаци в света е 339 см? И как се казваше човекът, който яде 18 велосипеда? Всичко това и много повече ще научите в Копенхаген “Guinness World Records Museum”.

Неговият основател – известен американски художник карикатурист, журналист (или по-скоро, както казахме днес – блогър) и пътешественик Робърт Лерой Рипли. Той мечтаеше да стане бейзболен играч, но съдбата постанови по свой начин.

През целия си живот Рипли търси и открива (!) Нещо необичайно, невероятно въображение. Той посети повече от 200 държави и от всяко пътуване донесе нещо странно. Постепенно колекцията започна да се събира. Към днешна дата в света има около 30 музея на Рипли, наречени “Вярвайте или не”.

Посетих 201 държави, включително Ада (Норвегия), и най-странното нещо, което някога съм виждал, е Човекът. Робърт Рипли

В Копенхаген името на господин Рипли свързано колкото два музея: “Вярвате или не” (тя се намира в Rådhuspladsen, 57) и “Световните рекорди на Гинес музей.”

В последното, както вече беше споменато, се събират инсталациите на световни рекорди, вписани в книгата на Гинес. В допълнение, отделни стаи в него са посветени на поп цар Майкъл Джексън и холивудската дива Марилин Монро. В това отношение Музеят на световните рекорди на Гинес ще представлява интерес не само за децата, но и за възрастните.

адрес: Ostergade, 16
уебсайт: ripleys.com
Работно време: 15 юни до 31 август – всеки ден от 10:00 до 22:00 часа, а останалата част от годината – в четвъртък и неделя от 10:00 до 18:00 часа в петък и събота – 10:00 до 20:00 часа

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6

4. Колежа Ørestad

Колеж Ерестад е уникална образователна институция. Неговите основни принципи са творчеството и иновациите. Там учениците се научават да живеят и работят в общество, където знанието и опитът са най-високи. Колежът е известен с иновативните си подходи към преподаването, както и с факта, че в стените му няма разлика “учител / ученик” – учителите и техните ученици са преди всичко партньори. В допълнение, Erestad е толкова силно развита информационна среда, която студентите наричат ​​”Виртуален колеж”.

Нестандартен педагогически подход се отразява в архитектурата. Ørestad е построен през 2007 г., сградата е проектирана от архитектурно студио 3XN, водено от Ким Херфор Нилсен.

Сърцето на сградата е атриум с спирално стълбище. Те са и двете основни “транспортни артерии” и общото място за срещи. В колежа няма класове и аудитории, на които сме свикнали. Задачата на архитектите беше да създадат уникална среда, в която учителите и учениците да могат да взаимодействат в удобна за тях форма. Благодарение на това студентите, които лежат на огромни оранжеви възглавници с лаптопи в ръцете си, са обикновена картина на колеж “Ерестад”. Диво? Какво можете да научите с този подход? Въпреки това от стените на Ørestad има добри специалисти в областта на връзките с обществеността, защото още един от неговите педагогически принципи е отговорно отношение към неговото образование.

адрес: Булевард Ørestads, 75
уебсайт: oerestadgym.dk

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

5. Астрономическият часовник на Йенс Олсен

Астрономическият часовник е механизъм, който симулира слънчевата система и показва времето, датата и движението на планетите. Най-известният астрономически часовник е може би Астровариум Джовани де Донди. Но в Копенхаген има свой астрономически часовник.

Те са проектирани от датския часовникар Jens Olsen (Jens Olsen). Един ден, пътувайки из Европа, Олсен видя часовника на катедралата в Страсбург и “се разболя”. Той научи часовника и започна да развива часовника си. Те станаха целта на целия му живот. През 1932 година проектът е готов. Но за неговото прилагане са необходими пари – следващите 10 години отидоха за търсене на финансиране. След това още 12 години върху самата конструкция. В резултат на това на 15 декември 1955 г. часовникът стартира от крал Дания Фредерик IX. За съжаление, Олсън не е живял, за да види това, но часовникът е кръстен в негова чест.

Часовникът на Jens Olsen се състои от 15,448 части. Показват деня от седмицата, месеца, годината, времето на света и слънцето, както и разликата между тях. Един от дисковете може да разкаже времето навсякъде на Земята, а от друга – времето на изгрева и залеза. Специална част от часовника показва карта на звездното небе над Дания. Освен това, механизъм движение Олсен показва Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и земята около слънцето.

Можете да гледате работата на тези астрономически часове в сградата на Копенхагенската кметство.

адрес: Radhuspladsen, Кметството
Работно време: От понеделник до петък – от 8:30 до 16:30 часа, събота – от 9:30 до 13:00 часа

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6

6. Плажните острови Brygge

Københavns Havnebade е мрежа от необичайни градски плажове. Те са разположени по насипа на града. В момента в столицата има 4 такива обекти, най-популярните от които се намират в района на остров Брюж, на остров Amager.

Исландия Брюж е на брега на Орезунд, с общ капацитет от 600 души. На територията на къщата има оригинални басейни. Две от тях са детски. И третата е с дължина около 50 метра и е чудесно за гмуркане и скачане от трамплин. Между другото, последната е построена през 2003 г. по проекта на JDS Architects и Bjarke Ingels Group.

Ако посетите Копенхаген през лятото и ще имате хубав ден, не забравяйте да проверите един от тези плажове. Те са напълно различни от нашите, там можете да се забавлявате и активно да прекарвате времето си.

адрес: Острови бридж

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6

7. Силозни кули

В района на “Исландия Брюж” има и друго необичайно място. Веднъж, в средата на ХХ век, това е голям зърнен занаят, принадлежащ на датския завод за соеви зърна, но през 90-те години заводът е затворен, а жилищни сгради и офиси започват да се появяват в някога индустриалната зона. Така че, през 2002 г., изоставени силозни кули бяха решени да бъдат възстановени за модерен комфортен жилищен комплекс.

През 2005 г., на първа линия “Island Брюж” бяха кулите близнаци – Близнаци Residence (от латинското «Джемини» – в знак на “Джемини” Зодиак). Проектът е разработен и се изпълнява от добре познатия Холандски архитектурно бюро MVRDV, също създадена, например, WOZOCO апартамент в Амстердам.

експерти MVRDV и този път откриха уникална архитектура: 42-метрови кули присъединиха под формата на знак безкрайност, помещения, използвани за съхранение на фураж, превърнати в просторно антре със стълби и асансьори, апартаменти, разположени по стените и на всеки по цялата дължина се прикрепени тераси. В резултат на това кулите се оказаха като картини от филма за бъдещето, вероятно нашите потомци ще живеят в такива жилища.

Сградата включва 84 апартамента. Строителството му струва 163 милиона датски крони (около 29 милиона долара). Можете да погледнете тази невероятна структура не само отвън, но и отвътре. Въпреки това, тъй като Gemini Residence е частна домейн, е необходимо предварително да се договорите за посещение.

адрес: Острови Бриге, 32
уебсайт: geminiresidence.dk

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

8. Музей на работниците

“Музей на работниците” или “Арбейдер музей” е музей, посветен на живота на работническата класа на датската столица в началото на XIX и XX в. Той се намира в място, където някога са били ревностни борци за правата на усърдни работници – Карл Либкнехт, Роза Люксембург и Ленин.

Музеят има около 63 000 експоната, включително 12 000 произведения на изкуството. Най-интересната част от експозицията е посветена на живота на работниците през 50-те години на миналия век. Можете да видите как са живели, къде са купили храна и как по това време са се забавлявали работещите в Копенхаген.

Дори в музея ще ви разкаже историята на Торвалд Stauning – който дойде от бедно семейство от работническата класа, който започва кариерата си на възраст от 10 години и който по-късно става държавен министър в Дания.

Освен това в музея има детска стая, кафене и магазин за сувенири.

адрес: Romersgade, 22
уебсайт: arbejdermuseet.dk
Работно време: ежедневно от 10:00 до 16:00 часа

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6

9. Копенхагенския скейт парк

Копенхаген е град на велосипедистите. Шофирането на кола е скъпо, дълго и не е екологосъобразно, толкова много хора се преместват на двуколесни. Дори и туристите са свикнали с това – всеки може да наеме велосипед на специален паркинг, оставяйки няколко корони като обезпечение и да кара колоездене около датската столица колкото искате.

Но велосипедът не е единствената възможност за пътуване из Копенхаген. Градът също е много развит скейт-движение. И точно там има един от най-големите скейт паркове в Европа. То се отнася до типа на вратата, т.е. покритият скейт парк.

Навътре – огромна 4-метрова рампа, характеризираща се с мек радиус и голямо преобръщане (прехода от плоска платформа към изкачване), както и отлични басейни (плувни басейни).

В допълнение към удобната инфраструктура, паркът CPH skate е известен с факта, че има скейтборд фестивал Copenhagen Pro. Това е много престижен конкурс, който ежегодно привлича много атлети от цял ​​свят. Много от тях са истински звезди на скейтборд.

Ако знаете как да карате с кънки или ролкови кънки и като активна почивка, тогава не можете да намерите по-добро място в Копенхаген.

адрес: Енгвавеве, 80 г.
уебсайт: copenhagenskatepark.dk
Работно време: Понеделник и петък – от 19:00 до 23:00 часа; Вторник, сряда – от 14:00 до 21:00 часа; Четвъртък – от 14:00 до 20:00 часа; Събота и неделя от 12:00 до 19:00 часа

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6

10. Арктическият кръг

Ако дойдете в Копенхаген повече от два дни, т.е. вече сте виждали всички културни и исторически забележителности в центъра на града, а след това не забравяйте да отидете в зоопарка в Копенхаген. Това е един от най-старите зоопаркове в Европа (основан през 1859 г.) – там ще намерите много интересни неща.

Например, почти истински “Арктически кръг”. Това е част от Арктика в Дания. През 2012 г. ръководството на зоологическата градина реши да създаде идеално местообитание за полярните мечки. За това те построиха заграждение, един до един повтарящи се Гренландски пейзажи, с мощни скали, камъчета и оскъдна растителност.

Също така за мечките пресъздадоха част от Арктическия океан – огромен басейн, съдържащ 2500 кубически метра вода. Стените на басейна са прозрачни и под тях се полага тунел, чрез който посетителите могат да наблюдават как полярните мечки се държат под водата. В арктическия кръг на зоопарка в Копенхаген можете да научите как полярните мечки произвеждат храна, тъй като те живеят в такъв суров климат.

В допълнение, светлинните и звукови специални ефекти създават впечатлението, че сте наистина извън Арктическия кръг – можете да видите северните светлини, да чуете виене на вятъра в средата на леда, как снегът се накланя под краката на хищници.

адрес: Роскилдеве, 38 г.
уебсайт: zoo.dk
Вики: Зоопарка в Копенхаген
Работно време: Работното време на зоологическата градина зависи от времето на годината – през септември е отворено през делничните дни от 10:00 до 17:00 часа, в събота и неделя и в официалните празници – от 10:00 до 18:00 часа

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

11. Къща-осем

В Копенхаген има удивителна зона, наречена “Ørestad” (Ørestad). Това е напълно нова област – преди 15-20 години тя все още не е била на картата на столицата. “Ерестад” напомня на града за бъдещето и вече успя да развие свои собствени гледки.

Една от тях е къща под формата на фигура – осем – 8 ТАЛАТА. Това е най-големият жилищен комплекс в Копенхаген и цяла Дания, площта му е 62 000 кв.м., от които 10 000 са заети с търговски обекти. В сградата има 501 апартамента: 92 къщи, 109 мезонета и 273 апартамента.

Къщата е построена през 2010 г. от проекта на Bjarke Ingels (Bjarke Ingels). Бюджетът за строителството възлиза на 543,5 милиона датски крони – почти 96 милиона долара. Къщата има няколко престижни архитектурни награди. Така че, през 2011 г. на Световния архитектурен фестивал (WAF) 8TALLET е обявен за най-добрия дом за цял живот.

Тази необичайна структура е отворена за туристите, но посетителите се приканват да не забравят, че Г-8 е частна домейн.

адрес: Ричард Мортенсен Вай, 81
уебсайт: 8tallet.dk
Работно време: От понеделник до петък от 10:00 до 16:00 часа

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

12. Експериментариум

Официално е музей по инженерство и наука. Но, за да бъда честен, не можем да наречем “Експериментариум” езика на музея. Развлекателният център, лабораторията на луд учен – всичко, просто не музей!

В края на краищата музейните експонати са точно разположени върху стъклени рафтове. И тук всички теми са “живи” – те могат и трябва да бъдат докосвани!

Има няколко постоянни и временни изложби в “Експериментариум”.

Всеки човек вярва, че той е уникален, но физиологически всички хора са едни и същи. Можете да се уверите в това в изложбената зала “Ти и аз: човек от главата до петите”. Там можете да погледнете вътре в човешкото тяло, да измерите способността на белите дробове, да научите как работи мозъкът ви, колко сте силни, колко сте угрижени, колко сте дълготрайни и колко повече експерименти можете да постигнете.

В залата “Енергия” ще научите всичко за този феномен: видовете енергия, откъде идват и как се изразходват? Ще можете да усетите “миризмата на бъдещето” и “климата на бъдещето”.

Но децата, със сигурност, най-вече като павилион, специално създаден за тях. Между другото, в Копенхаген има много деца и места за отдих. В “Експериментариум” вашето бебе ще се превърне в млад Айнщайн и ще научи много за света около него.

Сред временните изложби в “Експериментариум” сега са работните помещения, посветени на динозаври, изобретения и вода.

В лабораториите на “Експериментариум” ще ви покажат как лети един балон, как да се озовете в гигантски сапунен балон и как човек вижда окото.

В този “музей” можете да прекарате целия ден с цялото семейство и дори да не забележите как ще лети времето. Входът е достъпен за деца от 3-годишна възраст.

адрес: Хелеруп, Туборг Хавневе, 7
уебсайт: experimentarium.dk
Работно време: Понеделник, сряда до петък от 09:30 до 17:00 часа, вторник от 09:30 до 21:00 часа, почивните дни и празниците от 11:00 до 17:00 часа

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6

13. Подводна скулптура “Водата и седемте сина”

Една от основните забележителности на Копенхаген е, разбира се, статуята на Малката русалка. Но не много хора знаят, че историята на Ханс Кристиан Андерсен за нещастната любов към морското същество към човека е нищо друго освен тълкуването на древния датски епос.

Според легендата един ден една млада селска жена Агнета вървеше по брега и изведнъж от морското дъно се появи вода. Той протегна ръка и каза: – Ела с мен. Момичето се влюби от пръв поглед и последва водния. Тя му носеше седем сина и, както казват те, щяха да живеят щастливо след това. Но мъдър, Агнета, седнала в люлката на най-малкия си син, чуваше камбаните да звънят от земята. Сърцето й се стегна и тя пропусна къщата. Момичето започнало да пита съпруга си за разрешение да отиде в църквата. Той ми позволи да се напоява, но при няколко условия: не позволявайте на косата ми в църквата и не стойте на коленете ми, а също не виждам майка ми. Агнета се съгласи, но не последва инструкциите на съпруга си.

Излезе на брега и не се върна в морето. Оттогава Водяна и седемте си сина я чакаха.

Тази история е увековечена от художника Сюз Бон. Вижте как Водата и децата му “чакат” за Агнет, можете да си на добър ден, стоящ на моста Højbro.

адрес: Holmens Canal, между Højbroplads и Christiansborg, Højbro Bridge

Снимка: 1, 2, 3

14. Синия планетен океанариум

Друго невероятно място – океанариум “Синя планета”. И макар да е географски разположен в покрайнините на Копенхаген. Освен това, той е лесно достъпен с обществения транспорт.

Историята на датския аквариум започва в далечната 1939 г., а през пролетта на 2013 г. се открива новата му “резиденция”. Тази грандиозна структура под формата на морска вълна е проектирана от студио 3XN и се намира на брега на залива Öresund.

В аквариума има няколко аквариума. Например, “Океан” – над вас ще има четири милиона литра вода, в дебелината на които плуват акули. А в аквариума “Еволюция” можете да видите някои от най-древните жители на нашата планета – костенурки, алигатори и др. Павилион “Coral Reef” ще ви запознае с различни ярки морски риби, като например клоун. И в залата “Студена вода” ще научите какви размери достигат есетровите и как плантацията се променя цвета, потъвайки до дъното.

Площта на Синята планета е около 10 000 квадратни метра, така че е по-добре да планирате цял ден за посещението си, което може да стане красив край на Копенхаген.

адрес: Кастроп, Якоб Фортлингсвей, 1
уебсайт: denblaaplanet.dk
Работно време: Понеделник от 10:00 до 21:00 часа, от вторник до неделя – от 10:00 до 18:00 часа

Снимка: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Датците имат една поговорка: морето е красиво от брега, плажът е красив от морето. Копенхаген е красив отвсякъде. Приказен, малко загадъчен, но в същото време съвременен и развит град няма да ви оставя безразличен.

Ако откриете тайните си места в Копенхаген, не забравяйте да ни кажете за това в коментарите.

Loading...