Мускулна памет: какво е и как да го използвате

Какво е мускулна памет

Мускулната памет е реконструкцията на мускулните клетки, която се проявява под влиянието на физическото обучение. Норвежки учени от Университета в Осло са доказали, че мускулните влакна имат собствена памет и механизмът му е свързан с появата на нови ядра в тях.

С увеличаването на броя на ядрата в клетките, учените свързват мускулния растеж. По-голям брой работещи гени направи възможно синтезирането на по-голямо количество актин и миозин, контрактилни мускулни протеини. Противно на първоначалните очаквания, ядрата не изчезнаха, когато интензитетът и нивото на мускулното натоварване намаляха. През три месеца на мускулна атрофия, те останаха в режим на готовност и с възобновяване на тренировката започна активно да функционира, подобрявайки протеиновия синтез и хипертрофичните процеси.

Какво означава това?

Всяко обучение е безценен принос за здравния капитал. Всяка нова тежест, която предприемате, всяко ново разстояние не само ви прави по-силни, по-трайни, по-бързи. Те те правят завинаги.

Горните резултати от изследването доказват, че веднъж, когато абсорбираният товар е постоянно отпечатан в паметта на вашите мускули. Ако някога се пренесеш в красива форма, дори ако я загубиш навреме, ще бъде много по-лесно да я върнеш.

Как действа на практика

Отивате в коридора, бягате, играете спорт, изгаряте тегло или печелите мускулна маса. След като успеете в начинанието си, изведнъж трябва да предприемете прекъсване на обучението. Причините могат да бъдат всичко: травма, раждане на дете, промяна на работа, финансови затруднения, военна служба. За повечето от състезателите принудителната прекъсване причинява неприятни емоции. Много хора мислят, че сега всичко ще трябва да започне от нулата. Не е така.

Спортистите, които вече са постигнали някои резултати, с много по-голяма лекота, се превръщат в бивша форма от начинаещите. Всичко ще зависи от индивидуалните характеристики на тялото, интензивността на тренировката, продължителността на прекъсването и степента на мускулна атрофия през този период, но средно спортистът може да възстанови предишната форма в рамките на три месеца.

Може би си спомняте, че една от тези легендарни завръщания беше решението на Арнолд Шварценегер да участва в конкурса “Олимпия” и победата му за седми път през 1975 г.

Как да използвате мускулната памет

Феноменът на мускулната памет е друг пример за това, колко изненадващо е подредено човекът. Но това не означава, че няма места за няколко спасявания, които ние сами можем да направим с нашите тела.

Не се страхувайте да спрете да упражнявате

Вашата мускулна памет е гаранция, че след дълга почивка ще се върнете в коридора, пистата или пръстена без много усилия. Това е вашият капитал и гаранцията, че всички тренировки, усилия и постижения не са напразни. Благодарение на мускулната памет, можете безопасно да прекъснете тренировките си за известно време и да не се притеснявате за пропуснатите възможности.

Направете паузи, за да постигнете резултати

С феномена на мускулната памет явлението адаптация на мускулите към товарите е свързано до известна степен. В определен момент вие стигате до платото, когато мускулите ви вече са свикнали с тежести и упражнения, така че няма напредък. В тази ситуация можете временно да спрете тренировките.

Благодарение на паметта не можете да се страхувате, че не можете да се върнете към постигнатия резултат. И след умишлено прекъсване, можете постепенно да започнете да тренирате с нова сила, за да поемете нови тежести, да видите напредъка, да се преместите от задънена улица.

Работа по технологиите

Дори и да не сте яздили велосипеда в продължение на 10 години, ще се качите на него и ще успеете да педалите успешно. Това също е заслуга на мускулната памет. Вашите мускули помнят техниката на упражненията. След като се върнете в залата, не е нужно да се научите да клякате отново, а след като се върнете в пръстена, за да станете отново. Усилията за възстановяване на технологиите ще бъдат минимални.


Мускулната памет е друг дар на природата, скрит ресурс, който показва огромния ни потенциал. Не го пренебрегвайте.

Loading...