Плантарен фасциит: причини и упражнения за укрепване на крака

Всяко нещо или професия има две страни: положително и отрицателно. За съжаление, няма 100% положителни или отрицателни неща. И в движение има своите отрицателни страни, които срещаме по незнание или от свое глупост: твърде много натоварване, неправилно движение техника, неправилно съвпадащи обувки, игнорирайки особеностите на тяхната физическа форма и много други грешки, които позволяват не само за начинаещи, но също така и по-зрели бегачи.

Днес ще говорим за една от частите на тъмната страна – плантарния фасциит (петата), причините за появата му и специалните упражнения за предотвратяване на този проблем.

Растителният фасциит е заболяване, чийто основен симптом е болка в петата, която се появява или се влошава с упражнения. В повечето случаи синдромът на болката е причинен от възпалителни дегенеративни промени в плантарната (плантарна) фасция. По-рядко болката в петата е пряко свързана с травматизиране на околните меки тъкани с костни растеж. Това заболяване също има простонароден име “шип” или “стимулира за петата”, въпреки че този термин не е съвсем правилно, защото петата разклонения (костни израстъци -) вследствие на плантарна фасциит.

н
Изображение: orto-piter.ru

По-прости думи, това е, когато имаш истинско ударение от петата си (в изключително пренебрегвани етапи). В този случай, единственият начин да се отървем от този проблем е хирургическата интервенция, ако терапията с ударна вълна, при която израстването на костите се унищожи от директния ефект на звуковата вълна, не доведе до желаните резултати.

Бедстващи и хора с наднормено тегло са изложени на риск, и ако принадлежите и на двете групи, шансовете за получаване на плантарен фасциит с прекомерно натоварване и неправилен избор на обувки се удвояват.

Основни характеристики:

  • Остра болка в петата сутринта на първите стъпки.
  • В този случай често може да усетите напрежението в ахилесовото сухожилие.

За да се диагностицира плантарния фасциит при пациентите, оплакванията от болка в областта на калценалната област са доста лесни с помощта на прост преглед от лекар на възпален крак за изследване на удар и рентгенови лъчи. При липса на стимулация, диапазонът от възможни диагнози се увеличава, тъй като може да бъде ревматоиден артрит, синдром на Reiter или други заболявания.

В допълнение към всички тези неприятни болки и пътувания до лекари, най-основният проблем за бегачите е прекъсването на обучението за доста дълъг период, който може да бъде от една до две години.

Също така, както за лечение и превенция на използването на лечебни масажи, специални ортези и упражнения, които ще ви помогнат да се отървете от неприятните усещания и добре се простират на съединителната тъкан на ходилото и подбедрицата (фасции, сухожилия и така нататък. D.).

Извънземни причини за плантарен фасциит:

  • Твърде високи текущи товари.
  • Пренебрегване на упражненията за разтягане на мускулите на стомаха.
  • Твърде активно бягане на хълмове или обучение за скорост.
  • Плоски крака или твърде високо повдигане на крака.
  • Твърди ахилесови сухожилия.
  • Прекомерно порицание.
  • Неправилно избрани обувки за бягане.
  • Работа върху твърде твърди повърхности, като например асфалт или бетон.

Предотвратяване на плантарен фасциит

Твърди повърхности като асфалт или бетон никога не са били считани за добра опция за бягане. Ако сте започнали да изпитвате неприятни болкови симптоми в краката (особено в областта на петата) или имате продължително обучение, струва си да търсите по-меки и по-еластични повърхности. Изберете правилните обувки с опора за арката на крака, избягвайте обувки с твърда и плоска подметка и ходете боси.

Също така, не забравяйте за основното правило за увеличаване на текущото натоварване:

Увеличете пробега на разстоянието с не повече от 10% на седмица от вече изминатото разстояние.

И, разбира се, не забравяйте за масажи и упражнения за разтягане на ахилесовата сухожилие, гастрокнемиевия мускул и други сухожилия на крака.

Видео # 1

Това е видео с прости упражнения, които се изпълняват най-добре сутрин, преди да излязат от леглото. По принцип те могат да се извършват почти в леглото, а за масаж на краката ще ви трябва най-обикновената топка за тенис.

Видео # 2

В този видеоклип само едно просто, но ефективно упражнение, което ще бъде отлична част от загрявката преди джогинг.

Видео № 3

Друго упражнение, което се препоръчва да се изпълнява, преди да излезете от леглото.

Задръжте всеки крак в това положение за 15-20 секунди и следвайте три подхода на стъпало веднъж на ден.

Видео # 4

В този видеоклип упражнения за подножието на йога. Това ще поеме отговорността за подножието имате не повече от 10 минути и ще усетите положителния ефект на практика след първото загряване, като често се случва с упражнения, които развиват тези мускули, които обикновено не каша.

Видео № 5

Друго упражнение на йога, което можете да изпълните, почти без да се изправите от стола. Това е чудесен за загряване не е само за бегачи, но също така и за тези, които работят за сядане за 8 часа у дома или в офиса, и ако ходиш на високи токчета, тези упражнения трябва да донесе облекчение за уморени крака. Между другото, високите токчета също могат да бъдат причина за плантарен фасциит.

Видео № 6

И това е йога за по-напредналите. Всички показани упражнения могат да се изпълняват в по-лека версия. Например, в петото упражнение (sambasana), не е необходимо да се преплитат краката и да ги хвърлят на колене. Ако имате сериозни проблеми с разширението на крака и коляното, можете леко да промените тази опция и да седнате почти на турски, но в същото време да хвърлите крака, който лежи върху бедрото.

Видео № 7

И последният видеоклип за днес е загряване от балетните танцьори. Това, което могат да направят с крака, е впечатляващо. )

Що се отнася до масажа, можете да го направите с помощта на топка за тенис, малка гумена топка, която може да се закупи във всеки магазин за играчки или бутилка студена вода (а понякога и се охлажда в хладилник), който ще бъде особено начина, по който след джогинг. Но това ще бъде друга отделна тема.

Не бъдете болни и продуктивни да тренирате!

Loading...