Kako odabrati nož

Znači, želiš nož. Ovo je prava i korisna želja. Dobar nož koristan je u različitim situacijama koje su predugo za popis. Pogotovo jer sezona pješačenja i piknika nalazi naprijed, a nož je alat broj jedan u prirodi.

Ako želite razumjeti kako broj aditiva u čeliku određuje hoće li nož sjeckati nakon bacanja u divlje marale, onda niste ovdje. Ovaj članak ima sasvim drugačiji cilj – reći kako kupiti nož koji će biti:

  • dobar rez,
  • pomoć u svakodnevnim situacijama,
  • raditi bez složene skrbi,
  • biti prodan po pristupačnoj cijeni.

To jest, mi ćemo odabrati nož, koji se ne stidi dobiti, i nije šteta da ga kupimo.

Koja je svrha kupnje noža

Noževi su podijeljeni prema različitim znakovima, uključujući i namjene kojima će se koristiti. Na primjer, za lov, ribolov, opstanak u ekstremnim uvjetima ili samo za rezanje mesa. Stoga, kada tražimo nož koji je potreban “općenito”, lako se izgubiti u svojstvima.

Što se usredotočite na odabir univerzalnog pomoćnika? Na klasicima.

Ne pokušavajte pronaći nož s tisuću funkcija, gdje je uobičajena oštrica važnija. Na primjer, staklenici ili kliješta neće ometati, ali nisu potrebni tako često.

Ganzo

Nemojte tražiti složeni oblik oštrice ili specijalno oštrenje. I nemojte uzeti nož za život: jedno je da zapovjedi matičnom licu majstoru, a drugo je kupiti alat za svakodnevne potrebe.

Usput, noževi koji se mogu kupiti u običnoj trgovini bez problema i dokumenata, ne pripadaju hladnom oružju. Ali bona fide prodavači prate svaki nož s potvrdom kojom potvrđuje svoju ekonomsku i kućnu namjenu.

Sklopivo ili fiksno

To je vječno pitanje, ali za svaki dan, možda, bolje savijanje noža. Barem zato što je prikladnije nositi se i ne morati gnjaviti s koricama. A u torbi za žene lako će se sklopivi nož osjetiti mnogo bolje od dugog noža u zatvaranju.

  15 seksi donjeg rublja s AliExpressom

Kako odabrati veličinu

Najbolji nož je onaj koji je uvijek s vama. Ako je kuća prekrasan veliki nož, to može biti onoliko koliko vam se sviđa. Ali što je to, ako to nosiš neugodno s tobom?

Zato prilikom odabira noža obratite pažnju na veličinu noža i težinu noža.

Previše mala oštrica bit će beskorisna (pokušajte rezati 6 centimetar nož barem jedan kruh), prevelik – neugodno. Duljina noža od 8-9 centimetara je dobra za svakodnevne situacije ili za uporabu u pješačenju.

Na težini ovisi, prvo, jednostavnost korištenja: netko voli lagane noževe, netko treba teže. Drugo, ponekad se svaki gram broji. Teški noževi teško se nošuju pojasom ili u džepu – tkanina se izvadi.

Ganzo

Na slici iznad – nož Ganzo 727M, težak samo 130 g. Ovo je vrlo lagana opcija.

Kako odabrati čelik

Različiti parametri noža ovise o čeličnoj ocjeni, počevši od banalne tvrdoće i čvrstoće, završavajući time kako se taj nož treba izoštriti.

Možda ste veliki obožavatelj svega što ublažava i smanjuje, pa je čišćenje oružja takav hobi. Ako ne, odaberite nehrđajući čelik, tj. Čelik s kromovim udjelom od najmanje 12%. Inače, zajedno s nožem, dobit ćete nepotrebnu naviku da se s njom bavite cijelo vrijeme.

Tvrdoća čelika odabrana je u rasponu od 58 do 60 jedinica prema Rockwellovoj ljestvici (to je takav poseban sustav za mjerenje tvrdoće, kao što ste već razumjeli). Manje nije potrebno, jer nož se mora još nositi s različitim zadacima i biti snažan. Više je također, jer veća tvrdoća dovodi do veće krhkosti. Čvrsti rubovi mogu se raspasti i oštrenje je mnogo teže.

ganzo

Na primjer: nož Ganzo G720 od čelika 440C, koji se koristi za noževe pola stoljeća. Naravno, tijekom tog vremena bilo je više naprednih kompozicija na karakteristikama, ali ovdje cijena već odlučuje. Ako je nož potreban za posao, a ne za hvastanje, tada je 440C dobar izbor. Osim toga, proizvođači su naučili to obraditi vrlo, vrlo dobro, što se ne može reći o svim legurama.

  50 cool stvari s AliExpress jeftinijim od 500 rubalja

Ono što treba pogledati nije potrebno

Za dodatne aditive, ako niste metalurški. Budući da su neki aditivi sadržani u čeliku u desetinama posto i, standardno, ne utječu ni na što. Stoga vodite čelični brand.

Kako odabrati vilicu

Ruke su sve različite veličine, svatko koristi za rad na svoj način, pa je teško zaključiti. Osim ako za isti “jednostavni posao” možete savjetovati ručku modernih materijala umjesto drva ili kože. Potonji mogu biti nevjerojatno lijepi, ali se brzo pogoršavaju i opraše. A suvremeni materijali – stakloplastike, textolite i drugi – trajni su i vrlo raznoliki.

Ganzo

Ako naručujete nož preko Interneta, provjerite je li ručka ima anatomski oblik s prstima u prstima. U suprotnom, bolje je držati nož u rukama i vidjeti je li vam to prikladno.

Kako odabrati mehanizam

Ako ste zainteresirani za sklopivi nož, postavlja se pitanje odabira mehanizma.

Ukratko o glavnoj stvari: otvorite nož treba biti prikladan s jedne strane, i zatvoriti – kako ne bi ostati bez prstiju.

Pogledajmo koje se vrste bravica mogu naći na tržištu.

Liner Lock – najčešći, dugotrajan je. U radnom položaju, opruga briše peta noža. Da biste zatvorili nož, morate pritisnuti traku, ponekad je nezgodno učiniti s lijevom rukom. Ova vrsta brave ima mnoge varijante i modifikacije koje su izrasle iz klasičnih modela.

Axis Lock je praktičan sustav za lefties i pravo. Kako se lopatica fiksatora u radnom položaju proteže na iglu, koja se mora pomaknuti da zatvori ili otvori nož. Osim toga, ovaj dizajn štiti nož od neplaniranog presavijanja. Na slici ispod – nož Ganzo G704 s ovom brava.

Ganzo G704

Back Lock je složena bravica u kojoj je oštrica učvršćena zbog interakcije poluge i utora na peti noža. Ovom vrstom zaključavanja važno je točno prilagoditi detalje i prisutnost dodatne izbočine preko stražnjeg ustave tako da se nož ne preklopi sam po sebi.

  TOP-20 inozemnih online trgovina odjećom

Kompresija Lock je relativno nova tehnologija koja izgleda kao Liner brava izvana, ali u stvarnosti to je pouzdaniji mehanizam koji je pogodan za korištenje bilo koje ruke.

Koliko treba dati za dobar nož

Dobar nož neće koštati denar, ali ne morate trošiti novac za konvencionalni alat. Usredotočite se na raspon od 1.000 do 4.000 rubalja. Sve to je skuplje – to su posebni noževi, pri izboru kojih su njihova vlastita pravila.

Želim nož

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top