Kako zaštititi bankovnu karticu od prevara

Trenutak kada shvatite da ste pokušavali uzgajati

– Pozdrav! Moje ime je Ivan Ivanov, ja sam sigurnosni časnik banke.

– Pozdrav! Koja banka?

– Sberbank. Jeste li klijent Sberbank?

Priznajemo.

– Znate li Svetlana Petrova Petrova?

– Ne

– Zabilježili smo da ovaj građanin pokušava izvršiti uplatu od 12 tisuća rubalja s vaše bankovne kartice. Potvrđujete li ovu operaciju? – mladi čovjek koji je nazvao bio siguran, snažno je govorio, bez oklijevanja.

– Ne Kako je to moguće?

– Imamo razloga vjerovati da je to lažna aktivnost phishing stranicom Internet bankarstva. Da biste zaštitili svoj račun, trebate što prije doći do najbližeg bankomata i postupati prema našim uputama. Nakon toga možete se obratiti našem uredu i napisati izjavu. – sugovornik je djelovao na određene uvjete i sve više povećao situaciju.

– Reci mi svoj identifikacijski broj zaposlenika, pomoću kojeg mogu provjeriti radiš li u Sberbanku?

– … * kratki zvučni signali *

Nakon analize razgovora, shvaćate da se Ivan Ivanov (ne sjećam se kako se točno zove) probio se prve fraze.

Prvo, zaposlenici banke znaju tko zove i koji su im adresirani po imenu i patronimici. Drugo, njihovi brojevi su puni nula i ne počinju s + 7-937 … Treće, ako se nešto stvarno dogodi, banka neće nazvati – blokirat će karticu, to je sve. Ali kad se taj poziv distribuira u dva poslijepodneva nekog utorka, kada ste s glavom na poslu, ne odmah shvatite da je ovo razvod, a vi doista nervozno.

Tijekom protekla dva mjeseca, prevaranti su me dva puta varao. Stoga sam odlučio napisati malu instrukciju o zaštiti bankovnih kartica. Možda vam se neki savjeti čine osnovnim, ali s njima počinje sigurnost.

Česti načine prijevare s karticama

Fantazija kriminalaca je bezgranična. Doslovno svake godine postoje novi, sofisticiraniji načini. Pogledajmo glavne.

Prijevara s bankovnim karticama zove se karding.

Počnimo s “klasicima”. Došli ste povući novac iz bankomata. Požurite se, doslovno na trčanje unesite PIN-kôd dok chattering na telefon. Nisi ni pogledao neupadljivog djeteta u bejzbolskoj kapi i tamnim naočalama koje su gledale preko ramena. Ali vas je vrlo pažljivo promatrao. Špijunirao se i sjetio brojeva koje ste unijeli. Daljnje elementarne GOP-stop – I oproštaj, novac.

Također, u nemirima to ne možete vidjeti prije nego što niste pravi bankomat, ali lažan. Uostalom, stroj je baš kao stvaran. Naljepnice, upute – u redu. Umetnite karticu, unesite PIN kôd, a na zaslonu se prikazuje: “Uređaj ne radi ispravno”, “Došlo je do pogreške sustava”, “Nema dovoljno novca” ili nešto slično. Pa, to se događa. Idete potražiti još jedan bankomat. No, prije nego što to pronađete, prevaranti će uništiti vaš račun. Uostalom, uz pomoć phantom novčani dispenser već su razmotrili sve potrebne podatke o vašoj kartici.

Često imitiraju Neispravnost ATM-a. Na primjer, kasno navečer vraćate se kući i odlučite o načinu isplate plaće. Umetnula je karticu, upisala PIN kôd, iznos – sve je u redu. Kartica je “dala” karticu, ali ladica na kojoj se novac ne bi pojavio ne otvara. Razbio? Vjerojatno! Mračno je, morate nazvati banku i saznati što se dogodilo. Doslovno ste se preselili deset metara, a pametni kradljivci već su otkinuli šibicu i uzeli novac. Da, da, novčanice nisu puštale jednostavnu ljepljivu traku.

Poziva se druga tehnika “Libanonska petlja”. Ovo je kada se las iz filma umetne u čitač kartica. Ako vam se sviđa, kartica se više ne može izvaditi. U pravilu, postoji “pomoćnik”: “Jučer sam samo jeli bankomata, ušao sam u kombinaciju i PIN kôd, a sve je radio.” Pokušate, izdržite fišku i potražite pomoć banci. U ovo doba, dobar samarijanac preuzima karticu i odlazi da ga uništi. Poznaje PIN. Upravo ste otvoreno ušli. Sjećaš se?

  TOP-20 inozemnih online trgovina odjećom

Međutim, bankomat može biti stvaran, pa čak i servisiran. Ovo nije problem ako napadači imaju skidač. Ovaj uređaj služi za čitanje informacija kodiranih na magnetskoj traci kartice. Fizički, skimmer je nadzemna jedinica pričvršćena na čitač kartica, a izgleda kao dio dizajna bankomata.

kako zaštititi bankovnu karticu
Lijevo – bankomat bez skimmer, desno – sa skimmerom

Uz pomoć odašiljačih scammera dobivaju informacije iz skimmera i izrađuju lažne kartice. Koristit će obrano kartice, ali novac će se teretiti s izvornog računa. Zato je ime metode – skimming, od engleskog “sladoleda”.

Kako prepoznaju PIN? Uz skimmer, imaju i druge uređaje. Na primjer, preklopljena tipkovnica. To u potpunosti oponaša stvarne, ali istodobno pamti birane tipke.

kako zaštititi bankovnu karticu
Preklapanje tipkovnice

Kao opcija – minijaturna kamera, usmjerena na tipkovnicu i prikriveno kao kutija s promotivnim brošurama.

kako zaštititi bankovnu karticu
Skrivena video kamera

Jedna vrsta skimming – Schimming. Umjesto teških slojeva koristi se tanka elegantna ploča koja se umetne kroz čitač kartica izravno u ATM. Tada shema je ista kao kod skidanja. No, stupanj opasnosti je veći: vidjeti da je u ATM “bug” je gotovo nemoguće. Ugodno je, međutim, da je prilično teško napraviti šupljinu – njegova debljina ne smije biti veća od 0,1 mm. Gotovo nanotehnologija. ????

phishing – Uobičajeni način prijevare putem Interneta. Većina vas ne treba objasniti što je to. Možda je netko čak dobio i “pismo iz banke” s zahtjevom da ode na vezu i pojašnjava pojedinosti. A stranica s krađi identiteta izgledala je kao stvarna, iste boje, fontovi i logotipe, osim za dosadnu pogrešku u adresnoj traci.

Nedavno je podvrsta phishinga širi sve više i više – vishing. Jednostavno rečeno, razvod telefonom. Scammers simuliraju poziv autoinformera. Strašni robotski glas vam govori da je vaša kartica blokirana ili je napadnuta od hakera ili ako hitno trebate isplatiti dug. Pojedinosti potražite na ovom broju. Nazovete, a ljubazni “operator” traži da “potvrdite” broj kartice, razdoblje valjanosti, kontrolni kôd … Nakon što ste diktirali zadnju znamenku, možete se oprostiti od novca. Dok ste došli do sebe, oni će već biti potrošeni u nekoj mrežnoj trgovini.

Usput, zbog činjenice da za korištenje kartice nije nužno njegova fizička prisutnost, scammers sve više koriste metode društveni inženjering. Tako sam se već drugi put obmanuo.

Prodavao sam namještaj. Objavio sam oglas s fotografijama na poznatom mjestu. Srećom, odredio sam broj putem kojeg ne prosljeđujem autentifikaciju. Uskoro je čovjek zvao. Predstavio se kao Vasily, zaposlenik tvrtke koja je unajmila stan. Rekao je da mu se svidjela moja sofa – oni ne izgledaju! Novac će se sada prenijeti na moju karticu. Nema problema. Često kupujem na internetu, za te svrhe imam poseban karton. Zapišite od njega onda nije bilo ništa, ali napunite – molim. No, jedan pozivatelj nije bio dovoljan – sugovornik je zatražio još jedno razdoblje valjanosti i CVV2. Nisam imala ime, ali Vasilii se uvrijedio. Rekao je tko sam i gdje bih trebao i spustiti.

Većina kartica sada je vezana za telefonski broj, tako da SMS poruke mogu potvrditi operacije ili, primjerice, prijavu na Internet bank. Ono što jednostavno ne uljeze u posjedovanje željene SIM kartice: ukrasti telefone, presresti SMS-ki, izraditi duplikate SIM-a i tako dalje.

Sigurnosna pravila pri korištenju kartica

kako zaštititi bankovnu karticu
alice-photo / Shutterstock.com

Nakon što smo izdali debitnu ili kreditnu karticu u banci, primamo ugovor o bankovnom servisu i omotnicu s PIN-om. Šteta je što pored ovog skupa nemojte priložiti dopis s osnovnim sigurnosnim pravilima za kartice. Sljedeće preporuke trebale bi biti uključene u njega.

 • Ako je moguće, napravite hibridnu karticu – s čipom i magnetskom trakom (na žalost, samo kartice s čipom u Rusiji gotovo se ne koriste). Ova kartica bolje je zaštićena od provale i krivotvorenja skidanjem.
 • Naučite PIN kod srcem. Ako nema nade za memoriju, zapišite ga na komad papira, ali ga držite odvojeno od karte.
 • Nikada, ni pod kakvim okolnostima, ne obavijestite treće strane o PIN kodu i CVV2 kodu kartice, kao io vremenu valjanosti i na kome je registrirana. Nijedna vas banka neće tražiti od ovih pojedinosti. I za odobravanje sredstava na vašem računu, dostatan je samo 16-znamenkasti broj naveden na prednjoj strani kartice.
 • Nemojte koristiti tzv. Plaće za plaćanja u trgovinama i plaćanje za online kupnju. Bolje je prenijeti novac s računa kartice na prednji račun ili postaviti dnevne ograničenja za sve vrste transakcija.
 • Odaberite bankomate koji se nalaze u poslovnicama banaka ili u zaštićenim mjestima opremljenim sustavima video nadzora.
 • Nemojte koristiti sumnjive modele ATM-a. Pa prije nego umetnete karticu u terminal, pažljivo ga pregledajte. Postoji li nešto sumnjivo na tipkovnici ili na čitaču kartica? Postoji čudna ladica s oglasima oko sebe?
 • Nemojte se ustručavati zatvarati tipkovnicu rukom i zatražiti odstupanje od posebnih znatiželjnih prijatelja. Ako imate problema, nemojte koristiti savjet “casual pomoćnika” – ne ostavljajući nigdje, odmah nazovite banku i blokirajte karticu.
 • Ako izgubite karticu i ako imate razloga vjerovati da su treće strane saznale svoje pojedinosti, odmah se obratite banci i blokirajte je.

  15 seksi donjeg rublja s AliExpressom

Najlakši način za pozivanje. Ako je kartica u vašem rukama, možete vidjeti broj za podršku na stražnjoj strani. U pravilu kontakt centri su otvoreni 24 sata dnevno. Ako je kartica ostavljena na bankomatu i ne znate telefonski broj svoje banke, nazovite bankomata. Broj mora biti naveden na terminalu.

Osim toga, saznajte više o mogućnostima i uvjetima kartica osiguranja u banci. Neke kreditne institucije imaju posebne programe za zaštitu kupaca od prijevare i naknadu ih za štetu.

Sigurnosna pravila za korištenje bankarstva

Bez napuštanja doma, možete iskoristiti veliki paket usluga. Na primjer, platiti nešto ili prenijeti novac na tuđi račun.

Bankarstvo – daljinsko bankarstvo.

Dodjeljivanje internetskog i SMS bankarstva. Prva vam omogućuje obavljanje transakcija putem osobnog računa klijenta na web stranici banke ili putem aplikacije, a druga uključuje informiranje o transakcijama putem SMS poruka.

Da biste koristili bankarstvo bez opasnosti od gubitka novca, morate slijediti sljedeće osnovne mjere predostrožnosti.

 • Nemojte ulaziti u internetsku banku s računala drugih ljudi ili javnih nezaštićenih mreža. Ako se to još uvijek dogodi, nakon završetka sesije kliknite “Izlaz” i izbrišite predmemoriju.
 • Na osobnom računalu instalirajte antivirusni program i ažurirajte ga pravodobno. Koristite moderne verzije preglednika i programa e-pošte.
 • Nemojte preuzimati datoteke primljene od nepotvrđenih izvora, nemojte kliknuti na nepouzdane veze. Ne otvarajte sumnjive poruke e-pošte i odmah blokirajte pošiljatelja.
 • Ako je potrebno, ne unosite nikakve osobne podatke osim prijave i lozinke.
 • Provjerite adresnu traku. Moraju se koristiti sigurna HTTPS veza. I najmanji neusklađenost s domenom banke gotovo sigurno znači da ste na phishing mjestu.
 • Zamislite složenu zaporku za unos osobnog računa i upotrebljavajte jednokratne zaporke koje su zatražile banke da potvrde radnje na vašem računu.

Sjeti se! Banke ne šalju poruke o blokirajućim karticama, ali u telefonskom razgovoru nemojte tražiti povjerljive informacije i šifre povezane s korisničkim karticama.

Da biste spremili SIM karticu na koju je kartica povezana, odmah obavijestite banku prilikom primanja sumnjivih poruka i ni u kojem slučaju ne nazovite brojeve navedene u njima. Obavijestite banku ako se broj promijeni ili SIM kartica izgubi. Postavite lozinku na telefon i ne uklanjajte blok na zaslonu ako netko izvan nje promatra vaše radnje. Ako je SIM kartica registrirana na vas osobno, zabranite njegovu zamjenu proxyjom.

  35 cool proizvoda s AliExpressom za mačke i njihove vlasnike

Što učiniti ako scammers napiše novac s kartice

Sporovi između klijenata i banaka nisu rijetki. Prvo, nakon što su saznali o neovlaštenoj otpisanju sredstava s računa, zatražiti da vrate krv, a potonji često dobivaju ruke: “Rekli ste sami prevaranti.”

U 2011. godini stupio je na snagu Savezni zakon br. 161 “Na nacionalni platni sustav”, koji je osmišljen kako bi pojednostavio i unaprijedio praksu pružanja usluga platnog prometa. Posebno je uspostavio pravnu osnovu za cijeli sustav platnog prometa u cjelini i prilagodio pravila za provedbu nenovčanih plaćanja, kao i izdavanje i korištenje elektroničkog novca.

U 2014. godini stupio je na snagu članak 9. ovog zakona. Norma štiti korisnike bankovnih kartica od prijevare. Zakon određuje pretpostavku nevinosti klijenata. Banka je dužna vratiti iznose prenesene s računa klijenta kao rezultat neovlaštene operacije, osim ako se ne dokaže da je korisnik sam prekršio postupak korištenja elektroničkog platnog sustava.

Drugim riječima, zakon razlikuje odgovornost banke i klijenta.

 1. Banka je obavijestila klijenta o neovlaštenoj operaciji? Ako ne, odgovornost je u cijelosti u banci. Ako je tako, idite na stavku broj 2.
 2. Klijent je obavijestio banku najkasnije sljedeći radni dan nakon obavijesti banke da je transakcija dovršena bez njegovog (klijentovog) suglasnosti? Ako nije, odgovornost je klijentu. Ako ste informirani, idite na stavku broj 3.
 3. Banka je mogla dokazati da je klijent prekršio postupak korištenja elektronskih sredstava? Ako je tako, odgovornost je klijentu. Ako nije, odgovornost je u potpunosti banka i dužna je nadoknaditi klijentu za puni iznos sporne operacije.

Obvezan uvjet za naknadu neovlaštenih otpisanih sredstava je obavijest banke o korištenju kartice bez suglasnosti nositelja.

Recite banci da je kartica neko drugo koristila, što trebate najkasnije jedan dan, Dan nakon što je korisnik otkrio prijevaru.

Usklađenost s tim rokovima je vrlo važna. Dospjela – ne možete računati na povrat sredstava.

Osim toga, klijent mora imati dokaz o obavijesti na njegovim rukama. Ovo je druga kopija prijave banci uz napomenu o prihvaćanju ovlaštenog zaposlenika ili pisanu obavijest o slanju vrijednog registriranog pisma na adresu banke s popisom ulaganja.

Žalba banci ne ukida ili zamjenjuje žalbu agencijama za provođenje zakona.

nalazi

Dakle, kratki algoritam akcija za ilegalno otpis sredstava s bankovne kartice je kako slijedi:

 1. Nemojte paničariti, nazvati banku i blokirati karticu. Osim toga, od operatora tražimo da navedu saldo na računu i posljednje izvršene transakcije.
 2. U roku od 24 sata ići Idemo u banku i napišemo prijavu. Moramo nužno izdati kopiju zahtjeva od ovlaštenog zaposlenika banke.
 3. Ako zaposlenici kreditne institucije na neki način to spriječe i odbiju prihvatiti prijavu (obrasci su završeni, tehnički prekidi, itd.), Pozivamo se u tužiteljstvo.
 4. Pišemo policiji. Pogotovo ako ste suočeni s pljačkom ili pljačkom.
 5. Čekamo povrat novca.

Ako banka odbije povrat sredstava koja su otpisana s kartice, na primjer, ako se odnosi na kršenje postupka korištenja elektronskih sredstava, možete ostvariti svoja prava na sudu.

Budite oprezni i brinite o svom novcu! Ako imate nešto za dodavanje o zaštiti bankovnih kartica, podijelite svoja iskustva u komentarima.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top