9 Linux distribucija koje će disati život u staro računalo

Mnogi od nas imaju prijenosna računala ili netbooks koji su već dugo. Radili su bez problema sa sustavom Windows XP ili Vista, ali nove inačice operacijskog sustava tvrtke Microsoft već su izvan zuba. Ako pokušate pokrenuti sustav Windows 10, vaš laptop počinje snažno cvrčati, a trendy ravni prozori s ravnim pločama pretvaraju se u slajd, nemojte žuriti da je bacite. Linux će pomoći da se ponovno oživljava.

Instalacija sustava je jednostavna, samo slijedite upute. Dovoljno je preuzeti distribuciju s službene stranice, napisati ga na USB bljesak voziti ili disk i dignuti računalo s ovog diska. Nakon što instalirate Linux, zaboravit ćete na sporost starog računala i probleme s virusima i dobiti ažurirani i podržani sustav na starom hardveru.

Par riječi o okruženjima, ili školjkama, radnoj površini. Uglavnom, ovo je sučelje koje nam omogućuje interakciju s Linuxom. Najpopularnije su školjke KDE, GNOME i Cimet, ali za one koji su vidjeli prijenosna računala i stolna računala, bolje je odabrati nešto lakše. To mogu biti ili Xfce ili LXDE okruženja ili upravitelji okvira okvira kao što su Awesome i i3. Oni su teže konfigurirati od punog oklopa, ali oni mogu raditi na takvom hardveru, gdje čak i LXDE prolazi.

1. Xubuntu

distroscreens.com

Xubuntu je službeni okus popularnog Ubuntua. S razlikom da umjesto da nije previše agilna Jedinstvo, ovdje se koristi Xfce. Ovo je brz, ali funkcionalan i fleksibilan prilagođeni desktop okruženje. Xubuntu je kompatibilan sa svim Ubuntu aplikacijama i spremištima.

Minimalni zahtjevi sustava: procesor s frekvencijom od 500 MHz, 512 MB RAM-a, 7,5 GB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzmite Xubuntu →

2. Lubuntu

distroscreens.com

Još jedan okus Ubuntu, ovaj put s Lxde. Osmišljen je za korištenje na još starijim računalima. Lxde nije tako funkcionalan kao Xfce, ali je nepretenciozan i može se izvoditi na gotovo svim konfiguracijama.

  Kako zaobići iPhone lozinku ako je uređaj zaključan

Minimalni zahtjevi sustava: procesor – od 266 MHz, 128 MB RAM-a, 3 GB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzimanje Lubuntu →

Bodhi Linux

distroscreens.com

Jednostavan i brz distro temeljen na Ubuntu. Upotrebljava laganu Moksha prozirnu okolinu koja sadrži prosvjetljenje 17.

Minimalni zahtjevi sustava: procesor – od 500 MHz, 128 MB RAM-a, 4 GB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzmite Bodhi Linux →

4. Debian

arstechnica.com

Debian je poznat po svojoj stabilnosti i konzervativnosti. Što još treba starije računalo? Ovo je jedna od najstarijih i najpopularnijih distribucija – Ubuntu se temelji na njoj. Debian, za razliku od sljedećeg na popisu za distribuciju, ima prikladan .NET instalacijski program. Sa jednostavnim stolnim okružjem, Debian će se ukorijeniti na bilo kojem hardveru.

Minimalni zahtjevi sustava: procesor – 1 GHz, 256 MB RAM-a, 10 GB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzmite Debian →

5. Arch

in8sworld.net

Arch nije najbolji izbor za one koji se prethodno nisu bavili Linuxom i samo žele instalirati sustav. “Naked” Arch je instaliran na webu, putem naredbenog retka – to će sve izvući iz sebe.

Ipak, Arch je dobar i prokleto brz. U kombinaciji s Xfce, Lxde ili, još bolje, popločenim prozorima menadžera poput Awesomea ili i3, Arch će biti privlačan bilo kojim starim računalom ili prijenosnim računalom. A njegov bogati AUR repozitorij će omogućiti pristup čitavom bogatstvu Linux aplikacija instaliranih jednim klikom.

Minimalni zahtjevi sustava: bilo koji procesor i686 ili x86_64, 128 MB RAM-a, 800 MB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzmite Arch →

6. Manjaro

distroscreens.com

Ako ne želite nered s instaliranjem Arch, pokušajte Manjaro. Ova svodna vilica s prikladnim montažerom i mnogo njegovih značajki. Dolazi s Xfce za starije računalo i KDE za suvremena računala. Osim toga, okus Manjaro s drugim okruženjima podržava zajednica.

  Kako prenijeti instalirani program s jednog računala na drugi

Ako vam se čini da su mnoge nepotrebne stvari instalirane u Manjaro, možete koristiti Manjaro-Architect i izgraditi sustav za svoje potrebe. Uključene su i košulje poput Rolling puštanja i AUR.

Minimalni zahtjevi sustava: procesor 1 GHz, 384 MB RAM-a, 10 GB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzmite Manjaro →

7. Štene Linux

puppylinux.com

10 GB na disku, 5 GB, 3 GB … Ako mislite da je to previše za Linux, pokušajte Puppy. Ova distribucija trajat će samo 200 MB. Istovremeno, Puppy Linux je kompletan sustav s vlastitim programima i spremištima.

Minimalni zahtjevi sustava: procesor – 333 MHz, 64 MB RAM-a, 200 MB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzmite štene Linux →

8. SliTaz

slitaz.org

Čak i kompaktnija distribucija, s ciljem potpunog rada iz RAM-a. U proširenom stanju potrebno je oko 100 MB, slika Live CD je manja od 40 MB.

Minimalni zahtjevi sustava: bilo koji procesor i686 ili x86_64, 128 MB RAM-a, 100 MB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzmite SliTaz →

9. Prokleti mali Linux

damnsmalllinux.org

Đavolji mali Linux, kako to ime sugerira. Unatoč činjenici da je distribucija odgovara na 50MB, programeri uspjeli ovdje strpati Comment player, Dillo preglednik, uređivač teksta Ted, uređivanje Xpaint, preglednik xpdf, emelFM upravitelj datoteka i još mnogo toga.

Minimalni zahtjevi sustava: procesor 486DX, 16 MB RAM-a, 50 MB slobodnog prostora na tvrdom disku.

Preuzmite Damn Small Linux →

Napokon

Instaliranje bilo koje lagane Linux distribucije, dobit ćete ažurirani i moderni sustav na starom uređaju. Možete udobno slušati glazbu, gledati video datoteke i urediti dokumente.

Međutim, to ne rješava problem s memorijom, primjerice, kada radite s teškim web stranicama u pregledniku. Evo nekoliko preporuka.

Na vrlo starim računalima možete koristiti lagane preglednike kao što su Midori ili Dillo. Ili isključite animaciju bljeskalice i skripte u Firefoxu ili Chromeu.

  5 načina dvostrukog provjere autentičnosti, njihove prednosti i nedostatke

Koristite lagane aplikacije umjesto web-usluga u pregledniku. Da biste spremili memoriju, možete gledati YouTube videozapise u VLC-u ili Mpv-u. Možete se spojiti na Spotify putem Clementina. Povežite račune društvene mreže s tvrtkom Pidgin, a umjesto web sučelja Gmaila, pokušajte probati Gearyov klijent e-pošte.

Slijedeći ove preporuke, stari laptop ili računalo pretvorit ćete u radno sposobno osoblje sposobno za obavljanje osnovnih zadataka.