Kako sigurnosno kopirati računalo i pametni telefon

Osnovni principi sigurnosne kopije

 1. Pravilnosti. Izrada sigurnosnih kopija trebala bi biti redovita poput četkanja zuba ujutro.
 2. Provjerite. Provjerite sigurnosnu kopiju koju ste upravo napravili. Bit će to vrlo uvredljivo, ako će vam u osobito stresnom trenutku vaša štapića za spašavanje biti pacifier. Otvorite nekoliko datoteka iz arhive i uvjerite se da rade.
 3. Ništavost. Bolje je da sigurnosne kopije ne budu na jednom mjestu, ali barem u dva. Na primjer, na vanjskom tvrdom disku iu oblaku. Uostalom, diskovi ponekad ne uspiju, a pohrana u oblaku možda neće biti dostupna u pravo vrijeme.
 4. Diferencijacija. Podijelite u nekoliko jasnih kategorija što ćete pohraniti. Podatke različite važnosti zahtijevaju drugačiji pristup arhiviranju.

Sustavna rješenja

Windows

U sustavu Windows postoji redovni alat za sigurnosno kopiranje i vraćanje koji omogućuje spremanje pojedinačnih datoteka i cijele slike s kojih možete vratiti sustav u slučaju kvara.

Windows 7

Idite na “Upravljačku ploču” klikom na lijevu tipku miša na gumbu “Start” i odabirom odgovarajuće stavke. Na upravljačkoj ploči odaberite Sustav i sigurnost → Arhiviranje podataka računala → Konfiguriranje sigurnosne kopije.

Tada će vas sustav tražiti da navedete mjesto za spremanje arhive. Napomena: ako želite sigurnosno kopirati podatke s pogona C, nećete ih moći spremiti tamo. Da biste to učinili, morate odabrati drugi medij, na primjer, drugi fizički disk, USB bljesak voziti, DVD ili mapu na lokalnoj mreži. Ako se sjetite načela izrade sigurnosne kopije, arhivu treba pohraniti na zasebnom mediju, a ne na istom računalu s kojeg je kopija napravljena.

Kako sigurnosno kopirati na Windows

Zatim vas sustav traži da automatski ili ručno odaberete mape za arhiviranje. Kliknite “Dajte mi izbor” i u prozoru koji se otvori odaberite mape koje želite spremiti. Kliknite “Dalje” → “Spremi postavke i izađi”.

Sada u prozoru “Arhiviranje ili vraćanje datoteka” pojavio se gumb “Arhiva”. Klikom na nju započet će postupak arhiviranja podataka.

Kako napraviti sigurnosnu kopiju na sustavu Windows 7

Oporavak se odvija na istom principu. Da biste to učinili, kliknite “Odabir drugog sigurnosnog kopiranja da biste vratili datoteke” i navedite onu na kojoj je izrađena sigurnosna kopija.

Windows 8 i više

Ugrađeni alat “Povijest datoteka” omogućuje arhiviranje u načinu stvarnog vremena. Za rad, potrebno je samo početno podešavanje.

Idite na “Upravljačku ploču”. Da biste to učinili, desnom tipkom miša kliknite gumb “Start” i u kontekstnom izborniku pronađite željenu liniju.

Za mjesto pohrane odaberite pogon koji nije upravljački sustav, USB memorijski pogon ili mrežna mapa. Kliknite Omogući.

„Povijest datoteke” će automatski kopirati slijedeće biblioteke: „Dokumenti”, „Music”, „Slike”, „video” – i standardni korisnički mapa: Windows „desktop”, „favoriti”.

Prema zadanim postavkama, sigurnosne kopije se izvršavaju svakih sat vremena, ali možete to promijeniti, primjerice, za 10 minuta. Međutim, to će zahtijevati više prostora na disku. Vrijeme pohranjivanja svake kopije može se podesiti u izborniku “Napredne postavke”.

MacOS

Time Machine je standardna Appleova rješenja dizajnirana za stvaranje sigurnosnih kopija aplikacija, datoteka i mapa, dokumenata, videozapisa, glazbe.

Da biste radili s vremenom, trebate pohranu podataka treće strane, kao što je USB bljesak voziti, vanjski tvrdi disk ili rješenje za mrežu Time Capsule.

Kada spojite vanjski pogon na Mac, trebali biste biti upitani: trebate li ga koristiti kao pričuvnu pohranu? Odaberite “Koristi kao pričuvni pogon”.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju na MACOS-u

Ako se prozor ne pojavi, potrebno je ručno odabrati disk za sigurnosno kopiranje:

 • idite na izbornik i otvorite postavke vremenskog stroja;
 • kliknite na “Select a backup drive”;
 • navedite potrebnu i kliknite na “Koristi disk”.

Vremenski stroj

Sigurnosne kopije će se automatski izraditi jednom u satu, kopije za protekli mjesec – svaki dan, i sigurnosne kopije za cijelo vrijeme – svaki tjedan. Nemojte se bojati da će volumen tvrdog diska biti mali. Time Machine će samo spremiti izmijenjene podatke, a stare kopije će se automatski izbrisati dok je prostor na disku pun.

android

Usluga Android Backup

Koristi se za stvaranje sigurnosnih kopija podataka Google računa. Uz pomoć će biti moguće spremiti:

 • podatke o Wi-Fi mrežama;
 • desktop wallpaper;
 • Postavke usluge Gmail
 • Aplikacije Google Play
 • jezika i postavki unosa;
 • datum i vrijeme;
 • postavke brojnih aplikacija treće strane.

Da biste izradili sigurnosnu kopiju, trebate:

 • Otvorite postavke uređaja;
 • idite na “Osobni podaci” → “Vraćanje i vraćanje”;
 • omogućiti “sigurnosno kopiranje podataka”.

Da biste vratili podatke na drugom uređaju, dovoljno je da se prijavite svojim računom. Da biste vratili postavke spremljenih aplikacija, idite na “Osobni podaci” → “Vraćanje i vraćanje na zadano” → “Automatsko popravljanje”.

  Kako zaobići iPhone lozinku ako je uređaj zaključan

sinkronizacija

Android ima uobičajeni alat za sinkronizaciju koji omogućuje spremanje korisničkih kontakata instaliranih iz aplikacije, kalendara, postavki prikaza, jezika i metoda unosa Google Playa, podataka Google kalupa i postavki za neke aplikacije treće strane. Alat zahtijeva obvezni Google račun.

Prema zadanim je postavkama omogućena sinkronizacija u sustavu Android. Ako želite dobiti najnoviju sigurnosnu kopiju, učinite sljedeće:

 • otvorene postavke telefona;
 • u odjeljku “Računi i sinkronizacija” odaberite Google;
 • potvrdite okvire i kliknite “Sinkroniziraj”.

Kako sigurnosno kopirati na Androidu Računi i sinkronizacija

Podaci će se automatski poslati u Googleov prostor za pohranu. Da biste ih vratili na drugi Android uređaj, dovoljno je za povezivanje računa na računu.

Također možete sinkronizirati najpopularnije račune: Skype, Telegram, Viber i VKontakte. Za sinkronizaciju fotografija i slika na Androidu nalazi se ugrađena Google foto rješenje.

iOS

iTunes

Appleova univerzalna aplikacija za preuzimanje i reprodukciju sadržaja. Omogućuje lokalno spremanje podataka s uređaja povezanog s računalom sa sustavom Windows ili MacOS. To je osobito korisno kada nemate pristup Internetu.

Da biste stvorili kopiju pomoću programa iTunes, učinite sljedeće:

 • spojite uređaj na računalo;
 • idite na karticu Uređaji;
 • kliknite “Sinkroniziraj”.

Na sličan način možete spremiti gotovo sve podatke s telefona ili tableta:

 • slike;
 • bilješke;
 • popis kontakata;
 • kalendar;
 • SMS / MMS poruke;
 • Safari preglednik;
 • postavke za pristupne točke;
 • aplikacijski podaci;
 • glavnom zaslonu.

iCloud

Cloud usluga za pohranu korisničkih podataka. Kao i svaki oblak, postoje dva ograničenja: potreba za pristupom internetu i relativno malu količinu slobodnog prostora (5 GB).

Za spremanje podataka pomoću iClouda na uređaju otvorite Postavke → iCloud → Sigurnosna kopija i pokrenite postupak stvaranja kopije.

ICloud pohranjuje:

 • kupnja povijesti u App Storeu;
 • slike;
 • postavke telefona;
 • aplikacijski podaci;
 • glavni zaslon;
 • zvona;
 • govorna pošta.

Softverski alati

Windows

Praktična sigurnosna kopija

dozvola: komercijalni softver.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

Jednostavno rješenje za stvaranje sigurnosnih kopija. Omogućuje spremanje kao zasebne datoteke (fotografije, glazba ili filmovi) i pošte, primjerice iz programa Microsoft Outlook ili TheBat.

U glavnom prozoru programa kliknite “Napravi novi zadatak” → “Izradi sigurnosnu kopiju”. Iz stabla direktorija odaberite podatke koje želite spremiti. U našem slučaju, to će biti mapa “Music” na radnoj površini.

Praktična sigurnosna kopija

Kliknite “U redu” → “Dalje” i odaberite put za buduću sigurnosnu kopiju. Na primjer, bljesak voziti na koji je sustav dodijelio pismo količine E.

Handy Backup: odabir pohrane

Navedite vrstu kopiranja i kliknite “Dalje”. Odaberite koja će arhiva biti: zajednička za sve datoteke ili jedan za svaku. Ako želite, postavite lozinku.

Zatim program predlaže postavljanje rasporeda stvorenog zadatka, na primjer, automatski arhiviraj ovu mapu nedjeljom u 23:00. Ali ako je zadatak jednokratan, tada se ovaj korak može preskočiti.

Konačno, navedite zadatak i kliknite “Gotovo”. Arhiviranje je dovršeno.

Isti princip koristi se za vraćanje podataka. Odaberite spremljenu kopiju, a zatim odredite gdje ga želite vratiti.

Probno razdoblje korištenja programa je 30 dana. Punu osnovnu verziju programera nude kupnju za 800 rubalja. Postoje i druge verzije Handy Backup – Professional i Expert. Njihove su mogućnosti puno šire i izoštrile za profesionalne potrebe, za naše svrhe dovoljna je standardna verzija.

Preuzmite HandyBackup →

Genie Timeline

dozvola: shareware.

Podrška ruskom jeziku: br.

Još jedno rješenje za stvaranje sigurnosnih kopija i vraćanje izgubljenih datoteka. Sučelje je tako jednostavno i jasno da čak i odsutnost ruskog jezika neće postati prepreka.

Prvo odaberite gdje spremiti podatke. Neka bude prijenosni disk E.

Genie Timeline

Sljedeći korak je da navedete podatke za spremanje. Program nudi i pametan izbor, gdje možete odmah primijetiti desktop datoteke, mape sustava “Pictures” ili “Video” i stablo direktorija. Idite na njega i spremite već poznatu mapu “Music”.

Genie Timeline: odabir podataka

Nakon što kliknete na kvačicu, otvorit će se prozor arhive. Na odabranom disku program automatski stvara mapu Genie TineLine, gdje stavlja spremljene datoteke.

Funkcije spremanja i vraćanja dostupne su u osnovnoj verziji Genie Timeline Free. Produžene inačice Genie Timeline Home i Genie Timeline Pro znatno su snažnije: slanje obavijesti e-poštom, šifriranje podataka s visokim stupnjem zaštite i postavljanje rasporeda. No, za spremanje kućnih datoteka dovoljno je dovoljno i verzija Slobodnog.

Genie TineLine ima aplikaciju za iOS, pomoću koje možete provjeriti status sigurnosnih kopija na računalu.

  Kako prenijeti instalirani program s jednog računala na drugi

Preuzmite Genie Timeline →

Acronis True Image

dozvola: komercijalni softver.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

Snažan alat za stvaranje sigurnosnih kopija i obnavljanje podataka. Sigurnosne kopije možete spremiti ne samo na fizičkim diskovima, već i na vlastitoj usluzi oblak usluge Acronis. Međutim, za to ćete se morati pretplatiti za godinu dana, a iznos koji se pruža će ovisiti o tarifnom planu. Standardnom pretplatom dodjeljuje se 50 GB, uz kupnju premium verzije – od 1 TB.

Odmah nakon instalacije, program traži da odaberete koje podatke šaljete kopiji: s cijelog računala, od diskova i particija ili odvojene mape.

Acronis True Image

Odaberite “Datoteke i mape” i navedite potrebne. Neka bude ponovno mapa “Music” na radnoj površini. Kliknite “U redu” i idite na odabir pohrane.

Acronis True Image: odabir pohrane

Odaberite bljesak voziti E, ponovno kliknite “U redu” → “Napravite kopiju”. Na flash pogonu je stvorena kopija mape “Music”.

Acronis ima i druge korisne funkcije. Na primjer, “Arhiviranje” omogućuje oslobađanje prostora na disku pakiranjem velikih datoteka, a alat “Kloniranje diskova” stvorit će kompletnu kopiju lokalnih diskova, što će, ako to ne uspije, vratiti izvorno stanje sustava.

Trošak programa je 2 700 rubalja. Standardna pretplata za godinu dana koštat će korisnika 2.400 rubalja, proširena pretplata košta 5.100 rubalja. Mobilne aplikacije rade zajedno s verzijom računala i besplatno ih preuzete.

Preuzmite Acronis True Image →

MacOS

Ugljični Cloner

dozvola: komercijalni softver.

Podrška ruskom jeziku: br.

Uslužni program za stvaranje dupliciranog diska. Nije osigurana podrška za ruski jezik, ali neće biti teško razumjeti sučelje.

U izvornom disku odaberite disk koji želite kopirati. Na ciljnom disku odredite mjesto kopije. Pokrenite postupak pomoću gumba klon.

Ugljen srebro Cloner

Slobodno vrijeme korištenja programa je 30 dana. Nakon Carbon Cope Cloner košta 2 405,65 rubalja.

Preuzmite Carbon Cope Cloner →

android

helijum

dozvola: shareware.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

Prikladno rješenje za izradu sigurnosnih kopija i sinkronizacija aplikacija na Androidu, koja ne zahtijeva root-prava. Međutim, za punopravno raditi, morat ćete instalirati Helium na računalo sa sustavom Windows, Linux ili macOS.

Nakon instalacije aplikacije na smartphone, odmah ćete primiti obavijest o potrebi za verzijom desktop. Za jednostavnu instalaciju i vrijeme uštede, program predlaže slanje veze u brzom glasniku ili putem e-pošte. Idite od tamo na vezu do web mjesta programa, preuzmite i pokrenite. Instalacija u stilu “Dalje” → “Dalje” → “OK” ne uzrokuje komplikacije.

Dok se program instalira, mobilna aplikacija traži da povežete telefon s računalom i omogućite ispravljanje pogrešaka putem USB veze.

helijum Helium za Android

Nakon primitka obavijesti o uspješnoj sinkronizaciji, smartphone se može odspojiti s računala.

Otvorite mobilnu aplikaciju. Na popisu instaliranih programa odaberite željene programe i kliknite gumb “Rezerviraj”. Odredite gdje će se pohraniti sigurnosna kopija i pričekati da se postupak dovrši.

Helium: odaberite aplikaciju Helium: odabir mjesta rezervacije

Da biste vratili iz sigurnosne kopije, idite na karticu “Vraćanje i usklađivanje”, odredite mjesto pohrane s kopijom, odaberite potrebne aplikacije i kliknite “Vraćanje”.

Osnovna verzija programa je besplatna, trošak proširenog iznosi 149,86 rubalja.

Poboljšana inačica omogućuje:

 • onemogućiti oglašavanje;
 • postaviti sigurnosnu kopiju na raspored;
 • Omogući sinkronizaciju između Android uređaja
 • spremite podatke u oblak.

Aplikacija neće moći instalirati vlasnike Motorola uređaja i nekih Sony modela.

Titanium Backup

dozvola: shareware.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

Najpopularniji alat za aplikacije sigurnosnih kopija Android aplikacija. Zahtijeva korijenski pristup uređaju.

Da biste izradili sigurnosnu kopiju jedne ili više aplikacija, otvorite karticu “Sigurnosna kopija” koja pruža kompletan popis instaliranog softvera. Uskličnik u blizini aplikacije ukazuje na to da za njega još nije stvorena kopija. Ikona telefona znači da je program pohranjen na unutarnjoj memoriji uređaja. Ikona SD kartice označava aplikacije pohranjene na memorijskoj kartici.

Odaberite program i kliknite “Spremi” u otvorenom izborniku.

Titanium Backup Titanium Backup za Android

Izrađena je sigurnosna kopija. Sada, ako ponovo unesete aplikaciju, možete vidjeti gumb “Vrati”.

Titanum Backup podržava grupni rad s aplikacijama i sigurnosnim kopijama. Da biste to učinili, idite na “Izbornik” → “Radnje serija”.

Ova vam funkcija omogućuje:

 • da biste provjerili sigurnosne kopije – i nedavno stvorene i sve u cijelosti – za pogreške;
 • napraviti sigurnosne kopije svih instaliranih aplikacija;
 • napraviti sigurnosne kopije svih podataka sustava;
 • izbrisati stare sigurnosne kopije;
 • vratiti sve sigurnosne kopije;
 • vratiti sve podatke sustava;
 • Izbriši spremljene aplikacije
 • izbrišite sistemske ili korisničke aplikacije.

  OLED-TV: Prednosti i nedostaci tehnologije

Funkcija Titanium Backup je mnogo šira, ali za naše potrebe, dovoljno navedene značajke.

Proširena verzija Titanium Backupa košta 349 rubalja. Njegove glavne značajke:

 • Napravite više sigurnosnih kopija za aplikaciju;
 • šifriranje suvišnih podataka;
 • skeniranje svih arhiva;
 • zamrzavanje u serijama i odmrzavanje aplikacija;
 • sinkronizacija sigurnosnih kopija s oblakom.

iOS

iMazing

dozvola: komercijalni softver.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

kompatibilnost: Microsoft Windows, MacOS.

Zapravo, to je upravitelj datotekama s ponuđenom rezervnom opcijom. U mnogim pogledima slično iTunesu, ovdje je samo lakše i ugodnije raditi u njemu. Možete prenositi podatke putem kabela ili Wi-Fi mreže, a iMazing ne ograničava broj priključenih uređaja.

Kada povežete uređaj s računalom, iMazing automatski čini ga sigurnosnim kopijom. Vrlo je korisno mijenjati podatke izravno u spremljenoj kopiji: sljedeći put kada se spojite, promjene podataka odmah se sinkroniziraju.

Slobodno razdoblje je 30 dana, nakon čega ćete morati platiti 39,99 dolara za korištenje na jednom računalu.

Preuzmite iMazing →

BackupAZ

dozvola: komercijalni softver.

Podrška ruskom jeziku: br.

kompatibilnost: iOS.

Alat za sigurnosno kopiranje uređaja s zatvorskom kaznom. Omogućuje spremanje bilješki, kontakata, fotografija, poruka, povijesti poziva i još mnogo toga.

Da biste izradili sigurnosnu kopiju, jednostavno odaberite ono što želite spremiti i kliknite odgovarajuću ikonu. Kopija se može pohraniti na pametni telefon, računalo, u oblaku ili poslati na e-poštu.

Da biste vratili podatke, kliknite gumb Vraćanje u izborniku na lijevoj strani zaslona.

BackupAZ BackupAZ za iOS

Cijena BackupAZ-a iznosi 2,99 dolara.

ilex

dozvola: slobodnog softvera.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

kompatibilnost: iOS.

A ovaj softverski proizvod zahtijevat će vam zatvaranje jahača. Besplatna aplikacija iLex vam omogućuje apsolutno spremanje bilo kakvih podataka s uređaja, osim što za njegov rad ne treba računalo.

Nakon stvaranja sigurnosne kopije, spremite ga na mjesto gdje želite, a nakon ponovnog zazivanja uređaja ili u slučaju gubitka, kopirajte arhivu na telefon i vratite potrebne informacije.

ilex iLex za iOS

Cydia

dozvola: slobodnog softvera.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

kompatibilnost: iOS.

Također možete spremiti aplikacije kupljene putem Cydia na svoje standardne načine: bilježi sve kupnje napravljene s vašeg računa.

Da biste to učinili, samo idite na Upravljanje računima, unesite račun i odaberite Installable Purchases. To je jedini način da se to učini samo za kupljene aplikacije. Informacije o besplatnoj Cydiji ne štedi.

Cloud Solutions

Google disk

dozvola: shareware.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

kompatibilnost: preglednicima, Microsoft Windows, MacOS, Android, iOS.

Omogućuje vam spremanje korisničkih podataka na Google poslužiteljima, ograničavanje prava pristupa datotekama i mapama, dijeljenje i dijeljenje s drugim korisnicima Interneta.

Repozitorij uključuje:

 • Google disk – služi za pohranu datoteka;
 • Gmail – zadržava kontakte korisnika i snažan je klijent e-pošte;
 • Google fotografija – automatski pronalazi slike na uređajima i sprema ih u oblak.

15 GB je besplatan. Za veći iznos će morati platiti od 2,99 do 299 dolara. Maksimalni kapacitet memorije je 30 TB, a datoteka za preuzimanje je 5 TB.

Microsoft OneDrive

dozvola: shareware.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

kompatibilnost: preglednicima, Microsoft Windows, MacOS, Android, iOS.

Microsoftovo rješenje za pohranu korisničkih podataka. Trenutno zauzima jedno od prvih mjesta među skladištima datoteka. Da biste ispravno radili, potreban vam je Microsoft račun.

Omogućuje besplatno pohranjivanje do 5 GB podataka u poznatom korisničkom doživljaju sustava Windows. Cijena od 50 GB iznosi 1,99 dolara mjesečno.

Dropbox

dozvola: shareware.

Podrška ruskom jeziku: tamo.

kompatibilnost: preglednicima, Microsoft Windows, MacOS, Android, iOS.

Drugi prostor za pohranu koji vam omogućuje da zadržite datoteke na poslužiteljima u oblaku i dijelite ih s drugim korisnicima interneta. Podržava sigurnu enkripciju koja jamči sigurnost pohranjenih podataka, integrira se sa sustavom Microsoft Office 365, omogućuje stvaranje pristupnih veza i postavljanje lozinke na njih, odreže prava na datoteke i mape.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤