OLED-TV: Prednosti i nedostaci tehnologije

Što je zanimljivo o OLED tehnologiji?

OLED (organska LED) naziva se budućnošću televizijske tehnologije koja obećava zasićene boje, uključujući duboke crne boje i smanjenje zamućenja kretanja.

Čini se da se nova tehnologija ne razlikuje mnogo od rasprostranjenijih LED ploča na tržištu. Ali riječ “organski” podrazumijeva razliku u načinu prikazivanja slika na zaslonu.

Koje su prednosti OLED zaslona?

LED zaslon – zaslon s tekućim kristalima s poboljšanim LED pozadinskim osvjetljenjem. U modernim LCD televizorima, tekući kristali se okreću pod djelovanjem struje i pale svjetlost kroz svaki piksel slike. Svjetlost prolazi kroz filtere (crvena, plava i zelena), a kada se miješaju, oni rezultiraju bojama od tamno do bijele boje. Ako se svi kristali rotiraju tako da ne propustite bilo koju od tri boje, tada je izlaz crn.

Kristali imaju svoje prednosti: niske cijene, finoća i lakoća materijala, ali postoji značajan nedostatak – razina crne boje. Kristali se preklapaju svjetlosti, ali pozadinsko svjetlo i dalje funkcionira. Svjetlo pada na “crne” piksele, što čini da tamna slika izblijedi.

U OLED ekranima nema pozadinskog osvjetljenja – svaki pojedinačni piksel emitira svjetlost samostalno tijekom isporuke električne struje do njega. Ako piksel ne dobije električnu energiju, onda vidimo odsutnost svjetla – prave crne boje.

Apsolutno nulte vrijednosti za boju i svjetlinu mijenjaju percepciju kontrasta. Na OLED zaslonu, čak i minimalna količina svjetlosti u mračnim dijelovima slike se percipira da je svjetlije u odnosu na LED zaslone. Osim toga, pikseli na OLED zaslonima mogu gotovo odmah promijeniti boju, za razliku od kašnjenja na LED pločama, za aktiviranje i kretanje kristala što zahtijeva više vremena.

Još jedna prednost OLED tehnologije, koja slijedi od razine crne i kontrasta, je realno zasićene boje.

  Kako se prebaciti s osobnog Facebook profila na profesionalnu stranicu

Napravljaju li pikseli na OLED zaslonima?

Na starim plazma TV-ima mogli bi izgorjeti pikseli na onim dijelovima zaslona gdje je bilo dugo statično, poput logotipa kanala ili izbornika video igara. Tragovi takvih predmeta mogu biti trajno “imprinted” na zaslonu, pa su proizvođači dodali posebne alate u postavke televizora kako bi se to moglo izbjeći.

To nije tipično za OLED-zaslona, ​​ali ako je statična slika lijevo na nekoliko sati, to mogu „objesiti”, ostavljajući slab trag oko sat vremena, a potom u potpunosti nestati. U redu je da se TV neće dogoditi.

Koliko OLED zaslona svijetli?

Ako TV ima naljepnicu Ultra HD Premium, njezini bi pikseli trebali postići minimalni prag svjetline. Ta se vrijednost može razlikovati ovisno o dubini crne boje. Ako je crna razina na OLED ploči negdje između 0,0005 i 0,5 cd / m2, maksimalna svjetlina za takav TV trebao bi početi od 1.000 cd / m2. No, ako je zaslon u stanju još tamnije boje, tada njegov maksimum može početi već od 540 cd / m2.

Svjetlina OLED TV se vidi, ovisno o mjestu gdje se to mjesto, tako da je soba s jakom svjetlu rub ekrana u organske svjetlosne diode neće biti puno izraženije. Jeftine OLED ploče daju svjetlinu na razini od 700-800 cd / m2, dok su LED-televizori sposobni više – 1 400-1 500 cd / m2.

Ove godine bit će novi modeli OLED-TV-a s osvjetljenjem do 2.000 cd / m2, no njihova je cijena vjerojatno da će zadovoljiti korisnike.

Maksimalna svjetlina zaslona od 800 cd / m2 njegove prednosti nad LCD televizorima su vidljive noću pri slabom osvjetljenju ili tijekom dana s zatvorenim zavjesama. Potrebno je samo prigušiti svjetlost, jer postaje očit utjecaj crne boje na kvalitetu slike.

  10 načina za ubrzanje preglednika Google Chrome

Međutim, duboka crna boja nije magična snaga koja pretvara bilo koji film na zaslonu. Ponekad, primjerice, u uslugama za streaming, crna boja može biti kodirana ne kao potpuni odsutnost svjetlosti, već kao lakša verzija.

Koji su nedostaci OLED tehnologije?

Kao iu slučaju kvalitete boje, smanjenje zamućenja kretanja ovisi o izvornom sadržaju. Teoretski, OLED tehnologija nadmašuje LCD i LED standarde u prijenosu pokreta.

U praksi, samo posebno pripremljene datoteke i način smanjenja zamućenja dovode do istaknutih rezultata. Dinamični filmovi s frekvencijom slike od 24 sličice u sekundi neće raditi. Istodobno, prilično je teško pronaći videozapis u 4K rezoluciji, istodobno s realnim bojama i visokom brzinom prikaza za opravdanje kupnje skupe OLED ploče.

Kupite OLED TV ili ne?

Do sada, za većinu kupaca, odgovor je ne. Ako ne trebate obvezni standardi podržava HDR-10 ili Dolby Vision, možete provesti mnogo manji iznos na LED-TV s 4K rezolucije, niske mutnih slika i odgađanje ulazni signal. Ne dobijete najslikovitiju sliku, ali možete, na primjer, kupiti dobar audio sustav.

Ako se ipak želite pridružiti svijetu HDR-a, onda je u ovom slučaju bolje odabrati OLED zaslon, ali je potrebno pravilno kalibrirati. Za velike sobe, takvi televizori nisu profitabilni za kupnju, osim ako nemate više od 20.000 dolara na 77-inčnom LG modelu.

Niske razine zamućenja i svijetle boje OLED paneli su također dobro prilagođen za igranje, ali je potrebno uzeti u obzir veću odgodu ulaznog signala, što utječe na brzinu i kontrolu je osobito bitno za online igranje. Ovaj problem su proizvođači već počeli riješiti nadogradnje firmvera.

HDR-standard i OLED tehnologije iznenadit će vas kvalitetom slike, ali sadržaj koji je prikladan za njih još uvijek nije dovoljan.

  Hakeri su hakirali iCloud i spojili intimne fotografije Jennifer Lawrence i drugih poznatih osoba

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top