Vodič emoticonima: kako ih razumjeti i ne upadati u neugodnu situaciju

Emoticons tako čvrsto ušli u naš život da bez njih abeceda izgleda nepotpuna, a poruke izgledaju suhe i odvojeno. Ali čak iu takvoj neozbiljnoj i djetinjasto jednostavnoj stvari, kao raspored emojija, postoje suptilnosti.

Što znače različiti smajlići?

S emoticons-objects sve je jednostavno: oni znače ono što oni opisuju. Lopta je lopta, a budilica je budilica i nema razloga za razmišljanje. Ali s lica osmjesima, zadatak postaje složeniji. Nismo uvijek u stanju ispravno pogoditi emocije na licima živih ljudi, što možemo reći o fizionomiji kolobaka. Postoje emoticons, čije je značenje očito:

– zabava, smijeh, radost, radost.

– tuga, tuga, tjeskoba, nezadovoljstvo.

– razigrano raspoloženje, zadirkivanje.

– iznenađenje, čuđenje, šok, strah.

– Gnjev, bijes, bijes.

smajlići i još nekoliko takvih – svih mogućih varijanti obitelji i romantičnih sindikata.

No, među emoticonima i onima, čije se značenje može protumačiti dvosmisleno, pa čak i potpuno uništiti:

osmijeh – osmijeh prikazuje plačući u tri – dobro, dva – osoba potok, ali u verziji za Apple uređaje zbog uzdignutih obrva, a ne iskrivljena jecaji ustima se često percipira kao smijeha do suza. Točno je s tim: želiš ih označiti tugom, i bit ćete pogrešno shvaćeni.

– na ideji da taj osmijeh treba šutjeti. Umjesto toga, samo se plaši do smrti.

smilie đavo – ako je sa zlobnim penisom emodzhi sve više ili manje jasno (“bijesan kao pakao”), veseli demon demonira malo. Najvjerojatnije nije samo bijesan, već i predviđa plesati na grobu vašeg protivnika. A ti, možda, samo htio pokazati originalnost i poslati osmijeh s neobičnim osmijehom.

emoji – unatoč činjenici da su tri mudri majmuni nisu vidjeli ništa, nije čuo i nije točno reći zbog svoje mudrosti, njuška zatvaraju oči, usta i uši srama, zbunjenosti i nemira.

emoji pečata – skup mački osmijeh za one koji misle da obični koloboki nisu dovoljno izražajni i žele dodati emocije svojim emocijama.

Smiješna ruka – umjesto “hello” i “bye” možeš valjati rukom.

emojske ruke – podigao ruke, gesta radosnog pozdravlja ili veselja.

emojske ruke – pljesak i iskren i sarkastičan.

emoji molitva – ako na ovoj slici vidite ruke presavijene u molitvenoj gesti, tada za vas emoji mogu značiti “hvala” ili “molim”. Pa, ako ovdje vidite “dati pet”, onda ste vrlo vesela osoba.

prst smiley – podignuta kažiprst mogu naglasiti važnost poruke ili izraziti zahtjev za prekid sugovornika pitanje ili jednostavno ukazuju na prethodne chat poruke.

smiješni prsti – prekriženi prsti za sreću.

osmjeh dlan – za nekoga je to “zaustavljanje”, a za nekoga “dati pet!”.

osmijeh sranje – Ne, ovo nije tartuf. Čak ni tartuf.

emoji goblini ogre i japanski goblin. Čini se da netko nema dovoljno uobičajenih vragova.

emoji nos – lažljivac. Njegov nos raste, kao Pinocchio, svaki put kad laže.

emoji oči – to je široko i zurenje s očima oduševljenja, i trčanje oči lopov, pa čak i lascivious izgled. Ako vam netko pošalje takvu smiješku u komentarima na fotografiju, možete biti sigurni da je fotografija dobra.

emoji oko – i ovo je samo oko i on vas gleda.

smiješni mjesec – Mladi mjesec i puni mjesec. Čini se da nije ništa posebno, ali ti osmjesi imaju svoje obožavatelje koji ih cijene za neobične izraze lica.

emoji djevojka – vrlo česta djevojka u ljubičastoj boji. Njezine geste znače OK (ruke iznad glave), “ne” (prekrižene ruke), “hello” ili “znam odgovor” (podignuta ruka). Ovaj lik ima drugu pozu koja zagonetku mnogima – emoji djevojka. Prema službenoj verziji, on simbolizira radnika za pomoć. Očigledno joj pokazuje ruku kako doći do gradske knjižnice.

emotikona – vidite i ovdje dva napeta lica, vjerojatno neprijateljska? Ali nisu pogodili: prema verziji Appleovih savjeta, to je neugodno lice i tvrdoglavo lice. Tko bi pomislio!

Usput, možete vidjeti smjernice za emotikone u prozoru poruka na MACOS-u, ako otvorite emoto i pomaknete pokazivač preko osmijeha koji vas zanima. Ovdje ovako:

Vrijednosti smajlića

Drugi način pronalaženja smisla osmijeha je da se obratite web stranici emojipedia.org za pomoć. Na njemu ćete naći ne samo detaljan tumačenja emotikona, ali također možete vidjeti kako isti osmijeh izgleda na različitim platformama. Naći ćete mnogo neočekivanih otkrića.

Smajlići na različitim platformama

Tamo gdje je prikladno smiješak

1. u neformalnoj prijateljskoj korespondenciji

Smiješne žute lice prikladne su u osobnoj sobi za razgovor, gdje ne dijelite toliko informacija kao raspoloženja. Uz pomoć emotikona ćete se smijati u šali, suosjećati, graditi lice jedni drugima. Ovdje su emocije mjesto.

2. Kada emocije prskaju preko ruba, a ne dovoljno riječi

Ponekad, kada se nešto vrlo važno događa u našem životu, toliko nas osvajaju da ćemo se rasprsnuti. Zatim napišemo emocionalni post na Facebooku ili postavimo sjajnu fotografiju na Instagramu i ukrasimo ga s velikim raspršenjem osmjeha. Netko to neće voljeti, naravno, ali što sad, da zadavite sve živopisne osjećaje u sebi? Glavna stvar nije zlorabiti takvu javnu manifestaciju nasilnih emocija: to će otuđiti pretplatnike i dovesti u sumnju vašu adekvatnost.

3. dogovorom da označi poruku u radnoj korespondenciji

Ovo je vrlo jednostavan i prikladan način da vidite važne poruke koje zahtijevaju hitnu reakciju. Na primjer, emoji znakovi je super za ove svrhe. Ali morate se unaprijed dogovoriti o slučajevima koji se u vašoj tvrtki smatra hitnim i kakvom ćete osmijehom upotrijebiti za to.

Važno je ne pretjerati: Ako ćete imati osmijeh za hitne poruke, drugi – za hitni treći – za važne vijesti, a onda ubrzo cijeli radni prepiska postala božićni vijenac, koji nitko ne gleda.

Kada je bolje raditi bez emotikona

1. U poslovnoj korespondenciji

Rad nije mjesto za emocije. Ovdje vam treba mirnoća, koncentracija i profesionalnost. Čak i ako želite naglasiti svoju dobru volju ili izraziti svoju zabrinutost zbog situacije, upotrijebite riječi za te svrhe, a ne osmijeh.

2. Pri komunikaciji s strancima

Pogotovo se radi o smiješnim gestikulacijama. Na primjer, emoji veliki prst , koji ste željeli izraziti odobrenje, okončat će vaš dobar odnos s osobom iz Grčke ili Tajlanda. Zašto ste ga poslali u pakao s tom gestom.

Stoga, ako niste sigurni u vaše duboko poznavanje obilježja nacionalne kulture vašeg sugovornika, nemojte riskirati.

3. Čudno, kad razgovarate o osjećajima i emocijama

Osjećaji su ozbiljna stvar. Ako ne samo razgovarate, već otvorite dušu ili podijelite nešto važno, riječi će prenijeti vaše osjećaje i iskustva puno više nego smiješak. “Ti si meni draga od bilo koga na svijetu” znači mnogo više od deset srca u redu. Na kraju, imate samo jedno srce, dajete mu ga.

Zapamtite da su smajlići začin, a ne glavni sastojak. Da biste izrazili svoju poruku, trebaju ih vrlo malo.

Emoji jezik

Sudeći po činjenici da danas gotovo nikakva osobna korespondencija nije moguće bez osmjeha, može se sigurno reći da je emojija postala nezavisni dio jezika. Ponekad se čak i pretvaraju da zamjenjuju svoj jezik: možete napisati cijelu poruku, koristeći samo emotikone. U popularnoj američkoj televizijskoj emisiji Ellen Degeneres postoji čak i posebna rubrika u kojoj su gosti pozvani pročitati frazu u kojoj je dio riječi zamijenjen emotikama:

I ovdje je naziv filma kojeg predlažemo da pogodite je šifriran:

misterij emojija

Pošaljite svoje opcije u komentarima.