VSCOcam. Najcjelovitiji pregled jedne od najboljih mobilnih aplikacija posljednjih godina

Fotografirao sam iPhone na 5 godina. Ne mogu se zvati profesionalac na području fotografije, ali tijekom tog vremena pokušao sam hrpu softvera za snimanje i obradu slika na iPhone, pa sam na njemu napunio mnogo češera.

Većina aplikacija nije jedinstvena. U pravilu, programeri rade u istim segmentima i ne nastoje posebno stvarati nešto novo. Kopiraju sve iste funkcije, jednostavno mijenjaju “omot” – dizajn i sučelje. Postoji mnogo takvih programa i na bilo koji način ne mijenjaju našu ideju fotografije.

Još jedna stvar – aplikacija VSCOcam. Ovo je zaista izvanredan, kvalitetan proizvod koji je imao za cilj zamjenu profesionalne kamere.

Tvrtka i aplikacija

VSCO je tvrtka koja zapošljava ljude iz Apple, MTV, Audi, Levi, Adobe i Sony. Zajedno čine VSCOcam za iPhone, VSCO film alat za obradu slike i dodatak za Adobe Lightroom – VSCO Tipke.
vsco_slideVSCOcam nije samo uređivač fotografija ili aplikacija za snimanje. Možemo reći da VSCOcam – Instagram je «nije za sve»: predivna (jako lijepo!) Filteri, mogućnost finog ugađanja slike, tjedni Digest najboljih fotografija i drugih atributa ozbiljan program.

Cijeli je program podijeljen na nekoliko kartica: Fotoaparat, Knjižnica, Store, Otkriće, VIDEO i Postavke. Razmotrimo pojedinosti o svakoj kartici.

kamera

Ovdje možete snimati slike s ugrađenim alatom programa. Mogućnosti VSCO su više nego dovoljno. Na gornjoj ploči – Postavke snimanja (s lijeva na desno): Bljeskalica, vodič grid ili trg okvir, način snimanja u „slobodnog tiska” u bilo kojem dijelu slike, bijeli zaključavanje ravnoteže, naprednih načina fotografiranja i izbor sučelja temama – tamno ili svijetlo.

poslije svjetla (2)

Nakon postavljanja svih potrebnih parametara, možete nastaviti snimanje. Ovdje je sve normalno – usmjerite telefon na željeni objekt, fokus, odaberite točku ekspozicije i pritisnite okidač. Kada radite u “slobodnom pritisku”, ne možete podesiti fokus i ekspoziciju – ovdje je sve nade u automatskom fokusu i zadanoj ispravnoj boji.

Datoteka 04.08.15, 11 36 35

VSCOcam je uz iOS 8 primio napredni način snimanja, a uz standardne postavke možete ručno podesiti ISO i brzine zatvarača. Da biste odabrali neku opciju, kliknite ikonu u donjem lijevom kutu zaslona za snimanje.

poslije svjetla (3)

knjižnica

Otišli smo na karticu Library, gdje su pohranjene sve slike na kojima ste radili u VSCO. Prikazuju se u obliku kvadrata: 1 × 1 (Velika), 2 × 2 (Medium) ili 3 × 3 (Small). Na prikazanom zaslonu možete podesiti broj prikazanih slika. Tu možete odabrati koje će se fotografije prikazivati: sve, označene, uređene, ne uređene ili sinkronizirane pomoću “oblaka”.

Datoteka 04.08.15, 11 31 21

U sustavu VSCOcam 4.0 pojavila se sinkronizacija oblaka između uređaja. Sada možete početi obrađivati ​​snimku na jednom gadgetu i nastaviti na drugom. Na primjer, počnite na ipadu i nastavite na Androidovom pametnom telefonu. Glavna stvar je da se prijavite na svoj račun na svakom uređaju.

U biblioteci možete dodati ne samo fotografije snimljene u samoj aplikaciji. Kada kliknete “+”, dobit ćete pristup vašem iPhoneu “Camera Roll” i tu možete uvesti potrebne fotografije.

Datoteka 04.08.15, 11 40 13

Jedna od najvažnijih funkcija knjižnice je upravljanje slikom. Jednostavno kliknite na fotografije koje želite i možete ih preuzeti na svoj Grid (ćemo razgovarati o tome kasnije), sinkronizacije u „oblaku” između uređaja, dijeljenje na društvenim mrežama, ili izbrisati.

Način uređivanja

Da biste uredili sliku, kliknite odgovarajući gumb u sredini donje ploče. Ovdje se otvara, možda, najzanimljiviji u cijeloj aplikaciji – modu uređivanja. Najprije ćete vidjeti popis filtara. Da biste primijenili određeni filtar, jednostavno ga dodirnite.

Datoteka 04.08.15, 13 17 30

Ako želite podesiti jačinu filtra, ponovo kliknite ikonu. Intenzitet primjene možete promijeniti u 12 stupnjeva. Prema zadanim postavkama, VSCO ima oko 10 filtara, no ako želite, možete kupiti druge u trgovini. Razgovarat ćemo o tome malo kasnije.

Datoteka 04.08.15, 13 17 48
Prema tvorcima prijave, doslovno su ponovno došli do filtara. Za razliku od drugih razvojnih programera, nisu kopirali i neznatno izmijenili postojeće filtre iz drugih aplikacija. Kao rezultat toga, VSCOcam sadrži, po mom mišljenju, jedan od najboljih (ako ne i najboljih) zbirki filtara za iPhone. I teško je ne primijetiti – uređene slike su vrlo atmosferske, svaki filtar ima svoj “karakter”, svoj vlastiti čip.

Pored filtara, u VSCO-u postoje i standardne opcije za podešavanje fotografija: svjetlina, kontrast, oštrina i tako dalje. Također možete obrezati ili poravnati sliku. Da biste ih posjetili, jednostavno odaberite odgovarajući gumb u načinu uređivanja.

Datoteka 04.08.15, 13 18 57

Valja napomenuti da je u VSCOcam sve uređivanje “nježno” – izvorna fotografija pohranjena je u predmemoriju programa i možete se vratiti u izvornu verziju slike u bilo kojem trenutku. Vrlo je prikladan i poznat svim korisnicima programa Adobe Lightroom na radnoj površini – ovo je stvar stvarno profesionalnih urednika fotografija. Osim toga, počevši od VSCOcam 4.0, aplikacija podržava punu povijest promjena – možete “vratiti” u željeni korak u bilo kojem trenutku.

Foto-14.11.14-0-09-02-310x551 Foto-14.11.14-0-08-54-310x551

Sve te mogućnosti za uređivanje slika daju veliki prostor za kreativnost i eksperimentiranje. Zamislite kakve se različite rezultate mogu postići u VSCOcam, ako svaki filtar ima 12 stupnjeva intenziteta, a osim toga aplikacija ima dobre mogućnosti za “klasično” uređivanje fotografija.

Uzorak fotografija

Kao što kažu, bolje je vidjeti više nego čitati nekoliko puta. Evo nekih primjera slika koje fotograferi koriste pomoću VSCOcam:

dućan

Trgovina VSCOcam sadrži dodatne filtre i mogućnosti uređivanja koje se mogu kupiti za novac. Filteri su podijeljeni u “pakete”, na primjer, filteri za portrete ili crno-bijele filtre. Istodobno, ne kupujete slijepo – svaka ima prilično detaljni opis i primjere slika, što je vrlo cool. Svaki paket košta 2-3 dolara (119-169 rubalja), ali možete kupiti sve pakete s filtrima za 7 USD – tako da ćete uštedjeti oko 10 dolara (600 rubalja).

Datoteka 04.08.15, 11 48 40 Datoteka 04.08.15, 11 48 23

Već sam kupio sve filtre VSCO i ne žalim, s obzirom na koliko često nedavno koristim VSCOcam. Kao što je gore spomenuto, u VSCO – najbolji fotofilteri za iPhone, pa nema razloga da ih ne kupujete.

U budućnosti će se trgovina ažurirati s novim paketima i opcijama prilagodbe. Mislim da će programeri VSCO nastaviti zadovoljiti nas novim čipovima za uređivanje fotografija. Ali čak i sada asortiman trgovine izaziva ugodne emocije.

Otkrijte

Ako tražite inspiraciju ili se samo želite diviti prekrasnim fotografijama snimljenim pomoću VSCOcam, dobrodošli na karticu Otkrijte. Ovdje momci iz VSCO-a povremeno nam upoznaju zanimljive fotografe i neprestano probavljaju najbolje snimke u tjednu.

Odjeljak Otkrijte podijeljen je na 4 kartice. Prvi je rešetka, za koje VSCO kustosi odabiru najbolje fotografije fotografa. Drugi – časopis, gdje se prikupljaju najbolje foto priče. Treći – stočna hrana, gdje možete pratiti slike svojih omiljenih fotografa. Potonja je potraga za korisnicima, slikama i fotografskim pričama iz Časopisa.

profil

Gornja kartica u aplikaciji je vaš profil gdje objavljujete najbolje slike u rešetki, izrađujete foto priče u časopisu i prikupljate slike koje volite u zbirci. Razmotrimo se više na svakom čipu.

rešetka Je li vrpca vaših najboljih snimaka. Vi odabirete koje ćete karte objaviti ovdje iz svoje galerije fotografija. Najbliži analogni je Instagram traka. Razlika je u tome što ne možete staviti “voli”. Postoji još jedan alat za prikupljanje vaših omiljenih slika – zbirka. Ali o njemu malo kasnije.

Datoteka 04.08.15, 12 48 31 Datoteka 04.08.15, 12 48 42

Prilikom registracije računa s VSCO-om, odabirete web adresu vlastite “rešetke” – na primjer marfitsin.vsco.co. Na taj način, vaše fotografije možete gledati izravno u pregledniku.

časopis Možete izraditi lijepu i laconicnu fotografsku priču s vaših fotografija, dodajući im tekstni opis. Priče se mogu spremiti u nacrte kako bi ih kasnije finalizirali. To je važno: možete dodati samo one slike koje ste već prenijeli u galeriju VSCOcam. Stoga, vodite računa o njihovoj dostupnosti unaprijed.

Datoteka 04.08.15, 12 54 02 Datoteka 04.08.15, 12 54 10

Posljednja je značajka zbirka. Ovdje možete sakupiti svoje omiljene fotografije. Da biste spremili snimku, jednostavno kliknite odgovarajuću tipku Spremi u biblioteku u kontekstnom izborniku prilikom pregledavanja snimke u Otkri. Zatim kliknite karticu Zbirka vašeg profila + i odaberite najbolje slike iz biblioteke. Zvuči malo odvratno, ali u stvarnosti sve je puno jednostavnije.

Datoteka 04.08.15, 13 03 04 Datoteka 04.08.15, 13 02 54

Vaš profil ne predstavlja samo vaše fotografije nego i mjesto kreativnosti u časopisu, kao i zbirku vaših omiljenih fotografija. Nedavno je dio profila koji najčešće ažuriraju razvojni programeri, tako da je sada VSCOcam također punopravna zajednica fotografa s potrebnim arsenalom za kreativnost.

postavke

Postavke u VSCOcam ne razlikuju se mnogo od onih u drugim aplikacijama. Ovdje možete pronaći informacije o programu, postavkama za prikaz podataka, linkovima na društvene mreže, licenci. Ovdje, povremeno, možete vratiti sve kupnje napravljene u VSCOcam.

Datoteka 04.08.15, 13 24 30 Datoteka 04.08.15, 13 24 56

rezultati

Tijekom svog postojanja, VSCOcam se ozbiljno promijenio. Do sada je i dalje vodeća aplikacija za mobilne fotografe. Da biste vidjeli hashtagove #vsco i #vscocam na Instagramu, uobičajena je stvar. A ikona aplikacije na milijunima pametnih telefona na iOS i Androidu – još više poznata.

Sada VSCOcam – to nije samo aplikacija za uređivanje slika i punopravni alat za komunikaciju s drugim fotografima, stvaranje foto priče i zbirke slika. Možemo reći da je VSCO postao pravi fenomen.

Ako volite fotografirati na telefonu, ako želite eksperimentirati i uživati ​​u izvrsnim filtera, bolje je VSCOcam još nije smislio ništa, iako su i drugi programeri pokušavaju njihove najbolje.