Как да изберете Bluetooth устройство за слушане на музика

Всеки звук започва от източника. Днес има много безжични протоколи за предаване на звук. Някои от тях са много по-интересни от Bluetooth, но все още не са получили правилното разпространение. Днес, Bluetooth е оборудван с почти всички смартфони, лаптопи и таблети и оборудва устройството с него с USB изход – това е пет минути.

Ето защо днес ще се ограничим до възпроизвеждането на звукови устройства, използвайки “синия зъб” (ръководството е подходящо и за избор на Bluetooth колона). Тази технология има доста дълга история и много клопки, чието съществуване не винаги е известно на потребителите.

Наличието на предавател с Bluetooth не означава, че устройството може да се използва като източник на звук за безжично аудио оборудване. Не всеки Bluetooth ви позволява да слушате качествена музика без изкривяване. Не всеки ще бъде подходящ за слушане на файлове с високи скорости и без загуба на качество формати.

Какво да търсите, за да слушате музика безжично – независимо дали става въпрос само за MP3 или висококачествено копиране с винил, ще разгледаме тази статия.

Нека започнем с най-важното: този параметър директно показва дали можете да слушате музика с устройството.

версия Bluetooth

В съвременните устройства често можете да намерите поддръжка за Bluetooth 3.0 или 4.0, в някои смартфони от висок клас и други приспособления – 4.1. В този случай е възможно закупената слушалка да поддържа връзка само чрез протокола версия 2.1. Адаптери са обратно съвместими, но най-бавния протокол на двете работи, когато е свързан.

Разликата между протоколните версии за нормален потребител е минимална поради обратната съвместимост. Основно това, което прави впечатление – с всяка нова версия устройства намалява консумацията на енергия, но като се започне с 3.0 добавен втори модул за високоскоростен пренос на данни на 24 Mbit / сек.

Версия 2.1 + EDR предава данни със скорост, не по-голяма от 2.1 Mbit / s. Това е достатъчно, за да се възпроизведе потокът от аудио потоци с нисък ток. За да възпроизведете A / V потока, препоръчително е да използвате Bluetooth версия 3.0 или по-нова версия.

Моля, имайте предвид, че за пълно използване като устройство в плейъра, е желателно да има Bluetooth версия 4.0 и по-добре – с намалена консумация на енергия.

Можете да разпознаете този адаптер чрез следните категории.

профили Bluetooth

Профилите представляват набор от специфични функции, поддържани от устройства. От всички използвани в Bluetooth за слушане на музика са интересни следните:

  1. Профил на слушалките (HSP) Необходимо е да свържете слушалката и смартфона и безжичното предаване на моно аудио с битрейт от 64 kbit / s.
  2. Профил за свободни ръце (HFP) също осигурява само предаване на моно, но с по-високо качество.
  3. Разширен профил за аудио разпространение (A2DP) се изисква да предава двуканален аудио поток.
  4. Профил за дистанционно управление на аудио / видео (AVRCP) осигурява контрол върху функциите на устройствата за възпроизвеждане (без това, дори и промяната на звука на музиката е невъзможна).

За да се насладите пълноценно на музиката, се нуждаете от A2DP. Той не само осигурява предаването на аудио потока, но също така контролира компресирането на данни преди предаването.

Въпреки това, дори и ако предаване и възпроизвеждане устройство (например, смарт телефон и безжична слушалка), оборудван с Bluetooth 3.0 или 4.0 и подпомага работата с необходимата протокола, трябва да се обърне внимание на кодека, който се използва.

кодеци Bluetooth

Най-важното нещо за възпроизвеждане на музика на протокола A2DP е кодекът, който компресира аудио потока, предаван на слушалките. Общо има понастоящем три кодека:

  1. Кодиране на подлента (SBC) – кодекът, използван по подразбиране от A2DP и ​​създаден от разработчиците на профила. За съжаление, SBC е много по-грубо от MP3. И така, да слушате музика не се вписва.
  2. Разширено аудио кодиране (AAC) – По-напреднал кодек, използващ други алгоритми за компресиране. Звучи много по-добре от SBC.
  3. AptX – тук е, правилният избор! Най-малко поради способността да прехвърляте файлове в MP3 и AAC без допълнително манипулиране и повторно кодиране. Така че, и без влошаване на звука. Заслужава си обаче да се спомене. За да възпроизвеждате различни скорости, има няколко версии на aptX. Всеки от тях е проектиран за своя звуков поток.
версия Брой поддържани канали Максимален процент на вземане на проби, kHz Квантоване, битов Максималният битрейт Степен на компресия
AptX 2 44.1 16 320 kbps 2: 1
Подобрена AptX 2, 4, 5,1, 5,1 + 2 48 16, 20, 24 до 1,28 Mbps 4: 1
AptX Live n / a 48 16, 20, 24 n / a 8: 1
AptX Без загуба n / a 96 16, 20, 24 n / a n / a
AptX Low Latency  n / a 48 16, 20, 24 n / a n / a


Основните характеристики на последните две версии на кодека са колкото е възможно по-малко забавено възпроизвеждане на аудио и намалено натоварване на процесора при кодиране. Версията Low Latency позволява забавяне от 32 ms между източника на аудио потока и възпроизвеждащото устройство. Това ще намали изкривяването, причинено от оборудването, когато слушате музика.

По този начин, при определени предпочитания, можете да изберете определен кодек. Ако не се очаква възпроизвеждане без загуби поток, и високо аудио забавяне не е от решаващо значение – необходимо е да се ограничи стандарт aptX и да не плаща за следващите версии подкрепа на устройството.

Струва си да припомним, че желания профил и кодека трябва да се поддържа като смартфон (или друг източник на аудио поток), а самата слушалка (или Bluetooth-колона). В противен случай алгоритъмът A2DP автоматично ще започне да използва SBC.

C Bluetooth, всяко две устройства винаги работят, използвайки най-ниската версия, най-простият кодек и протокол. Така че, ако някой от тях няма подкрепата на необходимата технология, няма да можете напълно да се насладите на качеството на звука.

За да слушате музика дълго време, трябва да имате Bluetooth поддръжка поне на версия 3.0, кодека aptX и профила A2DP. За да слушате музика с поддръжка на висока скорост на предаване кодек е необходимо aptX Lossless – никой друг няма да работи, защото музиката ще бъдат компресирани, когато прехвърля към устройството за възпроизвеждане.

Loading...