Syma X5 – квадрокоптер, който всеки може да си позволи

Quadrocopter е мечтата на всеки магьосник, голям и малък. За съжаление обменният курс на долара принуди много от тях да отложат покупката си. Има обаче отлични опции, евтини и висококачествени.

Разбира се, професионалните и търговските четириколки са напълно недостъпни за средния руски потребител. Остана само стая, модел “podadonnye”, който на пръв поглед може да е от интерес само за децата (но ще разкажем за това по-късно). И ако искате нещо по-голямо?

Може би един от най-бюджетните квадрокоптери днес е Syma X5 и неговите модификации. За тези, които не искат да четат много текстове, да речем сега: от този модел можете да започнете запознаването си с полетите на четири- и шест-винтови машини.

quadrocopter
dronk.ru

За по-пациентът: основната причина, разбира се, е цената на този самолет, който започва от $ 31. Това не е единствената, но основната причина за закупуването на това устройство (за квадрокоптер с размери 31 х 31 см това е най-ниската цена, тя е по-евтина не изобщо).

Друга причина е добрата скалируемост и модификация на това устройство. Днес има няколко модификации на quadrocopter: Syma X5 – основен, без камера; Syma X5C с 2-мегапикселова камера в подобрена кутия и Syma X5SW, подобна на предишната, но с функцията за излъчване на видео от камерата.

Изкупуването на версия без камера е много приятна опция. Цената варира около $ 33 (можете също да видите тук), а ако нямате конзола, $ 23. Версията с камерата е много по-скъпа – около $ 55 ($ 51 за групови покупки, цената трябва да се провери тук). Е, опцията за директно прехвърляне на видео към смартфон (видео от първо лице, FPV) варира в рамките на $ 70. И да, това е един от най-евтините kvadrokopterov с подобна функция.

На първо място, струва си да се обърне внимание на първата версия, тъй като е възможно да се закупи и инсталира друга камера за нея, има много оферти на пазара, които могат да бъдат прочетени на тематични форуми. Не по-малко интересно е и версията с превода: видеото се прехвърля чрез Wi-Fi към смартфона, което може да се фиксира директно на контролния панел. Въпреки че версията с камерата може да излезе по-евтино от версията без камера плюс отделно закупен модул. Комплект с видео предаване в реално време за основната версия на Х5 не трябва да се разглежда изобщо.

При управлението на модификациите не се различават един от друг. Първият път да пилотирате устройството, особено да виси, е доста трудно. Но един шест-ос жироскоп ще ви позволи бързо да научите всички трикове. И има много от тях, защото един четириколон е въздухоплавателно средство с нестабилна верига и само благодарение на постоянното автоматично регулиране на полета, той остава във въздуха.

В много отношения това ще бъде улеснено от удобен контролен панел. Един джойстик е отговорен за контрола на газа (натиск), а вторият – за посоката. Има отделен клавиш за завъртане (красив 360 градусов завой по отношение на хоризонталната ос), ключ за принудителен (по-бърз) полет. Заснемането и заснемането на видеоклипове се извършват с един клавиш: натискането надолу започва запис, повтаря се – спре и натискането нагоре прави снимка.

За съжаление, действителната 2-мегапикселова камера се забелязва само при фотографиране (разделителната способност на изображенията е 2 560 × 1 440). Видеото се заснема с резолюция 1 280 × 720 при 30 кадъра в секунда. Клавишите до екрана са още един недостатък. Това е сляпо. Но недостатъците, може би, на този и на края.

Независимо от факта, че квадрокоптерът изглежда крехък, поради своята малка тежест и простота, е много трудно да се скъса. Пластмасовото тяло е много меко и добре заоблено. Като цяло пластмасата на Symra quadrocopters се смята за най-добрата в ценовия диапазон. В допълнение, компанията внимателно разпределя консумативи и резервни части на своите copters почти във всички магазини като пълен набор и отделно. Можете да закупите всичко от подвижни крака и да защитите винтовете и да завършите с каси и табла. Отделно можете да си купите двигатели, които са рядкост, но все още горят. Всички компоненти са евтини и налични (на Aliexpress, Bangood и други ресурси – избират само за цената), а за ремонта ще са необходими минимум инженерни умения. Между другото, поправка – това е друг скейт на продуктите Syma.

Веднага след овладяването на полетите можете да направите модификацията на любимата си играчка. Например, актуализирайте камерата (препоръчваме неуправляван 808 NO.16 V3). Можете да инсталирате истинска антена в конзолата (в родния си – сляпо), например от Wi-Fi рутер. Това ще доведе до почти двойно увеличение на надморската височина и обхвата. Тъй като времето за полет е около седем минути, струва си да закупите допълнителна батерия. Подходящ за всеки литиев полимер при 3.7 V, подобен на размера на оригинала.

Така че, Syma X5C е един от най-добрите quadrocopters за забавление у дома и на улицата. И за големите мъже, и за малките. И за момичетата (сега жена му гони апартамента). Ниската цена, отличното обслужване, отличната поддръжка и наличието на резервни части правят Syma X5 подарък за добре дошли (или покупка) за всички, които искат да се доближат до небето.

Има обаче и аналози. За малко по-малко пари можете да намерите клони на Syma, например BAYANGTOYS. Основният проблем на такива копия се нарича лоша контролируемост и по-ниско качество на материалите.

Основният конкурент на този хеликоптер се нарича JJRC H8, който, стриктно, е клона на Syma X5C. На по-висока цена, H8 и неговите модификации имат по-голяма стабилност по време на полет и задържане. Заслужава ли се да платим? Едва ли.