10 функции на Windows Explorer, които ще променят живота ви

Отваряне на ISO изображения

Дори и в Windows 7, са необходими приложения от трети страни за отваряне на дискови изображения. Но в Windows 8, Microsoft е добавил вградена поддръжка за ISO формат, а сега можете да монтирате на изображения от този тип директно в “Explorer”, като изберете подходящата опция от контекстното меню (щракнете с десния бутон върху файла – “Планината”).

Преместване и копиране на файлове от адресната лента

Windows Explorer: преместване и копиране на файлове от адресната лента

Понякога при разопаковане на файлове от архиви се получават твърде много подпапки и за да се опрости навигацията по тях, изтриваме няколко междинни папки. Изрежете необходимите файлове, преминете на горното ниво, след това се върнете и повторете процедурата толкова пъти, колкото е необходимо. Разширените потребители отварят два прозореца една до друга и плъзгат файловете от един на друг. Но има по-лесен начин за придвижване – използвайки адресната лента. Докато сте в подпапка, просто изберете необходимите файлове (или папки) и ги плъзнете до името на родителската папка в адресната лента.

Ако преместите елементи не към адресната лента, а към папка или към работния плот, можете да създадете пряк път. И ако държите ключа Ctrl, Избраните файлове или папки ще бъдат копирани.

Добавете маркери и коментари към файловете

Windows Explorer: добавяне на маркери и коментари към файловете

От времето на Windows 7, когато изберете файл, се отваря информация за него (ако е активирана “Информационната зона”): етикети, коментари, авторство и други данни. И всички те могат да бъдат коригирани точно тук, въпреки че не е съвсем очевидно.

Показване на пълния път в заглавието на прозореца

Windows Explorer: показва пълния път в заглавието на прозореца

Когато работите активно с файлове в Explorer, е полезно да видите пътя към една или друга папка: това ви позволява по-добра навигация. В по-старите версии на Windows е показано по подразбиране, но тъй като Windows 7 тази опция е премахната. Подобни могат да бъдат включени в опциите за папките: “Преглед” – “Опции” – “Преглед” – “Показване на пълния път в заглавието на прозореца”.

  8 programmes Windows 10 à supprimer immédiatement

Ако полумерите не са за вас, използвайте Classic Shell, програма, която връща известен брой познати функции към Windows, включително класическото меню “Старт”.

Показване на картата на мрежата

Преди това мрежовата карта осигури визуално представяне и диаграма на връзките за всички устройства във вашата мрежа. Когато поставите курсора на мишката върху което и да е от устройствата, той показва IP и MAC адреса си, което е удобно при решаване на различни проблеми. В Windows 8 Microsoft премахна тази функция, но с помощта на “Explorer” можете да помислите за нещо.

Windows Explorer: Картиране на картата на мрежата

Отворете “Explorer” и изберете в страничната лента “Мрежа”. Чрез менюто “Преглед” превключваме в режим “Таблица”, кликнете върху “Сортиране” и “Избиране на колони”. Остава да добавите колоните “IP адрес” и “MAC адрес”, след което да опресните страницата.

Разширено меню “Изпращане”

Менюто “Изпращане” е скучно и скучно, има много малко хора, но напразно. Ако извикате контекстното меню, докато държите натиснат клавиша Shift, след това меню “Изпращане” ще отваря много по-достъпни елементи, включително библиотечни папки.

Windows Explorer: Разширено меню за изпращане

Освен това можете да персонализирате това меню, като добавите често използвани папки. Просто кликнете Win + R и поставете там черупка: sendto, и след това добавете необходимите папки в отворената директория.

Команди за бърз достъп в лентата с инструменти за бърз достъп

Ако често използвате възможностите на Explorer, отваряне на дясно през лентата, т.е. начин да спестите време. Добавете необходимите действия към лентата с инструменти за бърз достъп, като кликнете с десния бутон на мишката върху който и да е елемент и изберете съответния елемент.

Windows Explorer: Бързи клавиши в лентата с инструменти за бърз достъп

Просто не забравяйте да включите дисплея на панела (кликнете с десния бутон върху бутона “Опции” – “Поставете лентата с инструменти за бърз достъп под лентата”).

  7 beste Dienstprogramme für die Wiederherstellung gelöschter Daten

Използване на квадратчетата за отметка

Не е необходимо да се ограничавате до стандартните начини за избиране на файлове в Explorer чрез клавишите Ctrl и изместване. За тези, които са свикнали да работят само с мишката, има чудесен начин да се разпределят с помощта на квадратчета за отметка.

Windows Explorer: Използвайте квадратчета за отметка, за да маркирате

В Windows 7 трябва да преминете към папките и да активирате опцията “Използване на квадратчета за избор на елементи”. В Windows 8 и 10, дори не е нужно да направите това: съответният бутон вече е в лентата в раздела “Преглед”.

Поддръжка на раздела

Работата с файлове, използващи раздели, е много по-удобна за работа с отделни прозорци. И докато Microsoft не споделя това мнение, е необходимо да се прибегне до решения на трети страни, които да използват разделите в Explorer, те са добри.

Windows Explorer: поддръжка за раздели

Clover ще добави към разделите “Explorer”, които сме свикнали с Chrome, както и отметки. Приблизително същото прави разширението QTTabBar, което е полезно за потребителите на Windows 7 и по-старите версии.

Деактивиране на показването на последните файлове и папки

От незапомнени времена “Explorer” си спомня често посещаваните папки и файлове и ги показва в любимата ви лента или в лентата с инструменти за бърз достъп. Но това може да бъде избегнато чрез премахване на няколко отметки в опциите.

Windows Explorer: деактивиране на показването на най-новите файлове и папки

Хит в менюто бутона “Преглед” “Опции” в раздела “Общи” премахване на двете отметки в “Поверителност”, не забравяйте да натиснете бутона “Изчисти”, за да изтриете вече събраните данни.

премия

И накрая, някои полезни бързи клавиши за бързо взаимодействие с “Explorer”:

  • Win + E – Отваряне на нов прозорец “Explorer”;
  • Alt + ↑ – преход към основната папка;
  • Alt + P – включете панела за предварителен преглед;
  • Alt + Въведете – показва свойствата на избрания обект;
  • F2 – преименуване на обекта;
  • Shift + Del – безвъзвратно да изтриете файла.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤