Как да насищаме тялото с хормони на щастието

Летаргия, апатия, лошо настроение, чувство на самота, объркване и други психо-физическо състояние не е най-добрият начин влияе върху производителността, мотивацията, социалните взаимоотношения и благополучие. Откъде идват? Може би имате здравословни проблеми и може би просто трябва да прокарате тялото си малко с прости действия и коригирано хранене. Ще ви разкажем за тях.

ендорфини

Ендорфините се произвеждат естествено в мозъчните неврони в отговор на болка и стрес и спомагат за облекчаване на тревожността и депресията. Подобно на морфина, те действат като аналгетично и успокояващо средство, което намалява възприемането на болката.

Събитията, които допринасят за развитието на естествените опиати на организма, са добре проучени и са разделени на три основни групи: хранене, навици и упражнения.

Захранване

И така, какво трябва да ядем, за да се отървем от емоционалното натоварване? Отговаряме:

  • прав тъмен шоколад се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, предпазва от сърдечни пристъпи, понижава кръвното налягане, намалява “лошия” холестерол, увеличава количеството на “добрия” и това, което е интересно за нас, той стимулира производството на ендорфини. Но любителите на шоколада трябва да се радват рано, защото препоръчителната скорост е само няколко резена на ден.
  • Кайенова пипер, жалано пипер, чили и други горещи чушки съдържат капсаицин – вещество със силен парещ вкус, което засяга нервните клетки на лигавиците на носа и устата. Мозъкът, който получава сигнал за силен стимул, реагира на усещането за парене, като произвежда ендорфини. Ето защо, за да надигнете настроението, трябва да добавите към вашите съдове вкусове. Изгарянето на храната също убива патогени и насърчава изпотяването, което е особено полезно за охлаждане на тялото при горещо време.
  • Някои вкусове влияят пряко върху производството на ендорфини. Например, според Нюйоркския център по кардиологичен център “Мемориал Слоан-Кетеринг”, пациентите, които са вдишали преди преминаването на аромат на ЯМР ванилия, в 63% от случаите е по-малко вероятно да се чувстват неловко. В друго проучване беше установено, че миризмата лавандула помага за борба с депресията и безсънието. Използвайте ванилия и лавандула като подправки, добавете етерични масла към ваната, използвайте ароматизирани свещи, базирани на тях, а също и варете лечебни тинктури от тези растения.
  • В допълнение към подобряването на умственото представяне, включително паметта и концентрацията, намаляването на кръвната захар при хора с диабет тип 2, лечението на определени сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания, женшен облекчава физическата умора и моралното напрежение. Не е чудно, че традиционната китайска медицина твърди, че женшенът удължава живота и младостта, а много бегачи и културисти предприемат това, за да подобрят физическата издръжливост. Причината е същата стимулация на производството на ендорфини.

навици

Всяко дете знае това смях удължава живота. Но възрастните често забравят за това. Ето защо децата се смеят стотици пъти в денонощието, а родителите им – и ако има дузина.

Но напразно, защото добре известно библейско напътствие гласи:

Весело сърце е полезно като лекарство, а тъмен дух изсъхва костите.

Ако сте далеч от религията, споменете една интересна история, свързана с лечебните свойства на смях за душата и тялото. И това се случи с Норман Казинс – американски учен, учител и журналист. След като Норман започва да изпитва силна болка в ставите и малко по-късно лекарите го поставят в несъвместима с диагнозата за живота на някои дегенеративни заболявания. След тези разочароващи думи пациентът реши, че възстановяването зависи само от себе си и се освобождава от болницата, като се отказва от лекарства. Лечението е намалено до приемане на витамини и продължаващи сесии на терапия със смях. Норман непрекъснато гледаше телевизията с развлечения, четеше хумористични истории и не се уморяваше да избухне в смях. Месец по-късно заболяването отстъпило и по-късно напълно изчезнало. Собственият му опит от братовчедите формира основата на популярни книги, а неговият пример вдъхновява много други “безнадеждно” пациенти.

Намерете извинение да се смеете. Развийте навика да намерите нещо забавно наоколо. Това е най-простият всекидневен начин да “ускорите” ендорфините, което помага да се чувствате добре тук и сега.

Смехът допринася за производството на ендорфини
Pinkcandy / Shutterstock.com

И какво предшества смях? Разбира се, усмивка! Но не това неестествено и напрегнато, което се случва по лицата на служителите в ранните часове. И тази искрена и неволна усмивка, която се ражда, например, на лицата на любовниците. В науката това се нарича усмивка на Дюшен и е резултат от свиване на големия мускулен мускул и долната част на кръгообразния мускул на окото. Това означава, че тази усмивка е “очи и уста”, а не само пенливи със зъби.

Погледнете снимките с приятна история, общуват с пламенни хора и не пропускайте да се усмихнете.

По правило “дълъг” език не е добър, но в някои случаи клюка могат да дадат своя положителен ефект. Не, не сте призвани да говорите с езика наляво и надясно, но прехвърлянето на тайни и пикантност от уста на уста може да допринесе за развитието на ендорфини. Учените вярват, че клюките помагат на “социалните животни” да поддържат връзка и това е възнаградено чрез стимулиране на центровете за удоволствие в мозъка. Важно е обаче да се разбере, че информацията трябва да бъде положителна, тъй като само в този случай тя ще доведе до нарастване на ендорфини.

  Мога ли да стана сив поради стрес?

обичам и секс – най-честите теми от предишния параграф. Преминаване от думи към дела! Докосването, интимността и приятните усещания успокояват нервите, дават чувство за сигурност и увереност, а също и развеселяват. Интимните отношения ще ви вдъхновяват и ще укрепят физическото ви състояние.

Оргазъм като бързо инжектиране на ендорфин? Защо не!

физически упражнения

Влезте за спорт. Това е бърз и полезен метод за производство на ендорфини с ефект на отложено действие. Всяко физическо натоварване се освобождава в кръвоносните ендорфини, значително подобрява настроението. Важно е да споменем, че груповите уроци и отборните игри имат предимство. Например, проучване от 2009 г. установи, че гребците-синхронисти са получили увеличен прилив на хормони на щастие в сравнение със сингъла. Въпреки че независимото ходене, бягане, колоездене, аеробика също дават желания резултат.

Готови ли сте да поемете малко риск? Решете да скачате с парашут или скок с еластичен кабел, скачане с парашут, влакче в увеселителен парк и всичко, което изглежда малко безразсъдно. Малко отклонение от спокойната зона ще помогне да се освободят ендорфини.

допамин

Допаминът (допамин) е невротрансмитер, който мотивира човек да постигне цели, задоволяване на желанията и нуждите. Разработен в човешкия мозък и предизвиква чувство на удовлетворение (или удоволствие) като символ на насърчаване на резултата. Той играе важна роля в системата на мотивация и обучение на хората.

Допаминът ни принуждава да полагаме усилия по пътя към нашите цели. Забавянето, липсата на ентусиазъм и самоопределеността винаги са свързани с липсата на допамин. Проучванията при плъхове показват, че гризачите с ниско ниво на невротрансмитер избраха просто решение на проблема и бяха доволни от малка част от храната. И плъховете, които са готови да работят за по-големи награди, имат повишено ниво на допамин.

  Как да се отървете от страха от зъболекаря

Захранване

Домаминовата диета се състои от:

  • Авокадо, банани, бадеми, тофу (“соево сирене”), риба, тиквени семки. Всички тези продукти съдържат тирозин – аминокиселина, синтезирана в диоксифенилаланин, а последната е предшественик на допамина. Тирозинът се среща и в месото и нефтопродуктите, но тук е особено необходимо да се брои консумацията поради големия брой калории.
  • Зелени и оранжеви зеленчуци, цвят и брюкселско зеле, цвекло, аспержи, моркови, пипер, портокали, ягоди и други храни, богати на антиоксиданти и витамини С и Е. Те могат да помогнат за защита на клетките на мозъка, отговорни за производството на допамин.

навици

С правилния начин на мислене, допаминът не се интересува от това, което сте постигнали: изкачване на висока планина или изваждане още веднъж от вчера. Невротрансмитерът все още използва развлекателни центрове. Затова е важно да се научим как да прекъсваме глобалните цели в малки подзадачи. Например планирате да напишете диплома. Обърнете внимание на написването на всяка глава, като се разхождате в кафене за любимия си сладолед, а допаминът ще ви вдъхнови по останалия начин.

Ръководители на бележката: насърчете подчинените си да получават награди или похвала за успех на местно ниво, така че допаминът да увеличава производителността и мотивацията си.

Служител, който вярва в себе си, може да скочи над главата си.

Промоцията увеличава производството на допамин
g-stockstudio / Shutterstock.com

серотонин

Серотонинът помага да се усети собственото му значение и значение. Неговата липса води до алкохолизъм, депресия, агресивно и самоубийствено поведение. Има мнение, че липсата на невротрансмитер е една от причините, поради които хората стават престъпници. Много антидепресанти се съсредоточават върху производството на серотонин.

В едно проучване учените са доказали ролята на серотонина при определянето на социалния статус на мармозетите. Те установяват, че нивото на невротрансмитер в доминиращия индивид е по-високо от това на другите маймуни. Ако обаче главата загуби контакт с подчинените си (беше запечатана в клетка), нивото на серотонина в кръвта му постепенно намаля.

  Как да коригирате прекомерната деформация в долната част на гърба

Захранване

Смята се, че биосинтезата на серотонин допринася за храна с високо съдържание на триптофан: млечни продукти (особено сирене), смокини, сливи, смокини, домати, мляко, соя, черен шоколад.

навици

Връзката между времето, прекарано на слънце, и повишаването на нивата на серотонина се проследява: през лятото той е по-висок, отколкото през зимата. Кожата абсорбира ултравиолетовите лъчи, които принуждават производството на невротрансмитера. Разбира се, в стремежа към добро здраве не злоупотребявайте с престоя си на слънце и не увреждате здравето си.

За да се развеселите, отворете щорите, за да имате достъп до естествена светлина.

Слънчевите бани стимулират производството на серотонин
Rohappy / Shutterstock.com

Имате ли стрес, докато работите? Отпуснете се за минута и запомнете нещо добро. Честит спомен със сигурност ще допринесе за развитието на серотонина. Помислете за предишните си постижения или “повторете” още веднъж значителен момент от миналото. Тази практика ни напомня, че сме оценени и че има много неща, които могат да бъдат оценени в живота.

окситоцин

Окситоцинът повишава чувството за доверие, намалява тревожността и страха, дава мир и увереност. Хормонът укрепва човешките взаимоотношения. Например, той участва във формирането на връзката между майката и детето веднага след раждането и също се развива по време на оргазъм при мъжете и жените. Участието на окситоцин в развитието на чувството за любов се предполага.

За интересни заключения дойдоха учени от университета в Бон: окситоцинът укрепва институцията на брака! Групата мъже е била разделена на две части, едната от които е била прилагана окситоцин, а втората – плацебо. Изследователите приемат, че обвързващата сила на хормона би насърчила хората да се свързват с непознати и те щяха да забравят за настоящите си задължения. Въпреки това, когато субектите бяха помолени да преценят приемливото разстояние между тях и “извънземната” жена, беше открито обратното. Мъжете, които са под влиянието на окситоцин, предпочитат да останат на 10-15 сантиметра по-далеч от обекта на изкушението.

Прекрасни дами, окситоцинът е в състояние да задържи един човек на следващия! Но какво е необходимо за това?

навици

Прегръдки, прегръдки и други obnimashki! Окситоцинът понякога се нарича хормон на прегръдките. Американският експерт по окситоцин, доктор Пол Зак (Пол Зак) дори препоръчва минимална степен на прегръдка – осем пъти на ден.

Отхвърлете ръкостискането в полза на прегръдките, ако искате да укрепите междуличностните отношения.

Прегръдката поощрява разяждането на окситоцин
Антонио Гилем / Shutterstock.com

Окситоцинът увеличава доверието и … щедростта! Това може да се използва внимателно. Въпреки че жените знаят това на ниво инстинкти, хвърлят стръв за най-дивите си желания веднага след това секс. ???? Да, връхът на сексуалните отношения води до освобождаването на окситоцин.

Обратният процес също работи. Ако искате да укрепите отношенията си, достатъчно е човек да даде подарък – хормонът ще изпълнява своята работа.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤