Самият психолог: 20 синдрома, които заслужават да знаят

Предлагаме ви да се запознаете с най-необичайните психологически синдроми. Много от тях получиха имената си благодарение на любимите ни от детските приказки, скъпи сърца за филми, известни писатели.

Синдром на белия заек

Синдром на белия заек
Versta / Shutterstock.com

Изведнъж бял заек с червени очи мина покрай него. Разбира се, в това нямаше нищо изненадващо. Вярно е, че заекът на бягането казал: “О, Боже мой, Боже мой! Закъснях.

Луис Карол “Алиса в страната на чудесата”

Ако човек страда от синдрома на бял заек, той постоянно чувства, че е някъде късно.

Ако мислите за яростта, в която съвременният човек трябва да живее, този синдром очевидно страда по-голямата част от населението на планетата Земя. Как да се справите със синдрома на белия заек и най-накрая да започнете да живеете спокойно, можете да разберете тук.

Нарушение на дефицита на вниманието (ADD)

синдром
Меган / Flickr.com

Лице, страдащо от ADD, е невнимателно, нетърпеливо, за него е много трудно да се концентрира върху всичко.

Трудно е да се справим със SDV, но е напълно възможно. За това как да направите това, прочетете тук.

Синдром на Дък

Синдром на Дък
Крис / Flicker.com

Този синдром е кръстен на патиците, защото патешкото отнема майката на всеки, който е видял веднага след раждането. Патешкото може да разчита дори на неживи обект.

При хората синдромът на патицата се проявява по следния начин: виждайки нещо за първи път, човек априори започва да смята това за най-добро. Но всъщност всичко може да е точно обратното.

За да се отървете от синдрома на патиците, не бива да приемате всичко за даденост. Развийте критичното мислене в себе си, анализирайте, не бъда твърде арогантен и не правете прибързани заключения.

Синдром на многозадачност

Синдром на многозадачност
Къртни Дъркс / Flickr.com

Всички знаем, че:

За две зайци ще гониш, няма да хванеш нито един.

Но въпреки това повечето от нас хващат много неща веднага и в крайна сметка не могат да изпълнят нищо нормално. И ако си мислите колко много нерви прекарваме върху него и колко много безсънни нощи прекарваме, опитвайки се да хванем всичко наведнъж, става страшно. Как да се справите нормално с бизнеса и да не се потопите в бездната на мултитаскинг, можете да откриете тук.

Синдромът на монаха в продължение на три дни

Синдром на Монк в продължение на три дни
е belle / Flickr.com

Същността на този синдром: не можете да завършите това, което сте започнали. Няма значение какво – обучение, курсове по чужд език, проект или нещо такова. Няма значение колко време сте прекарали по този въпрос преди: дни, седмици, месеци и дори години – в един много лош миг всичко върви в ада.

  Направете масаж за себе си: как да се отървете от главоболие и да облекчите напрежението

Ще бъде много досадно, ако спрете да правите нещо важно за вас поради мързеливостта, собствената си дезорганизация или просто защото сте майстор, който да излезе с извинения, нали? За това как винаги да завършвате това, което сте започнали, и да престанете да бъдете “монах в продължение на три дни”, ще научите тук.

Синдром на понеделник

Синдром на понеделник
sumboid / Flickr.com

Изглежда, че не са мокасини и могат да живеят. Те ще вземат в понеделник и ще отменят.

Андрей Миронов

Всяко пълнолетно лице, дори отговорно и организирано, поне веднъж е имало този синдром. Оказва се, че за да се избегне синдром “понеделник”, трябва да си зададете правилните темпове в началото на деня. За да научите как да направите това, прочетете тази статия.

Синдром на Алиса в страната на чудесата

Синдром на Алиса в страната на чудесата
Lajpal_Kaur / Flickr.com

Друг синдром, кръстен на произведението на Луис Карол. По научен начин, този синдром се нарича “micropos” и “macropsy”. Лице, страдащо от синдрома на Алис в страната на чудесата, изкривява реалността: околните обекти ще му се струват много по-малко или много повече, отколкото всъщност са.

Подобно на героинята на Алис, хората, които страдат от този синдром, няма да разберат къде е реалността и къде са изкривеното им възприятие.

Най-често този синдром може да съпътства мигрена, но може да се появи и под въздействието на различни психотропни лекарства.

Синдром на Стенхал

Синдром на Стенхал
Дъстин Гафке / Flickr.com

Това е психично разстройство, което се съпровожда от бързо сърцебиене, замайване и халюцинации. Този синдром се проявява, когато човек, страдащ от тях, се намира на места за натрупване на художествени произведения: в музеи и художествени галерии. Синдромът на Стендал може също да причини прекомерна красота на природата.

Стендал в книгата си “Неапол и Флоренция: Пътуване от Милано до Реджо”, описана първата проява на този синдром, която впоследствие беше кръстен на известния френски писател.

Флоренция, Венеция, Рим и Истанбул са градовете, в които синдромът на Стендал най-често става активен.

Синдром на диоген

Синдром на диоген
Шелби хрилете / Flickr.com

Хората, страдащи от този синдром са склонни да се изолират от обществото, да презира себе си, невероятно стиснат и са склонни да бъдат събиране на различни неща.

Поразителен пример – Плюшкин от стихотворението “Мъртви души” на Гогол.

Смята се за синдром в чест на древногръцкия философ Диогенис, който според легендата е живял в бъчва. Диогене обаче не събира боклук и не избягва човешката комуникация, поради което редица изследователи смятат, че е целесъобразно този синдром да бъде преименуван в синдрома на Плюшкин.

  Нощни събуждания: причини, причини за безпокойство, начини за борба

Синдром на Амели

Филмът
Изстрелян от филма “Amelie”

Каква е същността на този синдром, всички предполагат, че гледаха снимката на френския режисьор Жан-Пиер-Жан “Амели”.

Хората, страдащи от този синдром, периодично попадат в детството си, обичам да гледам непознати и да ги направи изненада, поставяне на града различни реклами и поздравления – добре, списъкът може да бъде дълъг и все още не могат да се изброят всички, така че просто съветвам всички да видят този филм ,

Синдром на Адел

Синдром на Адел
Уикипедия, свободната енциклопедия

Синдромът на Адел или любовната лудост е страстна, несподелена любовна афера.

Синдромът получи името си благодарение на Адели Хуго, дъщеря на известния френски писател Виктор Юго.

Адел е много красиво и талантливо момиче, но психичното й здраве е силно повлияно от смъртта на по-голямата й сестра. По-късно момичето се срещна с английския офицер Албърт и се влюби в него без спомен. Но тя се влюби в любов: Албърт не отговори на момичето в замяна.

Тя преследва Албърт, първо излъга за всичко за ангажимента и после за да се ожени за него. Разстроих ангажимента на офицера с друго момиче и разпространих слухове, че е родила мъртвородено дете. Краят на историята е тъжен: Адел прекарва остатъка от живота си в психиатрична болница.

Въпреки факта, че всичко това изглежда невероятно и силно преувеличено, подобен синдром засяга много момичета и момчета.

Едва ли е възможно да се идентифицират конкретни начини, които ще помогнат за борбата с такова злокобно усещане, което гадно човек, като черна дупка. Просто винаги помнете, че “Няма любов нещастна …” и открийте силата и гордостта в себе си, за да изоставите човек, от когото не се нуждаете.

Синдром на Дориан Грей

Синдром на Дориан Грей
zeondp / Flickr.com

Този синдром засяга много млади хора, които могат да се откажат от цялата си енергия, пари и време, за да преследват външна младост и красота. Това става основната им цел в живота.

Този синдром е познат на читателите въз основа на романа на Оскар Уайлд “Портрет на Дориан Грей”.

Този синдром често оказва негативно влияние върху човешката психика и води до други психични разстройства.

CAPGRA SYNDROME

Синдром на отрицателно двойно
ℓyts / Flickr.com

Този синдром се нарича “делириум на отрицателен близнак”. Лицето, изложено на този синдром, е сигурно, че в близките си хора те имат двойно. Човек не изключва възможността двойникът да се е преместил в него и приписва на “второто его” всички отрицателни действия, които той прави самостоятелно.

Синдром на Отело

Синдром на Отело
Еугън Пармон / Flickr.com

… или патологична ревност. Лице, страдащо от този синдром, непрекъснато ревнува от своя любовник / любовник, дори ако няма абсолютно никакви причини и причини.

  Как отказах кафе и алкохол в продължение на 15 месеца и какво стана

От този синдром са луди, хората постоянно наблюдение на обекта на любовта си, те са нарушен сън, те не могат да се яде, постоянно нервна и не мога да мисля за нищо, освен, че в тях се променят.

анхедония

Това не е синдром, но с оглед на значението на анхедония, струва си да се включи и в този списък.

Диагностика на липсата на радост
Пийт Пахам / Shutterstock.com

Anhedonia – диагноза липса на радост.
Анти военна армия, огън.
Янка Дигилилев

Анхдония – намаляване или загуба на способността да се забавлявате. Лице, страдащо от анхедония, загуби мотивацията си за дейности, които могат да донесат удоволствие: спорт, пътуване, любимо хоби.

Те третират анхедония с продължителен сън и здравословна диета, процесът на рехабилитация включва и посещения в различни институции и дейности, които би трябвало да причинят положителни емоции в даден човек. В тежки случаи се използват лекарства.

Синдром на Питър Пан

Синдром на Питър Пан
Кевин Хам / Flickr.com

Всички деца, с изключение на едно дете в света, рано или късно растат.
Джеймс Бари “Питър Пан”

Хората, страдащи от синдрома на Питър Пан, във всеки случай не искат да растат и няма значение колко са стари – 20, 30, 40 …

Такива хора се наричат ​​деца (възрастни деца).

Синдром на експлодираща глава

синдром
ahhhlicia / Flickr.com

Заспиване или събуждане човек може да чуе силен звук, който може да бъде сравнен с изстрел или вик на див звяр. Той ще има чувството, че главата му е разкъсана.

Синдромът на експлодираща глава често е резултат от изнервен ритъм на живот, постоянна умора, тежко натоварване и притеснения. За да се справи с този синдром, човек се нуждае от пълна почивка, в идеалния случай – почивка за няколко дни или дори седмици.

Спящата красота синдром

Спящата красота синдром
viktoria / Flickr.com

Този синдром е научно наречен синдром на Клайн-Левин. Тези, които страдат от този синдром се характеризира с прекомерна сънливост (18 часа сън, а понякога дори и повече), а ако не е било позволено да спят, те стават раздразнителни и агресивни.

Синдром на Myunghausen

Синдром на Myunghausen
Александър Ратс / Shutterstock.com

При този синдром непрекъснато симулира различни заболявания и след това търси медицинска помощ. Пациентите, страдащи от този синдром, като правило са интелигентни, изобретателни и изобретателни, имат богат опит в областта на медицината.

Гурме синдром

Гурме синдром
Brent Hofacker / Flickr.com

Прекомерен ентусиазъм за изискана и като правило скъпа храна. Този синдром не е опасен за човешкия живот и здраве, но за чантата е доста лош.

И какви необичайни синдроми ви познават? Споделяйте в коментарите.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤