Орален секс е опасно за оралното здраве

Ние сме свикнали да считаме оралния секс за най-безопасен и в това има рационално зърно. Той не води до нежелана бременност и шансовете за заразяване в този случай са много по-ниски, отколкото при други видове сексуални контакти. Мукозната мембрана на устата е естествена бариера, която не позволява инфекцията да влезе в кръвта, а слюнката помага за борба с бактериите.

И все пак, без да се вземат предпазни мерки, оралния секс може да доведе до редица заболявания, които ще трябва да се лекуват дълго и упорито.

Джулия Clowa от Startsmile.ru ще ви каже какво трябва да запомните за мъжете и жените, за да сте здрави по време на секс.

Механично нараняване

Най-често с орогенна връзка, юздата на езика страда. Той се втрива в острите ръбове на предните резци и на него се вижда малък абсцес. В този случай е много важно да се направи почивка до пълното излекуване, тъй като при повторна травма може да има втора бактериална инфекция. И тя привлича по-сериозни последици и изисква дългосрочно лечение.

Понякога фелациото може да причини увреждане на мекото небце, което се придружава от появата на зачервяване и петна. При тези неприятни усещания човекът може да не се чувства. Обикновено петна преминават в рамките на една седмица, през което време е необходимо да се въздържате от контакт с устата.

Инфекциозни болести

Механичната травма, уви, не е единствената отрицателна последица от оралния секс. Ако един партньор страда от херпес, гонорея, хламидия и други полово предавани болести, когато незащитен контакт той може да ги предаде на друг партньор.

  Мога ли да ям веднъж на ден

Какви са симптомите? Най-често тя е около фарингит и тонзилит – лезии на лигавицата на фаринкса и сливиците, придружени от повишена температура, болки в гърлото, а дори и лош дъх. В някои случаи се засягат гингивите, на тях се появяват малки рани.

Когато се появят тези симптоми, е много важно да не се ангажираме със самолечение, тъй като това може да усложни диагнозата. С венерически заболявания не можете да се шегувате, те изискват спешно лечение.

кандидос

Дрожди или кандидоза на устната кухина е гъбична инфекция, която обикновено се проявява с намален имунитет. Това заболяване може да се получи и по време на орален секс, ако партньорът страда от кандидоза на гениталиите.

Обикновено можете да разпознаете млечните жлези с характерно бяло покритие на небцето, бузите, езика, понякога придружени от възпаление и възпалено гърло. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар: той ще изпрати необходимите изследвания и ще напише противогъбични лекарства.

Тежки последици: рак на гърлото, сифилис, СПИН

Една от причините за рака на гърлото е човешкият папиломен вирус, който също се предава с орогенна връзка.

Основните симптоми – изпотяване, дрезгавост, прекомерно слюноотделяне – рядко се нарушават, така че пациентът не се подлага на изпита навреме. В късните стадии на болка, кашлица, загуба на глас, затруднено дишане. Понякога туморът може да засегне езика и тонзилите.

При незащитен орален секс можете да се заразите със сифилис или с ХИВ. В този случай лезии от различен вид се наблюдават върху лигавицата на устата. Например, когато сифилис често се диагностицира поява на безболезнени язви (обикновено по ръба), които след известно време може да изчезнат сами по себе си, влизайки в пациент подвеждаща и забавяне на диагнозата.

  Набор от упражнения, които ще ви променят за седем минути

В СПИН поради отслабени имунитет повече хора, засегнати от инфекции, така че устата може да се появи възпаление, язви, гнойни, внезапно кървене от венците и други неприятни симптоми.

Как да се предпазим от болести

  1. Най-важният съвет е да откажете незащитен орален секс с непотвърдени, случайни партньори. Конвенционалните презервативи или латексови салфетки за жени ще отхвърлят шансовете за улавяне.
  2. Необходимо е да се спазва хигиената на устната кухина, редовно да се четат зъбите и да се посещават зъболекаря два пъти годишно. Всяко възпаление, рани, кървене на венците увеличават вероятността от инфекция в кръвта.
  3. По-добре е да се въздържате от орален секс, ако партньорът има зачервяване, обрив или плака на гениталиите. Също така, не се практикува cunnilingus по време на менструация.
  4. Лекарите препоръчват да не се занимавате с орален секс след скорошното лечение на зъбите и венците, а също така и поне за половин час след миене на зъбите. След края на сексуалния контакт е необходимо да се изплакнат добре устата с антибактериален разтвор.
  5. Разбира се, е необходимо редовно да се подлагате на физически преглед и да потърсите медицинска помощ при първите подозрителни симптоми. Такъв е случаят, когато бдителността не е излишна.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤