Как да вкараме лекарства от чужбина и да не влезем в затвора

Какви лекарства можете просто да отидете и да купите в чуждестранна аптека?

По време на пътуване в чужбина без рецепта можете да си купите само ограничен списък с наркотици. Това са витамини, редица антихистамини, както и антипиретици. За всички други лекарства, като антибиотици, хормони и особено мощни лекарства, се нуждаете от рецепта, предписана от Вашия лекар.

Ще бъде ли рецепта от руски лекар?

Да, но не във всички страни. Руските рецепти се приемат в повечето европейски аптеки. Но в САЩ и Канада лекарствата за тях няма да бъдат продавани. Важно: Вашето име и фамилно име в рецептата трябва да са посочени на латиница.

Посочете дали ще продавате лекарството съгласно руското предписание, по-добре е предварително. За да направите това, можете да се свържете с аптеката на страната, в която отивате.

Как да бъде в други случаи?

Назначете среща с местен лекар и получавайте рецепта. За да се получи рядко, мощно лекарство, може да се наложи допълнително обосновка. За да направите това, ще трябва да представите история на болестта, потвърдена от пресата на клиниката, и информация за всички предписания, които сте Ви дали.

Пациентите, които спазвам, препоръчват по време на ваканция или бизнес пътуване в чужбина да купите стандартен набор от основни лекарства. Ибупрофен, лекарство за алергии. Аз и редица мои колеги вярвам, че дори обикновеният ибупрофен, купен в чужбина, работи по-добре от подобно лекарство, закупено в руската аптека за аптеки.

Дмитрий Малик, практикуващ педиатър, невролог

Ще има ли проблеми с износа на наркотици от страната?

Правилата за износ на наркотици във всяка страна са различни. Той съдържа информация за пътуващите, закупили лекарства и възнамеряващи да ги транспортират през границата: какви документи са необходими и къде да кандидатстват за разяснения.

  Ами ако се чувствам замаян

Ами вносът на наркотици в Русия?

По законПостановление на правителството на Руската федерация от 28 декември 2016 г. № 1515 , лекарства за медицински цели (ако не са регистрирани в Руската федерация и регистрирани) могат да бъдат внесени на територията на страната ни без разрешение от Министерството на здравеопазването на Русия – в случай, че те са предназначени за лична употреба.

Ако лекарствата съдържат мощни и / или токсични вещества (техният списък може да бъде видян тук), документите ще трябва да докажат, че те действително са били предписани от лекаря. Те трябва да посочват името на лекарството и количеството на лекарството.

Ако предписанието (или друг документ за назначаване) е направено на чужд език, ще трябва да приложите нотариално заверен превод на руски език.

Трябва да докажете, че имате нужда от лекарство за лечение. И вие ги вземате за това, а не за продажба. Особено, ако лекарствата са скъпи.

За да направите това, е по-добре да съберете всички възможни доказателства: сертифицирани от печатите на лекаря и клиниката, извадки от медицинската история, минали назначения и т.н.

Важно: препаратите, съдържащи силни, психотропни, наркотични, отровни вещества, подлежат на задължителна митническа декларация в писмен вид (за повече подробности тук).

Колко опаковки лекарства мога да взема наведнъж?

В случай на лекарства, отпускани по лекарско предписание – толкова, колкото е необходимо за лечение (това се посочва от лекаря). Ако сте купили няколко опаковки от лекарства без рецепта, митническите служители най-вероятно няма да ви кажат нищо. Но ако носите няколко кутии с такива лекарства, това може да повдигне въпроса: наистина ли е всичко за лична употреба? Ще трябва да докажете, че трябва да приемате това лекарство за дълго време.

  Топ 5 безплатни спортни таймера за iOS и Android

Мога ли да купя лекарства с рецепта в чужбина за роднина или приятел?

Не, защото рецептата не е за вас. Ако наркотикът е необходим за сериозно болен пациент, който не може сами да отиде в чужбина, той може да си купи лекарство чрез медицинска организация (аптека, клиника, благотворителна фондация). Това ще изисква разрешение от Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

За да го получите, трябва да се съберат пакет от документи (сключване на консултация клиника лекарите, където се лекува пациента, заверено копие от неговия паспорт или акт за раждане, заявление за разрешение) и го изпраща на министерството.

Мога ли да поръчам наркотици онлайн?

Можете да опитате, но има много нюанси. Точно няма да е възможно да се купуват чрез Интернет лекарствата, които не са регистрирани в Русия. И също така и наркотици, съдържащи наркотични или психотропни вещества. По-точно за прехвърлянето на конкретни лекарства може да се намери в референтната служба на Федералната митническа служба на Русия (контакти – на официалния уебсайт).

Бъдете подготвени за факта, че доставката на наркотици ще трябва да плати значителна сума. Например изпращането от Германия при поръчка на един от популярните сайтове за дрогерии ще струва 30 евро.

Какво ще стане, ако се опитам тайно да взема лекарството от митницата?

Всичко зависи от лекарството. Ако лекарството не е регистрирано в Русия, или беше счетено за фалшифицирани или с лошо качество, по-тежко наказание – с глоба от 70 000 до 100 000 рубли. Ако митническите служители ще си помислят, че са внесли тези лекарства за продажба (разходи за лекарства – повече от 100 000), можете да отидете в затвора за период от три до пет години и глоба от 500 000 до два милиона рубли.

  Какво да направите, ако обичан човек говори за самоубийство

И накрая, контрабандата на мощни, токсични, отровни вещества заплашва с лишаване от свобода за срок от три до седем години, с глоба до един милион рубли.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤